Šta je novo?

SBB "vezivanje"

Pričam o ugovoru koji kod Telekoma podrazumeva prva 3 meseca korišćenja interneta po ceni od 1 dinar, a o čemu ti pričaš? :)
Po definiciji se podrazumeva i da provajder treba da obezbedi uslugu koju nudi ugovorom, a ne da šikanira korisnike zbog sopstvenih propusta, pa to nije slučaj. Kao što vidiš, teorija i praksa se veoma razlikuju.
Što se "boljeg uploada" tiče, čovek je pominjao ove pakete:

Ako laže on, lažem i ja. ;)
Uostalom, Telekom hvala bogu nije jedina alternativa, tako da "argument"/poredjenje "račun za TV - račun za telefon" ne stoji.

-Jeste to je taj paket ali sa uracunatim dupliranim uploadom koji se mesecno placa 900din kao sto si video.
-A jesi li ti koristio SBB internet ili pricas ono sto si cuo o kvalitetu usluga?
-Dobro, prva tri meseca za 1din. To znaci 1500din ustede u odnosu na SBB prve godine koriscenja. Ako nameravas da koristis internet samo godinu dana to je super stvar. Taman za 75 kugli sladoleda na leto.

Imas li ti ukucane kojima je potrebna ili zivis sam..
Da ti možda ne volontiraš kao islednik ovde? :D
Kakve to veze ima sa pričom o katastrofalnoj tehničkoj podršci i loše odrađenoj infrastrukturi kod SBB-a?

-Jeste to je taj paket ali sa uracunatim dupliranim uploadom koji se mesecno placa 900din kao sto si video.
Nisam video da si ti uračunao tih 900 dinara.

-A jesi li ti koristio SBB internet ili pricas ono sto si cuo o kvalitetu usluga?
Da si pratio diskusiju, ne bi postavljao suvišna pitanja.

-Dobro, prva tri meseca za 1din. To znaci 1500din ustede u odnosu na SBB prve godine koriscenja. Ako nameravas da koristis internet samo godinu dana to je super stvar. Taman za 75 kugli sladoleda na leto.
Malo li je? :D
Postaje još bolje ako planiraš da koristiš internet i malo duže od godinu dana, jer se cena paketa smanjuje u srazmeri sa rastom korisničkog staža kod Telekoma.

Poslednja izmena:
Da ti možda ne volontiraš kao islednik ovde? :D
Kakve to veze ima sa pričom o katastrofalnoj tehničkoj podršci i loše odrađenoj infrastrukturi kod SBB-a?
Ima veze.. i te kako.. pricas o ceni interneta na koju dodajes i cenu KTV.. Vecina internet korisnika bi KTV svakako placali.. i bez neta. I ta racunica koju si izveo vazi jedino u slucaju da u kuci niko ne gleda TV.. tad je cena KTV stvarno visak.
I nemoj generalizovati.. konstantacija o katastrogfalnoj tehnickoj podrsci i lose odradjenoj strukturi u mom slucaju, mogu reci i u celom gradu (KI) ne vazi..

Ima veze.. i te kako.. pricas o ceni interneta na koju dodajes i cenu KTV.. Vecina internet korisnika bi KTV svakako placali.. i bez neta. I ta racunica koju si izveo vazi jedino u slucaju da u kuci niko ne gleda TV.. tad je cena KTV stvarno visak.
I nemoj generalizovati.. konstantacija o katastrogfalnoj tehnickoj podrsci i lose odradjenoj strukturi u mom slucaju, mogu reci i u celom gradu (KI) ne vazi..
Pričam o ceni koju moraš da plaćaš direktno SBB-u ukoliko želiš da koristiš internet preko njih, što je posledica njihove odluke, a ne tehničkih uslova ili ne znam kakve nužnosti.
Pošto bi "većina" ionako plaćala gomilu kanala od kojih većinu ne gleda, onda bi tom logikom SBB mogao da im uslovi internet i nekom drugom "ekskluzivom" koju bi im takođe preprodavao u paketu. Poznajući poslovnu "etiku" rukovodilaca SBB-a, možda i to vidimo.
Uostalom, uračunaj i ti cenu osnovne telefonske pretplate ako ti je tako lakše, iako je smešno porediti uslove tehničke prirode za postojanje ADSL veze tipa struja, telefon itd. sa bezobrazlukom SBB-a, ali 'ajde.
Što se tiče "generalizacije", nešto se ne sećam se da sam pominjao Kikindu - ja pričam o Beogradu i to ne uopšteno, već na osnovu sopstvenog iskustva, iskustva mog brojnog komšiluka i iskustva mase mojih poznanika (na stranu što mogu sopstvenim očima da vidim tu profi-mrežu razapetu po krošnjama i vešernicama :d). Nekima radi bolje, nekima lošije, a nekima baš loše. Ja sam prošao kroz sve tri faze (sa sve "tehničkom podrškom"), a priznaćeš da se teško može reći da je tako nešto normalna pojava tamo gde postoji tehnički potkovan i obučen kadar i kvalitetno urađena infrastruktura.

Jdoe ti si jedan od likova koji nece da prizna da placa vise za ono sto je losije... I sad pokusavas da pljujes po sbb-u i njegovoj infrastrukturi, da bi time tebi bilo lakse.
E pa moram da te razocaram, koristim telekonjov adsl i kablovski internet kod sbb-a.Ja ne znam o kakvoj ti katastrofalnoj infrastrukturi pricas, sbb je mnogo povoljniji, brzi i u svakom smislu BOLJI internet trenutno. Govorim ti to iz iskustva!
Druga stvar vrlo bitna, razvijanje optike je uvek u prednosti u odnosu na ADSL. U Srbiji ne verujem da ce ikada biti bolji ADSL od navedenog SBB-a i to mi je drago.
Izmeri samo telekomov paket od 16mbit i pogledaj mu gubitke, sta ce tek biti na 60mbit :D

Sbb je dobio i zasluzenu nagradu za siroko pojasni internet u srbiji i nadam se da ce tako i da nastavi!

Pozdrav

Jdoe ti si jedan od likova koji nece da prizna da placa vise za ono sto je losije... I sad pokusavas da pljujes po sbb-u i njegovoj infrastrukturi, da bi time tebi bilo lakse.
E pa moram da te razocaram, koristim telekonjov adsl i kablovski internet kod sbb-a.Ja ne znam o kakvoj ti katastrofalnoj infrastrukturi pricas, sbb je mnogo povoljniji, brzi i u svakom smislu BOLJI internet trenutno. Govorim ti to iz iskustva!
Druga stvar vrlo bitna, razvijanje optike je uvek u prednosti u odnosu na ADSL. U Srbiji ne verujem da ce ikada biti bolji ADSL od navedenog SBB-a i to mi je drago.
Izmeri samo telekomov paket od 16mbit i pogledaj mu gubitke, sta ce tek biti na 60mbit :D

Sbb je dobio i zasluzenu nagradu za siroko pojasni internet u srbiji i nadam se da ce tako i da nastavi!

Pozdrav
Prvo, šta će ti "telekonjov adsl" kad imaš "moćni" SBB internet?
Drugo, ja upravo pobegoh od tog "boljeg" interneta, koji je u mom kraju sve, samo ne dobar, a kamoli "bolji".
Treće, pozdravi šefa u SBB-u, dobićeš bonus za ovaj ingeniozni post. :D

Koji car je ovaj jdoe. Ispade da je Telekom najbolji i najsavršeniji provajder na svetu, koji svako jutro korisnicima donosi doručak, kafu i jedan cvet u krevet... i pride još i jednu devojku iz korisničkog servisa.

Kao da se nikad niko nije žalio na Telekom...

Meni SBB net radi savršeno. Verujem da nisam jedini. I zašto ti onda imaš potrebu da me ubeđuješ kako ne treba da potpišem ugovor sa njima (što ću sutra uraditi)? Kao da ti bolje znaš šta kom korisniku odgovara.

Edit:
Kad već smaraš sa tom pretplatom za TV, hajde pokaži mi kako koristiš ADSL a da ne platiš telefonski račun, tj. bar pretplatu koja je valjda 230din.

Poslednja izmena:
Pokušaj sa digitronom, biće lakše. :D

Pitam koliko placas manje kada si njihov "veran" korisnik? To nisi rekao tako da mi dzaba kalkulator.

@Speeder
Pretplatu smo tamo vec uracunali (230din). Prve godine pored SUPER korisnickog servisa TELEKOM ADSL je jeftiniji 1500din uz losiji i download (stvarni) i upload (i teoretski i stvarni). Svake sledece godine je skuplji 12000din ali jdoe dobija BONUS koji ne vidim da se igde spominje na sajtu (kao recimo kod PTT-a).

Poslednja izmena:
Cuo sam da to ADSL ima. Nesto 5-10% manje placas posle 2-3 godine koriscenja ja mislim.

Cuo sam da to ADSL ima. Nesto 5-10% manje placas posle 2-3 godine koriscenja ja mislim.

Ima PTT. Svojevremeno sam imao taj adsl u kuci. Kod PTT-a posle 12 meseci ima popust od 20% ali je paket 8192/768 tamo sa popustom od 20% 4800din. Tako da me bas zivo zanima koliki je popust kod Telekoma ako ga uopste ima.

@jdoe

O kakvom popustu (za dugogodisnje korisnike) na adsl kod Telekoma prichas?
O kakvom SUPER korisnickom servisu kod Telekoma prichash?
Da li razlikujes Telekom od PTT-a? (ovo pitam zbog prvog pitanja)

Poslednja izmena:
Pitam koliko placas manje kada si njihov "veran" korisnik? To nisi rekao tako da mi dzaba kalkulator.

@Speeder
Pretplatu smo tamo vec uracunali (230din). Prve godine pored SUPER korisnickog servisa TELEKOM ADSL je jeftiniji 1500din uz losiji i download (stvarni) i upload (i teoretski i stvarni). Svake sledece godine je skuplji 12000din ali jdoe dobija BONUS koji ne vidim da se igde spominje na sajtu (kao recimo kod PTT-a).
Da li sam i koliko dugo njihov korisnik možeš da vidiš i po tome što sam pomešao njihov i PTT-ov paket. Uostalom, ova tema se ne zove Telekom vs. SBB, uprkos tome što nekolicina SBB fanboyeva pokušava da svede diskusiju na najobičniji flame war.
Jedini parametar koji je bitan nije ono što piše u reklamnim prospektima bilo kog provajdera, nego situacija na terenu koja se drastično razlikuje od korisnika do korisnika (što možemo da vidimo i po svedočanstvima na ovom forumu). Telekomov internet nisam koristio, ali SBB-ov jesam oko godinu i po dana, i baš na osnovu sopstvenog (i još pokojeg) katastrofalno lošeg iskustva sam dobronamerno upozorio ljude da se bezglavo ne vezuju ugovorom za provajdera koji ima vrlo problematičan odnos sa dobrim delom korisnika. Moguće je da to važi i za Telekom, ali o tome treba da pričaju bivši i sadašnji korisnici usluga tog provajdera na odgovarajućoj temi, a ne ovde. Onima koji celu diskusiju shvataju lično i pokušavaju jeftinim provokacijama da obesmisle loša iskustva drugih korisnika mogu samo da poželim isti tretman od strane nadležnih u SBB-u, koji su sličnim ponašanjem i napravili lošu reklamu tom provajderu.

Nije mi namera da zapocnem flame, ja sa SBB-om nemam nikakve veze. Koristim IKOM i povremeno Telekom adsl (na drugoj lokaciji). Ne smeta mi ni najmanje sto pljujes SBB, ali mi smeta kada kao argument za to koristis netacne podatke u vezi Telekoma (a to su: SUPER tehnicka podrska, popusti za verne korisnike i slicno).
Ne daj boze nikome da ima posla sa Telekom tehnickom podrskom, samo to mogu da kazem :)

Nije mi namera da zapocnem flame, ja sa SBB-om nemam nikakve veze. Koristim IKOM i povremeno Telekom adsl (na drugoj lokaciji). Ne smeta mi ni najmanje sto pljujes SBB, ali mi smeta kada kao argument za to koristis netacne podatke u vezi Telekoma (a to su: SUPER tehnicka podrska, popusti za verne korisnike i slicno).
Ne daj boze nikome da ima posla sa Telekom tehnickom podrskom, samo to mogu da kazem :)
Nemam nameru da pljujem SBB, nego iznosim svoja loša iskustva koja možda nekom drugom mogu pomoći da izbegne nerviranje koje smo ja i mnogi ljudi koje znam doživeli sa njima i zbog njih.
Ne znam samo gde si video da sam ja napisao kako Telekom ima "SUPER tehničku podršku", osim u podmetačinama onih koji imaju potrebu da se svađaju sami sa sobom. Što se tiče popusta - rekoh već, moja greška (ne pišem od kuće), krajnje nebitna sa aspekta poente čitave diskusije; uostalom, minus za Telekom, plus za PTT (ili kako već), ne menja činjenicu da niti sam ja prvi pomenuo Telekom, niti sam ikada koristio njihov net, niti uopšte imam želju da ih reklamiram - skloniji bih bio da i u tom slučaju posavetujem ljude da dobro razmisle pre nego što se vežu ugovorom na duge staze, ali o tome na nekoj drugoj temi.

ajd onda da se startuje tema ISP with the best tech. support. .... pa da se razdvoje stvari....ovi su dobri zbog cene,ovi zbog support-a..itd....

Ne znam samo gde si video da sam ja napisao kako Telekom ima "SUPER tehničku podršku", osim u podmetačinama onih koji imaju potrebu da se svađaju sami sa sobom.

Izvinjavam se. Bio sam ubedjen da sam procitao da si to napisao, a evo sada ne mogu da nadjem :) Ochito sam se gadno istripovao :d

O cemu ti pricas? Kako si dosao do te cifre?

Telekom ADSL - 4.513din za paket 8192/512
SBB internet - 2090+900+750=3740din za paket 8192/768

Racunica kaze da je na godisnjem nivou 9276din ustede u korist SBB-a i upload je bolji kod SBB-a a da ne govorimo da je po definiciji i download bolji na kablovskom za oko 10%.

Sta vam je ovo 900din? U racunici.

Ja placam taj paket kod sbb samo 750dinTV i 2090 za 8 megabita
znaci 2840din sa ugovorom na 12.

edit. a dupli UP, ali to nije obavezna stavka, znaci racunajte manje 10800 din jos.

Poslednja izmena:
da.. posle ove diskusije ozbiljno razmisljam da se vratim na adsl.. sto da placam manje kad mogu vise..

Cinjenica je da su neki imali losa iskustva sa SBB-om ali je cinjenica da su neki imali problema i sa ADSL-om pocevsi od topljenja modema (Neobee), upozoravanja korisnika da ne skidaju torente... Ja sam licno imao iskustva sa Neobee i PTT ADSL-om dok sam zadnje dve (i vise) godine sam na SBB-u. Osim tog topljenja Neobee modema ne mogu da kazem da sam imao nekih problema a isti slucaj je i sa PTT-om. Presao sam na SBB zbog cene i u pocetku zbog lokala. Mislim da su svi internet provajderi u proseku isti. Ljudi, ovo je kapitalizam i cilj je oteti sto vise para a da se ulozi sto manje para u uslugu. Ne mozete ocekivati neki dublji ljudski odnos osim one poslovne uljudnosti i ljubaznosti (ipak ne rade oni taj posao zbog vas vec zbog novca). Ja licno ne znam nikoga ko ima SBB internet a da nije zadovoljan.
I dalje mislim da je SBB trenutno najbolji izbor za one koji mogu da uvedu taj internet.

SBB vs Telekom ADSL:
-Ugovori se potpisuju i kod jednih i kod drugih na 12 meseci. Na SBB po isteku ovih 12 meseci moras ponovo da obnovis ugovor dok kod Telekom ADSL-a valjda ne moras. Ali cinjenica je da ADSL moras da placas skoro svakog meseca ili ode port (kad sam ja bio na Neobee bilo je 10 dana pauze). Tako da ovo skoro izadje na isto.
-Obaveza placanja TV pretplate za SBB u iznosu od 750din (ja je ionako placam tako da se pretplata bar kod mene ne moze racunati kao dodatno bespotrebno placanje). Za ADSL je obavezna mesecna pretplata za telefon koja minimalno iznosi 230din.
-Telekom ADSL ima taj popust u odnosu na SBB za prva tri meseca koriscenja sto sumirano daje 1500din ustede u odnosu na SBB za godinu dana. SBB ima mnogo manju cena posle prve godine koriscenja (12000din na godisnjoj bazi)
-Nisam nigde cuo da je SBB nekog uznemiravao i upozoravao ga sta sme a sta ne sme da skida niti da je filtrirao portove sto je bio slucaj sa nekim ADSL provajderima (za Telekom nisam siguran). Ovo filtriranje me mnogo ne dotice jer ne koristim torente ali nekom znaci).
-Brzina d/u je u korist SBB-a (i teorijska i prakticna). Imao sam i jedno i drugo pa znam. Ja sam izmerio oko 10% u korist SBB na onom svojevremeno najnizem paketu.
-Mi smo ovde racunali sa dupliranim uploadom sto ne treba svakom. Npr meni to ne treba i naravno usteda je jos 900din mesecno u korist SBB-a
-Ni SBB ni Telekom ti ne garantuju minimalnu vec maksimalnu brzinu. ADSL na nazivnim brzinama ne moze da funkcionise na velikim razdaljinama sto je jos jedan veliki minus. Cak i da provajder ADSL-a ima dobru volju da ti da punu brzinu u nekim slucajevima to je nemoguce postici zbog tehnickih uslova. U Hrvatskoj su se npr zalili da uplate odredjenu brzinu na ADSL-u ali da nemaju dobru infrastrukturu pa da dobijaju samo deo od uplacene brzine. Toga na kablu nema.

Kome se ne svidja Telekom ADSL ili SBB kablovski uvek ima alternativu da predje na ono drugo.

Poslednja izmena:
Upravo u tome i jeste problem: kada bi SBB jasno naglasio da ne snosi nikakvu odgovornost za kvalitet isporučene usluge i da će korisnici biti prepušteni sami sebi i volji Manitua u slučaju eventualnih problema, verujem da bi mnogo više ljudi dobro razmislilo pre nego što se uhvati u vrzino kolo sa njima; potpisivanje ugovora na godinu dana da i ne pominjem.
niko ne snosi nikakvu odgovornost ni za sta, pa ni SBB. Telekom prvi ne garantuje brzine ADSL-a i moze da se desi da uplatis 8 ili 16Mb/s paket a da dobijes pola od toga jer si daleko od centrale. kada stavis pare u banku na stednju ili pak uzmes kredit - o5 ti niko ne garantuje da banka u nekom trenutku nece promeniti te % na tvoju stetu. nije ni SBB izuzetak. u takvoj zemlji zivimo. dobrodosao u stvarni svet.
Bojim se da je SBB na samom dnu tog "proseka" sa bahatom i nestručnom "tehničkom podrškom" i odnosom prema potrošačima u stilu "ko vas j***".
nista nije gori od ostalih. ti si ocigledno imao problema sa njima pa si ogorcen. medjutim, istina je da danas vecini korisnika SBB-a Internet radi odlicno.

Poenta je da čak ni ako SBB u početku lepo radi, ne postoje nikakve garancije da će tako i ostati. U mom slučaju je sve bilo manje-više ok u prvih nekoliko meseci (nenajavljene "radove na mreži" ne računam), ali posle prvih "radova na čvorištu" počinje golgota u trajanju od skoro godinu dana, koju ću vrlo rado ispričati jednom prilikom.
ne postoje garancije ni za sta u zivotu. ko tebi garantuje da kada sutra izadjes iz kuce da ti nece pasti klavir na glavu i ubiti te na licu mesta?
Dobronameran savet za kraj: NIKO ne bi trebalo da se ugovorom vezuje na više od mesec dana za hohštaplersku kompaniju koja je poznata po bahatom odnosu prema korisnicima/potrošačima kao što je SBB.
kakva glupost. ti sada preporucujes ljudima kojima odlicno radi SBB net vec duze vreme da se ne vezu i da ne dobiju mnogo bolju uslugu? ja sam sa Telekom ADSL-a pre tacno godinu dana presao na SBB i to mi se pokazao kao jedan od pametnijih poteza u zivotu. dobro sam procenio da ce kablovski net u Srbiji ostaviti u prasini ADSL - i to se i desilo. bravo za mene :guitar:

alfaunits je napisao jako dobar post u onoj drugoj temi (cini mi se). Ja sam imao jako slicno iskustvo njegovom. Poenta je da nije sve u brzini vec je kvalitet veze na prvom mestu. Ljudima kojima internet iskljucivo sluzi za torrente, kvalitet veze nije narocito bitan vec im je bitna sto veca brzina/jaci upload. Ja ne skidam torrent vec internet koristim za posao i igranje online igara. Meni svaki prekid, seckanje, los kvalitet veze smeta. SBB od kako je poceo sa ovim visestrukim povecanjima brzine fushari na kvalitetu veze.

Zasto sam reagovao kako sam reagovao? Pa zato jer u SBB temama isti korisnici sire sliku SBBa kao neke "nebeske" kompanije koja se ne moze porediti sa ostalim provajderima koji su na osnovu njihovih impresija krs. I to samo zato jer su dobili vece brzine (na ustrb kvaliteta i postojanosti veze).

Ja sam sada siguran da osim brzine SBB nema nikakve prednosti u odnosu na konkurenciju, cak sta vise vecina ljudi sa kojima igram online iz Beograda a koji koriste ADSL imaju manje problema nego ja. Kazem iz Beograda posto je ocigledno da vecina nas koji ovde prijavljujemo SBB fusheraj smo iz BGa dok ljudima iz unutrasnjosti kao i iz NS SBB radi bolje, sto je u mojim ocima jos jedan veliki minus za SBB.

Pa zato jer u SBB temama isti korisnici sire sliku SBBa kao neke "nebeske" kompanije koja se ne moze porediti sa ostalim provajderima koji su na osnovu njihovih impresija krs.
isto korisnici i pljuju SBB; svako prema svom isqstvu. istina je da oni sto velicaju ne bi velicali da su imali problema koje SBB nije resio a i ovi koji pljuju ne bi pljuvali da im dobro radi. istina je negde izmedju, tacnije na strani ovih sto velicaju jer ipak vecini radi dobro.
I to samo zato jer su dobili vece brzine (na ustrb kvaliteta i postojanosti veze).
naravno, brzine nikada dosta. i nije tacno da je brzina usledila na ustrb kvaliteta usluge. meni radi isto i kladim se i ogromnoj vecini korisnika.

Ja sam sada siguran da osim brzine SBB nema nikakve prednosti u odnosu na konkurenciju, cak sta vise vecina ljudi sa kojima igram online iz Beograda a koji koriste ADSL imaju manje problema nego ja. Kazem iz Beograda posto je ocigledno da vecina nas koji ovde prijavljujemo SBB fusheraj smo iz BGa dok ljudima iz unutrasnjosti kao i iz NS SBB radi bolje, sto je u mojim ocima jos jedan veliki minus za SBB.
brzina, koja je mnogostruko veca u korist SBB-a je ogromna prednost. ja kada odem kod nekoga sa 1Mb/s ADSL-om i vidim koliko se net vuce ko prebijen pocnem da se nerviram kao da ga ja placam. ADSL brzine iz kamenog doba su ogroman minus. a sto se tice igara, zar nije nizak ping kod kablovskog neta veliki plus igracima?

Poslednja izmena:
ja kada odem kod nekoga sa 1Mb/s ADSL-om i vidim koliko se net vuce ko prebijen pocnem da se nerviram kao da ga ja placam. ADSL brzine iz kamenog doba su ogroman minus. a sto se tice igara, zar nije nizak ping kod kablovskog neta veliki plus igracima?

kad sa +8mbit kabla odes na bilo koju kablovski internet na 1mbit isto bi se nervirao
treba da odes na PTT kablovski da ti se smuci za ceo zivot i da sretan predjes na ADSL
tehnologije se razlikuju zato se pojavljuje "pseudo osecaj" koji se javlja kod korisnika kabla kad odu na adsl

razlika u pingu je 5~10ms u korist kabla ali vaznija je ruta prema serveru...

16mbit ADSL je u ponudi vec godinu dana a kakve su nam parice mali broj korisnika moze da iskoristi punu brzinu

meni se "javlja" da SBB ima informaciju koju jos neznamo zato i nudi brzine unapred ali sa ugovornom obavezom

meni se "javlja" da SBB ima informaciju koju jos neznamo zato i nudi brzine unapred ali sa ugovornom obavezom
ne treba da ti se javlja, logično bi bilo da i Telekom uskoro poveća brzinu, a obično su to radili oko Nove godine... Nakon toga može se očekivati da se situacija sa netom u narednoj godini stabilizuje i da ne bude nekih značajnijih povećanja u narednom periodu...

Vrh Dno