To je masina mozda 2000mm dugacka (1500mm sirina lima), i visoka nekih 1000mm. Ima barem 200 kg tako da veruj to jeste neka minimum cena bez obzira sto je rucna. Imas dugacku polugu koju vuces na dole ili gore, rucicu koja pokrece preko dva zupcanika valjke (ovo je za kruzno savijanje npr. oluka), a ima i varijanti koje savijaju u konus. U masinskoj industriji nazalost nema nista jeftino i dzabe. Ipak je to metal, a ne drvo i sve mora biti robusno i jako. Pored ovoga treba ti dobra gasna lemilica (barem 40 eura) za spajanje limova po potrebi ili jos bolje aparat za "punktovanje" koji neces naci ispod 100-150 eura, sa tim da si tada ogranicen na "istorodne" materijale (na Al zaboravi). Sa tvrdim lemljenjem mozes spajati kombinacije Al i celik, Al i Cu, Cu i celik.HuLsH je napisao(la):Pa bogami ni to nije mala cena, ako smem da zakljucim, za rucno savijanje lima.
Moram priznati da nisam imao dodira sa tim stvarima kao ni njihovim cenama, ali mi ovih 300 evra nekako mnogo dodje za hobi ili neki pocetni posao...
GoranM je napisao(la):Sretno modifikovanje 😉
Pa bar 500-600 eura, pa na to jos i iskustvo koje nema, pa mesto gde ce to sve drzati-radionica, pa na kraju sama sustina toga, prodaja. Dzaba to sve ako nece zaraditi bar pare koje je ulozio u potrebnu opremu. Nije da mu ja ubijam volju, ali neka dobro razmisli o svemu.Misko78 je napisao(la):Ubi mu volju 😉
Ako planiras da za svoje potrebe modujes kuciste sve lepo iscrtaj i za savijanja se obrati nekom limaru koji izradjuje oluke, okapnice, zaluzine i sl. i to ce ti odraditi za malu lovu. Ako pak hoces profesionalno da se bavis modovanjem kucista pocetni kapital od oko 500-600€ nije neka nedostizna cifra.
boban56 je napisao(la):@GoranM- Ovo sto si nabrojao, to bi mu trebalo kad bi pravio celo kuciste za modovanje netreba mu nista ot toga. Za spajanje koristi pop nitne, imbus srafove,obicne itd. Za ova kucista koristi alu lim koji se lako savija.
HuLsH je napisao(la):Zna li neko ovde da li postoji neka mala masina za savijanje metala? Za svo ono savijanje koje bi trebalo da bude fino i lepo a ne izudarano cekicem i iskrivljeno klestima.
HuLsH je napisao(la):masina koja bi mi izvukla fabrikoliki izgled savijenog lima.
Bobane covek je dobio odgovor na ono sto je trazio. Lepo je rekao da hoce do 2mm lim (necu i ne zelim da razmisljam zasto tako debeo celicni lim, valjda on zna sta hoce), a to nece ici u garazi sa cekicima, letvicama od parketa i garaznim vratima. Ako zaista hoce da se bavi modovanjem kucista, tj. da pravi "seriju" modovanih modela (pa i unikate) treba mu "masina" za savijanje lima (ne nije mnogo dati 300e za tako nesto), treba mu aparat za punktovanje, gasna lemilica i jos mnogo razlicitog alata (npr. alat za busenje vecih otvora u limu). Sve to nije jeftino, ali bez toga ozbiljnog serijskog modovanja nema. Nisam ja taj koji mu ubija volju, volja je jedan do dva moda, onako u garazi, za svoju dusu, sve ostalo bi bilo mrcvarenje. Modovanje je kao neka vrsta umetnosti. Covek treba da bude motivisan, koncentrisan na one bitne stvari, a ne na "fizikalisanje" i cekicanje 2mm debelog lima.boban56 je napisao(la):Misko78- Tvoj post nisam komentarisao.
Kad je napisao zasto mu treba dobija odgovor da otvori fabriku.
Bravo zokish to je odgovor na njegovo pitanje a ne kamioni i avioni.
Pozdrav.
boban56 je napisao(la):Misko78- Tvoj post nisam komentarisao.
Kad je napisao zasto mu treba dobija odgovor da otvori fabriku.
Bravo zokish to je odgovor na njegovo pitanje a ne kamioni i avioni.
Pozdrav.
E vidis sada se razumemo, a ne kao prvi put kada je po tvojim recima ispalo kao da zelis da kupis "masinu" za savijanje lima (pretpostavka je bila da hoces da modujes kucista serijski kada trazis takvu "masinu"). Koliko sada shvatam ti bi to da radis u malim kolicinama, za svoju dusu...HuLsH je napisao(la):Moje znanje o modovanju se sastoji od busilice cekica i stege, a ja se izvinjavam sto sam stvorio pometnju i pokrenuo prepirku koju najvishe mrzim na ovom forumu. Svi su generalno potrefili temu i ono sto sam zeleo ali zokish je pretpostavljam osetio da nemam pojma o tome i rekao kako treba da pocnem jer kupovina masine sa mojim iskustvom je stvarno tracenje vremena i prevenstveno para. Garaza, stega, dashchice, cekic i ostali sitni alat je trenutno meni potreban naravno pored dobrih saveta iskusnijih ljudi kako da postignem "masinski" izgled.
Za sada vam se zahvaljujem na savetima, i ako ima neko da okachi slike ili mozda ako je uradio neki tutorijal.... Bio bih veoma zahvalan 🙂 i nadam se da ce biti neko voljan da odgovara na moja pitanja koja cu imati tokom mojeg pocetnickog izradjivanja i modifikovanja
GoranM je napisao(la):To je masina mozda 2000mm dugacka (1500mm sirina lima), i visoka nekih 1000mm. Ima barem 200 kg tako da veruj to jeste neka minimum cena bez obzira sto je rucna. Imas dugacku polugu koju vuces na dole ili gore, rucicu koja pokrece preko dva zupcanika valjke (ovo je za kruzno savijanje npr. oluka), a ima i varijanti koje savijaju u konus. U masinskoj industriji nazalost nema nista jeftino i dzabe. Ipak je to metal, a ne drvo i sve mora biti robusno i jako. Pored ovoga treba ti dobra gasna lemilica (barem 40 eura) za spajanje limova po potrebi ili jos bolje aparat za "punktovanje" koji neces naci ispod 100-150 eura, sa tim da si tada ogranicen na "istorodne" materijale (na Al zaboravi). Sa tvrdim lemljenjem mozes spajati kombinacije Al i celik, Al i Cu, Cu i celik.
Sretno modifikovanje 😉
edit: Zaboravih da ti trebaju redovne makaze za lim, ne one male rucne vec velike sa nozevima od barem 300mm.
Misko78 je napisao(la):@Speeder
Da se spustim na tvoj nivo diskusije:
Ceo tvoj post je za :wc:
Speeder je napisao(la):,,Dobar dan. Da li imate Grec od 10A 40V?'' odgovorio sa: ,,Tebi treba onaj od 15A!'' nije rekao Dobar dan, naravno!!!! 😡 )
Misko78 je napisao(la):Covek je lepo pitao za masinu, Goran mu je precizno da preciznije ne moze odgovorio sta mu je sve potrebno da bi masinski modovao kucista koristeci lim debljine do 2mm. Nije pitao "izvinite kako da savijem lim a da mi se ne vide ogrebotine, ugibi i neravnine" vec da li postoji masina malog gabarita. Takodje nije se iskazao da li to zeli da radi profesionalno ili iz hobija.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari