Šta je novo?

SBB secha knezova

ma sa 2 rachunara vam je dovoljan i 588ov modem koji svi imaju: jedan PC preko Etherneta, drugi PC preko USBa. kada se sklapao ugovor (barem pre godinu dana kada sam ja potpisao) svi su dobijali lokalne adrese tipa 10.2.0.x i za svakog korisnika je dodeljivan opseg od nekoliko adresa: x, x+1, x+2,... svaka mashina je pre godinu dana imala dinamicku javnu IP adresu, na konto lokalne dodeljene... pa je onda uvodjen NAT, pa DHCP i sad opet se vracamo na staro...

to shto meni modem koji sam dobio od 588-a nikad nije hteo da radi sa moje 2 mashine, to je drugo pitanje... da li je do modema, ili mojih arhaichnih PCa to nisam prokljuvio, ali me nije ni zanimalo da se josh oko toga "vesel(s)ishem"... dakle, moj problem...

tako da najvishe ce biti "pogodjeni" oni koji imaju 3 rachunara na 1 modem, jer ce morati da ruterishu. sem ako sa tim dinamichkim javnim adresama 588 nam ne sprema neko novo "veselo" iznenadjenje, tipa traffic shaping za P2P...

P.S. nadjite prevod na engleski za "veseli"

Poslednja izmena:
Hm, ne baš... Od 15. februara će modem moći da dobije samo jednu IP adresu, tako da neće moći da se koriste ETH i USB u isto vreme.
Ovako su mi odgovorili:

"Postovani,
RIPE tretira korisnicke mreze (ADSL i kablovsku) tako da krajnji korisnici imaju samo jednu IP adresu i nece da nam prosiri adresni prostor van opsega koji pokrivamo postojecim korisnicima. Svaki dodatni racunar kojem omogucimo da izlazi preko mreze znaci mogucnost za jednog korisnika manje."

Znači -- ruter. :)

Pozdrav

Hm.. u vezi sa ruterima.. Kakva je razlika realno između rutera od 30-tak evra i ovih od sedamdesetak. Sličnih su karakteristika i opcija, pa bih pitao nekog upućenijeg, da li mi nešto znači, za kućne uslove (uz čestu upotrebu P2P-a) da uzimam te skuplje ili zaista neću osetiti razliku.

Hvala i pozdrav.

Pa za 70e mozes da uzmes wifi ruter sa ugradjenim AP-om, tako da mozes i zicno i bezicno da pristupas netu po kuci.
Asus wl-500 je sada oko 70e

Hm, moram da nabavljam i wifi kartice za kompjutere :) koji se 'ne mrdaju' :) i koji su već povezani u lokalnu mrežu :) (u prevodu, koj' će mi) :D

Mislio sam na kvalitativne razlike, tj. pouzdanost u radu, pre svega.

Pozdrav

filipenko je napisao(la):
To se i ja pitam. A pitam se i zašto se sve ovo zove "seča knezova" a ljudi poboljšavaju uslugu samo tako.
Ovo je sjajan potez SBBa.

Za mene to nije nikakvo poboljsanje. Prvo, bicu podlozniji napadima sa interneta, pa moram vise da brine o firewall-u i njegovim setovanjima. Moram da kupim ruter da bi i ja i zena imali pristup internetu sto mi do sada nije trebalo. I na kraju krajeva, cini mi se da ce ovim lokal (koji je do sada bio glavni razlog za SBB a ne ADLS) efektivno biti ukinut.

SVE U SVEMU, VIDIM SAMO POGORSANJE USLUGE.

Neka barem ostave opciju (izbor) hoces li privatnu (tj. vise njih) ili jednu javnu IP, pa kome sta vise odgovara.

Pod uslovom da ga ima.
Inace mozes da uzmes ili njega ili neki WRT54G(S) da fleshujes i pevas od srece.
Iako je to router sa AP-om, niko ne kaze da ti moras da ga koristis kao AP, moze da ti radi i samo kao router.
Ima sta hoces(pod uslovom da ga fleshujes), traffic shape, podrsku za VoIP, ...
http://www.dd-wrt.com/

sinisamars je napisao(la):
Hm, moram da nabavljam i wifi kartice za kompjutere :) koji se 'ne mrdaju' :) i koji su već povezani u lokalnu mrežu :) (u prevodu, koj' će mi) :D
Mislio sam na kvalitativne razlike, tj. pouzdanost u radu, pre svega.
Pozdrav

Naveo sam ti kao primer cene
Taj bezicni ruter ima i 4 10/100 zicna porta
a u radu se pokazao dosta dobro za nisku cenu u odnosu sta sve nudi

pTomic je napisao(la):
Pod uslovom da ga ima.
Inace mozes da uzmes ili njega ili neki WRT54G(S) da fleshujes i pevas od srece.
Iako je to router sa AP-om, niko ne kaze da ti moras da ga koristis kao AP, moze da ti radi i samo kao router.
Ima sta hoces(pod uslovom da ga fleshujes), traffic shape, podrsku za VoIP, ...
http://www.dd-wrt.com/

Ili kao sto rece pTomic wrt-a, kojeg i sam imam, ali je on nesto skuplji.

Mozes cak i ovaj Asus, ako je WL500g, da flesujes sa DD-wrt, cisto da ne bude zabune.
Inace ima dosta ljudi napolju koji ga (ili wrt54g(s)) koriste kao obican ruter.
Inace ako budes uzimao wrt54g(s) izbegavaj wrt54g 5.0, jer njemu nema flesovanja 3rd party firmware-om.
Koji je model koji to mozes znati po serijskom broju.
WRT54G Firmware Revisions (look for the CDF serial number prefix on the box):
CDF0 = WRT54G v1.0 / ADM6996L Chipset / CPU 125Mhz
CDF1 = WRT54G v1.0 / ADM6996L Chipset / CPU 125Mhz
CDF2 = WRT54G v1.1 / ADM6996L Chipset / CPU 125Mhz
CDF3 = WRT54G v1.1 / ADM6996L Chipset / CPU 125Mhz
CDF5 = WRT54G v2.0 / ADM6996L Chipset / CPU 200Mhz
CDF7 = WRT54G v2.2 / BCM5325EKQM Chipset / CPU 200Mhz
CDF8 = WRT54G v3.0 / BCM5325EKQM Chipset / CPU 200Mhz
CDF9 = WRT54G v3.1 / BCM5325EKQM Chipset / CPU 200Mhz
CDFA = WRT54G v4.0 / BCM5352E Chipset / CPU 200Mhz

CDFB = WRT54G v5.0 / BCM5352EKPB Chipset / CPU 200Mhz (Don't Buy This One!)
Verzija 1.0 ima mini PCI slot i koristi 5V/2A napajanje za razliku od ostalih koji koriste 12V/1A.
To je ukratko to.
P.S. Najnoviji DD-WRT v.23 final ne podrzava USB port na Asus WL500g, mozda ce biti u sledecim revizijama.

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
Za mene to nije nikakvo poboljsanje. Prvo, bicu podlozniji napadima sa interneta, pa moram vise da brine o firewall-u i njegovim setovanjima.
SVE U SVEMU, VIDIM SAMO POGORSANJE USLUGE.

Videces poboljsanje - rad ce biti komotniji (brzi i pogotovo stabilniji) nego dosad, a zastita od virusa... i firewall... nista manje niti nista vise neces biti "podlozan" napadima... isto kao i dosad... Ja sa time nikad u zivotu nisam imao problema (kod bilo kog provajdera, preko bilo kakvog vida broadband ili Wireless veze), samo ako vodis racuna o svom racunaru...
Isto tako, p2p programi ce raditi drasticno bolje...

I lokal NECE biti ukinut, nema AMA BAS NIKAKVE veze sa ovim (mislim totalno ce funkcionisati normalno)... da je neko malo ozbiljnije procitao poruke SBB-a na njihovom forumu znao bi o cemu pricam sada...

Citat SBB Menadzmenta:

"Ne shvatam zašto bi od tipa adresa zavisio lokal. Pripadnost lokalu određuje se na osnovu pripadnosti određenom IP opsegu i jednostavno će prelaskom na javne adrese da se promeni podatak o tom opsegu, koji će sada uključivati javne umesto privatnih adresa. Rečeno je da će se lokal i dalje razvijati"

E sad sto se tice rutera... ceo svet radi tako, mi kukali kako to hocemo, eto nam ga sad, ne znam sta se svi zale!!??? :mad:

cozmo je napisao(la):
Em su snizili cene biznis paketa (za 600 din vise od HOME paketa 256 recimo, imate GARANTOVANI protok i ...

Ne budi u zabludi, to nije zagarantovani protok. Zagarantovani protok od 128 kb, kod svakog ozbiljnijeg provajdera kosta 20k+ din. mesecno i setup boga oca... :p To se oni samo malo frljaju u reklamnim lecima.
Pardon za blebetanje van teme. :D

Meni i ovako nije ginuo ruter, samo sam odlagao kupovinu, sada cu ocigledno biti primoran, jer imam 2 kompa, sa po 2 operativna sistema (firmin i privatni) i malo-malo sam imao problema sa IP adresama, toga sada ne bi trebalo da bude. :banana: A za firewall, pa snacicu se, malo vise cackanja i namestanja, ali boze moj. U svakom slucaju, mislim da je ovo veliki PLUS za SBB, jer zadnje vreme im jurim zamenu u vidu wireless-a, ali ovako, mislim da su me bar jos neko vreme pridobili (prodana dusa, a :D )! Ovo bi trebalo da ubrza P2P (nece vise biti cimanja sa programima i namestanja, zbog onog, vi ste iza NAT-a bla, bla... :mad: ), a i net generalno.
A oni koji koriste net na samo jednom kompu, osetice samo poboljsanje.

Meni se isto hvata ne koristim p2p :)

Ne vidim razlog ako neko placa 20e+ mesecno za net da ne odvoji 30e za dobru zastitu pa makar se nalazio na privatnom opsegu. taj ruter vam ostaje dozivotno i uvek ce vam koristiti.

cozmo je napisao(la):
Videces poboljsanje - rad ce biti komotniji (brzi i pogotovo stabilniji) nego dosad, a zastita od virusa... i firewall... nista manje niti nista vise neces biti "podlozan" napadima... isto kao i dosad... Ja sa time nikad u zivotu nisam imao problema (kod bilo kog provajdera, preko bilo kakvog vida broadband ili Wireless veze), samo ako vodis racuna o svom racunaru...
Isto tako, p2p programi ce raditi drasticno bolje...

I lokal NECE biti ukinut, nema AMA BAS NIKAKVE veze sa ovim (mislim totalno ce funkcionisati normalno)... da je neko malo ozbiljnije procitao poruke SBB-a na njihovom forumu znao bi o cemu pricam sada...

Citat SBB Menadzmenta:

"Ne shvatam zašto bi od tipa adresa zavisio lokal. Pripadnost lokalu određuje se na osnovu pripadnosti određenom IP opsegu i jednostavno će prelaskom na javne adrese da se promeni podatak o tom opsegu, koji će sada uključivati javne umesto privatnih adresa. Rečeno je da će se lokal i dalje razvijati"

E sad sto se tice rutera... ceo svet radi tako, mi kukali kako to hocemo, eto nam ga sad, ne znam sta se svi zale!!??? :mad:

Kako bre necu biti podlozniji napadima kad cu imati realnu IP, vidljivu sa celog interneta!!! Kada se preko modema, probe radi, konektujem preko nekog drugo provajdera gde dobijem realnu IP, lepo vidim da se portovi na mom racunaru malo malo pa isprobavaju od spolja, a kad sam na 10.x.x.x adresi preko SBB-a, toga prakticno nema. Jednostavno jedan odlican nivo zastite ce nestati i tu nema dalje diskusuje. Sad cu morati da pouzdam u operativni sistem i neki tamo SW i da razmisljam koje rupe u njima jos nisu pokrpljene.

OK, lokal ce izgleda verovatno i ostati, ali nece biti tako lepo kao dosad, jer ce svako iz sveta moci da zaviri u postavljenje DC++ servere (dakle i Universal, i MGM i ko zna ko jos) i da pravi probleme zbog sadrzaja na njima. Do sada to nisu mogli jer su serveri zaista bili u pravom lokalu, na 10.x.x.x adresama!

A to sto cu morati da kupim ruter i jos i njega da konfigurisem a i bez njega je sasvim lepo radilo je obaska diskusija. I do sada je rad bio i komotan i stabilan (ukljucujuci i P2P nakon sto su stavili 1:1 NAT mapiranje), i zaista ne vidim kako ce to da se poboljsa kada budem imao realnu IP.

Sve u svemu, sto se mene licno tice, zaista ne vidim ama bas nikakvo poboljsanje. Mozda ce njima biti lakse, a i svim svetskim "spijunima", ali sa mog stanovista bice mi gore i tacka.

Poslednja izmena:
Pazi, ja NIKAD virus na racunaru nisam dobio preko javne IP adrese... nista nikad osetio, nikad mi nije prijavio nijedan upad, otkako sam kupio novi racunar pre dve godine nikad nijedan problem... isto mi je bilo tad sa javnim adresama i sad na SBB-u sa NAT-om... tako da meni to ne predstavlja problem. Stvarno nikad problem nisam imao sa realnom adresom. Ni kuci ni na poslu (tamo cak i MAC koristim i nikad nista).

Ono sto ce se ubrzati upravo jesu p2p programi. I mislim da ce i surf da bude komotniji (mada je i sad dosta brz). Sto se tice lokala, mislim da ce lokal imati neki opseg adresa koji ce biti samo za korisnike SBB-a (tako sam ih razumeo).

jedno pitanje? da vidim da li sam shvatio prichu?!?

588 ce nama da dodeli javne IP adrese? a kako to? pa dobicete onu IP adresu iz ugovora 10.x.x.x koja ce se translirati na neku slobodnu javnu dinamichku IP, jel tako?

Zar se onda netje i dalje lokal videti preko 10.x.x.x?!?! O chemu vi prichate?!? ili sam ja totalno promashio temu, shto nije nemoguce; ali LOKAL OSTAJE LOKAL sa 10.x.x.x adresama na raspolaganju. kako tje te sa spolja biti vidljiviji, to je samo prednost za P2P programe. ako se plashite zbog sigurnosti a vi surfujte sa PeerGuardianom i neki anonymus proxyem i mogu da vam pljunu pod prozor.

Znachi lokal ko lokal NE BI trebao da bude ni taknut, a kamoli ukinut....

ili ja strashno greshim...

Ne, modemima će se dodeljivati samo po jedna (od 15. februara) javna IP adresa, tipa 82.117.x.x (ili 87.116.x.x), dakle, što se toga tiče, ukidaju se IP adrese iz privatnog opsega, tipa 10.x.x.x. A što se komunikacije u lokalu tiče, pretpostavljam da nije neki problem to podesiti, a rekli su na će podesiti, tako da... ostaje da se vidi.

Pozdrav

pa sta to znachi, ako ne gasish komp imash kao statichku IP adresu? nekako mi to ne nelogichno...

Poslednja izmena:
IzNoGooD je napisao(la):
pa sta to znachi, ako ne gasish komp imash kao statichku IP adresu? nekako mi to ne nelogichno...
ne to ne znaci to jer mogu da ti resetuju modem i dodele ti drugu IP adresu sto ce i raditi jednom dnevno ili u par dana, zavisi od podesavanja i verovatno ce se to desavati kasno nocu. isti slucaj imas i kod ADSL-a....

IzNoGooD je napisao(la):

Pa nije bas, jer svaka DHCP dodeljena IP adresa ima rok trajanja, vidi sa "ipconfig /all"... Dakle neces bas moci da dizes svoj web sajt i da radis hostinig ili neki drugi ozbiljan servis bez prave staticke IP.

za to ni nemam nameru...
pitanje je bilo da li ce nam dodeljivati lokalne IP tipa 10.x.x.x pa onda na konto toga dobijamo javne, ali sam najzad prochitao (kad sam slep kod ochiju) da ce se dodeljivati bash javna IP preko DHCPa

to3a je napisao(la):
Sve je to krajnje sumljivo sad vishe nema skrivanja iza privatnog opsega.
Mora da tje i da protok osiromashi.
Znam ja zlikovce koji su tamo radili tako da nishta me ne bi iznenadilo.

Volim i ja Vas :d
Vreme je da ti opet opljackam frizder :p ocekujem pozivnicu u narednih par sati :whip:

Ne znam za druge, ali meni ide sporije ftp download od kad su uveli javne IP adrese. Pre nekoliko dana mi je istekao flat paket od 256, tacno kad su uvedene nove adrese, ali mi je dovoljno tog dana trajao da vidim promene. Download sa ftp-a mi je bio regularno oko 28-30.5 kb, a sa javnim IP mi se spustio na 22-23. Sto je najcudnije download preko limewire mi je isao maksimalnim protokom, kao i preko Bit Cometa. Znaci preko ftp-a smanjen download, a preko p2p maksimalan. Sad sam na prepaid 450 mb i brzina ftp-a mi je groznih 22 kb, znaci ni priblizno za 2 mbit. Mnogi se hvale sa brzim protokom, ali ja nisam ni video 512 kbit brzinu, nego kao da sam ostao na 256 kbit. Download preko p2p mi je veci. Komsija je pre dva dana uveo net i na prepaidu je i nije zadovoljan brzinom. Jer ovakva brzina do mene, do SBB ili ove javne IP adrese nesto bas ne funkcionisu?

Ja sam primetio, posle prelaska na javne IP adrese, da, kada je ukljucen proxy FTP, surf i HTTP download rade punom brzinom - 30KB/s bez ikakvog zastajkivanja. Bez proxyja, u vecernjim satima, recimo od 17-18h pa do ponoci transfer varira od 20 do 28KB/s, prosek izadje 25KB/s... ali sa proxyjem i dalje sve radi odlicno. I to samo tih par sati, u spicu...

I ja sam primetio da Limewire radi kao i do sada - 27-30KB/s u proseku, sto je odlicno za p2p program. Isto tako sam primetio da sa UK i vecine EU servera u spicu download ide odlicno i bez proxyja - 30-31KB/s!! Medjutim sa USA i nekih drugih servera se vuce jedva 20KB/s. Kad se ukljuci proxy - sve radi odlicno. Cudno je da p2p program radi OK, dok FTP i HTTP protok, bez proxyja, variraju tih par sati. Toga nije bilo pre javnih adresa. U principu nije problem koristiti proxy za HTTP i FTP i surf ako p2p programi rade OK... Lokal i dalje radi fantasticno.

Samo je cudno zapazanje i cekam njihov odgovor... moguce da u spicu negde koci http i ftp transport bez proxyja zbog javnih adresa. A poznato je da p2p programi drasticno BOLJE rade kad imas javnu adresu... probaj sa proxyjem u web browseru, ionako ti je to samo za FTP i HTTP...

Sa proxyjem je sve poletelo. Video sam cak za trenutak 500 kb/s!

Saznao sam da Telekom vec 10-15 dana vrsi neke radove na ruterima, tako da u spicevima preusmerava saobracaj te su zato linkovi optereceni. Imamo sad i 2mbit link (Sezam) na poslu i oseti se itekako... traje 3-4 sata i to je to. Konkretno da sa 220mbps rutiraju na neki od 155mbps i eto belaja... kada ce biti zavrseno niko ne zna.

S proxyjem je dobro jer je maltene 90% saobracaja ukesirano...

Inace, pingovi su OK - google je 40ms, lokalni gateway ispod 10ms... sto je perfektno i nema gubitaka paketa, jedino se u spicevima bez proxyja oseca nestabilan protok (varira od 20 do 30KB/s, s tim sto je prosek 25-26KB/s).

Najbolje je stopericom meriti vreme - sa nekih sajtova mi ide 31KB/s... sa nekih 20KB/s... s proxyjem je sve oko 30 zbog kesiranja...

Za divno cudo, p2p radi dobro (recimo Limewire gura 27-30).

Limewire vise nece da mi se konektuje kada je preko proxyja, nego samo kada je direktno. Prvi put kad sam skidao lepo je islo 150 kb/s, ali kao sto rekoh sad mi sa proxyjem non stop pise disconnected. Jer jos neko ima ovaj problem? Normalno, ko je na SBB.

Limewire ne moze da radi preko proxyja, kao ni jedan p2p program. Postoji mislim, neka fora za to, ali... komplikovano. A uostalom, ne treba ti proxy za Limewire posto radi odlicno posle prelaska na javne adrese.

cozmo, kako tebi radi upload i download za P2P? ja imam sada problem, jer mi dok radim 10KB/s upload-a torrenta (lichno ogranichio) na internet, za to vreme mi lokalni torrent upload ne prelazi 15KB/s. i to me nervira debelo... jer nemam nikakav download

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno