Šta je novo?

SBB - novo ubrzanje (od 01.11.09)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Linkove ka Novom Sadu su prosirivali i sad postoje mogucnosti za to.

Ka Pozarevcu nisu..

Ako bi povećali brzine svima, došlo bi do preopterećenja te lošije veze, i onda bi kukao kako ti internet loše radi i pljuvao SBB. Kada se modernizuje veza biće i povećanje brzina i za ostale.

Ako bi povećali brzine svima, došlo bi do preopterećenja te lošije veze, i onda bi kukao kako ti internet loše radi i pljuvao SBB. Kada se modernizuje veza biće i povećanje brzina i za ostale.

A šta da su u PO svi korisnici uzeli 8 mbps? Kako bi to izdržala infrastruktura?

A šta da su u PO svi korisnici uzeli 8 mbps? Kako bi to izdržala infrastruktura?

Pazi ovako. Ako je Pozarevac povezan sa ostatkom SBB mreze preko Telekoma (zato sam i pitao da li se nalazite na SBB backbone-u) onda oni da bi tebi povecali sa 1.5 mbit/s na 4 mbit/s moraju da plate Telekomu skoro 3 puta vishe nego sto su do sada placali. Recimo da ti placas 1390 dinara svaki mesec. Od toga Telekom uzima verovatno pola na ime ustupanja svoje infrastrukture SBB-u za protok od 1.5 mbit/s.
Ako SBB tebi poveca brzinu 2.5 puta, to znaci da ce Telekom na ime povecanog protoka SBB-u naplatiti 2.5 puta vecu cenu. Ti onda ocekujes da imas 4 mbit za 1390 dinara, a da SBB placa Telekomu vishe od toga?
Ovo je samo proizvoljna racunica (cifre nisu tacne) kojom pokusavam da objasnim zasto ne mogu da ti povecaju brzinu ako tvoj grad nije povezan sa ostatkom njihove mreze preko SBB optike.

Poštovani korisnici,
Od 01. novembra SBB je obezbedio još veće pristupne brzine korisnicima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Somboru, Kraljevu, Kikindi, Zrenjaninu, Kruševcu, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji, Vršcu, Vrbasu i Kuli. Korisnicima Flat paketa brzine su povećane više od 2 puta na nekim paketima, dok je korisnicima tarifnih paketa pristup ubrzan na 10/2 Mbps.

Na žalost, za sada će ove izmene biti primenjene samo na gradove koji su već na SBB backboneu (direktno povezani sa međunarodnim linkom). U gradovima ka kojima se još uvek koristi mreža "Telekoma" nismo u prilici da obezbedimo neophodni kapacitet za nove pakete, te u njima ostaju dosadašnji paketi. Prema našim planovima, izgradnja međugradske mreže ka gradovima koji nisu zahvaćeni ovom promenom cenovnika trebalo bi da bude završena tokom proleća, kada će i u njima biti ponuđeni ovi paketi.
..

Pustili i meni 4/256, samo me ovaj upload buni, ali meni ovako super. :D

Ma, znam ja sve to, nisam *****, neko sam još uvek mnogo besan na njih , pa bi im hebo sve po spiskiću . . . . .

Meni prikazuje speedtest 7.8 mbit, doduse to je samo za danas da mi prepaid brze istekne, a neki odlicno sidovan torent sa privatnog trakera ne moze 650 kb/s da prebaci.

Prilozi

• signal.jpg
    signal.jpg
    60.6 KB · Pregleda: 77
Posto volim da sirim radosne vesti evo i ovde cu da kopiram post vezan za SBB HD uslugu..

Zamena risivera ce se vrsiti najverovatnije krajem meseca (BG) ...

Zamena risivera tj. uvodjenje HD usluge kosta 4000 din ( za korisnike MIX usluge 2000din) a paket od 7 kanala kosta 400 din ( za korisnike MIX usluge 200 din)

Paket se sastoji od:

Nat Geo HD
Discovery HD
Fashion HD
Euro Sport 1 HD
Euro Sport 2 HD
Animal Planet HD
History HD

Hvala za info, obradovao si me ! :banana::wave:
Poz

Zvala me malopre devojka iz SBB-a, rekla je da ce sutra oko 12 da dodje neko da zameni modem :)

Haj' vas dvojica Geble i waikiki vidite šta vam piše na 192.168.100.1 > signal, pod Bit rate, ako vas ne mrzi. :)

Ne kapiram na koju foru je 384 (da torrenti mi idu 40KB> sa 256 je bilo oko 30). U ugovoru mi je jasno zaokruzeno S paket na 12 meseci?

Prilozi

• signal.JPG
    signal.JPG
    65.8 KB · Pregleda: 54
Meni -5.4dBmV

ja bi trazio da ona dodje :D

optimalan je 0, odlican je -3 do 3, dobar je -8 do 8 granice su -15 do 15

bitan je i Signal to Noise Ratio iliti SNR, koji treba da bude preko 30 (dobro oko 35)

i naravno Upstream koji mora da bude preko 29

Koliko dBmV vam je signal? meni -9.8 ...

Evo nađoh optimalne parametre, ipak je između -12 i 12 navodno ok:

Parametri od značaja u Downstream channel delu su:
Bit Rate - propusni opseg za prijem podataka.
Power Level - jačina primljenog signala. Vrednost ovog parametra treba da bude
izmedju -12 i 12, idealno oko 0.
SNR - Signal to Noise Ratio - odnos signala i šuma na liniji. Optimalna vrednost ovog
parametra je preko 34.
Parametri od značaja u Upstream channel delu su:
Bit Rate - propusni opseg za slanje podataka. Korisnički paketi koji sadrže u svom
imenu “PLUS” imaju dodatni propusni opseg za razmenu podataka između sebe (u
daljem tekstu pod terminom “Lokal”), pored opsega za komunikaciju sa Internetom. Ovaj
parametar je zbir vrednost propusnog opsega za Internet i za “Lokal”, ukoliko postoji.
Power Level - jačina odlaznog signala. Optimalna vrednost ovog parametra je u opsegu
40 do 50 dbmV, a prihvaljiva odstupanja su kada je vrednost izmedju 35 i 55 dbmV.

Kod mene je:
Received Signal Strength: 16.8 dBmV
:d

Obicno je bio oko 14.5, ali sam nesto cackao oko modema pa mi je sad ovakav.
Sto je najgore sve mi radi savrseno. Svi ostali parametri su optimalni, jedino je ovaj signal izvan granice. Kako mogu da ga smanjim? :d

Hajde ovako.
Recimo da čovek ovde u Požarevcu hoće da potpiše ugovor na 12 meseci neta, bez D3 (jer ni toga nema kod nas), i da dobije ubrzanje od 4/256 .... i biće "ne može" ....
A ZAŠTO?
Ne može da se kaže da nema tehničkih mogućnosti, ako recimo moj komšija plaća 6 DL brzinu i ima 6 DL brzinu ... znači, ima mogućnosti, ali treba da se plati ... znači, opet prevara ... ne tražim ja 60 mb ... samo 4 .... i šta sada?

ovako, trenutno stanje je 1.5Mb/s za 1400din, 3Mb/s za 2100din i 6Mb/s za 2800din kod tebe. kada bi tebe poslusali, a to je da povecaju brzine na 1. dva paketa, onda bi ljudi imali sledece pakete: 4Mb/s za 1400din, 8Mb/s za 2100din i recimo da povecaju i 3. paket na 8Mb/s (posto je tvoja teorija iz drugog posta da ne mogu preko 8Mb/s) - 8Mb/s za 2800din. onda bi ljudi masovno prelazili sa 3. na 2. paket a oni bi gubili pare, a mozda cak i prvi. logicno je da kada se steknu uslovi da se svima poveca...

nevezano za sve, meni prepaid istice tek za mesec dana i razmisljam se da umesto 2100din za 3Mb/s trenutno, placam 1400din za 4Mb/s, ali brzine nikad dosta...

nego, bas je do jaja ovaj SBB. sledece godine prestizemo i Juznu Koreju po brzini, Japan je vec ostao daleko iza nas :banana:

Poslednja izmena:
Kod mene je:
Received Signal Strength: 16.8 dBmV
:d

Obicno je bio oko 14.5, ali sam nesto cackao oko modema pa mi je sad ovakav.
Sto je najgore sve mi radi savrseno. Svi ostali parametri su optimalni, jedino je ovaj signal izvan granice. Kako mogu da ga smanjim? :d
proveri kabl koji ti ulazi u modem, da se nije iskrivo ili prelomio. takodje, proveri i splitter - gde ti se racva od ulaza u stan na TV i kabl za internet. npr, ako je ikako izvodljivo povezi modem direktno pre te racve i ako mozes ocitaj vrednosti.

SBB je kada je razvlacio mrezu po stanovima koristio "visoko-kvalitetne" splitter-e, pa je moguce da je tu problem.

nego, da ja ponovim moje pitanje:

Kako na novoj home.sbb.rs promeniti brzinu prepaid paketa?

proveri kabl koji ti ulazi u modem, da se nije iskrivo ili prelomio. takodje, proveri i splitter - gde ti se racva od ulaza u stan na TV i kabl za internet. npr, ako je ikako izvodljivo povezi modem direktno pre te racve i ako mozes ocitaj vrednosti.

SBB je kada je razvlacio mrezu po stanovima koristio "visoko-kvalitetne" splitter-e, pa je moguce da je tu problem.

Nije SBB u pitanju vec Ikom :)
Definitivno je problem do ulaza koaksijalnog kabla u modem. Danas sam ga vadio da nesto isprobam, i posle toga je nastalo povecanje jacine signala. Sada sam testirao, i izgleda kao da je zica iz koaksijalnog kabla malo duza nego sto treba. Kada je ne gurnem u modem do kraja onda mi je signal oko 12 dBmV, a kad gurnem skroz i sve zavrnem onda bude 16 dBmV. Probacu kasnije malo da skratim tu zicu, pa ce biti bolje valjda :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno