Šta je novo?

SBB - zašto tako loš DL/UL odnos?

M_M

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
13.09.2004
Poena
380
Zna li neko da objasni zašto SBB nudi tako jadan DL/UL odnos? Npr, ja imam 6144/384, tj. DL/UL=16:1. Telekom ADSL nudi 6144/1024, (tj 6:1) Orion, Verat i EUNET takođe isto...

Da li je problem tehničke prirode, u kablovskoj infrastrukturi, pa ne mogu svima da ponude dobar UL, ili je u pitanju isključivo (bezobrazna) poslovna politika? Meni loš UL prilično smeta, jer mi Skype štuca u 640x480 sa 30fps, pa ili prebaci u 15fps ili smanji rezoluciju u 320x240 u 30fps, i jedno i drugo očajno. Ali nije da mi se plaća još 900din za upload booster za nešto što mi treba jednom u dva dana na pola sata da bi slika bila bolja!

Iako sam generalno zadovoljan SBB uslugom, sve se više i više razmišljam da kada mi istekne ugovor da napustim SBB zbog očajnog UL-a.

Ideja svakog operatera je primarno zarada - 99% ljudi i kod nas i van nema potrebe za vise od tih 6/.36. Vidi se po cenama (i kod SjBB-a i kod Telekonja i kod ostalih) da oni zele da nakupe one sitne korisnike koji plate najmanji paket (gomila njih), malo trose (vecina) a ostali - pa ima i za njih "izbor" ako bas mora.

Ali da ti odgovorim - nema NIKAKVE veze sa tehnickim mogucnostima. (laicki dovoljan dokaz je sto gde god moze SBB moze i njihov najjaci ne-Turbo paket od 16/768 (ili /1 bese?).

Najjaci paket, a odnos DL/UL jos gori, 30:1 :vomit: a cena prava sitnica. :S:

prosechnom korisniku, koji nema video chat, je taj upload sasvim dovoljan ...
kolichina upload je stvar interne politike firme i vuche korene iz vremena kad je
vecna saobracaja bio http i to ne-dinamichki koji je mogao da se keshira u kroz
proxy servere gde se stvarala OGROMNA usteda, jer tada je i windows update
ishao kroz obichan http ... te su korisnici bili gurani kroz transparetni proxy hteli
ili ne ...
druga stvar zashto nemaju korisnici jak upload, pa onda bi ljudi mogli kuci da dizu
servere a ne da placaju hosting firmama koje rade isp ... realno gledano ti kad bi
imao 2mbps upload bilo bi ti sasvim cool za neku manju prezentaciju ili vishe manjih
da drzish kuci na nekom malom linuxu :) ..
ja kuci imam sbb 12mbps poslovni paket, na firmu iz prostog razloga sto te onda oslobode
placanja tv pretplate i dobijesh spoljnu IP za dz :) ... za 4 kompa sto imam kuci i komsiju
kojem sam pustio lan kabl ( coveku treba jednom u nedelju dana poshalje email ) to mi je
sasvim dovoljno .. a rb333 sa mtikom 3.x odradjuje posao limitiranja i balansiranje izmedju
nas i prioriteta saobracaja ...
probaj da podesish neku kompresiju / encoder / codec / sta vec / u tom programu za video chat
mozda ce da ti znachajno ustedi upload :)

ajde sad za nas koji ne razumemo bugarski....
... moze li neki prevod ?

Ja sam SBB odkantao, iako sam bio relativno zadovoljan uslugom (znalo je u preiodu jakog saobracaja da padne protok,...). Takav porez na platu mi ne treba (TV+net). Preporucujem PTT ADSL upola cene.

moze prevod, u Bugarskoj za 20 eur dobijas FLAT interenet 50/50 mb, a kod nas em sto ne postoji jos uvek te brzine, em i da postoji naplacivali bi po 500 i vise eur mesecno. mozda i vise.

ok, preko KOG medija dobijash 50/50 !?:)
preko catv ? eurodocsis 1.1 ?
http://en.wikipedia.org/wiki/DOCSIS
obrati paznju na teoretske brzine koje su moguce ...
50 mb up ? u srbistanu ? sa nashom infrastrukturom ?
ili mislish da idesh adsl 2+ ? ... vaaazi .. srbistan :)
ili kad neko kaze.. pa moze wireless toliko ...
u teoriji mozda i to ako si sam na baznoj stanici ... :) ..
pa provajderi nemaju toliko do vecine baznih stanica :)

infrastruktura ljudi ... :) ...

SBB: 6144/384 - 1520 dinara.
Orion: 6144/1024 - 1990 dinara.
EUnet*: 6144/1024 - 4075 dinara.
Verat: 6144/1024 - 2690 dinara.

* - EUnet jedini papreno naplaćuje FLAT protok.

Nakon svega, jasno je da je SBB najpovoljniji i da taj manji upload nije toliko dramatičan. Naročito kada se uzme u obzir daleko bolji ping kod kablovskog interneta. Orionovih 5€ mesečno razlike čini ukupnu godišnju razliku od 60€ - to je 4 mesečne pretplate za SBB.

SjBB za Turbo pakete koristi optiku a i ima optiku vec implementiranu u dobrom delu BG-a barem i samim tim, DA HOCE, moze da pusti 100/100 (i 1000/1000), ali nece jer ne mora.
To za upload da mozes da hostujes onda kuci server je prica za malu decu, nista ozbiljno nece ici kroz obican kucni link, a i hosting je toliko jeftin sada kod extra dobrih providera da se ne isplati koristiti NAS preskup link :) Moja firma placa 5$ mesecno sajt kod Pair Networksa (koji nisu dza-bu firma) i ne iskoristimo ni pola alociranih resursa :) Ali da sajt ne radi kada SjBB odluci da im stucne kucni protok iz nekog razloga? Neka hvala...

FYI, ne znam kakav je kvalitet neta u Bugarskoj, ali Rumuni su se uvek zalili na njihov net (jeste brz, ali samo u 6h ujutru MOZDA odigraju partiju sa strancima jer inace nema teoretske sanse zbog pinga da opstanu u partiji :)).

EDIT: @valmont, to i kazem - najveci broj ljudi hoce STO jeftinije. Zato Telekom i dalje ima 1.5Mbps koji ljudi uzimaju ako nece na ugovor, a inace 4Mbps jer im je dovoljno.

SBB trazi UGOVOR za tu brzinu na tu cenu ako se ne varam? U tom slucaju nije najjeftiniji jer PTT sada ima onu akciju sa 50% popusta pa je 16Mbit kod PTT-a primetno jeftiniji od SjBB-ovog 6MMbit.
Isto i kod je Lelekom delio 50% popust.

Poslednja izmena:
Nakon svega, jasno je da je SBB najpovoljniji i da taj manji upload nije toliko dramatičan. Naročito kada se uzme u obzir daleko bolji ping kod kablovskog interneta.

1. Najpovoljniji je ADSL PTT Napredni 3 16384/1024 Kbps 1400din (sa ugovorom na godinu dana)

2. Priča o "daleko boljem pingu" na kablu je mogla da "pije vodu" kad su se ADSL brzine kod nas 256/64kbit uporedjivale sa SBB kablovskim 256/128kbit u vreme kada je SBB koristio Telekomove linkove.

Otkako SBB koristi "svoje" linkove razlika izmedju ADSL i SBB cable pinga je nestala ili je smešno mala.

Nema optika veze sa ovim. Ogranicavajuci resurs su CMTS uredjaji. Mozes ti sve povezati optikom ali dzaba sve ako nemas uredjaje koji ce kroz te kablove da salju podatke. Kablovski internet je organizovan kroz cvorista. Svi korisnici jednog cvorista dele protok na istom, odnosno dele propusnu moc CMTS-a. Neko je vec ranije pomenuo docsis standard. SBB je koliko se secam presao na docsis 3, i od tada i imaju mogucnosti za te turbo pakete. Medjutim, oni sigurno nemaju dovoljan broj docsis 3.0 CMTS uredjaja da bi svima mogli da mnogo podizu brzine. Da pojednostavimo pricu, zamislite da u nekom regionu ima 100 cvorista nekog kablovskog provajdera. On u tom slucaju recimo ima 100 CMTS uredjaja i to mu obavlja posao. Ti uredjaji su recimo na 80-90% iskoriscenosti, ali sve radi kako treba. Ovde je sada manje bitno kakva su kablovi u pitanju, opticki ili obicni kabl, to ne igra veliku ulogu, jer cena optike je danas ionako nebitan faktor. Medjutim ako bi provajder hteo da recimo duplira brzine korisnicima, on bi morao na svih 100 cvorista da ubaci po jos jedan CMTS uredjaj, a to je ono sto je jako skupo. Povecanje brzine provajdera ne kosta mnogo sve dok njegova postojeca cvorista nisi blizu kraja svojih postojecih kapaciteta, ali kada se priblize maksimalnom kapacitetu, onda je za dizanje brzine potreban paralelan upgrade svih cvorista, a to znaci ogromna ulaganja u infrastrukturu.

To vam je slicna prica kao kod Telekoma za adsl. Telekom ne kosta mnogo da dize brzine sve dok ne dodje do tih 16 mbit/s. Problem nastaje kada recimo budu morali da dizu preko tih 16, jer onda moraju da promene opremu na svim centralama u Srbiji kako bi presli na neku novu tehnologiju koja omogucava vece brzine. Dodatni problem je sto za adsl u sustini ne postoji resenje da se ide preko tih 20ak mbit/s, jer te tehnologije koje bi to omogucile ne bi u Srbiji napravile neku razliku (prosecna udaljenost korisnika od centrala je dosta velika, a novije adsl tehnologije na malo vecim udaljenostima se prakticno izjednacavaju po performansama sa adsl tehnologijom koju vec imamo). Dakle, u nekoj skorijoj buducnosti se u Srbiji samo na kablu mogu ocekivati vece brzine od 20 mbit/s.

Poslednja izmena:
Dodatni problem je sto za adsl u sustini ne postoji resenje da se ide preko tih 20ak mbit/s, jer te tehnologije koje bi to omogucile ne bi u Srbiji napravile neku razliku (prosecna udaljenost korisnika od centrala je dosta velika, a novije adsl tehnologije na malo vecim udaljenostima se prakticno izjednacavaju po performansama sa adsl tehnologijom koju vec imamo).

Dodatni problem je dok god Telekom sa podprovajderima može da "dere" sa cenom korisnike kojih ima najveći broj na malim brzinama uopšte nema potrebu da ulaže u noviju VDSL2 tehnologiju (koja je u Telkomu testirana još prošle godine)
http://en.wikipedia.org/wiki/Very_high_speed_digital_subscriber_line_2

Ograničenja ADSL tehnologije su poznate ali je smešno (tužno) posle 6 godina od uvodjenja ADSL kod nas da korisnici i koji imaju mogućnost da imaju maximalne brzine 24/3mbit je ne dobijaju zbog monopolitičke politike Telekoma u pogledu brzina/cena.

Poslednja izmena:
pitanje je da li 80% korisnika potrebno 24/3 ? ... iskreno po onom sto znam ljudi koji imaju net... 90% njih je hepi sto net radi kako radi .. sta je stalna veza...
moze ide na feeeejs, da serucka po skype-u ... da troluje tu i tamo neki forum, djuska igricu ... kad je drugarica dobila 1mbps sreca redost .. a kad sam joj
pokazao chari torrenta ... palachinke ( grock ) koje sam expresno pojeo su duze trajala nego da se skine njena omiljena muzika .. a posle kad su uveli 4mbps jer
je tata tako neshto uzeo da moze i on da ``skida neka dokumenta`` .. inache dokumenta su PDF formatu i svaki je tipa 200kbps do mega ... :) .. .al nek stoji
kuci 4mbps... onda skida sad sve i svashta... sreca radost :) ... iskreno vishe joj ne treba .. cak i daponude neke zilione megabitajlione itd.. sta ce joj !?:)

Nema optika veze sa ovim.
Ima. Coax ne bi mogao da dozvoli Tubor paket brzine (barem tako kaze SBB).

Ogranicavajuci resurs su CMTS uredjaji.
Donekle. Ako su ti uredjaji 80-90% zauzeti SADA dok vecina ima najmanji paket i jedva ga korist onda stvarno ima malo tih uredjaja.
SBB (kao i ostali kucni net kod ADSL/WiFi/itd.) paketi nisu garantovane brzine, vec maximalne. To sto ih skoro uvek postignemo je sreca, verovatno zbog gorepomenute cinjenice da vecina i ne koristi net netso.

Ali bottom line jeste da se ne ulaze u novije tehnologije jer ne moraju - ostatak trzista ne moze postici vise, zasto bi se oni mucili. Jedino ako se ukaze potreba za brzim netom, sto zbog zelje da se gleda samo HD Youtube sto zbog... ne znam sta bi drugo realno moglo da ukaze takvu potrebu, tek onda ce svi imati potrebu da ulazu u jace.
Naravno, ovo je Srbija - realno je da ce imati potrebu, nerealno da ce hteti svejedno :)

1. Najpovoljniji je ADSL PTT Napredni 3 16384/1024 Kbps 1400din (sa ugovorom na godinu dana)
Nisam znao za ovo. Neki link? Na zvaničnom sajtu se ne nalazi ništa.

..Jedino ako se ukaze potreba za brzim netom, sto zbog zelje da se gleda samo HD Youtube sto zbog... ne znam sta bi drugo realno moglo da ukaze takvu potrebu, tek onda ce svi imati potrebu da ulazu u jace...
Najveći broj ljudi koji koristi brz internet ga koristi zbog downloada raznog sadržaja. Poslovni korisnići su 5-10%. Ukoliko bi se napravio limit na svim paketima, od recimo 40ak GB, bio bi haos. Odnosno, niko ne bi želeo takvu uslugu. Da nema downloada, meni bi bio dovoljan 256/256.

Poslednja izmena:
wrmwrmwrm, mislim da je to, manje-više, svima jasno. Kako korisnicima, tako i provajderima. :)

Brzina internet konekcije koja je prosek u nekoj zemlji proporcionalna je tehnološkoj razvijenosti istog. To znači da kada sve male opštine u Srbiji budu imale prosek 2048/512, Beograd će verovatno imati prosek 8192/2048. Za takav projekat je neophodna sposobna politička elita, pošteni ljudi koji zaista veruju da je tehnološki razvoj društva izuzetno bitan deo prosvetiteljskog projekta (ukoliko ga uopšte ima) i dosta novca. Kako trenutno nema ovih uslova - moraćemo sačekati.

Sama tema je jako osetljiva - činjenica je da su tehnički uslovi za veće brzine ostvareni, dakle jedini problem je situacija koja dozvoljava "kalkulacije", nedostatak konkurencije, monopolske pozicije i slično. Tu se, neminovnom indukcijom, dolazi do ekonomije, i sve nužno vodi diskusiju na političku ravan, što je, koliko sam upućen - zabranjeno (mada čitajući nailazim da dosta nesankcionisanih tema/postova).

tamo negde normalan svet kad zidash stambenu zgradu jedan od papira je i da ugovorish telekomunikacioni cvor :) ...
negde cak za nove zgrade neko naselje kad se pravi mora se napravi dil da ti neko dovuche optiku ... realno ja bi od investitora
naplatio do svake nove zgrade optiku ... da dovede i orman pa kome sta volja ... ocesh 1, 2, 4, 8, 16 ...100mbps ? imash da platish
cool .. konvertor je isti :) ... posle do svakog stana moze bakar .. nije frka :) ... jeste spor proces al da su to pocheli 2001 kad smo
postali demokratsko drustvo danas bi imali tipa 5.000 zgrada sa optikom u beogradu :) ... mozda i vishe .. malo li je ?!

Odlična akcija. Nakon tih 12 meseci, cena se resetuje i plaća se puna cena paketa... Ili ne?

treba samo proveriti kakav je to adsl .. da li je agregacija kao oni prevaranti beocity ... lol :)
``Prijavite se za uslugu KABLOVSKOG INTERNETA u periodu od 01.07.2011. do 30.09.2011. godine i iskoristite promotivnu ponudu:
PRETPLATA PRVA TRI MESECA - PO 1 DINAR!*

Brzine do 6 Mb/s

modem na korišćenje

mail nalog

mailbox od 50 MB

do 2 javne dinamičke IP adrese

*ponuda važi samo za fizička lica

Prijavite se putem brojeva telefona:

011/3641-999 (07-20h, vikendom 08-20h),
011/3641-139 (08-16h radnim danima).

Prijavu možete izvršiti i na sledećim lokacijama:

Katićeva 14-18, Beograd,
Pohorska 2, Beograd,
Takovska 2, Beograd,
Pilota Mihaila Petrovića 8-12, Beograd,
Tržni centar "Staklenac" (10-17h), prizemlje, Trg Republike 2, Info-centar,
Narodnih heroja 2/VIII (kancelarija 5), Novi Sad (KDS "Salajka"),
Karađorđeva 8, KDS šalter broj 2, Smederevo,
Rajhl Ferenca 17, (radnim danima 08-14h) KDS Subotica.

Prilikom sklapanja ugovora za kablovski internet potrebno je doneti na uvid:

Ugovor o korišćenju KDS usluga (ili poslednji plaćeni račun),
ličnu kartu.

Služba Help Desk PTT Net-a tel. 011/3641-999``

zznachi do 6mbps :)

Poslednja izmena:
Ljudi, opisujete zemlju u kojoj ima verovatno 2 miliona nezaposlenih (azurno ih brisu iz evidencije, da zvanicna cifra ne predje milion) + koliko je firmi u stecaju.

Svaka primena interneta osim za zaradjivanja para je trosenje para.

=>

Dok u drzavu Dansku ne bude bolje, tesko da ce se ljudi otvarati za brzu vezu.

Ja uzimam 16/1 kod PTTa za 1400 i miran sam 12 meseci.

Posle toga, videćemo .... I da povećaju sada brzinu kod SBBa, ne verujem da će UL da podignu na više od 512 il 768 u tom cenovnom rangu, a i ako kojim čudom daju 1, DL neće da prebaci 12, jer to bi bilo onda povećanje od 100 posto, a taj film neće da gledamo ....

Dodatni problem je dok god Telekom sa podprovajderima može da "dere" sa cenom korisnike kojih ima najveći broj na malim brzinama uopšte nema potrebu da ulaže u noviju VDSL2 tehnologiju (koja je u Telkomu testirana još prošle godine)
http://en.wikipedia.org/wiki/Very_high_speed_digital_subscriber_line_2

Ograničenja ADSL tehnologije su poznate ali je smešno (tužno) posle 6 godina od uvodjenja ADSL kod nas da korisnici i koji imaju mogućnost da imaju maximalne brzine 24/3mbit je ne dobijaju zbog monopolitičke politike Telekoma u pogledu brzina/cena.

Dzaba im da uvode vdsl2 kada 70% korisnika nece imati korist od njega. Pisao sam vec par puta na tu temu, mrzi me opet, ali ukratko, imamo previse malo broj centrala da bi vise od 30% korisnika primetilo razliku prelaskom na novu tehnologiju, a ulaganja su velika. Kada se uradi cost-benefit jednostavno se ne isplati.

@alfaunits
Ne znam sta SBB kaze, ali coax na manje daljine (a to su upravo daljine izmedju cvorista i krajnjeg korisnika) nema nikakav problem da isporuci brzine koje su i dosta vece od tog manjeg turbo paketa (ako mislimo na paket od 30 mbps) :) A to za razlog nepostojeceg ulaganja u nove tehnologije se slazem. U sustini to je normalna poslovna odluka sa njihove strane, ne bi ni mi ulagali da smo vlasnici, da se ne lazemo. Svako zeli sto veci profit. Nije tu kriv nista SBB, kriva je drzava koja je dozvolila tako nesto unistavanjem trzisne utakmice zarad interesa pojedinaca. Svaka firma na svetu ce uvek teziti monopolu i zloupotrebi istog, a zna se ciji je zadatak da to spreci :)

Dzaba im da uvode vdsl2 kada 70% korisnika nece imati korist od njega. Pisao sam vec par puta na tu temu, mrzi me opet, ali ukratko, imamo previse malo broj centrala da bi vise od 30% korisnika primetilo razliku prelaskom na novu tehnologiju, a ulaganja su velika. Kada se uradi cost-benefit jednostavno se ne isplati.

Da jadan Telekom nema para da ulaže u sopstvenu infrastrukturu ali ima para da se kupi Telekom Republike Srpske
Propade naplaćujući 1.5mbit po istoj ceni za koju se dobija bar 10 puta veća brzina u drugim zemljama.

To da li imaju para ili ne je nebitno. Ja govorim o cinjenicama. Cinjenica je da 20 godina ne zele da naprave dovoljno centrala ni da skinu ljude sa PCM-a i dvojnika, a treba da ocekujemo da ce ih praviti kako bi imalo smisla uvoditi vdsl2?

Ja sam u Beogradu i dvojnik sam. Ostacu i dalje, bar mi je pretplata 90 din na fixni telefon :p

Vrh Dno