Šta je novo?

SBB secha knezova

Video sam na njihovom forumu da se nekoliko korisnika zali da im mesa lokal i spoljni net, uzmi istestiraj sa pingovima, ping ne bi smeo da raste niakako kad koristis lokal.

Meni slanje na lokalu radi normalno (recimo punom brzinom, 40KB/s) i, koliko sam primerio, nema uticaj na spoljni net... i obratno.

Download isto - recimo lokal mi skida 60KB/s a spoljni net 30KB/s...

e sad nisam probao sa torentima, ali mogu danas pa da vidim kako je kod mene...

Mene je oduvek cudilo (iako nisam bio korisnik SBB-a) kako i zasto bi iko koristio nerutabilne (privatne) IP adrese.
Evo zasto:
1. lokal/internet prica savrseno nema veze sa zivotom
2. pricanje da privatne IP adrese imaju zastitnu ulogu je smejurija (jer ti dodje neki babun u istom opsegu i smori te virusom ako nemas zastitu, a 255.255.0.0 je subnet maska sa povelikim opsegom adresa)
3. jeste, po javnoj IP adresi mogu da te prate - ali mogu i po privatnoj uz saranju sa provajderom, plus nije mi nikad bilo jasno zasto bih se paranojisao oko toga...
4. javna adresa ti pruza poprilican broj pogodnosti, da ne ponavljam, neko je vec rekao vise puta
5. javna adresa takodje moze po potrebi da se stavi iza proxija ili da se transparentno proksira, a javna je i dalje (dostupna je sa neta)
6. cak i ako imas dinamicku javnu IP adresu - niko ti ne brani da koristis neki dinamicki DNS, kako ga zovu... :)

Sad jos samo da namolim ove SBB-ovce ovde u Somboru za javni IP... :D

Vrh Dno