Šta je novo?

Savjet za kupovinu inverter klime

suzanahn

Zapažen
Učlanjen(a)
20.07.2023
Poena
1
Dobar dan svima
Treba mi savjet koju klimu kupiti za stan , nacrt na slici.
Trenutna staaaara klima koja ne radi godinama je postavljena na sjeveru iznad prozora (obilježeno crvenom bojom).
Klima nam treba za hlađenje i grejanje ovog prostora trpezarije i dnevne sobe i možda sobe 2
Trenutno se grijemo na norveške radijatore.
Molim za savjete koju kupiti i gdje je najbolje postaviti

Prilozi

• IMG_20230720_105624.jpg
    IMG_20230720_105624.jpg
    119.8 KB · Pregleda: 127
Stan nema izolaciju, radi se o spratu kuće. Budžet je recimo nekih 700-800 eura.

Bonus informacija, sklona sam alergijama, vrlo burno odreagujem na starije neočišćene klime (kijanje danima), ubjeđuju me da će sa svakom klimom posle godinu dana biti isto, pa me zanima - da li postoje neki posebni filteri, način čišćenja i sl.kako bih to izbjegla

Klima treba svake godine posle završetka sezone hlađenja da se opere hemijskim sredstvom i vodom.Servisi to rade.

Pogledali smo ponudu kod nas i molim za savjet šta od ove dvije uzeti:

KLIMA GREE PULAR 18 ili

Klima 18 Midea AG-18NXD/X3-18N8D0.WIK 18.000BTU Inverter Xtreme Save WiFi

Bonus informacija, sklona sam alergijama, vrlo burno odreagujem na starije neočišćene klime (kijanje danima), ubjeđuju me da će sa svakom klimom posle godinu dana biti isto, pa me zanima - da li postoje neki posebni filteri, način čišćenja i sl.kako bih to izbjegla
Kao što su ti rekli, redovno čišćenje klime plus na to bih dodao da posle svakog korišćenja klime za hladjjenje izduvaš klimu 10-15 min samo na fan.

Ako i nakon takvog korišćenja budeš imala probleme, onda predji na ventilator.

Pozdrav, potrebna mi je inverter klima, u velikoj meri za grejanje, ne za hladjenje, posto zivim na nadmorskoj visini od oko 800m. Dvoumin se oko Midea bresless+ i Midea GAIA, jel ima neke konkretne razlike posto je ova druga oko 100€ skuplja od bresless, da li su ove klime pogodne za grejanje? U pitanju je povrsina oko 30 m2, da li je 12-ca dovoljna. Hvala unapred.

@Miloš Baljko pročitajte ovu temu ima odličnih predloga

Pozdrav, potrebna mi je inverter klima, u velikoj meri za grejanje, ne za hladjenje, posto zivim na nadmorskoj visini od oko 800m. Dvoumin se oko Midea bresless+ i Midea GAIA, jel ima neke konkretne razlike posto je ova druga oko 100€ skuplja od bresless, da li su ove klime pogodne za grejanje? U pitanju je povrsina oko 30 m2, da li je 12-ca dovoljna. Hvala unapred.

Breezeless je pre svega klima za hlađenje

Da li ima izolacije na objektu.

Pozdrav ljudi. Treba mi pomoc oko izbora klime 12k do oko 1000e.Prosle godine sam se grejao na hissense fresh master klimu skoro celu kucu sam grejao ,kuca ima oko 65 kvadrata.zadovoljan sam grejanjem pa bih kupio jos jednu sa kojom bi sigurno pokrio sve.

Prilozi

• Screenshot_20230820_104519_Samsung capture.jpg
    Screenshot_20230820_104519_Samsung capture.jpg
    70.7 KB · Pregleda: 90
Odvojio si dovoljnu sumu za kvalitetnu Japansku klimu na primer Fujitsu KGTE12.Cena oko 108k.Energetski razred A+++ na grejanju i hlađenju.

Pozdrav ljudi. Treba mi pomoc oko izbora klime 12k do oko 1000e.Prosle godine sam se grejao na hissense fresh master klimu skoro celu kucu sam grejao ,kuca ima oko 65 kvadrata.zadovoljan sam grejanjem pa bih kupio jos jednu sa kojom bi sigurno pokrio sve.
Daikin FTXP ili Lg Deluxe.

Midea Gaia ima ventilaciju, ubacuje svez vazduh spolja.
Obe za hladjenje imaju jako dobru brezeless+ funkciju, ali tebe to ne interesuje.
Za te neke novce bih radije isao na Vivax 12CH35REWI(Haier Flexis prepakovan), ako se samo grejanje juri.
Opet, reci neki budzet koji bi izdvojio za klimu, jer 12ica ima za 35 i 350 hiljada dinara.
Zavisi sta hoces, hoces da lepo izgleda ili je bitno samo da greje?
Dosta, da kazemo vecina klima u toj ceni ce tu da te pokrije, samo je pitanje da li te zanima i da bude lepa, da filtrira vazduh, da ima ventilaciju...nesto skroz cetvrto?

Midea Gaia ima ventilaciju, ubacuje svez vazduh spolja.
Obe za hladjenje imaju jako dobru brezeless+ funkciju, ali tebe to ne interesuje.
Za te neke novce bih radije isao na Vivax 12CH35REWI(Haier Flexis prepakovan), ako se samo grejanje juri.
Opet, reci neki budzet koji bi izdvojio za klimu, jer 12ica ima za 35 i 350 hiljada dinara.

Zavisi sta hoces, hoces da lepo izgleda ili je bitno samo da greje?
Dosta, da kazemo vecina klima u toj ceni ce tu da te pokrije, samo je pitanje da li te zanima i da bude lepa, da filtrira vazduh, da ima ventilaciju...nesto skroz cetvrto?
Da, citao sam ponesto u vezi GAIA modela. Pa vidi ovako, prvo kvadratura koju bih grejao je oko 30 kvadrata otprilike, dnevna soba, hodnik i kuhinja. Zgrada u kojoj se stan nalazi ima izolaciju i pvc stolariju. S obzirom da zivim na oko 800m nadmorske visine, primarna bi mi bila klima za grejanje. Pa iskreno bitan mi je i estetski deo. Mislim da bi 12-ca za taj prostor bila idealna. Pored ta dva modela, gledao sam hisense QF35XWOEG fresh master. Stvarno izgleda lepo i ima prgrst funkcija, i ono sto je najbitnije je da ima energetsku klasu A+++ za grejanje. Znam da je na jednom mestu 65 hiljada. Ali na svim drugim i gde ja zivim je oko 750€ ili 85-90 hiljada
Da, citao sam ponesto u vezi GAIA modela. Pa vidi ovako, prvo kvadratura koju bih grejao je oko 30 kvadrata otprilike, dnevna soba, hodnik i kuhinja. Zgrada u kojoj se stan nalazi ima izolaciju i pvc stolariju. S obzirom da zivim na oko 800m nadmorske visine, primarna bi mi bila klima za grejanje. Pa iskreno bitan mi je i estetski deo. Mislim da bi 12-ca za taj prostor bila idealna. Pored ta dva modela, gledao sam hisense QF35XWOEG fresh master. Stvarno izgleda lepo i ima prgrst funkcija, i ono sto je najbitnije je da ima energetsku klasu A+++ za grejanje. Znam da je na jednom mestu 65 hiljada. Ali na svim drugim i gde ja zivim je oko 750€ ili 85-90 hiljada
Znaci budzet do 700-750€

Po novom, nema više A+++, sada je A max ocena. Drugo, razlika u potrošnji između A i G energetskog razreda je oko 50 %. Izraženo u novcima, razlika u potrošnji između uređaja klase A i B na godišnjem nivou ne pravi nikakvu bitnu razliku (par stotina dinara). Tebi treba uređaj koji može da greje, a posebno ukoliko živiš u mestu gde su intenzivne magle ili visoka vlažnost vazduha tokom jeseni i zime, a ne klima sa A+++++++++++++++++++++++++ i fensi funkcijama.

Estetika je stvar koja ne moze da se preporuci ali ako je bitno da bude WOW za obicne ljude onda Bosch klime su najbolje.

1692612985891.png

Po novom, nema više A+++, sada je A max ocena. Drugo, razlika u potrošnji između A i G energetskog razreda je oko 50 %. Izraženo u novcima, razlika u potrošnji između uređaja klase A i B na godišnjem nivou ne pravi nikakvu bitnu razliku (par stotina dinara). Tebi treba uređaj koji može da greje, a posebno ukoliko živiš u mestu gde su intenzivne magle ili visoka vlažnost vazduha tokom jeseni i zime, a ne klima sa A+++++++++++++++++++++++++ i fensi funkcijama.
Dobro, ako ta energetska klasa vise nema veze, izemdju A i A++++++++++++++++++++++++,koja je razlika onda, 12-ca, tu kod mene dosta ljudi uzimaju neke italijanske Bruno, Vivax, Fuego, one su otprilike oko 350 evra, i ova na pr Hiesense koju sam spomenuo, koja je duplo skuplja, ili neka od 1000-1500 evra. Znaci isti K°rac, samo bacanje para za estetski izgled i fensi funkcijama. Koju mi preporucujes za taj novac onda 700 -750 evra.

Energetska klasa nema nikakve veze sa onim što uređaj može da pruži. Klima od 350 eura nije klima za grejanje u svim situacijama. Na nju se možeš grejati ako živiš negde na primorju, zagrevati neku manju sobu i sl.

K
Energetska klasa nema nikakve veze sa onim što uređaj može da pruži. Klima od 350 eura nije klima za grejanje u svim situacijama. Na nju se možeš grejati ako živiš negde na primorju, zagrevati neku manju sobu i sl.
Kako nije? Pa ja znam 20 ljudi iz mog mesta koji su uzeli klime iskljucivo za grejanje, ono cena 300- 350 evra. Prezadovoljni. Pitao sam i drugog kolegu, ako E. Klasa nema veze, sta ima, koja je razlika ta od 300-350 i 700. Ili od 1000"
K

Kako nije? Pa ja znam 20 ljudi iz mog mesta koji su uzeli klime iskljucivo za grejanje, ono cena 300- 350 evra. Prezadovoljni. Pitao sam i drugog kolegu, ako E. Klasa nema veze, sta ima, koja je razlika ta od 300-350 i 700. Ili 1000€

Poslednja izmena:
Više puta sam ponovio ovih godina da treba da promovišemo grejanje na invertore tj toplotne pumpe. Koliko god usteda bila mala bitno da je ima. A jedino klime vracaju vise toplote od ulozene struje... Još ako zažive solarni paneli... dajte malo više podrške novim korisnicima, nemoj samo deobe na japance i kineze... I još klima se menja postajemo toplije područje tako da sve više i više klime dolaze do efikasnijeg korišćenja.

K

Kako nije? Pa ja znam 20 ljudi iz mog mesta koji su uzeli klime iskljucivo za grejanje, ono cena 300- 350 evra. Prezadovoljni. Pitao sam i drugog kolegu, ako E. Klasa nema veze, sta ima, koja je razlika ta od 300-350 i 700. Ili od 1000"
Onda se posavetuje sa 20 ljudi iz tvog mesta.

Nazad
Vrh Dno