Šta je novo?

Mobilni telefon Savet za srednju klasu telefona preko operatera

Koji mobilni telefon kupiti

wladymeer

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
505
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-4690 (3.5GHz)
Matična ploča
MSI H97M Eco
RAM
Patriot 16GB DDR3 800 MHz
GPU
NVidia GTX 1060 3GB
Storage
Samsung 840 Evo 250GB • Gigabyte GP 480GB • Hitachi HDD 2TB
Zvuk
SSL 2+ • JBL LSR305
Monitor
Hisense H39A5100
Ostale periferije
Audio Technica M50x
Laptop
Apple Macbook M1 (16/256)
Tablet
iPad 2 / iPad 3
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20 FE
Pametni uređaji
Soundpeats Sonic
Steam
djedroid
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Razmatrao sam da pronadjem kod A1 operatera Samsung S20 FE 780G verziju ali po specifikacijama počeo je da me svrbi dlan za Motorolu Edge20 Pro
Na papiru to izgleda kao fina dugoročna kupovina, pogotovu zbog 12GB RAM memorije. A i display port priključak mi je iskreno zanimljiv.

Treba mi neki zdravorazumski savet - šta da uzmem? S20 FE, Edge 20 Pro ili da sačekam S21 FE?

Prioritet mi je kamera i baterija. Alergičan sam na telefone koje ako uveče ne napunim ne znam šta da radim sutra.
Procesor mi je nebitan, nisam gejmer, i mimo socijalnih mreža, fotografija i google mapa sve ostalo bi radilo i na Huawei Red Star Editionu :)

Optički zoom jako cenim, toliko da iako mi se S20/S21 FE svidja po formatu, ipak bih pre uzeo 5x zoom nego OIS na glavnoj kameri
Pod uslovom da je kvalitet samih kamera u praksi sličan. Ne bih da se zaletim i uzmem telefon sa kamerom koja je "prosečna".

Poslednja izmena:
Prvo savrsen tel nema, svaki ima neku manu. Jel imas negde da probas Motorolu Edge 20 Pro, zbog softvera? Meni je kod njega mana sto nema ois, kad prvo pogledam spec.
Moje misljenje je da sacekas s21fe :D

Ono što me raduje jeste da je moguće isprobati Motorolu na 30 dana čak i putem obnove paketa što ču najverovatnije i da uradim.

Zvaću sutra operatere da vidim kakva je procedura ako odlučim da odustanem.

Šta bi S21 FE trebalo da ima bolje u odnosu na S20 konkretno? CPU i prednju kameru jel?

Galaxy A52s upravo izasao, deluje fantasticno :)

Bas ti treba opticki zum?
Ja sam u pocetku samo probao posto me je zanimalo kakav je 100x zum i to je to od famoznog zuma 😂
Ako hoces zum dobar, uz njega ide i ois pod stavkom bitno.

Svaki telefoto senzor stiže sa OIS. Zbog prirode zooma ne bi bilo moguće koristiti drugačije tu kameru. Samo ne treba brkati - glavna kamera može da bude bez OIS a da telefoto ima OIS - primer Realme X3, Edge20 Pro i ima sigurno još par mid-range modela.

A što se tiče zooma... 2016. godina. Pazario sam Galaxy K Zoom, više foto aparat nego telefon. 10x optički zoom sa sve objektivom koji iskače iz njega i Xenon blicem. Vreme ga nažalost pregazilo jer je imao 1.5GB RAM. Ali od tada jurim i nadam se da ću imati nešto slično. Nisam bio u prilici da uzmem P30 Pro kod operatera nažalost i dalje mislim da bi se najviše zabavio sa njim.

Znam da 8MP telefoto nije isto što i K Zoom, ali me raduje da ulovim kadrove poput ovih (nažalost slike su screenshot sa fejsa). Slika golubice je bukvalno uhvaćena jedno minimum 7 metara u vis. Sad mi krivo sto nisam slikao bez zooma da bude jasnije.

Životinjama i izlogu ne možeš da pridjes a da ne pokvaris kadar (kad slikas preko puta ulice, manje smetas u kadru)

U digitalni zoom ne verujem, ali verujem da neko sitno uvećanje preko optičkog može da prodje. Ali ukratko, da, optički zoom mi je jako drag feature 😉

Prilozi

• Screenshot_20210910-022200~2.png
    Screenshot_20210910-022200~2.png
    1.5 MB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20210910-022144~2.png
    Screenshot_20210910-022144~2.png
    2 MB · Pregleda: 23
  • Screenshot_20210910-022255~2.png
    Screenshot_20210910-022255~2.png
    1.1 MB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20210910-022342~2.png
    Screenshot_20210910-022342~2.png
    1.1 MB · Pregleda: 25
Poslednja izmena:
Onda si lepo uzmi neki mali foto aparat, ima ih prilično malih i tankih. Ne razumem ljude kojima je fotografija bitna a jure mobilne telefone za to.
Za telefon sa baš dobrom kamerom i optičkim zumom i stabilizacijom ćeš da platiš daleko više...

Nema sta da se razume

Mali fotoaparat nije nesto sto cu da nosim uvek sa sobom

Ni ja ne razumem ljude koji ne razumeju momenat uvek dostupnog aparata koji dobro slika. Na kraju dana aparat koji imaš je uvek bolji nego najbolji koji nemaš.

@wladymeer ja sam neko ko je pristalica dobre kamere, na telefonu. Ali iskren da budem nisam siguran u kojoj meri će te oduševiti 3x zoom kod gore pomentih telefona, s obzirom da si koristio 10x na k zoom.
5x je već nešto konkretno. Ali 2x i 3x mislim da nisu nešto WoW.

Takođe imaj u vidu da su kod 3x kamere najbolji rezultati na 3x zoom, kod 5x na 5x zoom, svi nivoi zumiranja između (npr 2x ili 4x) su samo kropovanje slike sa glavnog senzora, i nešto slabijeg su kvaliteta.

Zbog toga za iduću godinu pojedini proizvođači planiraju uvođenje varijabilnog zuma, gde je kvalitet na svim nivoima zumiranja podjednak. Ali sve je to rezervisano za najvišu klasu telefona.

Moj ti je savet da odeš do neke poslovnice operatera i na licu mesta probaš neki tel sa 3x zoom, npr s20 fe, ili npr pomenutu motorolu, i da sam odlučiš šta ti više odgovara.

Inače s21fe je pomeren tek za kraj oktobra.

Pa evo, poručio sam Motorolu Edge20 Pro, možda stigne već danas pa ću da vidim da okupim vlasnike S20 FE i A72, da fotkamo u sličnim uslovima pa da prelomim.

Motoroli svaka čast za akciju da isprobas telefon i vratiš ga u roku od 30 dana.

Nisam znao to za manje vrednosti zooma i nisam bas najsigurniji jer mi OIS treba i na 3x i na 4x zoom. Baš će Motorola biti zgodan primer jer glavna kamera nema OIS

Eh da A52s ima telefoto sve bih rešio verovatno... 😔
Ostaje nada da S21 FE neće biti Exynox.

Drug ima S21 Ultra i ima 2 zoom kamere jedna 3x zoom druga 10x, pri čemu je kvalitet najbolji na 3x i na 10x.
Sve između 1x i 3x, odnosno 3x i 10x je rezultat kropovanja slika sa glavnog senzora i softverske obrade. I takve fotke su naravno upotrebljive, ali sa manje detalja u odnosu na 3x i 10x
Zato su i ubacili tu kameru od 3x, da bi se pokrio "jaz" između 1x i 10x, i da bi omogućili kvalitet i na nižem nivou zuma.
Na isti način funkcionišu i kamere na p40 pro+.

Što se tiče exynosa na S21fe, mislim da to ne treba da te brine, jer je ovogodisnji exy daleko bolji od prošlogodišnjeg iz s20 fe. Pisali su ljudi u S21 temi da su zadovoljni baterijom na S21+ i ultra modelu.

Javi utiske o motoroli kad stigne i kako ti deluju kamere 🙂

Nazad
Vrh Dno