Šta je novo?

SBB problem

Od juce sam presao sa ADSL-a na SBB(1024/128 F) i utisci su skroz negativni.
Prvo sto je njihov serviser primetio je los TV signal, tj blagi sneg koji se manifestuje skoro na svim kanalima. Iako je u pitanju HDTV, slika nije nista bolja ni na ostalim tv prijemnicima u kuci(ukupno 3).
E sad...
Spliter koji koristnim za tv nije kinez a povezan je prilicno dobro. Pokusao sam da povezem i direkno signal na modem ali situacija se ne menja. Najveci i mozda jedini problem je sama instalacija u zgradi koja ne potice iz SBB-a vec od VECTOR kablovskog operatera. Da budem precizniji, kutija nije ona zuta sa SBB nalepnicom vec bela-mala-nikakva u kojoj se nalazi neki smasni spliter!
Pitanje poznavacima bi glasilo:
Da li ce tehnicka podrska SBB-a reagovati na ovakav problem, imajuci u vidu da instalacija u sklopu zgrade nije njihova?

sbbko9.jpg

Kao prvo signal ti je ocajan i ne znam kako ti uopste ista radi ako ti radi :(

Ne znam za slucaj tudje instalacije, na tako nesto nisam naleteo ovde u NS, ali znam da su sve probleme vezane za signal i kablovski modem resavali u proseku od par dana do mesec dana (hvala bogu pa sam samo dva puta za zadnje 4 godine imao takav problem), tako da ti je moj savet da budes uporan i da ih smaras redovno (nazalost) dok ne dodju i ne srede to, steta bi bilo da zbog lokalne instalacije ne uzivas u ovako odlicnom netu koji trenutno ide kod SBB-a. AKo te ne budu sisali ni 2% odes lepo vratis modem i zahvalis im se na svemu i prosiris malo antireklamu okolo za njih i to ce im se kolko tolko obiti o glavu ;) A i ostalima u okolini ostane vise protoka jer ima manje korisnika :p

@Woogley[MTS]
Prebacen sam na glavni paket vec od preksinoc i dosta lepo radi:

Pinging www.sbb.rs [82.117.194.4] with 32 bytes of data:

Reply from 82.117.194.4: bytes=32 time=4ms TTL=61
Reply from 82.117.194.4: bytes=32 time=8ms TTL=61

Ping statistics for 82.117.194.4:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 4ms, Maximum = 8ms, Average = 5ms

Pinging www.l.google.com [74.125.43.147] with 32 bytes of data:

Reply from 74.125.43.147: bytes=32 time=46ms TTL=243
Reply from 74.125.43.147: bytes=32 time=52ms TTL=243
Reply from 74.125.43.147: bytes=32 time=49ms TTL=243
Reply from 74.125.43.147: bytes=32 time=45ms TTL=243

Ping statistics for 74.125.43.147:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 45ms, Maximum = 52ms, Average = 48ms

Sinoc sam zakacio jedan fajl od oko 150Mb na rapidshare i upload je isao 15 KB/Sec i za tri sata je zavrsi upload. Nijednom nije pukla veza.
Jedino me brine sto i dalje taj Upstream Power Level stoji na 54.0 dBmV a ponekad i 55.0 dBmV.
Veceras dolazi serviser da mi ugradi taj D3, sta da radim da li da reklamiram ovo ili ne, jer za sada sve radi normalno.

realno je i za ocekivati da ce im mreza biti opterecenija kako se sve vise novih korisnika - prebega sa ADSL - bude povecavao.

za sve koji nemaju internet duze vremena - zahtevajte od tehnicke podrske SBBa da vam produze paket za ono vreme kada niste imali net (imaju u svojim logovima). ili ce vam izaci u susret ili ce ih dodatno motivisati da problem rese.

Evo meni opet net ne radi, sve isto kao i pre "intervencije".:mad:
Vec sam pre par godina kada su lagali iz meseca u mesec da ce sledeceg meseca poceti sa radom kablovski internet video da su najgori indijanci, a ovo samo potvrdjuje moje misljenje. :wall:

Ja sam rekao, smaras dok ti ne srede signal skroz, a ako ne urade to ti ih napusti, ne znam sta da ti kazem, ja imam srece da je kablovska kroz ulicu i zgradu kod mene uradjena super, a kancelarije SBB-a su mi preko puta bulevara na 30 sekundi sporog pesacenja ;)

Ja imam problem sporog ulaska na sajtove. Paket je 1024/128 FlatHome. Download, upload i ping su testirani speedtestom i svi su ok (984/124/7ms), ali na google ulazi 10-ak sec, a za iole sarenije sajtove i da ne govorim. Ne moze da ucita sve slike kad udje na sajt ma koliko puta refresh-ovao stranicu. Ne znam sta da radim, kao sto rekoh, download super ide, ali je surfovanje prava gnjavaza... Postoji li neko resenje za ovo? Kako da pingujem neki sajt?

EDIT: Da jos napomenem da nikakvi download programi nisu ukljuceni dok surfujem i da delim konekciju na 2 pc-a + laptop (ruter DLink 524).

Poslednja izmena:
Resetuj router i modem
Da li na drugom pc-ju skidas nesto?
Mozes da probas i bez routera.

Poslednja izmena:
Resetovao vise puta. Ne skidam nista ni na drugim kompovima.

probaj da otvoris te stranice sa drugim programom za surf kao sto je Opera, Firefox....
Da li si probao bez routera? Ja imam isti taj router i nemam nikakvih problema.
Da li su ti vrednosti koje ti pokazuje modem za Signal, u redu?

Poslednja izmena:
Po ovome sto pise, i kod mene nije najsrecnija situacija ... brzina protoka je za sada ok, pa me zanima da li da se ja tu sada nesto bunim dok stvar radi ?

Inace, kablovski modem nije prikljucen na prvom, vec na drugom spliteru.

Downstream Status Operational

Channel ID 132
Downstream Frequency 738000000 Hz
Modulation 256QAM
Bit Rate 1024000 bits/sec
Power Level -9.9 dBmV
Signal to Noise Ratio 30.8 dB

Upstream Channel

Channel ID 4
Upstream Frequency 58600000 Hz
Modulation 16QAM
Bit Rate 128000 bits/sec
Power Level 57.5 dBmV

Po ovome sto pise, i kod mene nije najsrecnija situacija
Inace, kablovski modem nije prikljucen na prvom, vec na drugom spliteru.

Slican problem sam ja jednom imao, premesti ga na prvi spliter i koristi samo SBB-ove splitere i konektore. Konektor i spliter "sa pijace" takođe mogu biti izvori problema.

Prvi spliter treba da bude SBB-ov mislim da je flomatik i sa :
5 - 1000 MHz i 3,2 db .

Poslednja izmena:
probaj da otvoris te stranice sa drugim programom za surf kao sto je Opera, Firefox....
Da li si probao bez routera? Ja imam isti taj router i nemam nikakvih problema.
Da li su ti vrednosti koje ti pokazuje modem za Signal, u redu?

Vrednosti za signal su ok, koliko se secam. Mislim da je bila QSPK modulacija, ali cu to proveriti. Bez rutera jos uvek nisam probao, iskreno, mrzi me da se zavlacim pod sto, podesavam i otkacinjem sve ponovo, ali cu pribeci i toj metodi ako bude ovakva veza i dalje. Inace, browser koji koristim je mozilla, koja danas nije uspela da se update-uje na 3.04 (jer je, jelte, "brza" veza), a ni IE se ne pokazuje nista bolje.

Da ga ne ureknem, ali net je prodisao. Da l' su oni odreagovali ili sam ja uspeo cackanjem da nesto odradim, ne znam, u svakom slucaju, bitno je da radi. :)

kod mene vec dva puta - prekid ...

prebacio sam kablovski modem direktno na prvi spliter, i upstream power level je pao sa 57 na 54, a SNR se popravio na 31.2

zvao sam ih, kaze poslace nekog ... sem toga kao i firewall moze navodno da bude problem, kazu ...

inace, ona kablovksa podstanica, ili kako se vec zove se nalazi u mojoj zgradi, na 3 metra od mog stana ...

Kod mene je juce instaliran modem, jos uvek sam na 256k, u toku dana bi trebalo da puste 1Mb. Upstream power je 58.5dBmV, radi mi OK, ali mi je lampica "PC" na modemu iskljucena. Da li nesto nije u redu sa modemom? Kada iskljucim i ponovo ukljucim modem, desava se da ne moze odmah da uspostavi LAN konekciju, vec moram da idem na "Repair", i tek onda proradi.

Meni se cesto desava da mi PC ne svetli, a da sve radi OK, a onda kada ga nekada resetujm PC se upali i opet sve radi. To je random pojava ali kod mene nema razlike u radu modema i interneta kada ona svetli ili ne i tako je vec godinama...

Meni se cesto desava da mi PC ne svetli, a da sve radi OK, a onda kada ga nekada resetujm PC se upali i opet sve radi. To je random pojava ali kod mene nema razlike u radu modema i interneta kada ona svetli ili ne i tako je vec godinama...

Isti slucaj i kod mene skoro 4 godine vec :)

:)Odlicno, onda necu da obracam paznju na to. Net radi super:happy:.

sto se tice downstream levela, on se lako moze smanjiti ubacivanjem splitera koji bi tu stojao samo da smanji jacinu downstrsream signala i poveca malo upstream jacinu (za nekih 1.5 do 3 dBmV), tako da mozes sa time experimentisati i stelovati ako ti ikada bude trebalo
evo malo sam experimentisao sa dodatnim spliterom radi smanjenja downstream power level i dobio sledeci rezultat:

Uspeo sam da smanjim downstream PL na 0 dB sto je idealno. Medjutim sad mi je pojacan Upstream PL sa 28 na 45 dB.

@Woogley[MTS], zanima me tvoj komentar. Ne znam da li da ostavim dodatni spliter ili da ga skinem. Sta bi ti uradio u ovom slucaju.
Sto se brzine neta tice nisam primetio veliku razliku. Otvaranje stranica, ping, brzina DL .. skoro da je isto. Mozda bi primetio razliku na slabijem paketu.

rezultati bez dodatnog splitera.

evo i speedtest (mereno sa spliterom) SBB 2048/256

Poslednja izmena:
Kod mene je juce instaliran modem, jos uvek sam na 256k, u toku dana bi trebalo da puste 1Mb. Upstream power je 58.5dBmV, radi mi OK, ali mi je lampica "PC" na modemu iskljucena. Da li nesto nije u redu sa modemom? Kada iskljucim i ponovo ukljucim modem, desava se da ne moze odmah da uspostavi LAN konekciju, vec moram da idem na "Repair", i tek onda proradi.

stvar je u tome kada su flashovali neki noviji firmware u te modeme, poremetio se raspored upaljenih lampica.
tako da, kao sto ste vec zakljucili, dokle god radi - super

@waikiki: Pravo da ti kazem ne znam, ti vidi kako tebi najbolje radi :) Ti imas nesto iznad maximuma Downstream power dok ti je upstream savrsen bez splitera, a kada stavis spliter imas savrsen downstream, ali ti je upstream blizu gornje granice ali je ne prelazi (toliki je moj upstream u normalnim uslovima bez svih nepotrebnih splitera).

Verovatno cu ovih dana ipak da ih iscimam zbog UP od 58.5dBmW... I kvalitet slike na TV-u je malo slabiji nego ranije. Da li vam download na 1Mbit paketu ide iznad 120KB/s? Meni torenti idu max 115KB/s, obicno je ~110...

Ključna reč u tvojoj rečenici je "torrenti". :) Koliko ti ide download sa nekog direktnog linka?

Znas kako, direktno obicno krene sa 120+, pa se ubrzo stabilizuje na 110-115.

Koliko je vama trebalo da vam dodje sbb-ovac da vam instalira modem?Mene vec 7 dana kuliraju,prijavio sam se u prosli cetvrtak i rekose da ce doci za par dan al...ni traga ni glasa.Inace Beograd je u pitanju.

Meni su (u Nisu) prvo rekli da ce doci za 10 dana, a lik je dosao posle 5 dana. Gnjavi ih...

Koliko je vama trebalo da vam dodje sbb-ovac da vam instalira modem?Mene vec 7 dana kuliraju,prijavio sam se u prosli cetvrtak i rekose da ce doci za par dan al...ni traga ni glasa.Inace Beograd je u pitanju.
(NS) kada sam ja uvodio, stigli su za 2 dana, dok je drugar čekao mesec dana...nema pravila

Poslednja izmena:
Da li vam download na 1Mbit paketu ide iznad 120KB/s? Meni torenti idu max 115KB/s, obicno je ~110...

Retko. Sa rapida vuce najvise 120. Eventualno 121KB/s, ali je 90% vremena na 119.5KB/s i to kad nije opterecen server. A sto se tice torrenata, oni mogu samo da imaju manje brzine.

ovo je pocelo od proslog petka

Vasa trenutna sirina opsega je :890.30kbps (sbb brzinomer)

sve razlicito.kad skidam nesto sa neta direktno ide oko 50 kb/s i onda grune do 20 mb/s. prvi put sam mislio da mi je puko net.nazalost uglavnom je oko 350-360 kb/s.torenti tade normalono oko 90 kb/s, rapidshare isto.paket je 768/384+ lokal 1024/512 i nista nisam dirao u XP-u

Vrh Dno