Šta je novo?

Hardver Savet za upgrade sistema

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

alex1974

Slavan
Učlanjen(a)
30.05.2007
Poena
345
Trenutni komp mi je:
Gigabyte GA-MA770T-UD3 (Socket M2)
AMD Athlon II X3 425
NVIDIA GeForce GTX 650 (Gigabyte) 1023MB
KINGSTON SUV400S37240G (SATA-2 (SSD)) (imam i jos par HDD - ova)
4x 2GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz
Kuciste - Chieftec i njegovo originalno napajanje - GPS-400AA-101A (trebalo bi da je 400W).

Hteo bih da pojacam komp pa da moze da pusta 4k filmove,naravno ponekad odigram i neku igricu itd... Inace sa ovim ovakvim kompom nemam nikakvih problema ali ne moze da pusta 4K filmove i svatam da je zastareo.
Trazim nesto onako solidno (ne preskupo) promenio bih maticnu,procesor i memoriju,kasnije bih promenio i graficku (hteo bih neku sa 2 HDMI izlaza) naravno ako treba promenio bih i napajanje ako trenutno ne bi moglo da "gura" novije komponente.
Svaki savet je dobrodosao.

Gtx 650 slična kao vega?

Teško bogami..
Vega bi trebala da je bolja u naslovima gde fali fps.
E, Bogumi je slična.

Piše lijepo gor 15 posto slabija od vege 11, a ona je pak slabija od rx 550 ,
a i ta rx 550 u većini modernih igara ima manje od 30 FPS avg, o 0.1 low da ne diskutujemo. Znači kršina.
Ergo - svaka vega je još gora kršina od rx 550.

A moja poenta nije bila u procentima, nego da ne treba jednu kršinu mijenjati drugom.
Niti preporučivati procesore koje u sebi sadrže kršinu, pa to još i naplate.

Kad bude vrijeme, on će svoju gtx 650 lijepo penzionisat, a kupiće krštenu grafiku, ka što priliči.
i5 10400 je ~pandan ryzenu 3600.
5600g je negde na pola puta između pomenutog i 5600x , a veći deo cjene tu neopravdano otpada na krš integrušu. Toliko.

Znam da sam dosadan,jos nisam nista kupio ali sam veoma blizu kupovine.
Da pitam jos da li valja za ovu plocu (asus prime b560m-k) da kupim 2x16 gb DDR4 3200MHz ram memorije?
I umesto Kingston A2000 500GB da kupim Kingston 500GB NV1 M.2 PCIe M.2 2280 SNVS/500G ili da trazim bas Kingston A2000 500GB?

Mislim da je NV1 lošije rešenje od A2000. Zašto se nećkaš?

Ne neckam se nego ovaj prodavac od koga bih uzeo ostale komponente nema A2000 i nudi NV1 pa posto se ne razumem u to rekoh da vas pitam?
I sto se ram memorije tice da li se tu nesto gleda koja je marka?

nije značajno lošiji od a2000. poslužiće sasvim fino, ukoliko prodavac daje regularnu garanciju.
a 99 posto svih 16gb 3200 ddr4 modula bi trebalo da rade na b560 asusu.

@alex1974 : proveri kod prodavca koje još diskove nudi. Ne moraš da uzmeš baš NV1 ako ima i neki drugi disk. :)

Ја бих само напоменуо да гледам 4к филмове (HEVC tj. X265 10 bita) на Ryzen 3 2200g и GT1030. Процесор ми је на 5% а графика на 25%. И гледам их у KMPlayer-y, са укљученим DXVA уграђеним декодером (по дифолту је искључен). Кад га искључим, процесор ми оде на 80-90% и не може да се гледа филм, сецка. Надам се да је ово било од помоћи.

Trebalo bi da znači, ali našim prodavcima ne verujem ništa! Kakvi su reći će da box znači da je procesor zapakovan. 🤓

Posto u kucistu ima jos 5 ventilatora (3 rade non stop a jos 2 ukljucujem po potrebi) da li mi je to napajanje COOLERMASTER MWE Bronze 450W V2 dovoljno ili da trazim jace?

Dobro si uradio sa apgrejdom napajanja ali ventilatori u tom broju brlo malo utiču na napajanje. Najveći potrošači su procesor i grafička, sve ostalo je marginalno. Uvek treba imati napajanje bar 25-30% jače nego projektovana potrošnja.

za 4K (HEVC Main10, u narodu poznat kao x265 10bit) nabaviš polovnu GTX 950 (jači modeli iz 900 serije ne podržavaju 10bit) i taj deo si ispunio. eventualno GTX 1030 ili jače iz 1000/1600 serije

najbolje da uzmeš neku od predloženih Ryzen G konfiguracija. onda mogu igre i 4K a da ne pukneš preterano mnogo para na novu grafičku
Da li bi valjala ova?
Koliko je bolja od moje

preskupo.
ako kupuješ grafiku ne idi ispod rx 570 (amd) ili gtx 1650 (nvidia)

sve ispod toga je zamena babe za babu.

Ryzen 5600G ...........220e
SO-DIMM (laptop format)16gb ddr4 3200 MHz...........60e
nvme ssd 1TB wd SN550....100e
asrock deskmini x300.............160e
Gde ima da se nadje 5600g za 220e? Trenutno pokusavam da sklopim konfiguraciju za slican budzet kao alex1974, ali jedino sto nalazim je Ryzen 5600g za vise od 270e, po radnjama cak nalazim Ryzen pro 5650g za 31000 koji je po specifikacijama bolji od 5600g. Takodje me zanima kolika je optimalna jacina napajanja za ovakvu konfiguraciju bez graficke?

I ja bih voleo da znam gde ima, heh...

Zavisi da li planiraš da dodaš grafičku u skorije vreme i koju...
Ako ne, 300W je više no dovoljno.
Ako dodaješ...kao što rekoh, zavisi od grafike.

kp, a nije kristaps porzingis

Samo da vam kazem da na kp cene nisu kao sto pisu,kada kontaktirate prodavca videcete da je sve skuplje i ako ne kupite taj dan sutradan je jos skuplje,barem je tako kod vecine prodavaca koje sam kontaktirao.
Ovaj od koga sam narucio komponente mi je u pocetku bio skuplji ali posle dva dana trazenja ovi svi podigli cene tako da mi je na kraju on ispao najpovoljniji i u roku od ta dva dana nije podizao cene.

Ја бих поделио на пола. Једино што не знам онда да ли ссд равномерно уписује податке кроз обе партиције. Мислим, да ти се не истроши системска партиција, а ова друга остане нова ако у њу не уписујеш често. То ће неко упућенији да каже.

ovo nije tema kako instalirati OS na računar. @alex1974 , slobodno pokreni temu u odgovajućem delu foruma

Vrh Dno