Šta je novo?

SBB UniFi

Ako je verovati na rec pravnicima sa kojima sam razgovarao ugovor MOZE DA SE RASKINE. Kao sto rekoh, aneksi ugovora ne vaze retroaktivno, odnosno ne moze SBB da se pozove na dopunu pretplatnickog ugovora koju je definisao pre mesec dana, a korisnici su (lupam) sklopili sa njima ugovor pre godinu i po.

Samo je pitanje postoji li neko u ovoj nesretnoj zemlji sa dovoljno zivaca za eventualno preganjanje po sudovima, u sta cisto sumnjam.

Poslednja izmena:
Infostan je, za razliku od SBB-a, poslao obaveštenje uz račun.
U obaveštenju su lepo objasnili kako se 200 kinti za osiguranje može "isključiti", kao što se i UniFi može isključiti, ali za razliku od UniFi-a bez ikakvih posledica.
Mnogi ljudi smatraju taj potez Infostana korisnim - žele da osiguraju svoje stanove, a mrzi ih da stoje u redovima po nekim šalterima, popunjavaju papiriće itd. Ovako su dobili sve na noge.

Oko tog infostanovog računa se digla velika frka - oglašavali su se gradski oci, zaštitnici, čuda ... direktor podneo ostavku, spominju se neke tužbe itd.
Ja vec neko vreme placam osiguranje za stan ali to je bila moja volja, ja sam trazio i usput da spomenem da je cifra 190din za razliku od njihovih 200. Infostan je pokusao klasicnu kradju i letele bi glave zbog toga. Niko ne moze da ti nametne tek tako da placas dodatnu opciju. SBB ti to ne naplacuje dodatno. Ne branim ih, da se razumemo, pogotovo ako unifi ne moze da se iskljuci. Ta opcija bi morala da postoji i korisnici bi trebali da odluce dali se slazu s tim i da dsli hoce da ga koriste ili nece. To je jedini problem koji ja vidim u unifi prici.

Unifi ce biti moguce iskljuciti, to jasno stoji na njihovom sajtu.

Zamisli, neko se bavi uslugom distribucije interneta i televizije i zarađuje na tome, sram ga/ih bilo, zamislite razvlači mrežu i daje uređaje na korišćenje- e treba oni nama da plate te uređaje što su postavili kod nas!

Ne znam da li ti uviđaš razliku između daje sa jedne i daje u zakup sa druge strane ali razlika je velika i ona određuje čije je to dok se plaća zakupnina.

Nažalost u pravu su oni koji kažu da će SBB istresti svoje isključivo zato što živimo u državi gde ovakve firme mogu da jašu pojedinca bez ikakvih posledica.

Poslednja izmena:
Pravdanje ubacenog neobaveznog osiguranja ne bih komentarisao,

Ništa ja ne opravdavam (btw, kada bih se ja tu nešto pitao - pošteno bih im sudio, pa prevarante i lopove nabijao u gulage), već samo povlačim paralelu između SBB-a i Infostana, a koja je već nekoliko puta povučena na ovoj temi.

Martin Mystere
Ne znam da li ti uviđaš razliku između daje sa jedne i daje u zakup sa druge strane ali razlika je velika i ona određuje čije je to dok se plaća zakupnina.

:) Kako ti ne dosadi... Ne placas SBB-u koriscenje modema (ili risivera za TV) ni na koji nacin. Modem si dobio na koriscenje potpuno besplatno. Nisi zakupac nicega. Ne placas zakupninu ni za sta.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Cena modema je uključena u cenu usluga jer bez tog modema nema ni usluga, tako da ništa ti nisi dobio besplatno.
Btw i ja se pitam kako mi ne dosadi da pokušavam da objasnim nešto jednostavno.

Koliko sam razumeo sceku, mobilni operater može da mi ukine minute razgovora iz paketa, jer sam ih dobio "besplatno" uz paket.

Po njemu i sličnima provajder može i da ti za tili čas odredi da imaš isključenje slanja i primanja poziva od 12-20h jer nema toga šta oni ne mogu da jednostrano ubace u Aneks koji objave na sajtu, a oprema je svakako njihova...

Poslednja izmena:
Nisi ih dobio besplatno, vec su obuhvaceni paketom.

Cena modema ne postoji jer se dobija na koriscenje i nema nikakve veze sa uslugama/paketima. SBB-u se placa Internet (brzina, pristup, Mail adresa/e..., Telefoniranje...) i TV kanali a na konto izabranih paketa ili pojedinacnih usluga. Opremu za koriscenje usluga obezbedjuje SBB jer samo tako te usluge mogu da se ostvare (SBB ne dozvoljava koriscenje licne opreme - modema i risivera).

Mobilni operater ne daje besplatno minute nego su ukljuceni u okviru paketa koji se placa a tako i pise. Kao sto kod SBB-a pise da se modem i risiver dobija na koriscenje a u vlasnistvu je SBB-a.

Brkanje po sistemu "kako se meni nesto cini" je besmisleno.

Pozdrav!

Osim ako vojsku nije služio u sbb-u ili je sbb poceo da se bavi distribucijom kozmetike, ne vidim kakve veze sa temom ti primeri imaju. To su sve babe-žabe i šbbb-kbb.
Ni ne sumnjam da ne vidiš kakve veze ti primeri imaju sa SBB. Ne vidi ni Saša Matić al peva za sve pare.
... Ti ne pevas, ti samo sviraš q... ... Ali i to neko mora da radi na temi, pa makar to radio i loše. ;)
...
A to da li si ti služio vosjku ili nisi i da li se depiliraš ili ne, sumnjam da bilo ko želi da čita na temi...
Čekaj sad, koji je tvoj stvarni nedostatak - da li ne vidiš ili ne shvataš da ono što ne želiš ne moraš NITI ČITATI NITI KOMENTARISATI?
...
Evo salac je na prethodnoj strani napisao odličan post na temu. koliko vidim iz objašnjenja, može da se raskine ugovor.
Svaka čast salcu što je objasnio onima kojima je bilo potrebno objašnjenje kako bi shvatili ono što je jedino i moglo da bude ispravno.
...Njega si vidiš pohvalio a mene nisi a to nije lepo :( - ***, pa zar ti nisam i ja objasnio da možeš da im tražiš 300€ mesecno, odnosno polovinu projektovanje mesecne zarade na ime toga što su u pružanje usluge upregli tvoje resurse koje ti ceniš eto bas toliko - 50% ;)

@jericho ne može se dovoditi u sumnju tvoje pravo da raskines postojeći ugovor obzirom da dopuna opštih uslova krši već dogovoreno. A krši ga i evo kako. Tebi je do sada unifi PO UGOVORU bio na raspolaganju bez ikakvog ograničenja a sada ćeš, posle promene USLOVA UGOVORU NA TVOJU STETU izgubiti to UGOVOROM GARANTOVANO PRAVO ako isključis zračenje unifi signala iz svog Rutera. Dakle, ako zadržiš status quo gubiš ugovorom GARANTOVANO pravo, a ako prihvatiš ucenu/novinu zadržavas to pravo ali ovaj put UZ OGRANICENJE OD 5GB protoka koje nisi imao po dosadašnjem ugovoru.

Zar onda ima sumnje da je ugovor jednostrano bitno prekršen na tvoju štetu?

^Ali salac je vec potvrdio moje sumnje da se UniFi u ugovoru ne pominje. To znacajno menja pricu + tumacenje da li se uopste moze smatrati "znacajnim krsenjem ugovora" cak i da postoji.

Reklamirani proizvod ili usluga mora odgovarati opisu i kupac odnosno zakupac jesu oštećeni ako to tako nije.

EDIT: opet tipo

Poslednja izmena:
... Tebi je do sada unifi PO UGOVORU bio na raspolaganju bez ikakvog ograničenja a sada ćeš, posle promene USLOVA UGOVORU NA TVOJU STETU izgubiti to UGOVOROM GARANTOVANO PRAVO ako isključis zračenje unifi signala iz svog Rutera. Dakle, ako zadržiš status quo gubiš ugovorom GARANTOVANO pravo, a ako prihvatiš ucenu/novinu zadržavas to pravo ali ovaj put UZ OGRANICENJE OD 5GB protoka koje nisi imao po dosadašnjem ugovoru.

Zar onda ima sumnje da je ugovor jednostrano bitno prekršen na tvoju štetu?
Bez ikakvog ogranicenja sto se tice protoka ali je vise puta naglasavano (ima na sajtu ali me mrzi da trazim, moze svako da dodje do tih podataka ako ima interesovanja) da je do XYZ datuma promotivno besplatno za koriscenje svakom ali se korisnici SBB-a loguju sa svojim podacima a ko nije korisnik sa, koliko se secam, unifi/unifi.

Vise puta je napominjan rok i nekoliko puta produzavan u vezi besplatnog/neogranicenog pristupa UniFi varijanti. I nista se nije promenilo u statusu korisnika, i dalje je sve isto po pitanju pristupa. Korisnik nije izgubio nista.

Da... ne odjavljuje se "hot spot" nego koriscenje UniFi-a generalno, tako da onaj ko se odjavi sa te usluge ne moze koristiti UniFi nigde nego mora da koristi varijantu pristupa kao i svako ko nije korisnik SBB-a.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Moze li u prvi post da se ubace info kako da se proveri da li je upaljena ta mreza i informacije kako se gasi ?
Naravno ako je to uopste i moguce

Ovo nije tema o UniFi da bi se menjao prvi post. Mozda je vreme i za posebnu temu o tome, moderatori bi mogli da iseku ovu diskusiju i prebace tamo, sigurno ce biti znacajno vise pitanja "how to" kad ovo zazivi.

Napisite detaljan how-to post i ide split na posebnu Unifi temu.

Pretpostavljam da si pod tim mislio na svoje tumačenje primera davanja puške na revers...
Jok. Davanjem puske na revers zaduzis pusku i odgovaras za sve sto se desi toj puski. Ako se pokvari, placas popravku, ako se izgubi/unisti placas celu pusku - placas ili si krivicno gonjen.

Da je puska tvoja (kao sto nije) ako se pokvari ne moras da je popravljas jer je tvoja i niko ne moze da te natera da je popravis. Ako se izgubi, unisti opet ne moras da kupis novu jer niko ne moze da te na to natera zato sto je to tvoja slobodna volja odlucivanje i da je popravis i da kupis novu i samo i iskljucivo tvoj materijalni gubitak. Za razliku od JNA puske koja je vlasnistvo JNA i moras da nadoknadis meterijalnu stetu. Jasno?

Potpuno isto i sa SBB modemom (risiverom).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Moze li u prvi post da se ubace info kako da se proveri da li je upaljena ta mreza i informacije kako se gasi ?

Chrome/Firefox - ukucaš u polje za adresu 192.168.0.1 - ENTER
Loguješ se sa svojim podacima pa Wirelees / MAC filter i za polje Wireless Interface treba da vidiš UniFI i tvoj wifi.

A i sa ovim https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer je lako utvrditi skeniranjem - naravno najjači signal sa nazivom UniFI je sa tvog uređaja :)

Poslednja izmena:
JNA pusku je "krao" jer je to puska u vlasnistvu JNA a vojnik se samo sluzi tom puskom koja nije vojnikovo vlasnistvao i odgovara za tu pusku jer je zaduzen "na revers" koji je potpisao pri prijemu puske.

I te cizme su vlasnistvo JNA (zato sto pominjes JNA!) a ne vojnikove, i opet ->: vojnik je cizme dobio na "revers" ali ni jednog jedinog trenutka nisu njegove.

Jok. Davanjem puske na revers zaduzis pusku i odgovaras za sve sto se desi toj puski. Ako se pokvari, placas popravku, ako se izgubi/unisti placas celu pusku - placas ili si krivicno gonjen.

Da je puska tvoja (kao sto nije) ako se pokvari ne moras da je popravljas jer je tvoja i niko ne moze da te natera da je popravis. Ako se izgubi, unisti opet ne moras da kupis novu jer niko ne moze da te na to natera zato sto je to tvoja slobodna volja odlucivanje i da je popravis i da kupis novu i samo i iskljucivo tvoj materijalni gubitak. Za razliku od JNA puske koja je vlasnistvo JNA i moras da nadoknadis meterijalnu stetu. Jasno?

Odlicno, zato te jos jednom molim da mi kazes da li je JNA mogla da tu pušku koju si ti dobio na revers da nekom trecem licu da je koristi tako što će da je nosi negde na vežbu ili da sa njome ide na strazu a da prethodno nije regulisao taj revers po kom vojnik duži tu pušku? Da li je neko iz JNA mogao da ti kaže da skineš čizme i daš ih nekom drugom pošto je to vlasništvo JNA a ne tvoje?

Poslednja izmena:
... Ako se pokvari, placas popravku, ako se izgubi/unisti placas celu pusku - placas ili si krivicno gonjen...
Nikad nije bilo niti ce biti, a pitanje je da li si bio u vojsci i kad. Ako se pokvari, puskar popravi. Ako je izgubis ili unistis, krivicno odgovaras, nema ili placas.

Jasno?

Poslednja izmena:

Pozdrav!
I puška koju si ti zaduzio i puška koju sam ja zaduzio jesu u vlasništvu JNA ... A da li te puške čisti, održava ili puca iz njih JNA ili ti i ja, svak svoju? Ti bi bio u pravu kada bi pružio dokaz da si i drugima čistio puške ili pištolje. U mojoj jedinici nije bilo takvih, svi smo čistili samo SVOJE.

Naljutice nam se "nevojnici" ali radi istine moram te pitati da li si svestan da je JNA i uništena upravo tako što je oružje koje je bilo u njenom vlasništvu okrenuto prema njoj.

Zar i posle takvog primera ne shvataš da je pravo vlasništva nad puškom ili Ruterom od nižeg prioriteta nego pravo državine nad tim uređajima?

... I naravno da nisi u pravu u onom postu u kome pišeš kako je za SBB korisnike i do sada bilo oračavanja ili bilo kakvog drugog ograničavanja u korišćenju unifi usluge. Za ostale korisnike unifija sem onih koji imaju ugovor sa SBB-om je tačno da je bilo orocavanja ali ne i za SBB korisnike.
... Takođe nisi u pravu ni kada pišeš da si do sada, dakle pre ovih izmena na štetu korisnika, imao mogućnost da uključujes ili isključujes unifi kao uslugu. ONA JE BILA SASTAVNI DEO TVOG PAKETA i na njoj nikada nije bilo ičeg ograničavajućeg. Da bi je koristio bilo je potrebno samo da se ulogujes i nudila je nemereni i neograničeni protok što više neće biti moguće posle bitnih jednostranih promena uslova ugovora na štetu korisnika.

Ides na www.mojsbb.rs, logujes se ili napravis novi nalog vezan za tvoj pretplatnicki broj, kliknes na 'UniFi' i tamo deaktiviras uslugu.

Sve ovo pod uslovom da ti je usluga aktivirana, nekima jeste a nekima (jos uvek) nije.

edit: pretplatnicki broj = broj ugovora koji se nalazi na racunu koji svaki mesec stize od SBB-a

Poslednja izmena:
Btw ima li neko ovaj bangavi Cisco EPC3928s kome je, na neki volseban nacin, dozvoljena promena router/bridge?

Ako ima znacilo bi mi dosta jer je verovatno moguce da se uz elementarnu html gimnastiku i ovo sto se dobija od SBB-a tweakuje tako da svako ko hoce moze da modem prebaci u bridge.

Moze odgovor i na private.

@salac

tamo nema opcije da se deaktivira usluga, možeš samo da izbrišeš aktivirane uređaje kao na d3go

Poslednja izmena:
@salac

tamo nema opcije da se deaktivira usluga, možeš samo da izbrišeš aktivirane uređaje kao na d3go

Prenosim samo ono sto pise na njihovom sajtu:

Šta treba da uradim ukoliko ne želim da moj uređaj emituje UNIFI signal?
Ukoliko ne želite da koristite prednosti UNIFI mreže, na korisničkom portalu MojSBB možete uvek da deaktivirate UNIFI uslugu. To takođe možete da učinite i dolaskom u poslovnicu. U tom slučaju gubite pristup svim UNIFI lokacijama, a time i mogućnost da uštedite korišćenjem besplatnog interneta u zemlji i inostranstvu.

edit: ja ovo ne mogu da proverim obzirom da na mom modemu i dalje unifi-ja nema, a nema ga nigde ni kada se logujem na mojsbb.rs

Poslednja izmena:
Aman vise sa puskama, cizmama, stanovima i sobama!

Sustina problema je u sledecem, meni u ugovoru pise da mi je UniFi uracunat u cenu paketa usluga koji sam zakupio od SBB-a, da je SBB prvo najavio mogucnost prosirenja UniFi mreze na kucne HG uz mogucnost da samo korisnici usluge odluce da li ce ili ne prihvatiti da njihov HG bude hotspot nikakvih problema ne bi bilo...

Ovako se moj ugovor vec drugi put za godinu dana menja bez moje saglasnosti... prvo kad su odredjene zemlje iz okruzenja izbacene iz liste zemalja koje ulaze u deo paketa od 200 besplatnih minuta ka inostranstvu...
A sad shvatam da ja u stvari placam nesto sto je trenutno svima besplatno... hebeni UniFi... i uz to cu biti prinudjen da buden njihov podprovajder buduci da ako zelim da pocnem i/ili nastavim sa koriscenjem ovog servisa moram da prihvatim sirenje UniFi signala iz mog stana...

Kazem ja lepo, otkaciti zicu sa WiFi modula je keva... ali oni i dalje vode 2:1...

I jos jednom ponavljam da je kojim slucajem pre nego sto je ovo uradio SBB ponudio korisnicima paketa sa UniFi da sami biraju (buduci da je UniFi-a vec uracunato u cenu paketa) hoce li ili nece da HG u njihovom stanu bude hotspot za UniFi ne bi mi bilo krivo a ni ne bi se osecao prevarenim... sem za one besplatne minute pogotovu prema R. Srpskoj...

Ceo problem je u nacinu, verovatno zato sto je na ovim prostorima mnoogoooo tesko biti fin...

P.S. A tek sto su poceli da salju obavestenja o UniFi... gde god da se ulogujes stalno ti iskace poruka za UniFi... izgleda da ih je uhvatila panika od penala...

Poslednja izmena:
Vrh Dno