Šta je novo?

SBB modem na dva racunara?

SFilip

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2008
Poena
301
Pristupam SBB kablovskom internetu pomocu modema koji sam od njih dobio ("Scientific-Atlanta WebSTAR 2000 series cable modem" u device manageru, slika) i zanima me kako mogu da napravim da ga dva racunara koriste istovremeno (tj. da podelim internet vezu). Trenutno je modem sa mojim racunarom povezan USB kablom, da li bi internet radio na oba racunara ako bih jednostavno drugi racunar povezao sa modemom UTP kablom? Ako ovo ne moze, da li je dovoljno da kupim switch ili mi je za ovo potreban router i koji biste mi switch/router preporucili (pozeljno da ne bude previse skup)?

Unapred hvala.

Ne moze tako ko sto ti hoces jer sbb od pre koju godinu daje samo jednu ip adresu a ne vise
Najbolje resenje je da uzmes ruter
A drugo jefitnije resnje umrezis dva kompa i serujes konekciju ali onda jedan mora da bude ukljucen da bi drugi imao internet
Pretrazi malo forum , ne samo dodjes i odma new topic pitanje , pistano je o ovome i ruterima milio puta citaj malo

Mora ruter, switch nije dovoljan. Ja bih ti preporučio da kupiš wireless ruter kad već kupuješ ruter.

Naravno da ima smisla. Wireless ruter ima i lan prikljucke, a nije puno skuplji od obicnog

i sad kad covek nece jednostavno da kupi lap top sta da radi sa tim WLAN-om...provajderisanje se pak isplati - mozda ce da prodaje klincima net po komsiluku.....
Mislim nemoj da sad ja budem ovde Mile Kontras, imam dva WLAN routera ali da mi nisu potrebni ne bih ni kupovao....

Poslednja izmena:
Razlika izmedju najjeftinijeg tp-link bez i sa wirelessom je oko 1000 din (1700din-2700din) ako ne treba wireless bezveze je davati tih 1000 din vise.

Poslednja izmena:
naravno nije moranje...ali kako tehnika ide svaki dan nesto novo...ajd, nece da kupuje laptop...ali sutra ce mu doci neko ko ga ima...pa je odma u mrezi...a da ne pricam o mobilnim sa wifi....ali dobro, stvar izbora...pa cak i da mu opcija wifi-ja stoji neaktivna neko vreme....

Hvala na pomoci, znaci ipak cu morati da kupim router.

> Pretrazi malo forum , ne samo dodjes i odma new topic pitanje
Upravo me je pretraga i navela da postavim novi topic, pronasao sam jedan post u kome pise da SBB modem mozda moze da se koristi kao router pa reko' da proverim bolje, da ne kupujem dzabe.

Imao sam slicnu situaciju i posto sam uzeo TP-Link bez WiFi-a, brzo sam se predomislio posto je ta opcija vrlo korisna. Ko god dodje sa lap topom ili mobilnim se kaci bez nepotrebnog razvlacenja kablova po prostoriji. Preporuka TL-WR543G (oko 3500 dinara).

Hvala na pomoci, znaci ipak cu morati da kupim router.

> Pretrazi malo forum , ne samo dodjes i odma new topic pitanje
Upravo me je pretraga i navela da postavim novi topic, pronasao sam jedan post u kome pise da SBB modem mozda moze da se koristi kao router pa reko' da proverim bolje, da ne kupujem dzabe.

Postoji mogucnost povezivanja bez rutera, ali onda ti trebaju dve mrezne karte za glavni komp, i jedna za drugi komp. I mana toga je sto taj glavni kompjuter mora da bude ukljucen da bi na drugom mogao da ides na internet.

Otvori se malo, to ti je moja preporuka. Ja sam se prvo maltretirao sa prvom opcijom, da ustedim par desetina evra.... onda sam kupio ruter D-LINK 100, i skratio sebi muke. Bukvalno ukljucis kabal jedan iz modema u ruter, i onda iz rutera jedan kabal u jedan komp, i drugi kabal u drugi komp... i kraj price, oba kompjutera imaju internet.

Samo pazi da podesis portove, jer ruteri po defoultu blokiraju P2P programe, teze ces da skidas torrente, emule, DC++ itd.... Nemoj da te brine ovo, nije nista strasno. IMas ovde vebsajt www.portforward.com upravo za to, gde je u slikama objasnjeno, kao za debile (za mene). Jako prosto podesiti , videces i sam.

:wave:

a koji je wireless router najjeftiniji a dovoljno dobar za stan od 60ak kvadrata i to tako sto ce kablom biti povezan sa desktop racunarom a bezicno sa laptopom...

A od ovih rutera koji je best buy do 50 e? Meni treba da jedan komp skida torrente stalno a drugi da surfuje bez da mu ovaj drugi gusi njegov deo bandwidtha. A povremeno bi se ukljucivao i lap po potrebi.

Pristupam SBB kablovskom internetu pomocu modema koji sam od njih dobio ("Scientific-Atlanta WebSTAR 2000 series cable modem" u device manageru, slika) i zanima me kako mogu da napravim da ga dva racunara koriste istovremeno (tj. da podelim internet vezu). Trenutno je modem sa mojim racunarom povezan USB kablom, da li bi internet radio na oba racunara ako bih jednostavno drugi racunar povezao sa modemom UTP kablom? Ako ovo ne moze, da li je dovoljno da kupim switch ili mi je za ovo potreban router i koji biste mi switch/router preporucili (pozeljno da ne bude previse skup)?

Unapred hvala.

Naravno da ovako moze i da ce da radi! Pobogu, pa ne mislite valjda da komp ne moze da obavi funkciju usranog routera i raspodela ip-jeva...pa nagovarate coveka da se izlozi trosku.
Jedina mana ovom tvom pristupu jeste da taj komp koji je povezan sa modemom preko usb kabla mora da bude upaljen ako hoces da imas na drugom kompu net...

Pozdrav

nisi ti bas razumeo njegovo pitanje ;)

procitaj uputstvo od svog modema!!!

ako sam ja dobro video tamo pise

2. Connect your PC to either the ETHERNET port or the USB port using the
appropriate data cable. Do not connect your PC to both the Ethernet and
USB ports at the same time
. You can connect two separate PCs to the
gateway cable modem
at the same time by connecting one PC to the
Ethernet port and one PC to the USB port.

znaci da ti ne treba nista od opreme sem jednog mreznog kabla da bi povezao jos jedan PC na taj modem (drugi je vec povezan preko USBa)

znaci sto se opreme tice mozes da poveses 2 PC na modem
e sad o IP adresama to bolje znaju ovi sto koriste SBB

Poslednja izmena:
nisi ti bas razumeo njegovo pitanje ;)

procitaj uputstvo od svog modema!!!

ako sam ja dobro video tamo pise

2. Connect your PC to either the ETHERNET port or the USB port using the
appropriate data cable. Do not connect your PC to both the Ethernet and
USB ports at the same time
. You can connect two separate PCs to the
gateway cable modem
at the same time by connecting one PC to the
Ethernet port and one PC to the USB port.

znaci da ti ne treba nista od opreme sem jednog mreznog kabla da bi povezao jos jedan PC na taj modem (drugi je vec povezan preko USBa)

znaci sto se opreme tice mozes da poveses 2 PC na modem
e sad o IP adresama to bolje znaju ovi sto koriste SBB

Je l' ja nisam dobro razumeo pitanje?

Ako sam ja u pitanju onda se varas...:whip:

@ZAP

Mani se neproverenih informacija i davanja dezinformacija... pre je moglo, sad vishe ne mozhe 2 kompa na 1 modem direktno po sistemu 1 na mrezni port a drugi na USB... MORA RUTER ili share-ovanje konekcija sa 1. na 2. komp... PROVERENO, ja sam lichno korisnik!!!

najlakshe, nadji ruter neki jeftin i kraj priche... tp link za 20ak evra ili malo vishe za bezzicni ruter

@ZAP

Mani se neproverenih informacija i davanja dezinformacija... pre je moglo, sad vishe ne mozhe 2 kompa na 1 modem direktno po sistemu 1 na mrezni port a drugi na USB... MORA RUTER ili share-ovanje konekcija sa 1. na 2. komp... PROVERENO, ja sam lichno korisnik!!!

najlakshe, nadji ruter neki jeftin i kraj priche... tp link za 20ak evra ili malo vishe za bezzicni ruter

Ponavljam nemoj bacati pare na ruter, nego uradi onako kako si hteo...

Da se ubacim ja sa pitanjem, da li Netgear WGR 614 ima dobar signal? Ruter bi bio na spratu kuće a laptop u prizemlju. Prodavac me je bacio u dilemu sa pričom da neće raditi zbog nekih armatura u podu/plafonu :d.

Ponavljam nemoj bacati pare na ruter, nego uradi onako kako si hteo...

zaboga covece, zasto pricas u prazno???
to je NEKADA moglo... sad ne mozhe 2 kompa istovremeno direkt na modem (1 na usbe 1 na mrezni port)... moze ili ruter ili connection sharing na jednom rachunaru!

zaboga covece, zasto pricas u prazno???
to je NEKADA moglo... sad ne mozhe 2 kompa istovremeno direkt na modem (1 na usbe 1 na mrezni port)... moze ili ruter ili connection sharing na jednom rachunaru!

Sry, nisam video da je on napisao da iz modema ide lan...Lan samo nek ide od kompa do kompa i sve je ok, ostatak mog posta je dobar...mreza ce raditi samo ako je komp na kom je usb-om modem prikljucen, upaljen...tj. tada ce i drugi komp imati net :)

Pozdrav

Poslednja izmena:
Kakav crni USB
Na lan prikljuci modem obavezno ako nemas 2 mrezne onda kupi neku najjeftiniju.

Da se ubacim ja sa pitanjem, da li Netgear WGR 614 ima dobar signal? Ruter bi bio na spratu kuće a laptop u prizemlju. Prodavac me je bacio u dilemu sa pričom da neće raditi zbog nekih armatura u podu/plafonu :d.

Pa da si se ubacio ubacio si se.Pitanje i nije za ovu temu koja je verujem resena, al ajde da ti pomognem i da resimo tvoju dilemu. Netgear WGR614 zavrsava posao pod uslovom da na lap topu imas instaliran dobar (kvalitetni) mrezni adapter.Kod mene je WGR614 na spratu u jednom kraju a u prizemlju na drugom kraju je USB adapter Netgear WPN111.I Radi.Ako ti trebaju jos preciznije informacije javi se na PN posto sam vrsio precizna merenja i ispitivanja i sa raznim USB adapterima.

Sry, nisam video da je on napisao da iz modema ide lan...Lan samo nek ide od kompa do kompa i sve je ok, ostatak mog posta je dobar...mreza ce raditi samo ako je komp na kom je usb-om modem prikljucen, upaljen...tj. tada ce i drugi komp imati net :)

Pozdrav

E tako je vec bolje :)

nadam se da je problem resen

poz

Pozdrav,

imam sbb internet. Zivim na 11. spratu a moj drugar na 7. spratu (ista strana zgrade, visinska razlika oko 15m i 15m ukoso. Pitagora kaze oko 21 metar razdaljine, kroz recimo 10 zidova ukljucujuci i ploce izmedju spratova). Ima li sanse da se povezemo nekim wireless ruterom (neki ultramegagiga jakim)?

Povezivanje kablom je nemoguce zbog komsijinih makaza :)

Ako moze sigurno je moguce spreciti nekoga da se poveze i krade net zar ne?

Hvala :)

1) Ako je ista strana zgrade onda izbacite antene na terase i reseno :D
2) Moze naravno da se zastitite da "niko" ne moze da pristupi vasoj mrezi

Hvala na odgovoru ali bih ipak neko "elegantnije" resenje, a i jedna soba nije bas na toj strani vec malo iza coska pa bi trebao kabl da razvucem do terase, i da ne gnjavim, komplikacije su. Postoji li ipak neki "jak" ruter?

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru ali bih ipak neko "elegantnije" resenje, a i jedna soba nije bas na toj strani vec malo iza coska pa bi trebao kabl da razvucem do terase, i da ne gnjavim, komplikacije su. Postoji li ipak neki "jak" ruter?

Posao odradjuje solidna spoljasnja antena(yagi ,ili ti omni) ako ti je drug :laugh: iznad tebe i iza coska kao sto kazes.

rekao je da mu nije to praktichno da ima spoljne antene... a i ako sam shvatio dobro nisu na istoj strani zgrade... mislim da na toj daljini nece to bash tako poleteti... sem ako ne zajmish neki MTS-ov predajnik :p

Vrh Dno