Šta je novo?

Hardver Savet za komponente

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Učlanjen(a)
14.08.2016
Poena
115
Poz svima,
Hteo bih da "osvezim" konfiguraciju pa bi mi dobro dosao savet iskusnijih, sta uzeti posto ne pratim hardver vec neko vreme te nemam blage veze sta je trenutno aktuelno.

Konfa koju sada imam:

Procesor: Intel G4560 @3.50GHz
Graficka: Nvidia GTX 1050ti
Ram: 8bg
Napajanje: LC6650GP3 650w ako se ne varam
Maticna: Asus B250-Pro

Treba mi nesto da gura win 11 i neku sledecu verziju (ovaj trenutni procesor nije podrzan). Komp koristim najvise za dizajn + web programiranje + spotify + browser sa 10ak tabova. U poslednje vreme cesto upalim i Blender (3D dizajn) mada je ovo zadnje samo amaterski pa mi nije toliko bitno. Igre ne igram osim na PS5, tako da mi za PC to nije toliko vazno.

Ono sto znam:

iOS nikako (koristim ga na poslu, bljak)
min 32 gb RAM-a, zlu ne trebalo

Ono sto ne znam:

Intel i5-i7 ili ryzen 5-7 ?
koja graficka a da ne kosta ko' prosecan auto?
da li uzeti obican SSD ili ovaj noviji NVME ili kako se vec zove? Sto se tice kapaciteta 1TB sasvim dovoljno (trenutno imam 256gb)
da li ovo moje napajanje (650w) moze da prodje ili pak treba uzeti nesto jace?
koliko je maticna bitna, predpostavljam da bih trebao ovu moju menjati?
neka preporuka za kuciste, ne treba nista sa RGB fazonima, nesto kompaktno da zavrsava posao posto je moje trenutno dosta izgrebano.

budzet do 1000e (ako ne moze jeftinije), moze KP, moze eponuda, sto jeftinije to bolje.

Имаш све услове за једноставан и повољан апгрејд, Win 11 ради сасвим фино уз 7-у генерацију Интела иако није званично подржан, баш сам пре неки дан "освежио" лаптоп на истој таквој платформи, при чему ја нисам могао да заменим 2/4 процесор који је остао уско грло.

Процесор i5-6500, i5-7500, i7-6700, i7-7700 зависи шта може да се нађе повољно, пожељно i7, и можеш задржати плочу. 8 Gb рама је недовољно за 11-цу, али рам и ссд су никад јефтинији тако да 2х16 GB рама + 1 TB NVME, вероватно и у Србији коштају нови испод 200 евра.
Напајање вероватно може да прође, али нисам сигуран колико је тај LC квалитетан, а и питање колико је старо, има у темама за напајања препорука за Cooler Master, чини ми се Seasonic и сл. повољна а квалитетна напајања.

Алтернатива је да продаш све ђутуре и пређеш на неку нову платформу, али то није повољно, пре свега нови процесори и плоче су прилично скупи, па ће се буџет брзо истопити.

NVMe su jeftini sada, za grafičku u krajnjem slučaju možeš da zadržiš trenutnu privremeno.

AMD ti teoretski nudi bolje uslove za kasniji upgrade, dok Intel najverovatnije nećeš moći kasnije na novu generaciju.

Odlucih ipak da menjam sve, iz starog kompa cu samo graficku da pozajmim na neko vreme.

Sklopih nesto, voleo bih da cujem misljenja, da li bi ste nesto menjali, da li nesto ne ide jedno sa drugim?

CPU: AMD Ryzen 7 5700X 8 cores 3.4GHz = 24k
Ploca: Gigabyte B550M K = 10k
Napajanje: GIGABYTE 650W GP-P650B = 8k
RAM: Kingston DDR4 32GB 3600MHz = 10k
SSD: Kingston 1TB M.2 NVMe = 9k
Kućište: MS Fighter S300 = 3k

Sve skupa 64k, posle bih ubacio recimo Radeon RX 6700

Manje vise sve je izbalansirano .. primedba na kuciste : dodaj jos neki dinar i uzmi MS sa mesh prednjom stranom
MS cyclops V i dokupi 3 - 4 ventilatora. Mislim da ne dolazi sa ventilatorima.
Nadam se da pod SSD si mislio na NVME Kingston KC3000 1Tb... NV2 bi bio promasaj

Meni je ovo full. Samo što se tiče ram-a, uzmi jedan slot od 32 i računaj da za par godina kad rešiš da nadogradiš, teško da ćeš moći da upariš... tako da taj ide na kp a ti uzimaš nešto 4x32 :)

@Dark Magician klikni na link 'ovaj SSD sam mislio' :)
Kingston 1TB M.2 NVMe SKC3000S/1024G SSD KC3000 series

Tako je, ovaj iznad sam mislio.

Inace, sve je vec poruceno, ocekujem sledece nedelje da ce biti srafanja.

Kuciste sam na kraju uzeo MS Industrial ARMOR V715 GAMING.

Plocu sam promenio i na kraju porucio Gigabyte B550M AORUS ELITE

I “otvorio” se za jos jedan stick od 32gb rama (ukupno 64)

U medjuvremenu sam otkrio da AMD Ryzen 7 5700X ne dolazi sa kulerom pa sad trazim i to plus razmisljam da zakacim na kuciste 2 ventilatora jedan napred da ubacuje vazduh, jedan nazad da izvlaci.

Jedina stvar koja me buni, ako sam dobro shvatio memorija ce da radi na 3200mhz a za 3600 bih trebao da menjam neke stvari u BIOS-u ili sam pogresno skontao i memorija ce po defoltu da radi na 3600?

Sto se tice memorije samo treba u BIOS-u da ukljucis XMP profil i radice ti na 3600MHz, bez ukljucivanja profila radice ti na 2400MHz.

Laicki receno, maticne ploce ne prepoznaju brzinu memorije, latencniju, voltazu itd. (morao bi rucno u BIOS-u da podesavas). I zbog toga svaka memorija ima XPM profil (to se ukljuci i memorija ce raditi na fabrickim podsavanjima u tvom slucaju 3600MHz). Samo ukljuci i ne beri brigu :)

Nazad
Vrh Dno