Šta je novo?

SBB D3i Platforma iskustva

Ja sam poredio RTS HD kad je bio neki tenis, D3i varijantu i DVB-T2 (moj Samsung TV ima integrisan DVB-T2 tjuner) i na D3i je primetno lošija slika. Pošto nemam 5.1 sistem nisam mogao da testiram da li ma D3i varijanti RTS HD uopšte ide 5.1 zvuk ili stereo (što je čini mi se bio ranije slučaj sa nekim kablovskim projavderom, IKOM valjda.) Za DVB-T2 varijantu na TV-u imam da biram između 2 audio track-a (stereo AAC ili Dolby 5.1). Postoji mala razlika i kod SD kanala u korist DVB-T2 ali s obzirom da SD svakako izgleda odvratno na 40 inča meni lično savršeno nebitna razlika.

TV prebacujem nazad na DVB-T2 signal samo kad RTS ili B92 prenose neki sport koji me zanima, zbog kašnjenja na D3i.

Poslednja izmena:
Poredi se samo RTS HD kanal jer je rezolucija svih ostalih kanala 720x576 i kao takva nije namenjena niti jednom jedinom LCD ili Plazma televizoru,nećemo valjda za boga miloga porediti kvalitet slike na CRT televizorima.Oni koji imaje takve televizore slobodno neka rade poređenja.

meni nije problem da gledam SD kanale, HD je precenjen.
inace CRT televizori imaju kvalitetniju sliku po mnogim kriterijumima.

Stalno poredim sliku RTS HD na DVB-t2 i to isto na D3i i razlike nema,ili ona nije vidljiva golim okom što je još bitnije.

Ajde po ko zna koji put da napišem.Rezolucija 720x576 napravljena je ISKLJUČIVO za CRT televizore i SAMO ZA NJIH.

Svaki LCD ili Plazma televizor mora takvu arhaičnu rezoluciju da skalira na svoju prirodnu rezolucija HD ready ili Full HD i tu naravno dolazi do degradacije u kvalitetu slike ali to vam neće reći ni jedan prodavac u radnji.

Ko primarno gleda takvu arhaičnu rezoluciju onda je prirodno da ima CRT televozor i da uživa u svim blagodetima takvog televizora.

Da nisam CRT bacio još pre 10 godina,sigurno bi uzeo PTT KDS od varljivih poštara jer oni još uvek čuvaju svetlu tradiciju EI-NIŠ i Iskra televizora i ne bi bio ovde na D3i temi već bi čekao HD kanale od varljivih poštara i tako dočekao sledeći vek u društvu ambasadora,mislim na Ei-Niš Ambasador-Super TV.

Od lokaliziranih HD kanala gledam:

RTS HD
NOVA RS HD
N1 HD
Discovery Science HD
History HD
Nat Geo HD
Discovery HD
Animal Planet HD
Viasat HD
Travel HD
SK1 HD
SK2 HD
SK 3 HD
SK HD
Eurosport HD
Eurosport 2 HD
MTV HD
Fox movies HD
Fox life HD
Fox crime HD
Fox HD
24 Kitchen HD
Nickelodeon HD
High one HD
HBO HD
Docu Box HD

Poslednja izmena:
Kad umeš tako "lepo" kao *****ima da objašnjavaš ovde šta je CRT, šta je rezolicija, šta je upscale... idi objasni vlasnicima nacionalnih kanala da u 2015. bar 50% stanovništva ima barem "HD ready" ako ne i "full HD" i da je pola planete pre skoro pa deceniju prešlo na emitovanje u HD rezoluciju.

To što si ti ćorav ne znači da objektivno ne postoji jasno i lako uočljiva i razlika kad se poredi RTS HD, niti menja činjenicu da je taj kanal izvorno kompresovan do ludila.

Možemo do prekosutra da polemišemo gde počinje i gde se završava pojam "nijansa" i "ne vidiš osim ako baš ne tražiš" al pošto je to očigledno subjektivno držabe trošimo tastaturu.

Ne treba ja da im nista objasnjavam ,zakon je taj koji treba da ih natera u kojoj tehnici treba da emituju za nacionalnu pokrivenost.
Svi lokalizirani HD kanali koje sam nabrajao a vecina ih je sa D3i platforme mogu sa punim pravom da nose HD oznaku.
Ako uzmemo na primer satelitsku televiziju tu bit rejt na HD kanalima zna dramiticno da se razlikuje ,znaci nije zlato sve sto sija,odnosno kvalitet Hd kanala na d3i platformi je vise nego dobar pod usluvom da imate dobar net i jedino im ostaje da se resi ono pulsiranje na staticnoj slici,da se doda opcija snimanja i da se omoguci Ir extender.

Poslednja izmena:
Postao sam odnedavno korisnik D3i i samo da podelim misljenje u vezi HD kanala. Juce je rts davao prenos na HD kanalu nekog teniskog meca i slika je bila bas bas dobra, dok u ostalom delu programa razlika izmedju HD i obicnog kanala je mozda 10-15% naravno u korist HD. Najvise me je iznenadio los kvalitet Studija B..maltene nema razlike izmedju sd signala i na d3i. O N1 televiziji necu trositi reci..ono je HD u pravom smislu te reci :)

Rts hd ne emituje uvek u izvornom hd obliku.
HD slika N1 iz studija je fantasticna.
Kakav je studio b na izlazu iz studija takav je i na d3i i na dvb T2,ne moze tu biti nikakve razlike niti D3i moze da napravi bolje nego sto slika izadje iz studia b. Sigurno bolja nego na kablu koji moze da unese sam po sebi smetnje iz kablovske mreze.
Sinoc sam gledao nesto malo pink iz studija i slika je bila odlicna,odnosno ista kao na T2.

Poslednja izmena:
jel se jos uvek ceka mesec dana uredjaj?

Meni danas stigao prvi račun za D3i. 0.97 din :D

@PLASMA: 80% tih kanala su HD onoliko koliko su i YouTube streamovei, znači jesu u smislu rezolucije ali to nikako nisu u količini detalja. Nažalost za lokalne kanale takav "ludilo dobar kvalitet" nećemo dočekati ko zna koliko godina. Za njih je ova sad digitalizacija = konvertuj snimano tom muzejskom analognom kamerom, razvuci (ni slučajno početi snimati u tom AR) na 16:9 kao neobavezna opcija, nema snega jupi... (lažni) stereo zvuk...
Bitno da RTS planira povećanje pretplate.

Toliko sam upućen da je zvanično ukinuta pre nekog vremena. Jest da ne pratim politička i društvena dešavanja... Mada već neko vreme čujem kruži priča kako planiraju "uskoro"/sledeće godine/ posle digitalizacija tj gašenja analognog signala da nastave sa tom pretplatom za RTS i/ili "taksom za posedovanje DVB-T2 STB".
Šta je od toga istina a šta su plasirali Telekom, SBB i ostali da ubede naivne da uzmu IPTV/TotalTV/D3/D3i... Mada u banana državi uopšte me ne bi iznenadilo da bude legalno da naplaćuju RTS pretplatu ljudima koji već plaćaju TV uslugu SBB-u, Telekom-u...

ponovo idemo off topic, al' nema veze.

Bujošević je juče izabran za gen. direktora RTS, i kako sam pročitao
prvi zadatak će mu biti da reši finansiranje RTS.
sad da l' će to biti pretplata, taksa ili budžetski opredeljena sredstva, videćemo, valjda uskoro

Meni danas stigao prvi račun za D3i. 0.97 din :D

@PLASMA: 80% tih kanala su HD onoliko koliko su i YouTube streamovei, znači jesu u smislu rezolucije ali to nikako nisu u količini detalja. Nažalost za lokalne kanale takav "ludilo dobar kvalitet" nećemo dočekati ko zna koliko godina. Za njih je ova sad digitalizacija = konvertuj snimano tom muzejskom analognom kamerom, razvuci (ni slučajno početi snimati u tom AR) na 16:9 kao neobavezna opcija, nema snega jupi... (lažni) stereo zvuk...
Bitno da RTS planira povećanje pretplate.

Da li si ikada gledao neki satelitski HD kanal ???

Da, Sky Sports HD ;-) To je sport u HD-u, prosečan bitrate 14 Mbps, max oko 19 Mbps.
Ali HD konzumiram primarno u vidu serija i filmova skinutih sa neta.

Ciji sky sport hd?

Da li neko zna ako se postavi channel reminder a posle toga se iskljuci box ,da li ce se posle box sam upaliti kad se aktivira reminder?

Poslednja izmena:
U Londonu sam gledao pre 3 godine. BBC im je tad barem bio loš.

To za podsetnik testiraj sam. Nađeš nešto negde da počinje za 5 min, ugasiš STB i sačekaš 5 min. Mada čisto sumnjam da će da se sam "upali". Ako se i aktivira pitanje je da će se upaliti TV.

Nece,probao sam.
Da li neko zna kako da se box drzi vise od 4 sata ukljucenim?

Zar se to ne dešava samo kad prođe 4 sata bez menjanja kanala?

Problem je kod snimanja ako nisam kod kuce jer ne mogu da snimam posto je boks iskljucen.

Možeš da snimaš na nekoliko načina.Zašto bi čekao njih da ti uvedu snimanje i pri tome da ti kodiraju snimljeni materijal pa da ne možeš da ga prebaciš na Pc, niti bilo šta pametno da radiš sa njim.
Najeftiniji način je da kupiš bilo kakav dvd recorder(panasonic,lg,sony) koji ima AV ulaz ,a ima ga mislim svaki i da snimaš preko činčeva.Imaš ih polovnih na kupujemprodajem koliko hoćeš.
Drugi način je da to isto snimaš preko HDMI izlaza i tu ti treba ili PC sa nekom capture karticom plus neki HDMI anti HDCP spliter ili neki standalone capture uređaj koji ima na sebi HDMI ili komponentni ulaz.

Poslednja izmena:
Ne vidim realno potrebu za snimanjem i trajnim posedovanjem snimka. Obično su ljudi takve stvari radili zbog dece al eto sad Ultra i ostali kanali imaju "pogledaj uspočetka" pa je to izgovor samo za stipse koje neće kasnije eventualno da kupe klincu DVD kad izađe.

Sportski događaji su mi zanimljivi da ih imam trajno kao na primer kada se osvoje neki trofeji,šmpionati i pehari.
Neke kultne domaće serije su interesantne da ih imam trajno.
Neki kanali nemaju gledaj odloženo pa je to jedini način da im omogućim tu funkciju.

Sve domace serije ces moci gledati na domacim kanalima jedno 100 godina unapred, tako da, na brini... :d

Sportski događaji su mi zanimljivi da ih imam trajno kao na primer kada se osvoje neki trofeji,šmpionati i pehari.
Neke kultne domaće serije su interesantne da ih imam trajno.
Neki kanali nemaju gledaj odloženo pa je to jedini način da im omogućim tu funkciju.
Moram se po prvi put sloziti sa tobom.
To treba snimati i imati.

Nekad sam i ja snimao, sport, filmove, serije .... i posle par godina shvatio, da sam bas dosta vremena svog života potrošio, cimao se oko toga, trošio i novac, i na kraju mi sve to sad skuplja prašinu.

Nazad
Vrh Dno