Šta je novo?

SBB problem

Air Jordan

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2004
Poena
710
Pre par dana sam presao na SBB, kad radi super je, medjutim desava mi se da par sati dnevno uopste ne radi net. Ili cable lampica blinka kao da se registruje ili je skroz ugasena. IP mi se tada umesto normalnog promeni na 192.168.100.10 i onda posle par sati proradi. Do cega li ovo moze da bude?

Do buđavog provajdera. Zbog toga sam bio prinuđen da pređem na ADSL.

Imao slican problem, kratko doduse. Morao da se promeni konektor na kablu, razmrdaj malo mozda ima neki kontakt.

Otidi na status modema (http://192.168.100.1) i proveri power level za Upstream Channel (ne preko 50 dBmW) i Downstream channel (izmedju -12 i 12 a idealno 0 dBmW, Signal to noise ratio negde oko 30 - 35 dBmW), ukoliko su na samoj granici onda su ili konektori ili slab signal od SBB-a do tebe problem. Ako je do njih onda ih zovi da to srede (eventualno stave pojacalo u zgradu/kucu).

Poslednja izmena:
Ja imao isti problem, trajalo je par dana, pa je dosla tehnicka podrska i rekli su mi da je pajserski povezano i evo, radi vec 2 god...

Evo proradio je kad sam usao da pogledam status modema na http://192.168.100.1 , nakon preko 6 sati odbijanja poslusnosti. Slucajnost ili ne? :trust:

Evo sta kazu podaci za signal, pre nego sto je proradio:

sbbfk0.jpg

Poslednja izmena:
meni za sada radi extra.. da kucnem...

nego, posto sam nov na cable @Woogley[MTS] kako ti se cini ovaj moj signal:

Na par mesta sam procitao da Power Level treba da bude izmedju -15 i +15 (za normalan rad) a kod mene je do pre 10tak dana bio ~0.0 dBmV...
Posledjnih 10tak dana krece se od +13 pa do +20 i primeti se da losije radi (reklamacija prosledjena dva puta :smoke:).

Danas sam uzeo kablovski i još sam nov na ovom polju. Za sada radi odlično sa ovim vrednostima.

ScreenHunter_1.jpg

Mene povremeno zeza ovih dana, ne radi mi you tube od 20-23, mogu da skinem video bez problema, ali yt kao sajt se vuce kao prebijen. Posle 23h, kad prodje "zagusenje", radi normalno...

AirJordan,
Imaš ogromnu snagu emitovanja sa modema koja je u teoretskom maksimumu što znači da modem vrišti i emituje puno snage ne bi li uspeo da savlada šum i prepreke da bi razgovarao sa drugom stranom. Razlog za to su verovatno ili loša stanska instalacija, ili posedovanje više slpitera na red u stanu do tvog modema ili zaista neki problem u povratnom smeru kod providera što je pitanje i žalba za lokalnu SBB kancelariju. Izgleda da ti je dolazni smer u redu pa ti je savet da se javiš njima. To se lako sredi na liniji i imaćeš potom dobar net.
Sasvim je razumno što ti modem padne po nekoliko sati iz veze jer mu u tom periodu ni ta maks snaga (ne može više da je poveća) nije dovoljna. U normalnim okvirima bi trebalo da ti bude 40-50 a ne 61 koliko je na tvojoj slici.

Od kad sam se prikljucio na SBB (pre tri dana) nije bilo nikakvih padova u brzini, betoniran je na

to sto mi je power level 18.5 izgleda ne smeta..

Brzina je i kod mene max. ali nema onog trenutnog otvaranja strane nego... kao da okleva da krene sa ucitavanjem... Bilo kako bilo, smaracu ih dok ne vrate Power Level na vrednost koju sam imao 3 meseca (oko 0.0 dBmV) :smoke:

Obratite paznju i na splitere, na prvi spliter ide net. Kod ulaza coax. kabla u stan ide spliter na koji ide net i TV, pre toga ne bi trebao da ide nijedan drugi spliter.

Isto vazi i za ADSL, samo sto tamo nije coax. u pitanju vec telefonski parica.

Poslednja izmena:
@Air Jordan: Upstream Power level od ~60 dBmV je prevelik, tj. modem ti se bas muci da salje podatke nazad u mrezu. Naravno to je vrednost signala dok ti je jos uvek radio Ranging tj pokusavao da "uvati" Upstream. Pogledaj koja ce ti vrednost biti na Upstream-u kada se zakaci tj. kada i za Upstream bude pisalo "Locked", ako je i onda izmedju 50 - 60 dBmV obavezno zovi teh. podrsku da to rese sto pre ako mislis da uzivas u blagodetima SBB-a ;) Sto se tice Downstrema, izgleda ok i signal i SNR.

@waikiki: Kod tebe je mreza SBB-a toliko dobra da se modem malo muci prilikom slanja podataka, mada kolko vidim Downstream power level ti je malo iznad maximuma. Ako ti radi OK, ne moras da radis nista, obicno ljudima najvise puca net zbog problema u lokalnoj mrezi i to najcesce zbog Upstream power levela koji je prevelik, tj. iznad 50 pa nadalje. A sto se tice downstream levela, on se lako moze smanjiti ubacivanjem splitera koji bi tu stojao samo da smanji jacinu downstrsream signala i poveca malo upstream jacinu (za nekih 1.5 do 3 dBmV), tako da mozes sa time experimentisati i stelovati ako ti ikada bude trebalo ;) Pretpostavljam da ti dobro radi i Downstream zbog dobrog odnosa signala i shuma (Signal to noise ratio) koji ti je oko 40, a meni je 35 vec godinama i radi mi ok ;)

Poslednja izmena:
@Woogley[MTS] thanks na odgovoru..
bio sam danas u SBB da pitam za povecani downstream PL (oko 18dBmV).. lik iz teh.sluzbe mi je rekao da nije sve odradjeno na cvoru i da ce od nedelje biti reseno, jer su tek postavili novu mrezu pa nisu stigli sve da odrade.
Jos mi je rekao da instaliraju neke nove softwere i opremu tako da ce uskoro normala downstream PL-a biti oko 20 za razliku od sadasnjih 5 dBmV.. ako sam ga dobro razumeo.. ***, kad sam nov na kablu...
ipak i pored povecanog dws PL net mi radi savrseno...

Zna li neko zasto mi par sati pod "Modulation" (upstream) stoji 16QAM pa predje u QPSK, pa se vrati na 16QAM... trenutno je QPSK.
(standardni odgovor teh. podrske: "reklamacija je prosledjena deda mrazu")

@BullShiT: Lose stanje mreze, shumovi tj. smetnje su velike, treba da resi SBB to i napadaj ih cesto. Uglavno ako ti je na QPSK imas veci lag tj ping nego sto imas kada ti je QAM sto najvise pogadja gejmere :p

@waikiki: Heheh, ako su oni tako rekli i ako ce da srede onda super, samo prati ti te podatke s vremena na vreme, desavalo se meni u proteklih par godina kolko sam na SBB-u, doduse ne cesto, da dodju kao da poprave nesto pa onda posle toga bude gore (sto se vidi i na samim parametrima modema). U svakom slucaju ne dozvoli da ti upstream ode preko 50, a ovaj sto sada imas oko 28 dBmV je savrsen. Uzivaj dok radi, ja licno sam imao veoma mali broj problema sa SBB-om proteklih godina i uglavnom su problemi lokalnog tipa (smetnje na lokalnom spajanju/ zgrada/ ulica), a retko kad je globalan problem (opterecenje mreze, mali protok svima). Naravno pricam za Novi Sad - Grbavica naselje.

Poslednja izmena:
Zna li neko zasto mi par sati pod "Modulation" (upstream) stoji 16QAM pa predje u QPSK, pa se vrati na 16QAM... trenutno je QPSK.
(standardni odgovor teh. podrske: "reklamacija je prosledjena deda mrazu")

QPSK = shit .....
Kad god mi se prebaci modulacija na qpsk ping je 2-3000
Naravno odma zovem sbb i smaram dok se ne vrati na 16QAm

U svakom slucaju ne dozvoli da ti upstream ode preko 50, a ovaj sto sada imas oko 28 dBmV je savrsen. Uzivaj dok radi, ja licno sam imao veoma mali broj problema sa SBB-om proteklih godina
ovo me raduje..

danasnji rezultati paket 2048/256

Poslednja izmena:
Meni su pingovi dobri i sa QPSK modulacijom, mada mi je pre i za upstream bila QAM modulacija ali su to promenili kad su duplirali pakete.

Mali update situacije: nakon bezbroj poziva jos uvek me serviser nije ni nazvao, a kamoli dosao. Poslednji odgovor koji sam dobio je da reklamacija kod njih ima status resene :wall:, pa su je ponovo upisali. :d Ovakvu neprofesionalnost jos nisam doziveo. Bolje bi im bilo da srede sutra. :mad: Net inace ne radi preko 30 sati, najduzi prekid do sada.

Poslednja izmena:
E da, to je jedini problem kod SBB-a, nekima se posreci pa rese odmah problem ili posalju servisera odma da to resi (kao sto je slucaj kod mene - SBB-ovci su mi preko puta), a nekima ne dolaze i po mesec dana jer su ili prezauzeti ili mozda ih mrzi jer si daleko od njih. Secam se da su u NS-u, drugu koji je na Telepu (malo dalje od centra grada) kada je imao problema sa signalom rekli da ce doci da srede to ali tek kada prestane da pada kisa (koja je padala onda par dana zaredom)??!?!? Sigurno da vide uticaj vode u kablovima :p

Nakon xyz poziva i odlaska kod njih najzad su dosli i namestili da radi (ne znaju tacno sta su uradili :d). Juce je upstream power bio 57, pri cemu veza nije uopste pucala, a rekli su da ce jos petljati oko pojacavaca na zgradi, tako da vidim sad da je situacija i bolja:

sbbnovolt2.jpg

Uglavnom sada je konekcija rock solid. :)

Poslednja izmena:
Drago mi je da se sredilo i naravno da se vidi da je manji upstream power, ali moze to jos bolje, neka cackaju oni jos malo pa neka smanje negde na oko 40, onda mozes slobodno da se opustis i da uzivas bez bojazni da je lokalni problem ;) Naravno pod uslovom da ti ne zeznu downstream za to vreme :p

Srecno i uzivaj!

Može li mi neko pojasniti ovo oko Upstream modulation QPSK i 16QAM? Meni je većinom ovo QPSK,ali se nekada pojavljuje i ovo 16QAM. U međuvremenu ne primećujem razliku u radu interneta tj. radi odlično za sada. U čemu je razlika?

ScreenHunter_1-1.jpg

Poslednja izmena:
Generalno je QPSK modulacija losija od 16QAM i koristi se samo kada je los upstream signal pa ne moze QAM, kod mene u NS je downstream cak na 256QAM a upstream na 64QAM sto ce reci da mogu da vucem teoretski maximalne protoka sto modem moze da izvuce ;)

Kod nekih ljudi se razlika izmedju QPSK i QAM u upstreamu primeti tako sto im se ping poveca prilikom igranja igrica pa lude zbog toga, a i protok ima varira u uploadu ;) A pak sa druge strane nekima se te stvari ne pojavljuju. Znam da su se neki ljudi zalili zbog toga na forumu SBB-a i da su im tehnicari sredivali signale u zgradama/ulicama dok im nije upload ostao na QAM zauvek ;)

Hvala cheers

Sa ADSL-a sam presao na SBB, evo kakvo je kod mene stanje:
clipfv4.jpg

Od sinoc sam prikljucen, i sada sam na onom probnom paketu koji ima brziniu mislim 256/128 , tek u ponedeljak cu moci da predjem na 1024/128, kada ce doci da mi instaliraju i onaj D3, jer sam uzeo i D3 u MIX paketu.
Da li da reklamiram ovaj Upstream Power Level od 54.0 dBmV u ponedeljak kada ce doci taj serviser?
Da li ostali rezultati izgledaju dobro?

Za sada nisam primetio nijednom da je izgubio vezu.

Evo kako izgleda kada pingujem google:
Reply from 74.125.43.103: bytes=32 time=73ms TTL=243
Reply from 74.125.43.103: bytes=32 time=80ms TTL=243
Reply from 74.125.43.103: bytes=32 time=-99ms TTL=243
Reply from 74.125.43.103: bytes=32 time=-95ms TTL=243

Ping statistics for 74.125.43.103:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 73ms, Maximum = -95ms, Average = 1073741813ms

Zasto je nesto sa minusom ispred?

Poslednja izmena:
Vidi kada dobijes pravi paket kako ti ide ping prema npr. www.sbb.rs pa onda prema googleu i naravno proveri upload da li ti je maximalan, upstream ti je mozda malo veci ali modem i dalje moze da isprati to i sto je najvaznije da te drzi na QAM modulaciji, sto znaci da mozda neces imati problema. Naravno ukoliko se pojave problemi reklamiraj odma da to sredjuju!!!

Vrh Dno