Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@budababa Mislim na telefon, laptop... šta već kačiš na te rutere, i extendere i gledaš link speed vrednosti. Dakle koliko antena ima taj uređaj, da li podržava 2x2 MIMO ili ne. Tipa moj Xiomi telefon na istom ruteru izvlači duplo manje ostvarive brzine i ima duplo manji "link speed" od Samsung S21.

WiFi adapter je Comfast:

Računar je solidan, MSI B450 Tomahawk MAX ploča, svi drajveri update-ovani.

Sad sam nekako uspeo da izgubim 5GHz mrežu, iako mi redovno nudi opcije za podešavanja. Čak sam probao i da vratim na default settings, ne vredi, nudi samo mrežu na 2,4GHz :confused:

Muka...

@team1
Ubacio sam parametre koje si ti postavio, sada imam da je konekcija "punih" 867Mbps, ali na speedtest.net i dalje dobijam protok ispod 100.

@shamanNS
Na šta konkretno misliš: ruter, računar možda (podešavanja neka u BIOS)?

Dakle, mislite da nema veze sa SBB?
Najverovatnije da nema veze sa sbb...

Lan kabl nije cat5e (ako ni na tom desku ne moze da izvuce vise od 100), bezicni uredjaji ne podrzavaju wifi 5G kanal i vece brzine...

Kao sto je i shaman napisao, ne mozes da ocekujes maximalan ili veci protok od 100 ako uredjaj koji posedujes nema tehnickih mogucnosti za tako nesto...

@budababa
Probaj Speedtest sa telefonom u blizini rutera pa ćeš videti otprilike domete Wifi veze. Ti adapteri koje koristiš ne ulivaju poverenje.

pa tim usb adapterima svaka cast i ako ti izvuku 100mbps
na PC-ovima koristiti samo ili WIFI integrisane moderne maticne ploce ili Intel AX210 PCi-E/M.2 adapter

@budababa
Probaj Speedtest sa telefonom u blizini rutera pa ćeš videti otprilike domete Wifi veze. Ti adapteri koje koristiš ne ulivaju poverenje.
Najbolje telefon da stavi na modem ali da svi živi u blizini pogase internet konekciju i Wifi , (ako je i zgrada u celoj zgradi ,prosek 30- tak stanova ) :) ;) šta je to....Etim merenjem ustanoviće stvarnu brzinu konekcije i WIFI veze

Baš iz razloga što sam sumnjao u adapter sa AliExpress-a sam i uzeo ovaj TP Link-ov. A na njemu slična priča. Ni na telefonu ne izvučem preko 150 (jutros merio na 1m od rutera, 5GHZ mreža - 144,78). Zato sumnjam na SBB, da su ili softverski ograničili ili da su mi uvalili šajze ruter (model je Ubee EVW32C-0N v3.34.1). Da li vredi da tražim zamenu, kao korisnik koji ih 'rani već 13 godina?

na SBB velikom technicoloru 5GHz imam 500mbps na Xiaomi Note Pro 9 (kada sam direktno pored njega), isto tako i na MTS-ovom HG8245Q2. Samsung A71 radi manje na 300mbps.
ubee jeste mnogo gori (oko 150mbps), ali drug nije uspeo da mu promene ubee za technicolor, samo mu dali novi ubee
uvek mozes da ugasis wifi na ubee i kupis svoj wifi ruter i stavis ga u AP mode ako nece da ti zamene, TP-Link Archer C6U ili C7 best price performance ;)

Poslednja izmena:
Kod mene je situacija znacajno drugacija sa tim Ubee ruterom. Nakon odlaska tehnicara brzina je bila 30mbps na 5GHz. Kada sam otisao u postavke rutera video sam default vrednosti koje nisu bile na odgovarajuci nacin podesene. Zatim sam preuzeo EON Connect aplikaciju, optimizovao WiFI i parametri su se promenili. Od tada je brzina preko WiFi 5GHz Honor 20 250mbps, Samsung A52s 300-330mbps a Realme GT Master 540mbps mereno na 2m od rutera.

Poslednja izmena:
Na papiru sve lepo izgleda, podržava WiFi 5 standard. Praksa, bunar.

Kada hoću da se konektujem preko EON Connect aplikacije i optimizujem WiFi, izbaci mi grešku "Modem status is unknown". Ispod je digme "contact support", koje ne daje nikakav odziv (klasika). Hvala svima na pomoći i savetima, ne bih više da gušim temu. Živeću sa ovih max 150Mbps ili se vratiti na žicu.

Zato sumnjam na SBB, da su ili softverski ograničili ili da su mi uvalili šajze ruter (model je Ubee EVW32C-0N v3.34.1). Da li vredi da tražim zamenu, kao korisnik koji ih 'rani već 13 godina?
Od provajdera možeš eventualno dobiti samo drugi šajze ruter, jer dobre nemaju u ponudi. Rešenje je da uzmeš svoj ruter/ap/mesh. Za računar je poželjna kvalitetna mrežna kartica, pomenuti Intel AX200, 210.

@budababa: uloguj se na ruter direktno, preko web browsera.
Meni je wifi sa telefona preko Ubee-ja išao preko 370Mbps - doduše ne uvek, zavisi od zagušenja wifi spektra u okolini, kao i podešavanja - koji kanal se koristi i koliko je širok.
Pozdrav

Dolaze monteri u moje radno vreme da donesu i povezu opremu, pa bih da skratim to vreme povezivanja i pripremim unapred ono sto je moguce. Paket je eon full, ima dva stara TVa i jedan LED. Pretpostavljam da ce na stare staviti d3 mini, a smart box na noviji. Zanima me kako ide povezivanje ovih uredjaja, jesu li svi povezani na ruter LAN kablovima ili ide coax do njih? Pretpostavljam da fiksni telefon ide standardnim (ili LAN kablom) u ruter? Ne treba mu poseban kabl do uticnice za fiksni? Mora li smart box da bude povezan kablom ili bih mogao svojim ruterom da hvatam signal sbb rutera i onda LAN-om povezem smart box?

Samo se nadam da je dovoljan jedan koaksijalni da se spusti sa tavana, pa onda da se splituje za d3mini i ruter, valjda nece biti problema sto je na tavanu vec jedan spliter pre ovoga.

Na papiru sve lepo izgleda, podržava WiFi 5 standard. Praksa, bunar.

Kada hoću da se konektujem preko EON Connect aplikacije i optimizujem WiFi, izbaci mi grešku "Modem status is unknown". Ispod je digme "contact support", koje ne daje nikakav odziv (klasika). Hvala svima na pomoći i savetima, ne bih više da gušim temu. Živeću sa ovih max 150Mbps ili se vratiti na žicu.
Podesavanjim koja sam ti poslao rade bez greske i kod mene, roditelja i nekoliko prijatalja...
Od Samsung note 3 kao najstariji pa na ovamo bez greske... Naravno brzina zavisi od tehnicke mogucnosti uredjaja, al to smo vec napisali.

Sa kojim telefonom meris brzinu, ni jednom do sada nisi napisao?

Ako bih smeo da se vratim na prizemnu temu internet konekcije na SBBu.
EON premium paket....do pre mesec dana ili mozda malo jace na WIFI imao sam download od minimun 450 - 500 mbita. Za mene potpuno dozvoljena tolerancija u odnosu na kabl, koji inace nikad nisam primenio, iz prostog razloga sto mrzim kablove, sem u audio segmentu gde ih smatram i dalje neprikosnovenim :)
Medjutim, u poslednje vreme merenjem sa Ookla speed testom ne mogu nikako da predjem 300 mbita. Pricam svakako samo u varijanti na 5 GHZ mrezi.
Naravno zvao sam podrsku i dobio kao i obicno nikakav odgovor, osim da garantuju priblizne brzine interneta datom paketu iskljucivo ako je veza sa kablom primenjena. (u tom momenu sam bacio peglu).
Dakle, ako neko mozda sa vise iskustva moze da mi kaze postoji li bilo kakva opcija u settings gatewaya (kanali ili sta vec drugo) da probam da poboljsam situaciju.
Upload je i dalje onako kako je i receno na osnovu Premium paketa.
Zaboravih reci najvaznije....imam svima nama vec jako poznati UBEE gateway.
Da ne bude viska pitanja, sve sto pricem se desava u jednoj te istoj prostoriji. Maksimalna idaljenost od kutije je 5 metara, vazdusnom linijom bez ikakvih prepreka.
Hvala unapred na smislenim odgovorima :)

Ako bih smeo da se vratim na prizemnu temu internet konekcije na SBBu.
EON premium paket....do pre mesec dana ili mozda malo jace na WIFI imao sam download od minimun 450 - 500 mbita. Za mene potpuno dozvoljena tolerancija u odnosu na kabl, koji inace nikad nisam primenio, iz prostog razloga sto mrzim kablove, sem u audio segmentu gde ih smatram i dalje neprikosnovenim :)
Medjutim, u poslednje vreme merenjem sa Ookla speed testom ne mogu nikako da predjem 300 mbita. Pricam svakako samo u varijanti na 5 GHZ mrezi.
Naravno zvao sam podrsku i dobio kao i obicno nikakav odgovor, osim da garantuju priblizne brzine interneta datom paketu iskljucivo ako je veza sa kablom primenjena. (u tom momenu sam bacio peglu).
Dakle, ako neko mozda sa vise iskustva moze da mi kaze postoji li bilo kakva opcija u settings gatewaya (kanali ili sta vec drugo) da probam da poboljsam situaciju.
Upload je i dalje onako kako je i receno na osnovu Premium paketa.
Zaboravih reci najvaznije....imam svima nama vec jako poznati UBEE gateway.
Da ne bude viska pitanja, sve sto pricem se desava u jednoj te istoj prostoriji. Maksimalna idaljenost od kutije je 5 metara, vazdusnom linijom bez ikakvih prepreka.
Hvala unapred na smislenim odgovorima :)

Sve si naveo, moras da se igras sa kanalima i opsegom koji tvom uredjaju odgovara...

Počeli su da instaliraju SDMC NE1611B rutere.
Veličine je kao CGA2121, samo je crne boje.
Što se tiče wifi signala, deluje mi ok; na 2m isporučuje skoro punu brzinu (oko 570mbps), a na oko 5m (iza zida) je oko 300mbps. Brzina merena na S20FE.

Poslednja izmena:
Samo se nadam da je dovoljan jedan koaksijalni da se spusti sa tavana, pa onda da se splituje za d3mini i ruter, valjda nece biti problema sto je na tavanu vec jedan spliter pre ovoga.
Kakav ruter? Modem je taj koji traži RG kabl. Najbolje da u takvoj situaciji ide spliter sa 2 izlaza na modem i na TV aparate. Posle još jedan spliter, balansirani, s tri izlaza za svaki TV (3 su u pitanju?). Zavisi kolike gubitke može podneti EON i D3, nisam koristio ni probavao. Mada sve zavisi i od jačine samog signala. Ako ga direktno spojiš (signalni kabl) na modem i očitaš na PC-ju da je slabiji (oko 0), biće čupavo.

Pišem ruter, ali mislim na modem, zbog wifi.

U suštini kabl ide od bandere do tavana. Na tavanu je spliter sa tri izlaza i spušteni kablovi u sobu A i B. U sobi A će da bude modem, d3 mini i telefon, u sobi B samo d3 mini. Soba C u kojoj će da bude eon box je već povezana LAN kablom da sobom A, tako da ne znam da li je dovoljan taj jedan coax kabl što je spušten u sobu A za sve ove uređaje.

Jeste. Stavice razdelnik pa ce jedan coax ici u EON box a drugi u modem za net i fiksni. Kod mene je na tavanu razdelnik sa 2 izlaza i imam jos jedan razdelnik u sobi gde je EON i modem. U svakom slucaju tehnicar izmeri jacinu signala pa na osnovu toga eventualno moze da promeni razdelnik.

Poslednja izmena:
EON traži svakako RG kabl a UTP je za "naprednije" funkcije.
Nije svuda isto. Kod nekih je signal toliko jak da su stavljali dodatne razdelnike pred modem da bi oslabili signal dovoljno (umesto prigušivača?!) a kod nekih toliko slab da i dodatni razdelnik blokira modem pa mora pojačivač. Računaj da kod nebalansiranog s 3 izlaza i kod tog s 2 možeš najbolje izvući 7db gubitaka. Biće problema ako je inicijalna jačina ispod 0.

E ***, nadao sam se da je eon boxu dovoljan samo lan kabl, kao trenutno na mtsovom stbu.

Na tavanu je spliter sa tri izlaza, jer je i u sobu C bio spušten kabl, ali je u međuvremenu sklonjen i popunjena je rupa. Dakle ne gine ponovno bušenje zida ili tavana.

E ***, nadao sam se da je eon boxu dovoljan samo lan kabl, kao trenutno na mtsovom stbu.

Na tavanu je spliter sa tri izlaza, jer je i u sobu C bio spušten kabl, ali je u međuvremenu sklonjen i popunjena je rupa. Dakle ne gine ponovno bušenje zida ili tavana.
Ma dok ima mesta samo buši , xaxaxa .Meni su od ulaznih vrata u stanu napravili više rupa nego li koliko ima provajdera ali nema veze ...Zato mesto ovih modernih PVC ja imam drvena iz 75 godine :p

Jos nisam cuo da je neko dobio taj novi HG...

Navodno postoji EON OTT box varijanta (nisam ga video) gde se TV uživo i ostale funcije odvijaju isključivo preko LAN kabla. Nije potreban RG koaksijalni.
Evo LINK sa slikama ako je taj uređaj aktuelan i dalje (nije reklama niti bilo šta slično).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno