Šta je novo?

Savijanje lima

• Začetnik teme Začetnik teme HuLsH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

HuLsH

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2004
Poena
319
Zna li neko ovde da li postoji neka mala masina za savijanje metala? Za svo ono savijanje koje bi trebalo da bude fino i lepo a ne izudarano cekicem i iskrivljeno klestima.

potrebni podaci uz ovakvo pitanje:

od cega je lim
debljina lima
povrsinska zastita lima
gabariti komada koji se savija
da li se savija po pravoj liniji
da li je oblik savijanja samo prav ugao ili ima vise preloma

izgleda smarajuce, ali veruj mi tako ces lakse naci ono sto trazis

edit1:
da li se savija po radijusu
da li se savija u zavojnicu, konus, rozetu...
....

a iz pitanja se ne vidi da li pod savijenjem metala podrazumevas lim, profile, cevi...

Poslednja izmena:
Najjednostavnije i univerzalnije je da nabavis malu stegu sa kojom ces moci uz neke improvizacije saviti svasta i to najbolje da koristis plasticni cekic ako je npr lim tanji itd. Reci konkretno na sta mislis. Poz

Ovako, Pitanje se tiche lima kojeg bi ja savijao (uglavnom pod pravim uglom) u ime modovanja kucista, napajanja.... i ostalih stvari sto se modovati da.
Debljina lima varira ali tesko da bi bila veca od 2 mm, a od svoje stone/rucne masine za savijanje ne trazim da bude velika i da savija metarske duzine nego mala masina koja bi mi izvukla fabrikoliki izgled savijenog lima.
Posto se tice modovanja metalnih delova racunara u cilju poboljsanja izgleda gorepomenutog, nadam se da ces dalja pitanja moci sam sebi da odgovorish jer znas o cemu se radi.

Hvala ti unapred na pruzenom odgovoru.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Stega mi je ok ali lupanjem po limu mi ne obecava lep izgled savijenog dela pa cak ni sa gumenim ili plasticnim cekicem, a da ne pricamo o preciznosti koju je tesko postici bez prethodnog izvezbanog cekicnog zgloba. :crash:

Poslednja izmena:
To je onda najobicnija "masina" za rucno savijanje lima ili oluka. Takvu mozes naci u dosta radionica, a mozes je i kupiti. ne bi trebalo da su skuplje od 300 eura 😉

Pa bogami ni to nije mala cena, ako smem da zakljucim, za rucno savijanje lima.
Moram priznati da nisam imao dodira sa tim stvarima kao ni njihovim cenama, ali mi ovih 300 evra nekako mnogo dodje za hobi ili neki pocetni posao...

Poslednja izmena:
HuLsH je napisao(la):
Pa bogami ni to nije mala cena, ako smem da zakljucim, za rucno savijanje lima.
Moram priznati da nisam imao dodira sa tim stvarima kao ni njihovim cenama, ali mi ovih 300 evra nekako mnogo dodje za hobi ili neki pocetni posao...
To je masina mozda 2000mm dugacka (1500mm sirina lima), i visoka nekih 1000mm. Ima barem 200 kg tako da veruj to jeste neka minimum cena bez obzira sto je rucna. Imas dugacku polugu koju vuces na dole ili gore, rucicu koja pokrece preko dva zupcanika valjke (ovo je za kruzno savijanje npr. oluka), a ima i varijanti koje savijaju u konus. U masinskoj industriji nazalost nema nista jeftino i dzabe. Ipak je to metal, a ne drvo i sve mora biti robusno i jako. Pored ovoga treba ti dobra gasna lemilica (barem 40 eura) za spajanje limova po potrebi ili jos bolje aparat za "punktovanje" koji neces naci ispod 100-150 eura, sa tim da si tada ogranicen na "istorodne" materijale (na Al zaboravi). Sa tvrdim lemljenjem mozes spajati kombinacije Al i celik, Al i Cu, Cu i celik.
Sretno modifikovanje 😉
edit: Zaboravih da ti trebaju redovne makaze za lim, ne one male rucne vec velike sa nozevima od barem 300mm.

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Sretno modifikovanje 😉

Ubi mu volju 😉

Ako planiras da za svoje potrebe modujes kuciste sve lepo iscrtaj i za savijanja se obrati nekom limaru koji izradjuje oluke, okapnice, zaluzine i sl. i to ce ti odraditi za malu lovu. Ako pak hoces profesionalno da se bavis modovanjem kucista pocetni kapital od oko 500-600€ nije neka nedostizna cifra.

Misko78 je napisao(la):
Ubi mu volju 😉

Ako planiras da za svoje potrebe modujes kuciste sve lepo iscrtaj i za savijanja se obrati nekom limaru koji izradjuje oluke, okapnice, zaluzine i sl. i to ce ti odraditi za malu lovu. Ako pak hoces profesionalno da se bavis modovanjem kucista pocetni kapital od oko 500-600€ nije neka nedostizna cifra.
Pa bar 500-600 eura, pa na to jos i iskustvo koje nema, pa mesto gde ce to sve drzati-radionica, pa na kraju sama sustina toga, prodaja. Dzaba to sve ako nece zaraditi bar pare koje je ulozio u potrebnu opremu. Nije da mu ja ubijam volju, ali neka dobro razmisli o svemu.

@GoranM- Ovo sto si nabrojao, to bi mu trebalo kad bi pravio celo kuciste za modovanje netreba mu nista ot toga. Za spajanje koristi pop nitne, imbus srafove,obicne itd. Za ova kucista koristi alu lim koji se lako savija.

Ma vidis valjda da sam se salio, jer na pomen koliko sta kosta on je odmah rekao "uh, to je malo skupo"

boban56 je napisao(la):
@GoranM- Ovo sto si nabrojao, to bi mu trebalo kad bi pravio celo kuciste za modovanje netreba mu nista ot toga. Za spajanje koristi pop nitne, imbus srafove,obicne itd. Za ova kucista koristi alu lim koji se lako savija.

Ajde molio bih te da ponovo procitas ovo sto sam dole citirao:

HuLsH je napisao(la):
Zna li neko ovde da li postoji neka mala masina za savijanje metala? Za svo ono savijanje koje bi trebalo da bude fino i lepo a ne izudarano cekicem i iskrivljeno klestima.

HuLsH je napisao(la):
masina koja bi mi izvukla fabrikoliki izgled savijenog lima.

Poslednja izmena od urednika:
Koliko mogu da zaključim tebi u stvari ne treba mašina već par alata. Pod alatom podrazumevam za tvoje potrebe osmišljen alat za savijanje a ne standardni bravarsko-limarski alat. Ne znam da li imaš predstavu koliko je 2mm čel. lim težak za obradu. Lim za kućišta je obično 0.4-0.7mm (otpreskom raznih logoa on dobija na krutosti tj. potrebna je veća sila da se ulubi).

E sad, ima puno načina (u kućnoj radinosti) da izvedeš savijanje. Ako si iole vičan radu u garaži možeš izvesti veoma kvalitetno savijanje (naravno neisplativo za serijske komade).

Evo nekoliko predloga iz čiste improvize:

ako si ikad radio sa debelim kartonima znaš da pre savijanja moraš da im skalpelom zarezeš tj. najaviš liniju savijanja. Isto uradi i sa limom (jačim nožem ili sl. a može i brusilicom ali ako imaš hiruršku ruku)

možeš olakšati savijanje tako što ćeš bušilicom napraviti niz otvora čija je osa linija savijanja (naravno ako ti to ne kvari krajnju sliku modovanog kućišta)

tanji limovi se mogu saviti, verovao ili ne, na garažnim vratima ili na jačim podrumskim-kućnim (veća sila je između šarki)

ako uhvatiš lim sa parom stegica ili sl. u sendvič između dve letvice (od parketa ili sl.) može se fino saviti i čekićem (ali ne direktno lupanjem po limu već preko letvice). Još bolje ako imaš jači čelični L profil. Onda možeš da koristiš i dizalicu od auta.

Vidi šta imaš u garaži. Ako je jedan komad u pitanju a dovoljno si vešt možeš lako da se snađeš. Većina danas razmišlja kako za sve treba mašina. Niko se ne zapita kako je napravljen prvi zupčanik.

Misko78- Tvoj post nisam komentarisao.
Kad je napisao zasto mu treba dobija odgovor da otvori fabriku.
Bravo zokish to je odgovor na njegovo pitanje a ne kamioni i avioni.
Pozdrav.

boban56 je napisao(la):
Pozdrav.
Bobane covek je dobio odgovor na ono sto je trazio. Lepo je rekao da hoce do 2mm lim (necu i ne zelim da razmisljam zasto tako debeo celicni lim, valjda on zna sta hoce), a to nece ici u garazi sa cekicima, letvicama od parketa i garaznim vratima. Ako zaista hoce da se bavi modovanjem kucista, tj. da pravi "seriju" modovanih modela (pa i unikate) treba mu "masina" za savijanje lima (ne nije mnogo dati 300e za tako nesto), treba mu aparat za punktovanje, gasna lemilica i jos mnogo razlicitog alata (npr. alat za busenje vecih otvora u limu). Sve to nije jeftino, ali bez toga ozbiljnog serijskog modovanja nema. Nisam ja taj koji mu ubija volju, volja je jedan do dva moda, onako u garazi, za svoju dusu, sve ostalo bi bilo mrcvarenje. Modovanje je kao neka vrsta umetnosti. Covek treba da bude motivisan, koncentrisan na one bitne stvari, a ne na "fizikalisanje" i cekicanje 2mm debelog lima.

boban56 je napisao(la):
Pozdrav.

Odmah ljutnja, to treba da znaci da ako neko licno mene nije pitao ili prokomentarisao moju izjavu ja ne bih trebao nista na napisem, jel' tako? Nije ovo skupstinska govornica za koju smem da izadjem i nesto kazem samo ako mi pravilnik o repliciranju dozvoljava. :lupko:

Covek je lepo pitao za masinu, Goran mu je precizno da preciznije ne moze odgovorio sta mu je sve potrebno da bi masinski modovao kucista koristeci lim debljine do 2mm. Nije pitao "izvinite kako da savijem lim a da mi se ne vide ogrebotine, ugibi i neravnine" vec da li postoji masina malog gabarita. Takodje nije se iskazao da li to zeli da radi profesionalno ili iz hobija. A ti si napisao "Ovo sto si nabrojao, to bi mu trebalo kad bi pravio celo kuciste za modovanje ne treba mu nista ot toga.", odmah proglasavajuci jedan lep odgovor polu tacnim i jos posle omalovazavas necije znaje i dobru volju da pomogne izjavom tipa "avioni, kamioni"

Nismo se razumeli, ako neko nije dovoljno upucen i pita kakav odgovor treba da dobije od poznavaoca, da ga podrzis ili ispravis poenta je u tome.

Moje znanje o modovanju se sastoji od busilice cekica i stege, a ja se izvinjavam sto sam stvorio pometnju i pokrenuo prepirku koju najvishe mrzim na ovom forumu. Svi su generalno potrefili temu i ono sto sam zeleo ali zokish je pretpostavljam osetio da nemam pojma o tome i rekao kako treba da pocnem jer kupovina masine sa mojim iskustvom je stvarno tracenje vremena i prevenstveno para. Garaza, stega, dashchice, cekic i ostali sitni alat je trenutno meni potreban naravno pored dobrih saveta iskusnijih ljudi kako da postignem "masinski" izgled.

Za sada vam se zahvaljujem na savetima, i ako ima neko da okachi slike ili mozda ako je uradio neki tutorijal.... Bio bih veoma zahvalan 🙂 i nadam se da ce biti neko voljan da odgovara na moja pitanja koja cu imati tokom mojeg pocetnickog izradjivanja i modifikovanja

Poslednja izmena:
HuLsH je napisao(la):
Moje znanje o modovanju se sastoji od busilice cekica i stege, a ja se izvinjavam sto sam stvorio pometnju i pokrenuo prepirku koju najvishe mrzim na ovom forumu. Svi su generalno potrefili temu i ono sto sam zeleo ali zokish je pretpostavljam osetio da nemam pojma o tome i rekao kako treba da pocnem jer kupovina masine sa mojim iskustvom je stvarno tracenje vremena i prevenstveno para. Garaza, stega, dashchice, cekic i ostali sitni alat je trenutno meni potreban naravno pored dobrih saveta iskusnijih ljudi kako da postignem "masinski" izgled.

Za sada vam se zahvaljujem na savetima, i ako ima neko da okachi slike ili mozda ako je uradio neki tutorijal.... Bio bih veoma zahvalan 🙂 i nadam se da ce biti neko voljan da odgovara na moja pitanja koja cu imati tokom mojeg pocetnickog izradjivanja i modifikovanja
E vidis sada se razumemo, a ne kao prvi put kada je po tvojim recima ispalo kao da zelis da kupis "masinu" za savijanje lima (pretpostavka je bila da hoces da modujes kucista serijski kada trazis takvu "masinu"). Koliko sada shvatam ti bi to da radis u malim kolicinama, za svoju dusu...
:,,:

🙂 Kad si vec pomenuo ja bih da upoznam ljude koji iole serijski rade kucista da sa njima radim (segrtarim) dok ne steknem znanje ali je malo verovatno da se iko u srbiji latio takvog posla.

A kad sam rekao "mashina" mislio sam malu masinicu od metar sa metar i jednom polugom. Ali naj osnovnija mashina koja moze da se napravi u garazi a menjala bi dve dashcice 🙂

GoranM je napisao(la):
To je masina mozda 2000mm dugacka (1500mm sirina lima), i visoka nekih 1000mm. Ima barem 200 kg tako da veruj to jeste neka minimum cena bez obzira sto je rucna. Imas dugacku polugu koju vuces na dole ili gore, rucicu koja pokrece preko dva zupcanika valjke (ovo je za kruzno savijanje npr. oluka), a ima i varijanti koje savijaju u konus. U masinskoj industriji nazalost nema nista jeftino i dzabe. Ipak je to metal, a ne drvo i sve mora biti robusno i jako. Pored ovoga treba ti dobra gasna lemilica (barem 40 eura) za spajanje limova po potrebi ili jos bolje aparat za "punktovanje" koji neces naci ispod 100-150 eura, sa tim da si tada ogranicen na "istorodne" materijale (na Al zaboravi). Sa tvrdim lemljenjem mozes spajati kombinacije Al i celik, Al i Cu, Cu i celik.
Sretno modifikovanje 😉
edit: Zaboravih da ti trebaju redovne makaze za lim, ne one male rucne vec velike sa nozevima od barem 300mm.

A što mu onda jednostavno nisi predložio da kupi već potpuno opremljenu limarsku radionicu? Da se ne cima kupujući sve odvojeno? Strašno! :wc:

@zokish: ODLIČAN POST!!! :wave:

Meni relativno često treba savijanje lima, obično za neke kutije i sl. Tada odnesem limaru iscrtan komad lima i veliku flašu piva :beer: i posao bude završen... cheers

@Speeder

Da se spustim na tvoj nivo diskusije:

Ceo tvoj post je za :wc:

bez obzira na očigledan nesporazum oko termina "mašina za savijanje" ono što je za malu seriju ili kućnu radinost potrebno kao minimum (u stvari ono na šta sam mislio a što je adekvatna zamena za garažna vrata) je u prilogu sa dijagramom potrebne sile u zavisnosti od debljine lima

edit1:
sad videh da je ovaj dijagram za kvalitetniji (konstruktivni) čelik (tj. ne obazirite se)

p.s.
a takođe evo i linka koji bi većini odgovarao za kućnu radinost:
http://www.garymkatz.com/Charts/HomemadeBrake.htm

p.p.s.
obzirom da sam nekad (a i sad povremeno) sa ortakom pravio (i uspešno prodavao) deklišere mogu reći iz ličnog iskustva da je jeftinije napraviti ovakvu "mašinu" nego tražiti/kupovati. Ne potcenjujte improvizaciju.

Prilozi

• rucna presa.webp
    rucna presa.webp
    38 KB · Pregleda: 4,829
  • improvizovano savijanje lima.webp
    improvizovano savijanje lima.webp
    73.6 KB · Pregleda: 3,374
  • sile za savijanje.webp
    sile za savijanje.webp
    79 KB · Pregleda: 799
Poslednja izmena:
Misko78 je napisao(la):
@Speeder

Da se spustim na tvoj nivo diskusije:

Ceo tvoj post je za :wc:

Kao prvo nešto ne vidim da sam te pominjao u svom postu, ili možda grešim, tako da ne vidim što si se osetio prozvanim?
Drugo, da je neko ovde pitao kakav komp za kancelariju da kupi našli bi se neki koji bi mu rekli da mu, u stvari, treba najnoviji IBM-ov superkompjuter. (to je kao kada je meni jedan lik u ranji na moju rečenicu: ,,Dobar dan. Da li imate Grec od 10A 40V?'' odgovorio sa: ,,Tebi treba onaj od 15A!'' nije rekao Dobar dan, naravno!!!! 😡 )

U vezi nivoa diskusije: Bolje je da sam malo ,,oštriji'' na rečima nego da svojim postovima druge dovodim u zabludu i gasim im entuzijazam.

@zokish Ponovo odličan post! Ovo je i meni trebalo!

Poslednja izmena:
Speeder je napisao(la):
,,Dobar dan. Da li imate Grec od 10A 40V?'' odgovorio sa: ,,Tebi treba onaj od 15A!'' nije rekao Dobar dan, naravno!!!! 😡 )

Nisam se ja nasao prozvanim vec je tvoj odgovor nekulturan i pritom kao da nisi procitao ceo thread. Da bih ti lepse objasnio citiracu samog sebe a ti to uporedi sa ovim iznad gde sam citirao tebe. Gle! slicnosti. Osim toga nisi iskazao nista konstruktivno vec samo klimas glavam na ono sto zokish napise a zestoko kritikujes tudje, uzged konstruktivno, misljenje.

Misko78 je napisao(la):
Covek je lepo pitao za masinu, Goran mu je precizno da preciznije ne moze odgovorio sta mu je sve potrebno da bi masinski modovao kucista koristeci lim debljine do 2mm. Nije pitao "izvinite kako da savijem lim a da mi se ne vide ogrebotine, ugibi i neravnine" vec da li postoji masina malog gabarita. Takodje nije se iskazao da li to zeli da radi profesionalno ili iz hobija.

@Misko78
Nisam samo kritikovao, izneo sam kako ja rešavam problem savijanja lima.
A i dalje ostajem pri stavu da je bolje biti malo grublji o ophođenju nego davati potpuno promašene savete.
,,I to je sve što imam da kažem o tome.''

Poslednja izmena:
A dali neko ima ideju kako ovo što je "zokish" okačio preraditi da se savije lim, ali da neide u L već da ima polu (četvrtinu) krug. Dali bi bilo moguće samo staviti malo deblju šipku (2") i preko nje savijati. Naravno mislim na lim max 1mm.

Nazad
Vrh Dno