Šta je novo?

Hardver Savet oko procesora i grafičke

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Mat Cauthon

Zapažen
Učlanjen(a)
30.08.2021
Poena
21
Pozdrav, treba mi mišljenje o sledećem... Imam par grafičkih karti rx 580 4gb, jedna je završila kod sina u njegovom računaru sa r5 3600, a ja sebi sklapam nešto za posao, planiram 5600g, ali imam i opciju za 5600x. Koliko bi užasno bilo upariti 5600g ili 5600x sa ovom kartom? Jasno je da će biti usko grlo, ali bar dok ne bude nešto bolje za manje novca, ako se cene ikad dovedu u neku normalu? Hvala unapred!

Prodaću je svakako kad uzmem novu, nego se brinem kako će raditi sa ovim procesorima, ipak su daleko moćniji, da ne bude zamrzavanja, gašenja... 5600g mi je daleko bliži id 5600x, ne bih smeo da rizikujem da budem bez računara jer mi treba za rad. Samo se brinem koliko će to stabilno da bude.
Zašto užasno, pa RX580 je mnogo bolja za igranje od integrisane grafike u 5600G.
Nije konfiguracija namenjena za igranje, nego za posao, samo mi znači informacija koliko bi stabilan sistem bio.

Treba ti ta grafika za posao kojim se baviš, nije dovoljna integrisana?
Računam da će raditi brže i bolje od integrisane koja će mi biti bekap opcija jer ne smem da budem bez računara nikako.
Stabilnost nema veze sa jačinom karte.
Ako ćeš je koristiti da ti baca sliku uzmi 5600g i tu na prodaju...
Verovatno je nećeš ni koristiti u tom pc-u
Radim sa softverom za obradu novinskih članaka gde se ujedno radi i obrada slike i ocr teksta, to lepo radi na integrisanom čipu, ali računam da će bolje raditi sa diskretnom grafikom. Znači mogu zajedno da rade, to mi je važno.

Mislim da ti je bolje da prodaš rx580 sad jer ćeš uzeti super lovu. Cene novih karti verovatno neće padati značajnije, ali starih hoće i mislim da je sad ovo neki maksimum za te starudije. A sa 5600g će ti ostati sasvim ok integruša za vjek i vjekov 😉

Pozdrav, treba mi mišljenje o sledećem... Imam par grafičkih karti rx 580 4gb, jedna je završila kod sina u njegovom računaru sa r5 3600, a ja sebi sklapam nešto za posao, planiram 5600g, ali imam i opciju za 5600x. Koliko bi užasno bilo upariti 5600g ili 5600x sa ovom kartom? Jasno je da će biti usko grlo, ali bar dok ne bude nešto bolje za manje novca, ako se cene ikad dovedu u neku normalu? Hvala unapred!
Dobio si korisne savete, dakle, pre nego dam svoj predlog, ni na jedan nacin procesor i graficka nece se " suceljavati", drugim recima, sistem ce raditi apsolutno stabilno, pod uslovom naravno da su komponente po sebi ispravne i da ti je ostatak hardvera, medjusobno kompatibilan i " sposoban " da isprati ostalo. Moj je predlog, uz napomenu da me simpatizeri Radeonovih karti ne shvate pogresno, da prodas rx 580, uzmes gtx 1060, cak i varijantu sa 3 gb memorije, obe varijante, i od 6 i od 3 gb, jace su od rx 580, podjednako u profesionalnim aplikacijama, sintetickim testovima i igrackim naslovima, govorim ovo iz iskustva, dakle, kupis jednu od ovih varijanti, pritom cak ce ti i sigurno ostati nesto novca.

Šta će mu to druže, sam kaže da mu sa sadašnjom integrisanom sve radi ok, a ova u 5600g je mala aždaja za integrisane grafe i sve će raditi još bolje.
RX580 neka iskoristi za drugi računar ili proda, za ovu namenu je čist višak.

nVidia ima CUDA koja verovatno može biti od koristi za spomenuti softver za obradu novinskih članaka

Dobio si korisne savete, dakle, pre nego dam svoj predlog, ni na jedan nacin procesor i graficka nece se " suceljavati", drugim recima, sistem ce raditi apsolutno stabilno, pod uslovom naravno da su komponente po sebi ispravne i da ti je ostatak hardvera, medjusobno kompatibilan i " sposoban " da isprati ostalo. Moj je predlog, uz napomenu da me simpatizeri Radeonovih karti ne shvate pogresno, da prodas rx 580, uzmes gtx 1060, cak i varijantu sa 3 gb memorije, obe varijante, i od 6 i od 3 gb, jace su od rx 580, podjednako u profesionalnim aplikacijama, sintetickim testovima i igrackim naslovima, govorim ovo iz iskustva, dakle, kupis jednu od ovih varijanti, pritom cak ce ti i sigurno ostati nesto novca.
Čak sam razmišljao i o toj varijanti, zadržao karticu jer se dvoumim između 5600x i 5600g, ipak ću uzeti g varijantu jer ne smem nikako da ostanem bez računara, ako kartica otkaže. Hvala!
Neka proveri ali sumnjam, za ocr znam da najpoznatiji ABBY Finereader ne koristi gpu.
Program je rađen na abby-jevoj platformi, ali kombinuje i ocr i grafičku obradu, sad za detalje sitne, nisam programer pa da ne pametujem. Lepo on radi na Inetelovim procesorima sa integrisanom grafikom, a 5600g, koliko sam video, radi daleko bolje. A ja bih dodao i diskretnu čisto da sve to radi još brže. Ali svakako bi radilo i samo u apu opciji.

Poslednja izmena:
Neka proveri ali sumnjam, za ocr znam da najpoznatiji ABBY Finereader ne koristi gpu.
Program je rađen na abby-jevoj platformi, ali kombinuje i ocr i grafičku obradu, sad za detalje sitne, nisam programer pa da ne pametujem. Lepo on radi na Intelovim procesorima sa integrisanom grafikom, a 5600g, koliko sam video, radi daleko bolje. A ja bih dodao i diskretnu čisto da sve to radi još brže. Ali svakako bi radilo i samo u apu opciji.

Program je rađen na abby-jevoj platformi, ali kombinuje i ocr i grafičku obradu, sad za detalje sitne, nisam programer pa da ne pametujem. Lepo on radi na Intelovim procesorima sa integrisanom grafikom, a 5600g, koliko sam video, radi daleko bolje. A ja bih dodao i diskretnu čisto da sve to radi još brže. Ali svakako bi radilo i samo u apu opciji.
Ne može da bude brže ako se ne koristi.
Ali kao što kažeš već je imaš u "fioki" pa testiraj razliku.

Vrh Dno