Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Konkurencije više nema. Monopol.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

SBB Cerak sad drugar slikao
e3d4d5f2c1c1e6b365d81759b74dcbac.jpg

Videh u nekoj drugoj temi da si napisao da je optika upitanju i jos sam im skoro pisao email gde sam ih pitao dal postoji opcija za optiku kod nas rekli su Ne... Sa slike ne bih rekao.. elem, gde je na Ceraku ovo slikano?

Videh u nekoj drugoj temi da si napisao da je optika upitanju i jos sam im skoro pisao email gde sam ih pitao dal postoji opcija za optiku kod nas rekli su Ne... Sa slike ne bih rekao.. elem, gde je na Ceraku ovo slikano?
Ratka Mitrovića

Управу је, јесте оптика у питању тј. оптичка линијска кутија или популарније у нашем народу "оптички чвор", лаички херметички бокс који може бити директно у земљи, шахту, бандери и отпорна је на разне временске услове. Може бити за крајње кориснике, а може бити само за "линију" која после иде на coax кабл.

И још простијим језиком :) "разводна кутија" са два улаза и два излаза, чак постоје бокс кутије са модулима који омогућавају до чак 244 оптичких влакана, шта је СББ радио и како је урадио ову кутију то мало ко зна :)

ПС: Ова кутија код мене у улици стоји од октобра прошле године, а наравно СББ и њихов коакс кабл и даље присутни....

Poslednja izmena:
Pa kažu da razvlače optiku e sad ...

Ratka Mitrovića

Sreca pa je Ratka Mitrovica mala ulica, pa si mi olaksao :d :d

Pa kažu da razvlače optiku e sad ...

Ko sto rece neko mozda stvarno razvlace optiku, al pitanje je dal je to za krajnje korisnike... Ja sam ih skoro zvao, Call centar i reko im da ocu da potpisem ugovor sa njima, al sa obzirom da sad imam 250mbita a njima je najaci paket 150, da mi omoguce neke brzine kao sto imaju na optika paketima a to je cini mi se 300/30 i rekli su nista od toga za sad... To je bilo pre cirke 10tak dana... Videcemo, daj boze da bude FTTH i FTTB al cisto sumnjam:trust:

Може бити за крајње кориснике, а може бити само за "линију" која после иде на coax кабл.
Najverovatnije ce ovo i biti

Poslednja izmena:
Pa kako god. Ako ti je lakse ovo je vod u Veljka Petrovića. Da je samo za liniju mogu da koriste i IKOMOve žice jel? To radi pa kako god.

Poslednja izmena:
Pa kako god. Ako ti je lakse ovo je vod u Veljka Petrovića. Da je samo za liniju mogu da koriste i IKOMOve žice jel? To radi pa kako god.

Ако стигнем сутра да прошетам, сликаћу како је то урађено у једној улици (није БГ), са те линије директно иде у зграду (само једном погађајте) :) "coax" кабл. Мислим да је ово само за њихову мрежу тј. линијски оптички чвор ништа више... али мора се признати СББ ради јако добро на унапређењу мреже, све је ближе и ближе ка кориснику :D

Ево код "браће" кинеза на распродаји :) eng. Fiber Optical Cable Joint Closure

High-quality-48port-Vertical-font-b-Fiber-b-font-Optic-Cable-Connection-font-b-Box-b.jpg.pagespe.jpg

pl15060214-96fo_fiber_optic_joint_box_dome_mechanical_seal_fiber_optic_joint_closure.jpg

20170313154026_96555.jpg

20171106170000_71531.jpg

Poslednja izmena:
Ko će ga zanati. Ako provuku njihovu ne vidim zašto ne bi i korisniku

A gde razvlace optiku? Samo u BGu ili ce u svim gradovima gde su prisutni? Red bi bio...

Cosak Ratka Mitrovica i Kneza Viseslava, kod "Hasa", sigurno dobija optiku jer su potpisali ugovor da im u zgraadi stoji sbb ormaric za optiku a pre neki dan su njihovi radnici nesto provlacili po sahtovima u blizini.

To je privatna ip adresa i jeste natovana, sigurno, da bi izašla na net. Nije iz cgn opsega.

Sent from my Samsung G950FD using Tapatalk

Jel ovo natovana adresa kod sbb-a 172.22.1xx.xxx zna li neko
Ne možeš na osnovu te adrese da vidiš da li te je SBB NATovao.

Ona spada u opseg privatnih adresa koje se koriste u lokalnim mrežama:
10.0.0.0 - 10.255.255.255 (10/8 prefix)
172.16.0.0 - 172.31.255.255 (172.16/12 prefix)
192.168.0.0 - 192.168.255.255 (192.168/16 prefix)

Moraš da pogledaš sa kojom IP izlaziš na net.
Šta imaš od uređaja? Vidi u podešavanjima rutera, u tabu Status šta ti stoji za Internet IP Address ili nešto slično, u zavisnosti od toga koji uređaj/ruter imaš.

Poslednja izmena:
Ne možeš na osnovu te adrese da vidiš da li te je SBB NATovao.

Ona spada u opseg privatnih adresa koje se koriste u lokalnim mrežama:
10.0.0.0 - 10.255.255.255 (10/8 prefix)
172.16.0.0 - 172.31.255.255 (172.16/12 prefix)
192.168.0.0 - 192.168.255.255 (192.168/16 prefix)

Moraš da pogledaš sa kojom IP izlaziš na net.
Šta imaš od uređaja? Vidi u podešavanjima rutera, u tabu Status šta ti stoji za Internet IP Address ili nešto slično, u zavisnosti od toga koji uređaj/ruter imaš.
Sta znaci u LOKALNIM mrezama ?

Upotrebio sam taj izraz da bi bilo razumljivije, ali u ovom konkretnom slučaju mislim na njegovu potencijalnu kućnu mrežu gde uređaji dobijaju privatne adrese iz navedenih opsega.
Jer ne znamo odakle čita ovu 172.22.x.x adresu, a s kojom IP zaista izlazi na net, što njega, pretpostavljam, i interesuje. Ova 172 adresa svakako ne može da pokaže da li ga SBB natuje, jer nije iz NAT opsega.

Poslednja izmena:
Moja je greska osoba koja mi je procitala adresu nije lepo videla u cisco ruteru, nesto je zezao net pa sam mislio da su stavili cg nat, i meni bilo cudno kako 172.xx ali reko ajde da pitam sa 94 pocinje ip ipak video sam.
Hvala na odgovorima.

Od pre 12 dana mi puca net, radi 6-7 minuta, pa 2 ne radi, 15-25% packet lost, ping do googla je oko 300 ms u proseku, wifi isto puca kada se nakaci mob na njega, resetovao sam ga 10 puta, proveravao kontakte i kablove. Zvao sam ih 3 puta do sada, prvi put su rekli (gledajuci njihove parametre) da modem (Ubee) nije u redu i da treba da se zameni. Od tada me niko nije zvao, i pre nekih 4-5 sati sam ih ponovo zvao, kazu kao da sam odbio reklamaciju?! I opet obecanje da ce se sve urgentno srediti.
I bas mi je u tom trenutku zatrebao net, i naravno nije radilo, i onako iz besa nabodem modem, odleti na zid, puklo je kao da sam ga zgazio nogom (ali bez fizickih ostecenja). Elem, od tada radi kao sat, ping 7ms, do googla 20ms, packet lost 0%, torrenti full brzina, sve radi kao zmaj :-devil-:

ping.jpg

Jahahahaha sjajno. Moracu i ja da probam ako krene opet da zabada :D

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Evo, pustio nocas ping, 6000 puta ka google.com.

:D

packet 6000.jpg

^^ Zalemio si ga, jednim udarcem [emoji23][emoji23]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Cvoriste.jpg

Ево и слике као што сам обећао :) у питању је спољашњи оптички чвор (линијски) и није намењен за крајње кориснике. Иначе ово од октобра прошле године стоји, а проблем је био у претходном "чвору" који је правио проблем, а сад је унапређен и решен проблем. Мислим да је премештен из једне споредне улице на главну. Оптички кабл иде подзмено (Телеком технички шахт), излаз уз бандеру до спојнице, после коакс кабл крајњим корисницима са све појачивачима :)

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 247724

Ево и слике као што сам обећао :) у питању је спољашњи оптички чвор (линијски) и није намењен за крајње кориснике. Иначе ово од октобра прошле године стоји, а проблем је био у претходном "чвору" који је правио проблем, а сад је унапређен и решен проблем. Мислим да је премештен из једне споредне улице на главну. Оптички кабл иде подзмено (Телеком технички шахт), излаз уз бандеру до спојнице, после коакс кабл крајњим корисницима са све појачивачима :)

Eee to sam i ja mislio... Dzabaa opticko cvoriste kad cigani posle razvlace koaks kabl, dakle nista od optike kod krajnjeg korisnika :wall::mad:

Eee to sam i ja mislio... Dzabaa opticko cvoriste kad cigani posle razvlace koaks kabl, dakle nista od optike kod krajnjeg korisnika :wall::mad:

Видиш ову зграду у позадини. Инсталација је изведена преко крова, нисам сигуран које у овој причи био луд, СББ који је прихватио да то ради или инвеститор који је то допустио, а уместо да су модернизовали мрежу, они су провукли коакс кабл на кров зграде и после спуштали у инсталацију, а можеш да погађаш која је мрежа у питању :)

Према речима једног од радника СББ-а у тој згради постоји оптички чвор (није му веровати баш на реч, искрено), а онда погледаш ово скарадно решење и оптички чвор испред зграде, можда је на то мислио :)

Верујеш и даље да СББ ради нешто корисно :D :D :D Ја нисам сигуран шта они раде и на који начин функционишу, али ово је .......

Poslednja izmena:
Da li SBB-ov osakaćeni firmware za UBEE EVW32C ima dostupnu sekciju za konfigurisanje DDNS-a? Ako ima interesuje me šta je u ponudi od DDNS provadjera (osim dynDNS koji ima većina rutera, i koji se odavno plaća)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno