Šta je novo?

SBB (konačno) uveo Conax CAM modul u ponudu.

Kako ti je soundbar nakačen? HDMI-jem ili optikom?
 
Samo da dodam moje iskustvo.
U zelji da smanjim broj kablova, zamenio sam svoj D3 uredjaj sa CAM modulom, medjutim, slika je konstantno glitchovala i nikako nisu mogli da je nameste, iako su pojacavali signal i pokusavali da na TV-u nameste (TV je Sony KDL-55W808c iz 2015.). Po prici montera, noviji Sony i Samsung televizori imaju problema sa ovim modulom, a Philips radi savrseno (nije da mi nesto znaci u ovom momentu).
Na kraju je sve zavrsilo tako sto su mi dali novi D3 uredjaj, Cisco PDS3121, koji mi kvari konekciju izmedju TV-a i soundbar-a, a nece da priznaju da je njihova greska, da mi vrate stari uredjaj, ili daju drugi model. :| No, to je vec druga tema, samo, eto, budite oprezni sa zamenom ukoliko imate i neki HiFi sistem osim TV-a.

Ja, recimo, imam Philips-ov TV iz 2014 i najsveziji FW i nije prepoznao CAM. Tehnicar mi je rekao da ne radi na Philips TV-ovima. Ko ce ga znati. Dobio sam Cisco PDS2100 i on mi je pravio problem sa ARC na relaciji TV i AVR. Problem sam resio tako sto sam na HDMI kablu koji ulazi u set top box odlomio pin broj 13 (CEC, zelene boje).

http://www.hdmi.org/installers/insidehdmicable.aspx
 
Izgleda da to zavisi od modela TV-a i tehnicara koji je naleteo na problem. :)

Moram li da otvaram kabl, ili moze i spolja da se to odradi?

Hvala na odgovoru!

Ja, recimo, imam Philips-ov TV iz 2014 i najsveziji FW i nije prepoznao CAM. Tehnicar mi je rekao da ne radi na Philips TV-ovima. Ko ce ga znati. Dobio sam Cisco PDS2100 i on mi je pravio problem sa ARC na relaciji TV i AVR. Problem sam resio tako sto sam na HDMI kablu koji ulazi u set top box odlomio pin broj 13 (CEC, zelene boje).

http://www.hdmi.org/installers/insidehdmicable.aspx
 
Ne mogu da nađem ugovor od CAM modula. Uglavnom, plaćam po 290 din/mesec, i sada bih odjavio SBB, jer mi ističe 24 meseca.
Da li moram da plaćam ovih 290 din sledećih ~15 meseci?

Ponavljam, ne mogu da nađem ugovor, ako neko ima pa da napiše šta tačno piše.
 
Šta ne možeš da nađeš?? Papir? Nije ti potreban. SBB te vodi po imenu i adresi, i broju korisnika koji vidiš na računu koji ti stiže svaki mesec.

Kada ugovor istekne, ako sam nešto ne pokreneš, SBB nastavlja iz meseca u mesec da ti pruža istu uslugu koju si imao u ugovoru. Takođe, znaju da počnu da smaraju pozivima i nuđenjima novog ugovora. Ali to u svakom momentu možeš prekinuti. Nisi dalje uslovljen nikakvim rokom, sem do kraja tekućeg meseca. Zovi korisnički servis i pitaj kako se prekida tekući korisnički odnos po isteku ugovora.
 
Poslednja izmena:
Ma znam sve to, jedino je CAM kartica sporna.
hteo sam da produžim ugovor ali da vratim dekoder, jer imam CAM, i da mi skinu tih 290 din. Kažu, ne može potpisao sam 24 meseca za CAM. (ovo sam pitao šta tačno piše na tom papiru)

Zato ću da otkažem usluku, kada istekne ugovor, pa da sutra sklopim novi, u kome neću uzeti njihov dekoder nego tražiti CAM....
 
Razmišljam se da ubacim D3cam, da bih smanjio broj kablova, nije mi potreban 72 sata unazad i vod. Zamena košta jednokratno 1900din, mesečno se ne plaća ništa. Pročitah ovde, slika nekom bolja, nekom ista. U SBB temi pročitah da prebacivanje kanala ide sporije na D3cam?
Još neko da podeli iskustva?
 
Meni radi super na Panasonic plazmi. Zadovoljan sam. Uvek bih koristio CAM, jer je za to TV i konstruisan, a ne ove druge HDMI opcije.

Probaj da ispregovaraš da ti zamene STB (ili kako se zove) za CAM modul.
 
Ne može besplatna zamena, iako mi je crko njihov dekoder cisco pds2100, zameniće za novi. Za CAM mora jednokratna doplata.
Bitno mi je da nije sporije prebacivanje kanala i da nije lošija slika.
 
Prilično je sporije prebacivanje kanala preko CAM modula u mom slučaju (LG 55EC930V).
 
^ njihov radnik kada mi je nameštao D3 rekao je između ostalog vezano za Cam, da prebacivanje kanala zavisi od televizora, što je brži i bolji TV brže se menjaju kanali (tu zavisi od TV, ne od njihovog dekodera D3), na nekom su brži od D3 dekodera, na nakom sporiji. Sa Vox televizorima im ne radi, najviše problema sa Vox i Cam.
 
Napokon sam se rešio onog njihovog D3 prijemnika i ugradio taj cam modul. Čoveče sad mogu normalno da gledam televiziju sa rasporedom kanala kako meni odgovara a ne kako je to neki genijalac tamo smislio.
Vala ti bože što više neću držati u ruci ono gov*o od D3 daljinskog upravljača sa onim zgusnutim mikro tasterima. Nemojte me pogrešno shvatiti, volim ja cisco brend iako su mi njihovi sertifikati uzeli mnogo meseci života ali mi je prosto neshvatljivo kako im je opšte palo na pamet da stave svoje ime na tako loš proizvod. Em je stalno vruć ko relna, em posle svakog apdejtovanja softvera radi sporije nego pre ali zato zaglavljuje češće.

Dakle, prvi utisci su odlični, kanali se na LG 42LF561V menjaju malo sporije ali ipak prihvatljivom brzinom, slika je odlična, a mogućnost elegantnog sortiranja kanala na samom televizoru mi je obogatila repertoar sa nekim kanalima koji su mi ranije bili "zakopani" negde u dubini liste kanala.
 
Poslednja izmena:
Taj SBB-ov Cisco D3 jeste najveće go*no od bilo kod elektronskog uređaja koji sam ikada igde korisito, ali omogućavao je da napraviš svoju listu kanala, i sortiraš je kako želiš. Doduše, zapetljano, sve samo NE user friendly, i smarajuće za popizdit, ali moglo je...
 
Znaš kako, neko moje mišljenje posle dosta vremena utrošenog na sve ovo (sbb, d3 dekoder koji mi je menjan, kakve samo je gimnastike tu bilo, dva nova stavljaju i ne rade, čitajući po netu razna iskustva), TV je po meni i predviđen da se koristi sa ovom karticom, ne ovim tarzan dekoderima.
 
Ja koristim d3 uređaj praktično od kako je izašao i nikad nikakvih problema nisam imao.Ne znam šta im vi radite pa stalno neke muke imate :)
 
Pisao sam u generalnoj sbb temi i postavio slike. D3 dekoder star 20 dana, posle 10 dana počeo da ima samo sliku, ton ne, svaki put sam morao da gasim na dugme dokodera i palim da bih dobio zvuk i sliku (a taman se zavališ u krevet, a onda ustajanje da ugasiš/upališ dekoder na dugme), na kraju je zakucao sa porukom setup. Njihova podrša telefonom kaže da imam loš signal i da neće da se učita softver, dođe njihov radnik i kaže da imam odličan signal 80%, kaže njihov radnik na terenu tebi bi radio i na 40%. Kažem mu šta sam sve isprobao, odmah izvadi nov d3 isti takav i postavi bez razmišljanja, krene sve ok i prođe i ponovo setup greška. Bitno da je on meni ostavio nov dekoder koji ne radi i revers da me zadužio. Tatako sam se vijao sa njima nedelju dana dok nisu doneli treći i četvrti... na kraju su se izrekli da je do njih i softverski problem u dekoderu (njihova softverska podrška popravi jedan problem, ali stvori dva nova, ako teba da ih citiram). Vrhunac je što su mi ostavili ponovo dekoder koji navodno radi, ali ne može da se aktivira jer uveče nema nikog ko radi aktivaciju, onda su zaboravili da aktiviraju u bazi... znači, Španska serija.
 
Poslednja izmena:
Taj SBB-ov Cisco D3 jeste najveće go*no od bilo kod elektronskog uređaja koji sam ikada igde korisito, ali omogućavao je da napraviš svoju listu kanala, i sortiraš je kako želiš. Doduše, zapetljano, sve samo NE user friendly, i smarajuće za popizdit, ali moglo je...

A ja misleo da je to urbana legenda, :)
Pročitao sam negde da je to izvodljivo, nekoliko puta pokušavao da proniknem u skrivene tajne tog interfejsa i na kraju zaključio da je život isuviše kratak da bi ga trošio na takve buda*laštine.
Ovde se radi o najobičnijem komadu potrošačke elektronike čiji interface treba da bude toliko user friendly da ga ona ona debela američka domaćica iz filma može razumeti.
Posebna priča je onaj daljinski upravljač. Postoje neke elementarne ergonomske zakonitosti o debljini, položaju i razmaku tastera na nekom uređaju....

Imam utisak da SBB iz nekog razloga izbegava da postavlja ove CAM module. Svaki put kada sam tražio da mi ga ugrade pokušali su da me odvrate sa upozorenjem da tada neću imati neke od funkcija koje sam do tada imao (a koje nikad nisam ni koristio).
Rezime, odlična slika, jedan uređaj i daljinski manje, lako sortiranje kanala i gledanje digitalne TV bez razmišljanja o tome.
 
Poslednja izmena:
A ja misleo da je to urbana legenda, :)
Pročitao sam negde da je to izvodljivo, nekoliko puta pokušavao da proniknem u skrivene tajne tog interfejsa i na kraju zaključio da je život isuviše kratak da bi ga trošio na takve buda*laštine.

^^ :D :d

.
.
.

Urbana legenda je bila da SBB izbegava te module, jer se oni mogu klonirati. Korišćenjem receivera aktiviranog po mac adresi, SBB onemogućava ilegalce u mreži. Svakako i sada imaju mnogo ilegalaca na analognoj mreži, dešava se da komšije plaćaju jedan priključak, a onda to sami dele po stanovima, i SBB tu ne može ništa. Ovom "ultimativnom" zaštitom zvanom "mora naš receiver", eto, bar za digitalne signale, SBB ima potpunu kontrolu nad zlim ilegalnim priključivačima...

Inače, "sortiranje" se radilo tako što napraviš posebnu grupu kanala, samo onih koje ti želiš (naravno, izbaciš Pink, Grand, Svet+, Kopernikus i ostale bisere TV produkcije (a ako si baš ljubitelj, možeš sve postojeće kanale da ubaciš u svoju listu)), a onda unutar liste, možeš da ih poređaš kako želiš.

...računaj bar jedno poslepodne da sve to uradiš kako treba. :p
 
Poslednja izmena:
A onda cu pretpostaviti da u sbb odluce da oni malo promesaju raspored kanala, da onaj stave na neku drugu poziciju a na njegovo mesto neki treci itd, sibnu signal i sve resetuju pa ti udri iz pocetka sa slaganjem... :(
 
^^ Da, smara da popizdiš.
Ali to rade sa analognim kanalima. Sa digitalnim nisam do sada primetio da ih rearanžiraju.
 
A jel mogu preko te kartice da se sortiraju kanali? Pošto na D3 nisam uspeo?
 
Kartica nema veze sa sortiranjem, to zavisi od uredjeja na koji ces tu karticu da stavis!
 
Urbana legenda je bila da SBB izbegava te module, jer se oni mogu klonirati.

mislim da se ne moze klonirati. pre bih reko da sbb jednostavno zeli potpunu kontrolu i 'nadzor' ko-sta-kad gleda, a kod tih CAM modula nema povratnog smera. takve podatke o gledanosti kanala mogu da prodaju odnosno iskoriste u marketinske svrhe i slicno. takodje, teze je zabraniti snimanje sadrzaja (koji bi mogao da se gleda na PC-ju).
 
Od 15. televizora, na 4. radi modul. I razumeo bih da su vivax vox fox, ali ne radi na samsung i LG a radi na grundig i toshiba.
 
Zamenili danas. Slika možda za nijansu bolja ili ista, lošija nikako, žena tvrdi da je malo bolja, ona i više gleda TV te je merodavnija. Prebacivanje kanala je brže (njihov radnik reče da to zavisi od TV, noviji modeli TV su brži, što je bolji procesor to je brže, tako ga skapirah).
Jedan daljiski manje, njihova ružna D3 kutija manje, dosta kablova manje, jedan HDMI slobodan na TV. Vredi, kome ne treba vraćanje 72 sata nazad nema šta da se razmišlja.
 
A jel mogu preko te kartice da se sortiraju kanali? Pošto na D3 nisam uspeo?

na d3 sortiras listu tako sto iz korisnickog podesavanja napravis svoju listu kanala a onda ili kasnije po potrebi mozes da ih premestas gore-dole uredjivanjem te liste
 
Na kraju da li se isplati preci na ovu karticu i oslboditi se bede nepotrebnog i sporog uredjaja?
 
Nazad
Vrh Dno