Šta je novo?

Sav taj pank

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,175
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav ljudi, odgledao sam na YouTub u, dokumentarac RTS a "Sav taj pank". Mogu da kažem da me je baš oduševio. To me je i inspirisalo da napravim ovu temu. Ovde možemo da pišemo o početku Panka, svim ex Yu grupama, posebno o pesmama. Verujem da ima i starijih članova. Mi možemo da pišemo kako smo se osećali, kako su nas gledali, možda i neka anegdota iz tog perioda :)

"Pankrti su legendarna jugoslovenska i slovenačka grupa, autori prvog pravog pank albuma kod nas, kultnog „Dolgcajt“. Ovi pioniri panka na Balkanu i jedna od najsnažnijih pojava u ovdašnjem rokenrolu, ponovo su na turneji, sa jakim razlogom! Tačno je 45 godina od objavljivanja njihovog debi izdanja, kojeg kritičari smatraju jednim od najuticajnijih albuma u istoriji ovdašnje rok scene.

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1800 RSD"

Pankrti-instagram-post-01-2046x2048.jpg

Bas sam u nedelju gledao ovaj dokumentarac. Odlicno je sto se ovako nesto snimilo iako mislim da ima nekih rupa. Reprizirao odmah sutradan sa cerkom i sinom.
Obrati paznju na moj avatar ovde na forumu i bice ti jasno sve.
Punk's not dead!

Baš ću pogledati, a i tema zanimljiva, mada sam ja iz hardcore priče, tako da sam ceo taj ex yu pank preskočio :)

Ok je dokumentarac, gledao sam ga na preskok ali cini mi se da fale neki bendovi koji su imali i imaju jos uvijek dosta jak uticaj npr. KUD Idijoti.
Meni zanimljiv bend iz Subotice pod imenom Nade iz inkubatora nije pomenut a oni su jos sredinom 1978 poceli sa punk svirkama. Bili su 1987. godine u finalu zajecarske gitarijade i publika ih proglasava najboljim. Igrom slucaja radio sam ljeta, sada vec daleke, 1997. godine sa Radetom (bubnjar) i Draganom (vokal/gitara) i to je bilo nezaboravno iskustvo.

E ovo nisam, da li sam imao muku da ga pronađem, stoji mi odavno na imdb listi. Koliko vidim, ovaj obrađuje baš onu prvu epohu do sredine osamdesetih, ali gledao sam nekoliko koji se bave periodom od kraja osamdesetih do polovine devedesetih. Sve posle toga više nije to, to, bar meni. Drugi klinci, drugačija shvatanja cele priče. Ne samo tamo, nego i ovde. Zadnje što sam pogledao bio je onaj sa Stigmom iz 2017.

Upravo pogledah dokumentarac iz prvog posta. Dobar je i mogu samo reći da se isti obrazac ponavljao i kasnije, ranih i srednjih devedesetih, kako sa bendovima, tako i sa ljudima koji su slušali i živeli taj hc/pank. Nisam nešto preterano u toku sa bilo kojom domaćom scenom danas, pa ne znam kakva je situacija ali sigurno je puno drugačija i manje pankerajska.

Као што Ротен рече, рокенрол је превара, а са тим и панк.
Испумпавање балона незадовољства, дозирано и дириговано.
Лондон је 70их био препун ђубрета, капитализам је био на изисају, из ког га је извукао мтв и холивуд (уз пар ратова гратис).

Беда и "ангст" која је створила панк, је непоновљива у "друштву обиља" у коме сад живимо, где смо затрпани "забавом" "информацијама" и џанк фудом.

Панк је данас анахрон и бесмислен, јер је потомство уснуло а мозак им је утопљен у сало. Адолесценти данас гледају (камо среће да само слушају) Јужни Ветар, а глупост није блам.

Панк (и његова пост варијанта) је изнедрио велике тековине и заслужује своје место у историји уметности,
Али данашња репресија захтева много напреднију субверзију.

Као што Ротен рече, рокенрол је превара, а са тим и панк.
Испумпавање балона незадовољства, дозирано и дириговано.
Лондон је 70их био препун ђубрета, капитализам је био на изисају, из ког га је извукао мтв и холивуд (уз пар ратова гратис).

Беда и "ангст" која је створила панк, је непоновљива у "друштву обиља" у коме сад живимо, где смо затрпани "забавом" "информацијама" и џанк фудом.

Панк је данас анахрон и бесмислен, јер је потомство уснуло а мозак им је утопљен у сало. Адолесценти данас гледају (камо среће да само слушају) Јужни Ветар, а глупост није блам.

Панк (и његова пост варијанта) је изнедрио велике тековине и заслужује своје место у историји уметности,
Али данашња репресија захтева много напреднију субверзију.

Baš sam hteo ovih dana da napišem nešto u sličnom pravcu. Pokušaću sa svojim skromnim znanjem da napravim vezu između panka kod nas i Engleza, a kasnije panka i Skinhedsa. Pa da počnemo. Pank je nastao sredinom 1970-ih u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Manje je poznato kod nas, da je u isto vreme, možda čak i malo pre nastao u Austaliji. Ovo je verovatno zato što je Australijska scena bila više underground, i zbog toga što je ostala u senci Američke i Britanske scene. 1977 godina se smatra zlatnim dobom, ili što bi mi rekli velikim bumom, jer su tada izašli albumi koji su postali baš ikone - klasici za sva vremena. Sada ću da nabacam neke bendove. Među prveima u SAD bili su bendovi kao što su The Ramones, Patti Smith, i Television. Scena se formirala oko kluba CBGB u Njujorku. Britanski pank je bio siroviji, politički nabijen i više klasno obojen. Važni bendovi bili su Sex Pistols, The Clash, i Siouxsie, Banshees. U Australii su to bili The Saints i Radio Birdman. Od albuma:

Britanci​

1. Sex Pistols – Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols
    • Sadrži himne poput "Anarchy in the UK" i "God Save the Queen"
    • Ovaj album je definisao britanski pank i izazvao haos u javnosti.
  2. The Clash – The Clash
    • Pesme: "White Riot", "London’s Burning", "Career Opportunities"
    • Povezao pank sa političkim aktivizmom i socijalnom tematikom.
  3. The Damned – Damned Damned Damned
    • Prvi pank album objavljen u Velikoj Britaniji (februar 1977).
    • Bend koji je često u senci Pistols-a i Clasha, ali itekako bitan.

Amerikanci​

1. Television – Marquee Moon
    • Tehnički kompleksniji i više art-punk, ali jako uticajan.
    • Izašao u februaru 1977, postao kultni klasik.
  2. Dead Boys – Young, Loud and Snotty
    • Jedan od prvih američkih bendova koji je doneo agresivniji, "street punk" zvuk.
  3. Ramones – Rocket to Russia
    • Treći album Ramonesa, sa pesmama poput "Sheena Is a Punk Rocker".
    • Dodatno učvrstio njihov uticaj u Americi i Evropi.

Australijanci

The Saints – I'm Stranded (1977)

• Prvi australijski pank album, i jedan od prvih pank albuma na svetu!
  • Pesma "I'm Stranded" je objavljena još krajem 1976. — pre nego što su Sex Pistols izdali svoj prvi singl!
  • Britanski muzički magazin Sounds je proglasio pesmu za “instant klasik”.
  • Album ima sirov i brz zvuk, a bend je dolazio iz Brisbane-a, što je u to vreme bio konzervativan grad — bunt je bio još izraženiji.

🎤 Radio Birdman – Radios Appear (1977)

• Kombinovali su pank sa Detroit rokom (inspiracija: The Stooges, MC5).
  • Kultni status — više garage/punk nego klasičan UK punk.
  • Pesme: "New Race", "Aloha Steve & Danno".
  • Poreklom iz Sydney-a, imali su DIY pristup i osnovali sopstveni klub The Funhouse.

X
    (iz Sydney-a) – formirani krajem 1977, vrlo sirov, heavy punk zvuk.
    Victims (Perth) – jedan od prvih bendova iz zapadne Australije.
    Boys Next Door (kasnije The Birthday Party) – više art-punk/noise, sa Nickom Cave-om.

Zanimljivost:​

Australijski pank je često bio autonomniji i manje politički od Britanskog. Imao je jaku DIY scenu, često više povezan sa garažnim i pub rock korenima, ali jednako subverzivan i energičan. Baš sam se raspričao o Austrijancima :)

Šta je bio cilj panka:​

1. Pobuna protiv establišmenta:
    • Pank je bio reakcija na političku i društvenu klimu tog vremena — ekonomske krize, nezaposlenost, klasne nejednakosti i konzervativne vrednosti. Bendovi poput Sex Pistolsa u pesmama kao što je "God Save the Queen" direktno su izazivali monarhiju i autoritete, ismijavajući ih kao simbole ugnjetavanja.
  2. Protivljenje komercijalizaciji muzike:
    • U doba kada su vladali glamurozni progresivni rok i disco, pank je želeo da vrati muziku "običnim ljudima". Cilj je bio da se pokaže da svako može da svira — nije bilo potrebno virtuozno umeće ili skupi instrumenti. Tri akorda i energija bili su dovoljni, što su bendovi poput Ramonesa oličavali.
  3. DIY (Uradi sam) etika:
    • Pank je promovisao filozofiju samostalnosti — od snimanja ploča u garažama, preko pravljenja fanzina, do organizovanja koncerata van zvaničnih kanala. Ovo je bio cilj da se izbegne kontrola velikih korporacija i da se stvori nezavisna subkultura.
  4. Izražavanje nezadovoljstva i autentičnosti:
    • Tekstovi su često bili sirovi, direktni i ljuti, baveći se temama poput otuđenja, besmisla života, korupcije i licemerja. Pankeri su želeli da budu glas mladih koji su se osećali zanemareno od strane društva.
  5. Rušenje društvenih normi:
    • Kroz izgled (razderana odeća, sigurnosne igle, šiljate frizure) i ponašanje, pank je izazivao konvencionalne ideje o lepoti, modi i pristojnosti. Cilj je bio šokirati i provocirati, ali i osloboditi ljude od pritiska da se uklapaju.
  6. Stvaranje zajednice:
    • Iako je bio buntovnički, pank je težio da okupi ljude sličnih stavova. Koncerti su bili prostor gde su se marginalizovane grupe — radnička klasa, nezadovoljna omladina — osećale prihvaćeno.
Primeri bendova poput The Clash pokazuju da je pank kasnije dobio i politički cilj, boreći se protiv kapitalizma, rata i nepravde, dok su drugi, poput The Damned, više naglašavali zabavu i nihilizam. Ukratko, cilj panka nije bio jedinstven ili strogo definisan, već je bio fluidan — od čiste destrukcije starog sistema do stvaranja prostora za slobodu i autentičnost.

Ovo je bio kao mali uvod, nastaviću sutra sa osvrtom na nas.

Панк је у буквалном преводу мушкарац који се проституише, не бараба или слично. То значење је усвојено деценијама касније.
Одећа и иконографија су преузете из клубова хомосексуалаца.

Настао је после 68, као пројекат култур марксизма, дефинисан у хамбуршкој школи, Хоркхајмер/Адорно/ Маркузе.
Када је одлучено да покретачка снага "револуције" не треба да буде радничка класа, већ мањинске групе.

И као и целе 68машке (режиране) демонстрације је одговор мегакапитала (империје) на покушај иступања из Нато, које је извео Де Гол, и због кога је он, и цела европа, брутално кажњен.

Марксизам, Хипи, панк и адолесцентска контракултура, црни пантери, индијске/окулт секте...

Све је то другари, створила Империја.
4 your pleasure, and occupation.

Its a swindle.

Poslednja izmena:
Odete na Gobline ili na Ritam Nereda, dok još imate prilike za to, i shvatite da pank za sada u nekoj svojoj formi nije mrtav. I još se iznenadite koliko klinčadije dolazi na svirke.

Meni je žao što grandž nije našao plodno tlo na ovim prostorima, lijepih stvari ima na ovim prostorima ali toga baš i ne. Nešto najbliže tome su bili Bjesovi, šteta što se Zoran nije do kraja izborio sa svim svojim demonima, ali je verovatno i zahvaljujući tome ostavio neke vanvremenske tekstove.

Vasoj paznji preporucujem vrlo mlad sastav Skelet psiho manijaka

Klinci su bili gosti Goblina u ovogodisnjoj turneji u Srbiji. U njihov mlad staz vec ima tri vrlo drustveno aktivne numere po tekstovima uz vrlo kvalitetan zvuk. Treba uvek podrzavati mlade umetnike stoga njihovu energiju mozete da ispratite na po meni vrlo kvalitetnom sada vec tradicionalnom Bunt rock festivalu.

Vasoj paznji preporucujem vrlo mlad sastav Skelet psiho manijaka

Klinci su bili gosti Goblina u ovogodisnjoj turneji u Srbiji. U njihov mlad staz vec ima tri vrlo drustveno aktivne numere po tekstovima uz vrlo kvalitetan zvuk. Treba uvek podrzavati mlade umetnike stoga njihovu energiju mozete da ispratite na po meni vrlo kvalitetnom sada vec tradicionalnom Bunt rock festivalu.

Hvala za info. Upravo preslušavam, zvuči obećavajuće

Duh panka i dalje jezdi pustarama Australije, imaju dve fantasticne ,besne devojke, jedna je Ecca Vandal, drugu sami promadjite,molicu lepo_Opservacije gosn Kokana su tacne, al sta cu, volim i dalje da se protresem ko nekada.Sto godine vise prolaze, sve mi vise prija bucno i brzo,sve radim suprotno!

Duh panka i dalje jezdi pustarama Australije, imaju dve fantasticne ,besne devojke, jedna je Ecca Vandal, drugu sami promadjite,molicu lepo_Opservacije gosn Kokana su tacne, al sta cu, volim i dalje da se protresem ko nekada.Sto godine vise prolaze, sve mi vise prija bucno i brzo,sve radim suprotno!

Hvala za informaciju o Ecci Vandal. Veoma mi je zanimljava

Nemojte sutra da mi propustite Ritam Nereda na Bulevaru, svi u NS :)

Депонија, тетрис панк.
Квалитет омота једнак квалитету свирке.
Пс - ово детенце са слике је певач бенда.
:)

Nazad
Vrh Dno