Šta je novo?

SATA2 vs SATA3

agw

Cenjen
Učlanjen(a)
20.01.2011
Poena
151
Pokusavam da sklopim jednu jacu macinicu za video montazu

MSI P67A-GD65, i7-2600, 16GB DDR3,

sistemski SSD 128GB

radni HDD 2T

E sad kod HDD sam u dilemi sta je brze SATA2 3GB 7200rpm ili SATA3 6GB 5900rpm (oba sa 64MB)

Ovaj sa 7200RPM... bez obzira na tip konekcije.

P.S. Pogresno si napisao oznake brzine... treba 3Gb/s i 6Gb/s.
Ovako izgleda kao da im je to kapacitet - 3GB i 6GB.

Mehanicki diskovi su skoro "probili" limit ATA133 standarda, a jos nisu "prebacili" SATA150, tako da dokle god je u pitanju mehanicki hard disk, razlike izmedju SATA 1,2 ili 3 uopste nema, ili se meri promilima.

Ovaj sa 7200RPM... bez obzira na tip konekcije.

P.S. Pogresno si napisao oznake brzine... treba 3Gb/s i 6Gb/s.
Ovako izgleda kao da im je to kapacitet - 3GB i 6GB.

Da greska ali tih kapaciteta odavno nema (mada sam jedan od 2GB pre neku nedelju izvadio iz zeninog racunara, stojao je tamo desetak godina a mozda i vise i jos radi)

Sad kad ti napisa ovo - dobro si mi skrenuo paznju, meni u glavi TB-i... mislio sam da su ono 3TB i 6TB :D

Znaci nisam jedini. Jos se cudim kad su izasle te 3TB i 6TB varijante :d

Pa 3TB-a jos i ima... ali 6 vala jos ni u najavi :d

***, oslepesmo s' godinama :p

Za 3TB znam ali kontam, nove ploce, vece gustine... Godina proizvodnje je uvek problem, oslabila nam optika :p

Za 3TB znam ali kontam, nove ploce, vece gustine... Godina proizvodnje je uvek problem, oslabila nam optika :p

Plafon je trenutno na 750GB po ploci, jel' tako bese, i to je slucaj sa WD-ovim 3TB zelembacem.. nista novije po tom pitanju nije izbaceno, koliko ja znam. (a voleo bih neki 1.5TB Black sa dve takve ploce, ili pak neki ekvivalentan Spinpoint Fx ;))

Te niceg novog nema na tom frontu, a kud i da bude, kad vidis da ima problema i sa tim i takvim diskovima, te uz njih pristizavaju i namenske PCIe kartice kako bi mogao da ih valjano iskoristis... :p

exkjuz mi, a zar nije bolje na mašinu koja će stalno drljati po sistemskom disku staviti neki raid umesto ssd-a, msm znamo da se ssd-ovi imaju određeni broj read/write ciklusa i kad se to potroši zdravo đaci a intenzivna upotreba mu degradira performanse, doduše jedno 6-7 meseci nisam pratio scenu ssd-a pa možda se nešto i promenilo ???

^

Negde sam citao da Intel garantuje da se na njegovim SSD-ovima moze upisivati 100GB podataka svakoga dana, a garancija im je 3 godine. To znaci da ce disk postati prevazidjen po performansama i kapacitetu pre nego sto crkne. Naravno, u realnim uslovima upotrebe uvek je moguce da SSD crkne i u toku garancije, bas kao svaka druga komponenta.

Mehanicki diskovi su skoro "probili" limit ATA133 standarda, a jos nisu "prebacili" SATA150, tako da dokle god je u pitanju mehanicki hard disk, razlike izmedju SATA 1,2 ili 3 uopste nema, ili se meri promilima.
par pitanja:
133 i 150 su prebacivanje mb u sekundi jel?
ako je tako, sta onda oznake 3gb/s i 6 znace?
kolika je razlika u ceni izmedju sata 1 2 i 3 ako kazes da nema tolike razlike?
i koliko diskova ima jedan hard disk?

laik sam, hvala na razumevanju :D

par pitanja:
133 i 150 su prebacivanje mb u sekundi jel?
Da... al' to je teoretski maksimum konkretne magistrale, dobijen množenjem radnog takta sa njenom širinom, dok je realni maksimum ipak nešto niži.

ako je tako, sta onda oznake 3gb/s i 6 znace?
To su Giga bitovi u sekundi. Brzina serijske veze se navodi u bitovima u sekundi, a paralelne u bajtovima. Primetio si da se i mrežni uređaji i protokoli definišu u kbps, Mbps ili Gbps... malo 'b' je od bit.

kolika je razlika u ceni izmedju sata 1 2 i 3 ako kazes da nema tolike razlike?
Razlika u ceni samih kontrolera, tj elektronike nije velika, a kada pričamo o finalnom proizvodu, tj hard disku... noviji modeli koriste i noviji SATA interfejs. Ne poredi se tu samo interfejs, već kapacitet diska i drugi njegovi brzinski parametri.

Kada bi isključio write-back keširanje, teško bi izmerio ikakvu razliku u performansama istog (SATA2) diska zakačenog prvo na SATA150, a potom na SATA300 kontroler.

i koliko diskova ima jedan hard disk?
Zavisi od diska. Od 1 do 5. I to se zovu ploče.

laik sam, hvala na razumevanju :D
No frks. ;)

To su Giga bitovi u sekundi. Brzina serijske veze se navodi u bitovima u sekundi, a paralelne u bajtovima. Primetio si da se i mrežni uređaji i protokoli definišu u kbps, Mbps ili Gbps... malo 'b' je od bit.

moje pitanje je onda sta su serijske veze i sta to meni znaci u praksi? :p

Kada bi isključio write-back keširanje, teško bi izmerio ikakvu razliku u performansama istog (SATA2) diska zakačenog prvo na SATA150, a potom na SATA300 kontroler.

pa jel 300mb neki "maksimum" sto se tice brzine prebacivanja falova ili ima brze? i jel moze onda da se na sata jedan prikaci 300 konektor?

moje pitanje je onda sta su serijske veze i sta to meni znaci u praksi? :p
Serijaska veza je ona veza u kojoj se podaci šalju serijski (bit po bit) i tebi to ne znači ništa. :D

pa jel 300mb neki "maksimum" sto se tice brzine prebacivanja falova ili ima brze?
Ima brže. Uvek ima brže... :) Treća revizija SATA protokola je donela 6Gbps signalizaciju, a neki SSD-ovi su već uspeli da proture i preko 500MB/s kroz takav link.

To je trenutno i najbrži HDD interfejs kod PC-a. Naravno storedži enterprajz klase koriste SAS (multiline), 8GFC i InfiniBand koji omogućuju još veće brzine prenosa, ali to opet tebi u praksi ništa ne znači. :)

i jel moze onda da se na sata jedan prikaci 300 konektor?
Da. Fizički i električno su svi kompatibilni i unapred i unazad.

P.S. Ovo su tako osnovne informacije da ih imaš i na Vikipediji.

Posto hoces komp za video montazu SSD za sistem je ok (nije neophodan ali ga je lepo imati) Sto se radnog diska tice bolje je uzeti 2 radna, na jednome se drzi sirovi materijal, grebuje se na njega a na drugi se renderuje ili situacija kad ti treba da povuces vise video traka (npr 4 a dogadjalo mi se i 10-tak) u isto vreme pa da snimis na traku a da ne gubis vreme na render stavis 2 video clipa na jedan disk a 2 na drugi (samo primer, zavisi koliko ti clipova treba)
Ako vuces recimo 4 trake sa istog diska + grafiku i krol, moze da trzne zato sto disk ne moze da stigne sve da iscita pogotovu ako radis sa hd-om. U svakom slucaju mnogo je komfornije raditi sa 2 radna diska. Sto se tice brzine uzmi diskove na 7200 i da ne budu green varijante koje povremeno odu u sleep. Moze i taj sleep da se sredi sa Advanced power management ali se sa time nisam igrao.

Vrh Dno