Šta je novo?

SBB "vezivanje"

Meni nesto lose radi poslednjih dana SBB spor je net 8MB paket, radio dosad perfektno, a bilo je prekida, vise nema ali nesto su za*ebali izgleda.

Juce sam postao korisnik paketa od 4Mb/s,s obzirom da nemam nekoga iskustva sa racunarima imam par nedoumica pa ako moze neko da me posavjetuje. Naime juce i danas sam testirao brzinu i download je 0.24Mb/s.Da li treba da prodje odredjeni vremenski period dok se paket aktivira u potpunosti ili da odmah kontaktiram SBB radi reklamacije?
pozdrav!

kad uvedes sbb net onda taj 1 dan imas 256 kb/s dok oni tamo ne uvedu i proknjize da si novi korisnik, posto je juce bio petak, a subotom serviser ne nosi papire u sbb centar, ocekuj da ces imati full brzinu u ponedeljak

Da li je moguce dobiti ruter kod sbb-a?

Koliko ja znam nije... Ali nisu ruteri toliko skupi.

A jel moguce povezati dva racunara preko njihovog modema uz pomoc switcha obicnog?

Јок. купи рутер. Најјефтинији бежичније онај TP-Link-ov за око 2600 динара, а ради коректно. Не-бежичне варијанте вероватно коштају још мање.

Поздрав

A jel ima u tom ugovoru neka zaštita za korisnika u slučaju da SBB ne ispuni obećanu brzinu..?

Nema!!! :bottle:

Nema naravno, jer to nije garantovana brzika protoka.

Paketi sa garantovanom brzinom protoka su uglavnom namenjeni pravnim licima, i po pravilu imaju visestruko vecu cenu.

Ja sam par godina na prepaidu i presao bih na ugovor kada bi bio siguran da nece smanjiti brzinu protoka.

Ne vidim neku veliku ekonomsku logiku da toliko insistiraju na ugovorima, zar nije vise isplativo da dobijaju pare unapred od prepaida tj da njih kreditira kupac nego obrnuto i jos da daju vecu brzinu? Sve je to nekako nedoreceno.

Ne. Prica je sazvakana 500 puta minimum. Ako si vezan ugovorom onda SBB zna da ce sledecih 2 godine dobijati od tebe 1400 mesecno i u banci im sigurno znaci da im sto vise korisnika budu vezani ugovorom zbg dobijanja boljih kredita i sl.
Do sada su bili vise nego korektni, net mi je samo jednom pukao za kada su bili neki radovi a brzina mi nikada nije isla ispod 950Kb/s sto znaci full speed 24h.
Nista nije nedoreceno vec je sasvim logicno nego ljudi su krajne nepoverljivi i nemaju pojma sta je dobra ponuda sve da ih pogodi u glavu!
Ko nema ne zna neka pita i sve ce mu ljudi objasniti. Nemas apsolutno nikakav razlog da ne predjes na post ako vec koristis SBB. Za iste pare sad imas 1.5Mb umesto 4Mb i free D3 pa ti sad vidi ko je tu lud ;)

Ma pređi lepo na Telekom, oni te sigurno neće zavrnuti :d

Da, slazem se da su ljudi nepoverljivi, ali sa razlogom jer ovo je ipak Srbija. Ali ako nemate primedbi na protok verovatno cu i ja potpisati ugovor i to onaj sa HD.
Inace sam vec nekoliko godina kod njih i u principu sam zadovoljan i sa netom i sa TV jer nema bolje. Nisam imao prekide i protok je bio dobar (na 6Mbita sam).

Može li neko da mi pojasni kakva je to fora sa IP adresama kod SBB-a? U čemu je razlika u odnosu na ADSL?

Ne znam na sta mislis

ali sbb ima realtivno fixnu (ili fixnu uz doplatu od 900 valjda) adresu onodnso dok ne resetujes modem ne menja se

dok kod adsl se menja sa svakim novim konektovanjem

E pa to. Pa kad se onda i kako menja IP adresa? Može li to ručno da se odradi ako zatreba?

Moze naravno bez problema ali nije jednostavna proces ko kod adsl-a odnosno ne mozes koristiti to menajnje ip-a da bi skidao tipa sa rapida i slicno ali ako ti zatreba mozes da promenis.

Ma ne treba mi zbog Rapida, nije mi problem tih 15 minuta čekanja, a većinu stvari i skidam sa MU, nego ako zatreba, bitno je da može da se odradi. A kako :D?

Novopečeni sam korisnik SBB. Sabija u odnosu na lelekom :) Jedino je ping nešto loš, ali valjda će da se sredi i to.

Ne znam na sta mislis

ali sbb ima realtivno fixnu (ili fixnu uz doplatu od 900 valjda) adresu onodnso dok ne resetujes modem ne menja se

dok kod adsl se menja sa svakim novim konektovanjem

Pa dinamicke su i jedna i druga, ovamo resetujes modem a ovamo ruter, zar nije to isto?

nemam adsl tako da za adls ne mogu da tvrdim nista
na adslu se menja ip pri svakom novom konektovanju , nema potrebe za ikakvm resetovanejem
to je par sec za reconect i connect

na sbbu traje mnogo duze i nekad se i izkomplikuje jer nece da dobije novi ip po 5-10 i vise minuta

Uglavnom nikako nije isto ;)
Ja na sbbu imam po 4-5 meseci i vise istu ip dok mi ne zatreba da promenim ( tipa banovali me sa nekog forumaa )
dok na adslu sa svkim novim konetkovanjem novi ip

Poslednja izmena:
Na adsl-u je dovoljno samo resetovati ruter i dobija se nova adresa.

Na osnovu ličnog iskustva sa oba tipa konekcije

Imao sam adsl kod Sezama i nije se menjala IP adresa sa svakim rekonektovanjem. Čak ni višestruko rekonektovanje nije pomoglo da se trenutno dodeljena IP adresa promeni. Samo u slučaju da duže vreme nisam konektovan (+10min) omogućava da pri sledećoj konekciji dobijem novi IP. Ne znam kako je kod drugih provajdera, moguće je da se kod njih IP menja sa svakom novom konekcijom.

Trenutno koristim SBB i situacija je slična, nije dovoljno uraditi samo release/renew IP već je potrebno bar desetak minuta isključiti modem što će u većini slučajeva dodeliti novi IP.

Novopečeni sam korisnik SBB. Sabija u odnosu na lelekom :) Jedino je ping nešto loš, ali valjda će da se sredi i to.

To sam i ja primetio, dl/ul svakako primetno brzi na istom paketu (4mbit) medjutim ping uvek preko 50% lošiji, npr. sa adsl-om ka google.com sam imao u proseku 20ms, trenutno na sbb-u ne ispod 30ms, nekada i preko 40ms.

Poslednja izmena:
Pa kazem nisam nikad koristio adsl tako da nemam pojma kako je ;)
Na sbbu znam njega imam od kad se pojavio i ip se ne dobija samo kad se resetuje modem .

Nazad
Vrh Dno