Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Isto sam i ja to pitao ranije, odgovorise mi genetski inzenjering...

jedno kratko pitanje:
Kakve Hanna ima veze sa SFom ?
Hanna je produkt breeding programa koji bi trebao da stvori savrsenog assassina, pre svega uklanjanjem genetski usadjene empatije prema drugim ljudskim bicima. Program je ugasen, i svi rezultati programa su sistematski eliminisani. Dakle, to je jak distopijski seting, bez obzira sto se radi o kontemporarnim zbivanjima.

Sam tok radnje ima medjutim mnogo vishe veze sa bajkama i pitanjem predodredjenosti sudbine.

Isaacs je Veliki Zli Vuk, Hanna je Snow White/Little Red Riding Hood, Erik je Lovac koji stiti Snow White (on nije Hannin bioloski otac), Wiegler je Zla Maceha, a postoji cak i baka koja biva ubijena od strane loshih likova pre nego sto Hanna cak uspe i da je upozna.

Ono sto verujem da su mnogi propustili da primete je naglasavanje veza sa bajkama putem muzicke podloge. Npr. klimaks koji se zbiva u napustenom fairytale zabavnom parku (s pocetkom u Grimm's House) praceno je pesmom 'Under the Hall of the Mountain King'...

Ima josh mnogo toga ali josh suptilnijih stvari...

Definitivno, moderna verzija bajke, tj film u sff kategoriji.
I film koji zasluzuje da se pogleda vishe puta, za razliku od ToL...

Poslednja izmena:
Nope gospodine_M, pogresno si protumacio film.
Eto VGagi je dobro objasnio. Cak se u filmu par puta spominju braca grim i zasto hanna hoce da ubije "vesticu".
Takodje kad izgubljeno luta po maroku ne bi li nasla kucu u nemackoj (ivica i marica).
Zato film nije akcioni klise gde klinka ide i kida sve po evropi u rambo stilu, vec omnibus bajki koje vode pricu.

Poslednja izmena:
@VGagi

Tumacenje koje si kopirao sa imdb foruma iako cisto sumnjam da je iko gledajuci film imao utisak bajke vec se izvlace paralele iz vih mogucih bajki i kreira mix fabula da bi se filmu pridodala epska vrednost :D... sto me samo podseti, da sam sa tobom tumacio tree of life, pogotovo delove kada si morao da se konsultujes sa guruima da bi izveo zakljucak.. :) NHF

edit: tek sad videh gore edit... hahahah sjajno, nerdiness u pravom smislu reci...

@Uriel

Slobodno salji na pm, nemam nista protiv...

Poslednja izmena:
Nope gospodine_M, pogresno si protumacio film.
Eto VGagi je dobro objasnio. Cak se u filmu par puta spominju braca grim i zasto hanna hoce da ubije "vesticu".
Takodje kad izgubljeno luta po maroku ne bi li nasla kucu u nemackoj (ivica i marica).
Zato film nije akcioni klise gde klinka ide i kida sve po evropi u rambo stilu, vec omnibus bajki koje vode pricu.

To je sve totalno simbolisticki uradjeno, film nema nikakve veze niti pokusava da bude bajka, Vrajt je reziser koji je radio filmske ekranizacije literarnih dela i ovom filmu je hteo da doda malo simbolike pa je zato i ubacena Grim referenca toga sta ona cita, kako se zovu karakteri u filmu i ostale lajt motive. Sama "fabula" filma i dalje nema nikakve veze sa bajkom vec sa sci fi action trilerom ili kako vec moze da se nazove.

Vgagi je napisao(la):
Vishe cenim suptilan kontekst, kao sto je to slucaj sa Hannom, nego kad neko na silu pokushava da mi saspe 'epsko znacenje' u grlo kao sto je to bilo sa ToL.

Joe Wright on His Feminist, Fairy-Tale-Inspired Action Movie, Hanna
'Hanna' Star Saoirse Ronan on Fairy-Tale Acting and Killer Training

Problem je sto ti ne razumes simboliku i smisao filma i onoga sta se prezentuje vec trazis tudja tumacenja da bi pomocu njih razumeo. Isto tako ovde ne razlikujes simboliku rezisera i onoga sta film prezentuje i jos to poredis sa tol filmom koji je van svakog konteksta sem zadovoljenja sopstvenog intelektualnog ego-a.... zato sam i rekao da je bila celokupna diskusija dzaba kada ti nisi nista u filmu razumeo ako si morao da jurcas po netu da ti drugi prepricaju, a sto je najgore i oni su bili daleko od tumacenja sta je malick hteo da kaze.

Poslednja izmena:
Ok pogledacu pa cu vam javiti kako stoje stvari u vezi sa filmom :d :d...nisam planirao da gledam triler sa klinkom ubicom ali zaintrigirali ste me, mada poslednji put je bilo tako sa the tree of life i nisam uopste bio odusevljen filmom...

ja se izvinjavam, ali moram na ove rasprave da uletim sa:
the+curtains+were+fucking+blue+a+better+quality+one+than_2de74d_2130342.jpg

Ok pogledacu pa cu vam javiti kako stoje stvari u vezi sa filmom :d :d...nisam planirao da gledam triler sa klinkom ubicom ali zaintrigirali ste me, mada poslednji put je bilo tako sa the tree of life i nisam uopste bio odusevljen filmom...

Samo obrati paznju na to ko te je nagovorio da gledas do sad neprevazidjeno umetnicko delo epskih razmera.

A jel? To neki pokusaj prozivke or what? Ja nisam kriv sto neko nije odusevljen necim, ja kao prvo ni ne preporucujem taj film nekome ko nije sposoban da ga svari, ali tvrdim sta jeste kinematografsko remek delo, sto neki tek treba evolutivno da skapiraju... ja sam filmska svastara, gledam svasta ali za razliku od nekih znam te iste filmove prezentativno sortiram. To sto neki nesto gledaju a nista ne kapiraju pa onda jurcaju pojasnjenje sta je sta je poseban slucaj filmskog intelektualizma, eto od najprostije simbolike dobismo da je gore navedeni film bajka iako apsolutno nista u filmu to nije navodilo sem par reziserskih referenci inspirisanih predjasnjim literarnim ekranizacijama. Naravno reziser tvrdi da je imao bajkovitu simboliku a nijedan motiv filma niti ista ga nije izdvojilo dalje od kolaza born thrillera i tinejdz dreams fantazija, sem toga sto su gledaoci traganjem nasli par referenci i tim je to postalo smart i kul a za sve ostalo sto se desava u cabar kategoriji nije ni bitno... eto ideje Beju da kaze da je Tr3 imao literarnu pozadinu i mozda kod vecine povrati respect za film. :D

Isti slucaj je bio i za taj "pretenciozni" navedeni film, filmsko slepilo je tu da ga tako nazovem, raspravljam se sa osobom koja mislim da je film religiozni propagandni materijal. Fcking LOL
U filmu u kome je evolucija\kreacija\destrukcija prikazana zajedno sa ljudskoj svesti da neobjasnjive sile trazi u bogu, gde cela porodica trpi nepravde univerzuma jer nema boga i zla i dobra i samo je dokaz da je sve to ljudska perspektiva, mi trazimo misljenje naseg atestickog gurua da nam kaze da je film religijski materijal i zato cemo da ga bashujemo jer smo u nemogucnosti da u prezentovanom razumemo o cemu se radi? Koji religijski paradox a i ironija. :D O dubokom smislu filma i usudjivanju na ideju da se prikaze zivot na mikroskopskom i na makroskopskom nivou, sveobuhvatnosti ljudskog postojanja i shvatanja da i ne govorim... i da mi posle kaze da je born klinka maestralan film? Jos jedan Big Fuckin LOL.
Sto je najjace ne znam i cemu uopste moje diskutovanje sem mozda neka borba sa ego-nerdizmom u pravom smislu te reci...

Sve se slazem u vezi simbolike tog prethodnog "pretencioznog" filma koji mi se nije svideo. A nije mi se svideo jer mi se ne dopada izvodjenje, koje smatram neuspesnim ali ipak vrednim u fotografskom smislu a i sama ideja zasluzuje pohvalu zbog autenticnosti. Pa recimo "dobar pokusaj" je moja ocena prvih 45 minuta tog filma koje sam uspeo da odgledam,nakon cega sam uhvatio sebe kako razmisljam o tome sta cu da radim nakon sto prekinem gledanje. Uvek sam zavideo ljudima kojim se nesto mnogo svidi. Nije vazno sta, vazan je osecaj. U tom smislu bravo za one koji su uspeli da dozive tako nesto od filma koji mi se ne svidja kako je napravljen...
To treba postovati jer svaka umetnost izaziva drugaciji dozivljaj na razlicitim ljudima pa i na istim kada se dozivi naredni put. To je i cini umetnoscu. Zato je zrelo sopstveni sud o umetnickom delu posmatrati krajnje subjektivno i ne pokusavati sa objektivizacijom. Ona dolazi sama od sebe ako vecina dozivi delo na slican nacin.
Jednostavan primer:
Dva coveka veceraju. Jedan brzo za 2 minuta guta i ne gleda, drugi pijucka vino uziva u svakom zalogaju, uziva u garniru a zalogaje dozivljava kao da je na vrhuncu svaki put. Jedu istu veceru.
Jedan je se nece secati, drugi ce misliti da je to mozda smisao zivota. Prvi ne voli vino, drugi voli. Prvi zuri da zavrsi sliku koju slika, drugi se vratio sa gradjevine.
Ali ako se osvrenemo na veceru ona je identicna i njena vrednost je samo nas dozivljaj o njoj u tom trenutku.

Poslednja izmena:
Pa ne moze bas takvo poredjenje sa hranom, ali kad smo vec tu, jel mogu da ti malo drugacije to protumacim i uporedim? :) Nije stvar u jedenju vecere vec u tome kako je vecera spremljena i kakva ce da bude gostu koji ce da je pojede. Prvi je veceru spremao veoma dugo, ulozio ogroman trud u nju sto vizuelnom prezentacijom, to i samim ukusom, dok je drugi to skuvao na brzinu kao sto svaki dan radi i zacinio znajuci sta gost voli.
Poredjenje sa hranom je totalno neprimereno ali eto izvukao sam i simboliku "kvaliteta" i "kvaniteta" hrane, njene impresije na gosta, nedostupnosti i vizuelne prezentacije. :D

Moderatore, stvarno si car :)

Incredibles NIJE deciji crtani, i animirani filmovi vec odavno iskacu iz te kategorije, a post sam napisao SAMO da bih skrenuo ove dosadne ljude koji i dalje nastavljaju sa Tree of Life, i uporpascuju temu. pritom, animirani filmovi su svakako stvar IT-a jer su nastali sa kompjutera umesto iz studija.

165 strana kvalitetne diskusije, i onda dodju ljudi i krenu da upropascuju temu sa filmom koji zasigutno ne zasluzuje toliku paznju. aj dosta vise sa filozofijama, vec se skoncentrisite na SF - sta izlazi, sta valja, sta je intrigantno, lepo zamishljeno. licne rasprave i prepise ostavite za eventualnu kafansku raspravu. iskreno, posle ovolikih postova - BAS ME ZABOLE da je ToL dobar film ili nije.

^Pa eto sci fi-a odjednom, napisao si nesto sto je samo po sebi paradox, "sta izlazi, sta valja, sta je intrigantno, lepo zamishljeno", sto dalje vodi do diskusije i iznosenja misljenja i zakljucaka. :D

Nadam se da neces pogresno da shvatis, ali ovde nema like\dislike tastera, ovo je forum i tudja misljenja bi trebala da se procitaju jer tako se i vodi diskusija. E sad, ako se diskusija malo razvuce to onda naravno nije razlog da se nesto kudi iako te mrzi da procitas i razmislis sta pise.... ja citam sve sto ti pises a iznosim i moje misljenje i trudim se da dam objasnjenje. Cak i evo sad pisem u pasusima jer je lakse za citanje. :D

Weasel je u neku ruku pogresio sto se tice eksplicitnog znacenja scifi posto je on dosta obuhvatan i negde je i stvar percepcije, no sto se tice filma ne ocekuj neke ustupke, kao sto kazes da su animirani filmovi i produkt IT-a doci ce tu do jos jednog paradoxa, slicnom logikom ni teme pc i konzolnih igara ne bi trebale da postoje. :D

Incredibles je super, veoma mi se svideo humor ali tesko ga je povezati sa ovom temom :).

Pa ne moze bas takvo poredjenje sa hranom, ali kad smo vec tu, jel mogu da ti malo drugacije to protumacim i uporedim? :) Nije stvar u jedenju vecere vec u tome kako je vecera spremljena i kakva ce da bude gostu koji ce da je pojede. Prvi je veceru spremao veoma dugo, ulozio ogroman trud u nju sto vizuelnom prezentacijom, to i samim ukusom, dok je drugi to skuvao na brzinu kao sto svaki dan radi i zacinio znajuci sta gost voli.
Poredjenje sa hranom je totalno neprimereno ali eto izvukao sam i simboliku "kvaliteta" i "kvaniteta" hrane, njene impresije na gosta, nedostupnosti i vizuelne prezentacije. :D

Mislim da gost kao referenca ne treba da figurise jer biti gost znaci vec ostvarenu emotivnu vezu na neki nacin, sto nije podesno za analogiju oko pristupa stvarima iz dva razlicita ugla. Bolje ide dva totalna neznanaca i kuvar koji ne poznaje neznance. Takodje sa stanovista konzumenta vecere uopste nije bitno da li se kuvar trudio ili ne vec da li ga hrana zadovoljava ili ne...
Ti kada odes u restoran i pojedes nesto bez veze saosesacas sa kuvarom? Ja ne ako placam, da je dzaba mozda bi se i zainteresovao za problematiku, ovako ne! Zato mene kao gledaoca ne interesuje koliko dugo, na koji nacin, uz puno truda....je napravljen film...interesuje me samo da li me uvukao u sebe ili nije... Naravno ima tu i objektivnih elemenata za razmatranje ali na kraju dana - dopao ti se ili ne...volis karanfilic - ne volis karanfilic...

Poslednja izmena:
Sam si sebe zakomplikovao. :) Zato sam i rekao da ne radis analogiju, prosto receno, kuvar - reziser, gost - gledalac, trud i spremanje hrane - pisanje scenarija, vizuelna i "ukusna" prezentacija - prezentacija filma u vizuelnom i u smislu radnje. Naravno rekao sam da je poredjenje sa hranom apsurdno zbog pristupa hrani i njenog smisla sta cini coveku ali evo i ovako neke paralele mogu da se izvuku. Da ne idemo dalje u off jer prica o hrani i umetnosti nema smisla ako je umetnost spremanje hrane, u suprotnom mozemo i da ukinemo umetnost kao pojam sto je tema za drugu psiholosko-sociolosku diskusiju.

Tree of Food... ovaj... Food of Life...
2dqn5fs.jpg

ZARDOZ!!! <3
:d
Skoro gledah, nisam verovao koliko su ti ljudi na drogama bili, njima dobro nije bilo :D

gledao sinoć In Time i ne bih ga nešto specijalno preporučio. ideja je dobra, početak i kraj filma su dobri ali ovo između je turbo dosadno.

Chuck je loše počeo, valjda neće nastaviti tim tempom, bilo bi loše da s*ebu zadnju sezonu.

pazario pre neki dan susret sa ramom, nisam nikad čitao dosad, fenomenalna knjiga. mogao bih je pročitati iz cuga ali neću da mi posle bude žao što sam žurio :)

Odlicna je ta prva knjiga. Ja sam odmah posle nastavio dalje da citam i jedva izdrzao do pola druge, secam se da je bila uzasno dosadna, tako da nikad nisam saznao sta je Rama zapravo :(

Rama
1. SUSRET SA RAMOM, Klark Artur
2. RAMA II, Klark Artur/Li Džentri
3. VRT RAME, Klark Artur/Li Džentri
4. OTKRIVENI RAMA, Klark Artur/Li Džentri

Kh kh...niste procitali Klarka, dosadan je ??:trust::zgran:
Pa on je bre antologija, evergrin, tata SF-a..
Kamo srece kad bi vise (sve) njegovih kniga ekranizovali.

meni je npr Hiperion turbo dosadan ali najviše zbog toga što se pisac žešće gubio u opisivanjima a Rama je toliko dobro napisan da mi drži pažnju svo vreme, bukvalno mogu da zamislim to što čitam. inače nisam ljubitelj knjiga, ne volim da čitam još od srednje i svih onih lektira koje su mi zgadile knjigu uopšte. jesam ih sve pročitao ali mi je to bilo kao mučenje i od tada za knjigu vezujem pojam dosada.

Poslednja izmena:
Hiperion zahteva ozbiljno čitanje, bez mnogo preterivanja to je jedan od najboljih SF romana ikada (po mom ukusu ali i nagradama i mišljenjima na forumima). Ako izdržiš druženje sa Ramom pa pretrčiš klasike poput Asimova, još Klarka i meleon drugih vrati se na Ilion, Olimp, Hiperion i slične i siguran sam da će ti se svideti.

Procitao sam Oko Vremena pre neki dan od Artura Klarka i Stivena Bakstera, prva knjiga u serijalu Vremenska Odiseja. Necu spoilovati ali ko je voleo Ramu volece i ovo. Jako slican koncept negde na pola izmedju Rame i Odiseje u svemiru uz prepoznatljive motive iz obe knjige. Napisana je u tipicnom Klarkovskom stilu, avanturisticki, dinamicno, citljivo uz interesantna tumacanja kroz prizmu popularne nauke. Prica je jedinstvena u odnosu na ono sto je Klark do sada pisao jer ovde imamo stvarne istorijske licnosti (Aleksandar Veliki i Džingis Kan) umetnute u SF a interesantan je opis takvog vremena i licnosti kroz Klarkovsko pero ...procitao sam je za 3 dana - 392 strane ako to nesto govori o tome koliko je knjiga citljiva...Preporucujem za citanje a za vikend idem da uzmem nastavak Oluja sa Sunca a odmah cu da kupim i Prvorodjeni kao poslednju knjigu iz serijala...

Nazad
Vrh Dno