Šta je novo?

SBB je konacno "pustio" Bridge na svojim ruterima!

manve

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
7700X Corsair H150I Elite Capellix
Matična ploča
Asus ROG STRIX X670E- E GAMING
RAM
2x16GB G.SKILL F5 6000HZ CL30
GPU
6900 XT
Storage
Kingstone SKC3000 2TB
Zvuk
Bose QC 35 II
PSU
Seasonic Focus Gold 1000W
Kućište
Asus GT501
Monitor
Gigabyte M32U
Miš & tastatura
Corsair Vengeance K70 + Logitech G600
Pristup internetu
  1. Optički internet
Samo sto na zalost ne znaju da podese pa se svodi na isto.
Bridge mode koliko znam je bio moguc samo za bussiness korisnike a za ostale je odsecen sa svih SBB rutera. Sada su mi rekli da je moguce aktivirati ga ako se ima najjaci EON premium paket.
Trazio sam da aktiviraju bridge mode, sto se i desilo juce ujutru kada sam ostao kompletno bez interneta i EON naprednih funkcija. Pricao sam sa cini mi se sest razlicitih ljudi iz internet tehnicke sluzbe+ jednom me je zvao covek iz napredne internet podrske. Radjeno je:
1. gomila reseta SBB Ubee rutera
2. gomila reseta mog rutera Asus AC68U
3. factory reset mog rutera
4. cackanje raznih podesenja za wan na mom ruteru pa vracanje na default kada ne proradi
5. kacenje kablom iz Ubee direktno u laptop> radi internet korektno
6. kacenje kablom direktno EON boxa na Ubee ruter> rade korektno napredne funkcije
7. ista proba kao sa mojim AC68U je radjena i sa dva TP-Link rutera (740N i 940N), znaci ukupno tri razlicita rutera su kacena na Ubee, bez uspeha

Zakljucak je da je Ubee uspeo da da IP adresu samo uredjajima koji nisu ruteri. Ni jedan ruter nije mogao da uzme ip. Ako ista znaci, Asus je javljao i da ISP ima problem sa DHCP i da se to proveri.
Ima li neko ideju sta ovde moze biti uzrok? Jos bolje ako neko ima setovan SBB ruter u bridge modu, bilo bi sjajno da podeli svoja iskustva i kakav tacno setup ima (npr ima li staticku ip adresu). Meni deluje da mi je falio staticki ip da ovo sve profercera.
Sto se tice SBB ljudi, bili su deluje voljni da pomognu, ali kada smo udarili u zid, bilo je : 'uradite factory reset na Asusu, ali ne odmah vec za 10 minuta dok ja jos jednom resetujem ruter (i ne budem vise na vezi) pa ne mogu sacekati tih 10 minuta-al sigurno ce da radi, caao'. Ofc nije radilo i coveka iz napredne internet podrske od tada nisam ni mogao dobiti iako sam zvao posle toga X puta. Svakako mene bilo kakav blaming game ne interesuje, mene interesuje da se bridge mode namesti ako je ikako moguce, rad sam i da castim :)

Poslednja izmena:
Ne vidim razlog da tema nosi ovakav naziv, eventualno pod navodnike da staviš, ovako nema veze sa onim što si ti dobio, a to je jedno veliko ništa.

Daj status sa mrežne karte šta ti dodeli kada se zakačio racunarom

Sent from my LEX720 using Tapatalk

Sklonili su mi bridge mode danas pa ne mogu nista proveriti, samo teoretisem.
@Ringeraja
Nije da sam dobio nista, ceo dan sam se mucio sa ruterima, sbb call centrom, forumima, decom koja lude jer ne mogu da puste Pepu Prase bas tada kada oni hoce (premotavanje) i radom od kuce preko loseg mobilnog neta. Onda sve to jos pola radnog dana danas :)

Zanima me šta se dobija kada se router provajdera prebaci u Bridge mod?
Koja je prednost, jer ja na optici kod Supernove imam ONT/modem ZTE ZXHN F612 i iza njega nakačen svoj router TP-Link Archer C80 koji koristim za kućnu mrežu i sve šljaka perfektno!
Ali kako vidim da svi pričaju o tom Bridge moda zamolio bih nekoga da mi objasni šta se dobija i koje su sve prednosti toga?
Hvala i pozdrav!

Prilozi

• Mreža.png
    Mreža.png
    18.3 KB · Pregleda: 277
Poslednja izmena:
Dobijaš javnu IP adresu na tvom ruteru a ne na ruteru od provajdera,pod uslovom da nisi iza CG NAT-a.
Jedna od prednosti je da mogu da "gadjam" direktno moj ruter,sa neta,iza koga se vrte neki meni potrebni servisi.

Doduše kako ja mogu da ga "gadjam" tako modu i drugi,pa treba biti obazriv i imati dobro podešen firewall.

Poslednja izmena:
Dobijaš javnu IP adresu na tvom ruteru a ne na ruteru od provajdera.

Sent from my KOB2-W09 using Tapatalk

Heh, kod Supernove sam u startu na CGNAT-u, tako da onda ta cela priča oko Bridge moda otpada...! :p

Glavni problem je sto mi se NAS ne vidi spolja, ima i sa torentima...

Ja sam pre 3-4 dana zvao i pitao da li mogu to da urade i odbili su mi zahtev.
Stariji cisco ruter.
Rekli su mi da je to moguće samo za biz korisnike, ali kao proveriće. Posle 1h smo se čuli i pitala me devojka da li mi to treba zbog posla i rada od kuće. Nisam hteo da foliram pa sam rekao da mi treba jer imam bolju opremu od njihove i da mi treba zbog namestanja ddns, vpn i ftp servera na sta mi je rekla da ne može. I dalje imam opciju zamene opreme na modem, ali prebacivanje u bridge nije moguće.
Ja imam trio gold paket.

Ali kako ne moze? Oni nemaju pojma to da nameste? A plate su im ocaj u SBBu..network inzenjeri startuju sa 40 hiljada kako sam cuo..nije ni cudo sto nemaju nekog ko se razume u zahtev korisnika!?!

https://www.melita.com/help/interne...he-ubee-wireless-modem-to-bridge-router-mode/

https://www.dslreports.com/forum/r32753008-OOL-Using-your-OWN-router-aka-Bridge-Mode

fabrički po uputstvu te opcije postoje. Na sbb ruterima ne. Editovali ljudi firmver. Pre 100 goidna je nešto kao moglo da se odradi na silu, ali više ni to ne može.

Ti koji su editovali, verovatno davno otisli iz firme. A da ih pita covek zasto su ukidali tu opciju.

Stariji cisco ruter.
Rekli su mi da je to moguće samo za biz korisnike, ali kao proveriće. Posle 1h smo se čuli i pitala me devojka da li mi to treba zbog posla i rada od kuće. Nisam hteo da foliram pa sam rekao da mi treba jer imam bolju opremu od njihove i da mi treba zbog namestanja ddns, vpn i ftp servera na sta mi je rekla da ne može. I dalje imam opciju zamene opreme na modem, ali prebacivanje u bridge nije moguće.
Ja imam trio gold paket.

Znajući naš mentalitet... da si im rekao da radiš od kuće, bilo bi nešto na foru "aaa, sada internet koristite za posao, pa tu mora biz paket uz neki random nepovoljni ugovor ili ukidamo postojeći ugovor na Vašu štetu".

Stariji cisco ruter.
Ja imam trio gold paket.
Što uopšte tražiš da ti prenace na bridge kada imaš opciju da uzmeš modem i dođeš na isto kao da su ti prebacili u bridge mode?

From POCO F1

Ko got da je editovao naziv teme i dodao navodnike, nije za to imao osnova. Zvanicno SBB nudi bridge, i ukljuci ga ali negde skripi. Ja sam se iskreno prijatno iznenadio kada sam saznao da to, bar formalno, moze.
U naslovu teme nema lazi, uvreda, niti krsenja bilo kakvog policy-ja da bi neko editovao ono sto sam napisao i pretvorio cinjenicu u neko ismevanje.

Činjenica je da ne radi brigde mode na SBB gateway uređajima. Tako da originalni naziv u praksi postaje Click bait / senzacionalizam.

Ko got da je editovao naziv teme i dodao navodnike, nije za to imao osnova. Zvanicno SBB nudi bridge, i ukljuci ga ali negde skripi. Ja sam se iskreno prijatno iznenadio kada sam saznao da to, bar formalno, moze.
U naslovu teme nema lazi, uvreda, niti krsenja bilo kakvog policy-ja da bi neko editovao ono sto sam napisao i pretvorio cinjenicu u neko ismevanje.

Je l može negde link ka zvaničnom obaveštenju, dokumentu, zapisu koji to potvrđuje?

Fini trovaci nema sta.

Zvanično ne može bridge. Tako je bilo pre 15tak dana kada sam potpisivao novi ugovor. Pitao sam više puta; telefonom, na mail, u poslovnici. Uzeo sam premium paket, pa sam hteo ruter sa bridge modom, ali pošto nije bilo moguće, zadržao sam modem.

Okačio sam i ja odgovor u SBB temi. Ova tema komotno može da se zaključa.

Zvanično ne može bridge. Tako je bilo pre 15tak dana kada sam potpisivao novi ugovor. Pitao sam više puta; telefonom, na mail, u poslovnici. Uzeo sam premium paket, pa sam hteo ruter sa bridge modom, ali pošto nije bilo moguće, zadržao sam modem.
Koji je smisao traženja rutera koji može da se prebaci u bridge mode kada već imaš modem,dođeš na isto?

Modem koji dele je prastari model koji ne podržava aktuelne brzine neta. Pitanje i koliko je stabilan kad se optereti ozbiljno.

Radi OK modem, ali do nekih 300Mb/s od 500 koliko nudi paket.

Radi im bridge mode ja ga imam (fizičko lice, naterao sam ih dokazujući da njihov HGW nije sposoban za iole ozbiljniji broj konekcija - mini NAT tabela... Ima detalji u drugoj temi). Ali je malo bagovit (postupak je suprotan pravilu i logici - da se prvo pali modem (HGW) pa ruter), no sam sam provalio što mu činiti (naravno niko u SBB nije imao pojma - možda neko zna ali do njih treba doći)! Ja imam CGA2121, ali je ista priča i sa Ubee.

Evo kako:
1 osigurati se da se ovima u SBB na prvom mestu da tačna MAC adresa vašeg rutera (koju moraju da ubace pri setovanju u bridge mode da bi radilo)
2 ugasiti i njihov HGW i ruter
3 izvaditi sve LAN kablove iz HGW osim onog ka ruteru (obavezno 1 port u HGW i u WAN port u ruteru)
4 upaliti ruter i sačekati potpun boot, sačekati koji minut
5 upaliti HGW i moliti boga da iz prvog pokušaja da IP adresu vašem ruteru, ako ne opet ga restartovati
6 opciono ali poželjno - nakon što sve proradi sačekati tipa 10 minuta, i ponovo restartovati vaš ruter kako bi se pravilno pri boot-u sinkovao sa vremenom, DNSom itd.
(jednom kad HGW konačno da IP adresu i sve dok ga ne gasite/restartujete, možete slobodno paliti i gasiti vaš ruter jer će dobijati IP adresu bez problema)

P.S.
E da, ako vam radi internet kada zakačite kablom iz HGW direktno u PC/laptop (ili mu je i dalje upaljen WiFi) > niste im dali MAC adresu vašeg rutera ili je oni nisu aktivirali, ili i niste u bridge mode!
Jer kada je uređaj (HGW) prebačen u true bridge mode, nema da daje internet nijednom dugom uređaju sa nijednog porta osim onom sa unetom MAC adresom, bio to vaš ruter, PC, server ili šta god, a i WiFi mu se automatski gasi (pretvori se načelno u modem).

Poslednja izmena:
Nije mi sada ništa jasno :)
Kada sam pre dve godine dobio CG2121, samo sam štriklirao brigde mod, on se odmah restartovao i to je to. Nikada im nisam davao MAC adresu mog rutera, i ne znam zašto je to potrebno. Sada imam modem od njih (Cisco 3208); naravno, nisam im nikada davao MAC adresu mog rutera.
Ako radi tako kako je opisano, deluje mi da nešto nije u redu; da je stari Cisco ipak zakon.

Sve je jasno :giggle:

Ranije je bilo moguće sam da prebaciš u bridge mode, više nije već duže vreme (nema više opcije u meniju - skrivena).
Ovo sa MAC adresom je normalan i uobičajen način aktivacije od strane ISP-a.
Cisco 3208 je Modem (a ne HGW WiFi router koji stiže sve sa NAT-om, Firewall-om itd.) te nema šta de se prebaci u bridge mode, niti da im se za njega daje MAC adresa (on već direktno prosleđuje sav protok na povezan uređaj).

Samo je postupak da im uređaj proradi i da IP adresu i otvori protok ka korisnikovom uređaju naopak i sulud...

Поздрав људи.
Данас сам био до СББ пословнице да проверим понуду за потписивање новог уговора, распитивао се за ЕОН Премиум пакет и рекоше ми, након што је девојка проверила са колегом из техничке подршке, да могу добити CGA2121 (Technicolor) у Bridge Mode и то су могли још данас да дођу и наместе, а као UBEE не може (тренутно имам Cisco EPC3208 кабловски модем, а на њега накачен Netgear R7000). Оно што ме занима је да ли има неких проблема са овим уређајем кад је у бриџ моду, пошто ми до сада никад ништа није штуцнуло (радим од куће од почетка епидемије и нон стоп сам за рачунаром) и потребно ми је да тако и остане. А друго питање је да ли има неких предности онај нови ЕОН уређај у односу на D3 и ако има, да ли могу да прикачим тај уређај на свој рутер и да ради без проблема?
Хвала унапред на одговорима и саветима.

Meni je odlično radio CGA2121 u bridge modu. Eon box možeš da nakačiš na svoj ruter, radiće normalno.

Pozdrav, danas sam zvao SBB korisnicku podrsku i kazu mi da je ovo i dalje opcija samo za pravna lica. Gde mogu da proverim informaciju?

Nazad
Vrh Dno