Šta je novo?

SBB secha knezova

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Počev od 15. januara, menja se sistem dodela IP adresa korisnicima.Umesto dosadašnjih adresa iz privatnog opsega (10.1.x.x), korisničkim uređajima dinamički će se dodeljivati direktno javne IP adrese (82.117.x.x), čime će se poboljšati performanse sistema što će se direktno osetiti i na strani korisnika u bržem pristupu Internetu.

Prema važećim pravilima RIPE (Réseaux IP Européens, institucija koja dodeljuje IP adrese, www.ripe.net), korisnicima se dodeljuje ne više od jedne javne IP adrese. Za korisnike koji imaju više uređaja iza modema, a koji nisu kontrolisani ruterom, to znači da moraju da počnu koristiti opciju "Internet connection sharing" na računaru koji je direktno vezan na modem. Druga opcija je nabavka rutera koji će vršiti ovu funkciju

Firmama koji koriste postpaid ili jedan od BusinessFlat paketa od strane SBB-a biće obezbeđen ruter na korišćenje bez posebne doplate, koji će obavljati ovu funkciju. U sklopu ove akcije, cena BusinessFlat paketa snižena je i do 60%.

Da bi korisnici mogli da se prilagode promenama, prelazak na ovaj sistem odvijaće se u tri faze: u trenutku prelaska biće moguće koristiti 3 javne adrese, od 26. januara 2, a od 15 februara broj će se, prema pomenutim pravilima, svesti na 1 javnu adresu.

http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?t=2431

Ser_Zile je napisao(la):
zasto "secha knezova"? :trust:

Nisam siguran, ali cini mi se da je upravo negde oko 15. januara i krenula "Secha Knezova" koja je ubrzala pocetak ustanka ;)
Nema veze sa ovim forumom, ali je donekle i odgovor na tvoje pitanje.
E sad verovatno ce a c a bolje objasniti zasto je tako nazvao thread, ako je bas toliko bitno.
Poz

ja recimo koristim više od jedne IP adrese na SBB-u (na više računara) i kada se ovo desi moraću da držim "gateway" računar uvek uključen ili ću morati da kupim ruter.
A više mi se sviđalo nekoliko IP adresa...

Jeste, ali javna ip adresa ce ti omoguciti da svasta mozes da radis sa svojim kompom, a izmedju ostalog, postavljanje rutera i nije toliko veliki problem, jedino sto ne bi bilo lose je da imas dve mrezne kartice, mada ti ni to ne treba, jer je prva sama po sebi modem.

ahm... i zasto je ovo lose??? bolje vicite "hvala bogu da smo se spasili privatnih IP adresa!!"

Uvodjenje javne IP adrese je plus ali nemogucnost koriscenja vise od jedne IP adrese u flat paketima je veliki minus.
Ruter je dodatni trosak, potreban ili bespotreban, odlucite sami.

apsolutno je sve radilo i sa privatnim adresama... 1-1 nat koji je pusten pre dva -tri meseca funkcionise besprekorno... npr ja sam i web server furao i pristupao racunaru preko remote admina sa posla itd...
meni se licno nikako ne svidja sto cu morati ruter da stavljam, da forwardujem portove (moram ipak neki i za druge dve masine da ostavim |>> )

A hoće li to nekako uticati na lokalni protok (DC hubove, torrent...)?

U netiksu je ruter/switch 25€ na 10 komada. Mozemo li se dogovoriti ovde pa da kupimo zajedno 10 komada (inace je 29€ na komad) ?

trinitrol je napisao(la):
Nisam siguran, ali cini mi se da je upravo negde oko 15. januara i krenula "Secha Knezova" koja je ubrzala pocetak ustanka ;)=

mislim da je bas 15-og po "starom" kalendaru
("Udari grom kad mu vreme nije na Svetoga Savu")
stim sto je u proslom veku bila razlika 12 a ne 13 dana

cekaj malo pa kolko bi vi IP adresa da dobijete i to javnih po home nalogu koji je predvidjen za jedan racunar?
ako vam net treba za vise racunara podrazumeva se da imate ruter, a investicija 30e jaka stvar.
ako kvalitet usluge bude bio kao i do sada ja ne vidim nigde nikakav problem.

Mene više brine ponašanje (jeftinijih) rutera prilikom korišćenja P2P programa generalno, pošto oni stvaraju veliki br. konekcija (npr. KAD mreža) i uzrokuju reset/zaglupljivanje rutera (primer D-Link DI-604, koji je oko 50 e). Ne želim da se osetim kao neki ADSL korisnik :) koji muku muči sa stalnim prekidima konekcija. Verujem da će postojati mogućnost (makar uz doplatu) za makar jednom ili dve dodatne IP adrese.

Pozdrav

sinisamars je napisao(la):
Ne želim da se osetim kao neki ADSL korisnik :) koji muku muči sa stalnim prekidima konekcija.

Nekada davno je bilo ponekad prekidanja. Vec skoro dva meseca nijedan jedini put mi nije pukla veza od prelaska na PPPOE.

Poslednja izmena:
Dobro, malo sam karikirao... ali činjenica da oni koji imaju rutere, naročito neke šlj (dobijene od provajdera) imaju i nepredvidiva ponašanja istih, u zavisnosti od korišćenja neta, ali opet...
Konkretno, predložite neke rutere koji nisu preskupi a snalaze se ok u uslovima veće eksploatacije P2P programa..

Pozdrav

Ser_Zile je napisao(la):
cekaj malo pa kolko bi vi IP adresa da dobijete i to javnih po home nalogu koji je predvidjen za jedan racunar?
ako vam net treba za vise racunara podrazumeva se da imate ruter, a investicija 30e jaka stvar.
ako kvalitet usluge bude bio kao i do sada ja ne vidim nigde nikakav problem.
To se i ja pitam. A pitam se i zašto se sve ovo zove "seča knezova" a ljudi poboljšavaju uslugu samo tako.
Ovo je sjajan potez SBBa.

ja i dalje ne vidim prednosti u odnosu na sadasnji 1-1 nat... a mane smo naveli...
kome treba javna stacionarna ip taj moze i da je doplati 600din |>

Verovatno, zato sto javna stacionarna adresa nema nikakve veze sa onim sto SBB radi.

Poenta je da korisnici dobiju javnu adresu, koja ce verovatno da bude dinamicka (tj. svaki korisnik ce imati neki opseg adresa iz koga ce mu se dodeljivati adresa, npr. kao na ADSL). Drugo, imacete otvorene portove, sto znaci - nema vise LowID na eMuleu, grubo prevedeno). Trece, remote pristup olaksan. E, sad, ono sto je lose, je to sto ce korisnik morati da se pomuci i podesi firewall malo bolje, kao i da pazari ruter, u slucaju da ima vise racunara. Sve u svemu, daleko bolje, nego da ste iza NAT-a.

Sve je to krajnje sumljivo sad vishe nema skrivanja iza privatnog opsega.
Mora da tje i da protok osiromashi.
Znam ja zlikovce koji su tamo radili tako da nishta me ne bi iznenadilo.

Cekajte, polako. Ja imam Flat 256 i 3 IP adrese koje sam zatrazio od njih dok su jos bile "fiksne", a preko switcha su mi (pored moje) spojene jos dve masine na net. Sad na "automatskim" radi sve kako treba.

Sta cu ja sad morati da radim? (ili nista necu morati?)

@Vule
Da kupis ruter.

@Svi
Ja sam kupio onaj Pheenet_ov koji ste gore pominjali pre jedno tri meseca jer mi je dozlogrdilo ne korektno ponasanje nekih korisnika SBB koji su lupetali i sami sebi dodeljivali adrese iz privatnog opsega sa ciljem da nameste NAT 1:1, pa mi se 3-4 puta dogodilo da pogode neku od tri adrese koje su meni bile dodeljene pa mi onda neradi net na jednom od kompova a recimo na drugom radi. A po pravilu taj neki korisnik koji je nabo moju adresu je to uradio dok je moj komp bio iskljucen pa je mislio da je pogodio praznu adresu i ostavio nesto da se skida pa zapalio napolje a meni napravio problem. Sa ruterom sam resio problem jer je on uvek online pa samim tim onaj koji lupeta adrese kad ubode moju nemoze da radi pa produzi dalje.

Inace ovaj ruter koji koristim uopste nije los kako bi se moglo zakljuciti na osnovu cene. Nijednom nisam imao nikakav problem i evo bezprekidno radi vec vise od 3 meseca. Jedina mana je ta sto se mogu uneti samo dve DNS adrese.

vule, ruter ti ne gine...

trbonja, sve sto si nabrojao vec imamo natom 1-1... ko sto rekoh ja dobitak NE vidim...

a stacionarne javne adrese se dobijaju placanjem biznis paketa, pa kome treba nek uzme isti, ja bih rado zadrzao svoj nat i 3 ip adrese |>

kome treba vise IP adresa nek uzme ruter i biznis paket....
kad se svako malo poredite sa ostatkom sveta uradite to i u ovom slucaju....

Prelazak na javne IP adrese ce sigurno podici protok i ubrzati rad. Pogotovo kod p2p programa. Mislim da ce rad biti daleko komotniji nego sto je sad. Takvo je iskustvo svugde gde su javne IP adrese.

Svi su kukali za time (pogotovo na njihovom forumu), a sad kukaju kako ne valja... te mora ruter, te mora internet connection sharing... pa sto su onda svi trazili javne IP adrese i kukali?

Em su snizili cene biznis paketa (za 600 din vise od HOME paketa 256 recimo, imate GARANTOVANI protok i sigurno se tehnicka podrska bolje odnosi prema biznis korisnicima), em javne IP adrese za sve pakete (a svi cete osetiti poboljsanje u radu)... mogli su cene Home paketa isto da snize, ali za pocetak moze i ovako, meni ne smeta (mada mi SBB kabl radi odlicno).

E sad, necete umreti zbog jednog rutera i namestanja istog...

Poslednja izmena:
Word!

Slazem se potpuno. Ako nista drugo, sam sebi administriras mrezu. Ne zavisis ni od koga...

Ovo samo u Srbiji postoji...
Ljudi kukaju zato sto vise nece biti NATovani. :wall: :wall: i morace da namapiraju par portova :wall:

Ja tako nesto nisam mogao ni da komentarisem :(
A bar su sada ruteri sa 4-portnim switchom dosli na smesnu cifru

Poslednja izmena:
Da se razumemo. Ruter uzimaju oni koji imaju vise racunara, zar ne, posto ja imam samo jedan?

Nazad
Vrh Dno