Šta je novo?

SBB - ubrzanje posle NG

Dupliro je brzine... nego srbi mnogo dobro pamte... dakle 100%

..pa, neće da bude... sa 256/128+512/384 na 384/192+512/384 teško da može da se nazove duplo

Pa koji bre lokal, to za babe :D Paketi s lokalom su postali totalno neisplativi (i pritom smarajući) od letos. Ko neće da se otvori par dolara za rapid ili newz, ne treba ni da ima prava da backupuje internet :p

Pa koji bre lokal, to za babe :D Paketi s lokalom su postali totalno neisplativi (i pritom smarajući) od letos. Ko neće da se otvori par dolara za rapid ili newz, ne treba ni da ima prava da backupuje internet :p

E nek i Bane napiše jedan post s kojim se slažem :banana:

Ne bekapuje se internet lokalom, :type: pogotvo ne lokalom od 512, kad za iste pare ima flat 1mbit. Ne znam kako neko može ikako gledati ovakve pakete sa lokalom. A rapid share accounti se mogu nabaviti i free (phishingom), ako hoćeš da ti pošaljem par komata na PM. :banana:

Zasto svi spominjete zagusenost parica, kad ni sada mi ne dobijamo GARANTOVAN protok, samo sto je link dovoljno jak da ne primetimo?

I opet, ako je zastarela oprema - pa neka je unaprede brate... gle koliko je gusto naseljen Japan, a ipak ima Gbps net i ka spolja, cela J. Koreja ima barem interni Gbps... a mi smo 5 puta manje naseljeni od Koreje, i ne znam koliko vec puta od Japana...

Ne treba biti zahvalan sto nam neko "DA NESTO" kao sto Achi reche u nekom postu, treba zahtevati izbor kao sto ima BAREM Evropa...
Zbog logike "daj sta das, zahvalan sam i za malo vishe, samo da me ne kosta" smo i dalje ovde...

Već je neko spomenuo sbb insajdersku informaciju da im je već pri prethodnim brzinama (1-2-3 mbit) na većini čvorišta opterećenje lokalnih čvorova bilo oko 70%. Znači ako hoće da dupliraju brzinu, moraće više optike da razvlače po gradovima ili da se suoče sa gnevnim korisnicima. Isto kao što je kod adsl-a problem velika prosečna dužina korisnik-centrala i slab kvalitet parica. Uglavnom, i jedni i drugi imaju problem na last mile strukturi, pa će ovo da bude trka dve trule kobile. :d

p.s. za ove što naivno očekuju neko pojeftinjenje i "socijalne pakete", bolje da zaborave na to. Nisu provajderi socijalne ustanove, već su tu da zarade pare. :S:

Zasto svi spominjete zagusenost parica, kad ni sada mi ne dobijamo GARANTOVAN protok, samo sto je link dovoljno jak da ne primetimo?

I opet, ako je zastarela oprema - pa neka je unaprede brate... gle koliko je gusto naseljen Japan, a ipak ima Gbps net i ka spolja, cela J. Koreja ima barem interni Gbps... a mi smo 5 puta manje naseljeni od Koreje, i ne znam koliko vec puta od Japana...

Ne treba biti zahvalan sto nam neko "DA NESTO" kao sto Achi reche u nekom postu, treba zahtevati izbor kao sto ima BAREM Evropa...
Zbog logike "daj sta das, zahvalan sam i za malo vishe, samo da me ne kosta" smo i dalje ovde...

Kakvi smo Japanci, takav nam je i internet. :p
Niko ništa ne poklanja i daje zato što to neko traži i zahteva, već sve mora da se zaradi i izgradi. Sve je to povezano jedno s drugim.
A ovde smo zato i što (između ostalog) puno ljudi ništa ne radi već ili se bave politikom (i protestvuje, tj zahteva) ili bekapuje internet. ;) :p

edit: a kad već spomenu Južnu Koreju, tamo su zakonom zabranjeni radnički sindikati i organizovanje, tako da ljudi samo rade, pa uglavnom i ne stižu da uživaju u čarima gbps interneta. A za Japance već svi znamo da su kao roboti...

Poslednja izmena:

... poenta nije ni u davanju i ni uzimanju, nego u deljenju... paketi sa lokalom su postali naizgled totalno neisplativi zbog kartelskog načina razmišljanja naših provajdera ("gde me ne pritiskaju neću se ni istrčavati")... poenta je da ni par dolara za news ili bilo šta drugo neće značiti ništa bez "pushera"... poenta nije ni u "back-up-uvanju" interneta nego u razmeni informacija, dakle, svakome šta može da pruži i šta mu treba ( "artikle" iz teme na Benču koji su naslovi zaslužili HD.. ili tako nekako ostavljamo svakome na izbor, ali to , objektivno nije vredno ni izraubovane VHS kasete na Buvljaku...)
E nek i Bane napiše jedan post s kojim se slažem :banana:

Ne bekapuje se internet lokalom, :type: pogotvo ne lokalom od 512, kad za iste pare ima flat 1mbit. Ne znam kako neko može ikako gledati ovakve pakete sa lokalom. A rapid share accounti se mogu nabaviti i free (phishingom), ako hoćeš da ti pošaljem par komata na PM. :banana:

... pa, ni to nije poenta... ako tako razmišljamo za 2 godine će nam 50/50 MB služiti da na B92 sajtu ne čekamo 00:15:00 nego 00:11:22 da nam učita stranicu sa nebuloznim Flash s****ma i java8984 g****ma nekog bezveznog banera...

.. da se vratim na temu... poenta je ne dozvoliti našim provajderima da se kartelski povezuu i omogućiti korisnicima da u svakom trenutku imaju dostupnost informacijama na najbolji mogući način... jer im , čak i sadašnji zakoni omogućavaju pravo na to...

...poenta je naterati naše provajdere da imamo net i/ili lokal kao što imaju Rumuni i/ili Bugari

...

sbbovi "adsl like" paketi su išli duplo od 10. septembra:
512/64->1024/128
768/96->ugašen
1024/128->2048/256
1536/192->3072/384

Moj 256/128 otisao na 384/192, a 384/192 je otisao na 512/256, dakle ubrzanje od 50%. To su paketi sa lokalom.

I ne kapiram neke ljude sto pljuju po lokalu. Za moje potrebe, bolji mi je paket 384/192 (768/384) za 1530din, nego 1024/128 (0/0). za 1390din.
Skidam sa domacih privatnih torrenata, i sve sto izadje na spoljnim tu se pojavi sledeceg dana, i posle 2-3 dana bude seedera dovoljno, da se skida full brzinom, u mom slucaju 80-90kbps.

A za sve to vreme koristim spoljnji net neometano. A kad i njega opteretim maximalno, onda imam situaciju (384+768)kBita/s sto je vece od 1024 kBita/s ;).

Poslednja izmena:
Moj 256/128 otisao na 384/192, a 384/192 je otisao na 512/256, dakle ubrzanje od 50%. To su paketi sa lokalom.

I ne kapiram neke ljude sto pljuju po lokalu. Za moje potrebe, bolji mi je paket 384/192 (768/384) za 1530din, nego 1024/128 (0/0). za 1390din.

Pa znaci ti u lokalu skidas 90kbps, dok neko za 1390 dinara skida 120kb/s. Kako onda da ne poljuje po lokalu? To sto ti ne znas normalno da iskoristis globalni protok je druga stvar.

SBB je duplirao (i upload i download) osnovne pakete kakve ima i ADSL. A ovi ostali paketi kod SBB su samo nesto extra. To sto svi govore da je sbb duplirao brzine, je zato sto "svi" koriste flat home pakete. Kao sad kad bi neko ko koristi prepaid za 300 dinara poceo da se buni.

Ti paketi prepaid, paketi sa lokalom su nesto extra, nesto dodatno. Oni uopste nisu (vise) glavna SBB-ova ponuda. Ovi paketi sto su duplirani su glavna ponuda, i oni su najbitniji, hteo ti to da priznas ili ne.

Mislim znaci sada ADSL poveca pakete sa.... download za 100%, upload za 50%, sbb uradi to isto samo sto maximalno poveca i upload, i onda su oni IPAK povecali samo za 50% pakete, zbog nekih njihovih dodatnih paketa koje ne znam ni ko koristi vise...

E zato svi kazu da je sbb duplirao internet.

Poslednja izmena:
Prepucavate se od 7 ujutru .... sve ste bre blesavi .... sačekaćemo još koji dan, šta je sada tu problem?

Pa znaci ti u lokalu skidas 90kbps, dok neko za 1390 dinara skida 120kb/s. Kako onda da ne poljuje po lokalu? To sto ti ne znas normalno da iskoristis globalni protok je druga stvar.

Sinak :smoke: :D, ja u LOKALU skidam 90, a neko sa spoljnjeg skida 120kb/s.
A gde je moj spoljni u toj racunici :smoke:.
Lepo sracunam coveku, a on citira ono sto mu se svidja :D.

384+768 > 1024.
Kratko i jasno ;).

Plus sto ne moram da brinem, pa da moram stalno da ogranicavam download, kako bi normalno mogao da visim po sajtovima. Meni lokal pici punom snagom...
A da ne kazem o kolicini fake-ova sa stranih javnih torrenata.
Skinem sa pajrats beja :D dva filma, u komentarima nigde ne pise da je fake, kad ono oba fake (Frozen River i Wendy And Lucy su bili u pitanju)...

Ko nema lokal ne moze ni prici private torrentima, jer u slucaju ovog paketa 1024/128, to jednostavno nema smisla, sta sa 128 kb/p uploada uraditi...

Poslednja izmena od urednika:
Sinak :smoke: :D, ja u LOKALU skidam 90, a neko sa spoljnjeg skida 120kb/s.
A gde je moj spoljni u toj racunici :smoke:.
Lepo sracunam coveku, a on citira ono sto mu se svidja :D.

384+768 > 1024.
Kratko i jasno ;).

Plus sto ne moram da brinem, pa da moram stalno da ogranicavam download, kako bi normalno mogao da visim po sajtovima. Meni lokal pici punom snagom...
A da ne kazem o kolicini fake-ova sa stranih javnih torrenata.
Skinem sa pajrats beja :D dva filma, poznati aXXo potpisao, u komentarima nigde ne pise da je fake, kad ono oba fake (Frozen River i Wendy And Lucy su bili u pitanju)...

Ko nema lokal ne moze ni prici private torrentima, jer u slucaju ovog paketa 1024/128, to jednostavno nema smisla, sta sa 128 kb/p uploada uraditi...

Pa ja ne znam sta si se zalepio za te torrente. Kako god da je, SBB povecanje brzine je 100%, a ne 50%, jer 50% je na njihove dodatne, sporedne, "kako god hoces da ih nazoves" pakete. I ako se tebi vise to isplati nego 1024k, onda u redu, znaci i dalje imaju odlicnu ponudu za te pare.

Poenta svega je da ti kukas kako nisu povecali brzinu za 100%, a oni su to uradili, i tako velikoj vecini odgovara. A ti ako volis lokal brate eto izvoli, placaj ga koliko kosta i nemoj da se bunis.

Zdravko, fora je sto mnogi (ukljucujuci i mene) znaju kako da varaju na mnogim privatnim trakerima da nabijaju ratio, iako im je upload veoma mali, pa zato kazu da im je obican flat bolji posto mogu za krace vreme i pre da dobiju zeljeni materijal. Mada jedva cekam ako je stvarno istina da uvedu svakom 1/1 mbit lokal, posto ja mnogo manje skidam u poslednje vreme, a vise surfujem, pa ovako ako nesto na lokalu izadje tu skidam i milina da vrsim video konferenciju sa bratom iz Belgije u isto vreme.

Poslednja izmena:
Откуцао сам да окрени-обрни опет им је боља понуда од АДСЛ-а.
Ako ne mogu da ubrzaju mogu da pojeftine.. Dobili su visestruko jeftiniji link.. sta bi jos.. nego sve mirise na dil.. i extra profit..
Телеком Србија је узео огроман кредит од (скоро пропале) Сити банке.
СББ је давно положио линк, затражио дозволу, значи, стојало у празно, али се линк морао плаћати (зависи шта пише у уговору, али нико неће резервисати линк за џ), узели су кредит у међувремену...

Kakvi smo Japanci, takav nam je i internet. :p
Ahahahahah

edit: a kad već spomenu Južnu Koreju, tamo su zakonom zabranjeni radnički sindikati i organizovanje, tako da ljudi samo rade, pa uglavnom i ne stižu da uživaju u čarima gbps interneta. A za Japance već svi znamo da su kao roboti...
E, vidis, Koreja je verovatno jedina zemlja koja konkretno koristi Gbps internet. Dok Skandinavci uglavnom bekapuju net i rade bolje da ne kazem sta, Korejanci koriste internet za SVE.
Od svemoguceg TV-a (najgledanije je prenos Starcrafta i dalje), PayTV-a i slicno, preko ne-smaranja cekajuci da internet nesto odradi, pa do stvari koje nase glavonje (mislim na "vodje" Lelekoma i slicni) ovde i ne bi razumeli...

Poslednja izmena:
zaista ne mogu da verujem kakvi su pojedinci ljudi :) nije proslo 2 dana od kada je objavljeno da je SBB dobio dozvolu za medjunarodno povezivanje a neki su vec poceli da kuju teoriju zavere, pricaju price o kartelima i cemu sve ne. zapitajte se da li je logicno da SBB duplira 2x brzinu u roku od 4-5 meseci? nemojte pogresno da me razumete, naravno da bih i ja voleo sto brzi net, ali na sve ovo gledam kao na zalog za buducnost. u prevodu, ocekujem dosta od SBB-a u perspektivi jer sada samo od njih zavisi kakvu ce uslugu pruzati. ako za 10 dana ponovo dupliraju - super, ako ne, sto se mene tice nema veze. bitno je da imaju dozvolu a u buducnosti svakako od njih ocekujem lepa iznenadjenja :)
i slazem se sa alfaunits-om da bi trebalo da grade bolju infrastrukturu ako su naisli na limit. sooner or later, naici ce na limit i morace da uloze u razvoj infrastrukture. da li je taj limit na 4, 10 ili 50Mb/s nije bitno. bitno je da se ide dalje, nista ne traje doveka (posebno sto se tice IT tehnologije), ko hoce da bude ozbiljan ISP mora i da ulaze nesto a ne da bude samo preprodavac kao dileri ADSL-a.

Ako ne mogu da ubrzaju mogu da pojeftine.. Dobili su visestruko jeftiniji link.. sta bi jos.. nego sve mirise na dil.. i extra profit..

Nikada nece da pojeftine, nemojte da se nadate. Mozete samo da ocekujete povecanje brzine postojecih paketa, smanjenje cene nikad. Zasto, zato sto treba neko da vam obezbedi modem na koriscenje i infrastrukturu a vi da bi mu placate 200 dinara mesecno za net, e pa ne moze, ne isplati se, ne samo SBB-u vec bilo kom provajderu.

Poslednja izmena:
to i ja mislim. pravog pojeftinjenja nece biti jer oni jednostavno vole da uzimaju 1390din mesecno za net i to je to. moze samo da posqpi zbog divljanja evra. daj boze da gresim.

Pa ako za sve ove godine pojedinci nisu skontali da su cene paketa UVEK BILE ISTE ja onda stvarno ne znam, 64>128>256>512>1024 za iste pare.

FYI, i u Nemackoj, gde nije preterno rasprostranjen broadband postoje besplatni paketi... nisu to 20Mbit ili Gbps, ali su i po 2 Mbita.
Sta mislis kako provideri u Z. Evropi zaradjuju na cenama koje su nize od nasih, a brzine vece? Em ih ima vishe, em su jeftinije...
J*** se meni ako nekoga nesto kosta zbog infrastrukture, za to sam lepo rekao - neka ulozi u nju.
Link? Kakav crni link, svi smo svesni da nije to, pogotovu ne sada.
Kod nas u odnosu na ZE: plate radnika su manje, cene neta su vece, usluge neta su manje... znaci providere sve kosta manje.

Modem?? LOL! To njih kosta 1e po komadu, ne budi smesan!

Ali opet ne ocekujem ja 100Mbit za 200din. Nesto tipa 100Mbit, deljena konekcija (pa koliko moze da izvuce u zavisnosti od cvorista...), 20e - e TO treba!

Nikada nece da pojeftine, nemojte da se nadate. Mozete samo da ocekujete povecanje brzine postojecih paketa, smanjenje cene nikad. Zasto, zato sto treba neko da vam obezbedi modem na koriscenje i infrastrukturu a vi da bi mu placate 200 dinara mesecno za net, e pa ne moze, ne isplati se, ne samo SBB-u vec bilo kom provajderu.

ADSL sa najboljom opremom ne može realno izvući 16mbit, dok kabal sa prosječnom opremom može daleko više, o ti ograničenjima je riječ. :smash:

evo kod mene može i svih 24mbps.

i siguran sam da nisam jedini u srbiji koji ima ok (telefonsku) paricu...

FYI, i u Nemackoj, gde nije preterno rasprostranjen broadband postoje besplatni paketi... nisu to 20Mbit ili Gbps, ali su i po 2 Mbita.
Sta mislis kako provideri u Z. Evropi zaradjuju na cenama koje su nize od nasih, a brzine vece? Em ih ima vishe, em su jeftinije...
J*** se meni ako nekoga nesto kosta zbog infrastrukture, za to sam lepo rekao - neka ulozi u nju.
Link? Kakav crni link, svi smo svesni da nije to, pogotovu ne sada.
Kod nas u odnosu na ZE: plate radnika su manje, cene neta su vece, usluge neta su manje... znaci providere sve kosta manje.

Modem?? LOL! To njih kosta 1e po komadu, ne budi smesan!

Ali opet ne ocekujem ja 100Mbit za 200din. Nesto tipa 100Mbit, deljena konekcija (pa koliko moze da izvuce u zavisnosti od cvorista...), 20e - e TO treba!

A kakav je to dzabe net o kome pricas?

Provajderu se vise isplati da ti uopste nemas net nego da ti daje za neku bedu od kinte. Mora da postoji neki minimum ispod kojeg se ne ide. I za te pare mozes da dobijes samo brzi net ali taj minimum cene se ne spusta.

Da je tako kao sto ti pricas onda bi i kablovska televizija trebala da bude dzabe...

A ovo zadnje sto si rekao, to je 20Evra a ne 500 dinara tako da ne znam o cemu pricas, to je i dalje vise od sadasnjih minimalnih cena.

Ja ne ocekujem od SBB-a da sad odmah poleti i opet poveca brzine .
Realno imaju nominalno istu ponudu (realno bolju zbog gubitka ADSL tehnologije) od Telekoma
po malko nizoj ceni . Nisu ludi da seku granu na kojoj sede, pogotovo sto sad imaju odresene ruke
po pitanju linka, tako da mogu da planiraju strategiju nezavisno od Telekoma .
Takodje im se ne zuri sa povecanjem paketa zbog stanja infrastrukture, jer bi sami sebi napravili
medvedju uslugu . Mislim da ce polako povecavati ponudu, bice uvek malko jeftiniji od Telekoma,
a i dalje ce ostati slicne cene, znaci ne treba da ocekujemo pojeftinjenje vec neko malo povecanje paketa .

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno