Mitrovski Igor
Slavan
- Učlanjen(a)
- 17.01.2005
- Poena
- 320
WTF are 6 Raptors doing there???
I was wondering that too.
WTF are 6 Raptors doing there???
Ma znam ja da 30% otpada na parity, ali sta ovo znaci?!tako da je sa tim backup-om moguce oporaviti bilo kojih 30%.
Molim autora gornjeg posta da ponovo procita citirani moj, a zatim svoj post![]()
nemoj se ljutit ali nisi u pravu kad si ono napisao. ono jeste tako kako si napisao ali nije prikladno za upoređivanje
Laicki receno - i netacno. Tacno je da na racunaru NISTA nije BAS istovremeno, ali dodatno vreme potrebno za pisanje kopije u RAID0+1 ili RAID10 je neprimetno i odnosi se samo na dodatne kalkulacije i komande koje kontroler treba da izvrsi tj. posalje. Samo zapisivanje informacija se vrso "istovremeno".RAID 0+1 nosi usporenje sa sobom jer kontroler "gubi vreme" za backup podataka
Možda po nekim testovima neprimetno, ali u realnom radu se oseti da je random access sporiji u RAID-u, a to je 90% svakodnevnog rada na prosečnom desktop računaru.Za RAID0 raste vreme pristupa neprimetno, cak i na onboard kontrolerima. Ako postoji caching scheme za read/write, onda je taj rast zanemarljiv. Da ce raditi RAID0 sporije od single diska je netacno. (u vrlo malo situacija ce raditi brze).
Svakako da je RAID0 sa dva Raptora dobra stvar, ali i skupa, malo ljudi je spremno da kešira za jednog Raptora, a kamoli za dva.Da je Raptor bolji za sistem nego RAID0 neka DRUGA dva SATA/IDE diska, jeste (ali nije bolji od RAID0 dva Raptora).
Da li si ti to probao ili pričaš na osnovu teorije? To što kažeš možda i jeste tako na RAID kontroleru koji košta 200 evra, ali teško da je tako na integrisanom RAID kontroleru....dodatno vreme potrebno za pisanje kopije u RAID0+1 ili RAID10 je neprimetno i odnosi se samo na dodatne kalkulacije i komande koje kontroler treba da izvrsi tj. posalje.
Hoce, ako se tvoj kontroler zove nvRaid. U suprotnom ne.Možda po nekim testovima neprimetno, ali u realnom radu se oseti da je random access sporiji u RAID-u, a to je 90% svakodnevnog rada na prosečnom desktop računaru.
Slazem se - koja je poenta ovoga i gde to ide uz ostalo sto sam ja rekao?Svakako da je RAID0 sa dva Raptora dobra stvar, ali i skupa, malo ljudi je spremno da kešira za jednog Raptora, a kamoli za dva.
Intel ESB2 (ICH8R, sa 6 Raptora), ICH5 (sa dva Raptora), promise onboard (2 Raptora, mislim da je bio TX2, nisam siguran za naziv), nvRaid (4 Raptora).Da li si ti to probao ili pričaš na osnovu teorije? To što kažeš možda i jeste tako na RAID kontroleru koji košta 200 evra, ali teško da je tako na integrisanom RAID kontroleru.
Ko te je slagao da je na DESKTOP-u 90% random I/O?ali u realnom radu se oseti da je random access sporiji u RAID-u, a to je 90% svakodnevnog rada na prosečnom desktop računaru.
Probao sam na ich6r kontroleru sa dva Seagate-a i sve operacije gde do izražaja dolazi random pristup podacima su iste ili sporije od single harda. Pritom hardovi podržavaju NCQ, a kontroler je u slučaju single harda bio podešen u AHCI mod.Hoce, ako se tvoj kontroler zove nvRaid. U suprotnom ne.
pa ti si rekao sledeće:Slazem se - koja je poenta ovoga i gde to ide uz ostalo sto sam ja rekao?![]()
Dakle, pomenuo si RAID0 od dva Raptor diska, o čemu pre toga uopšte nije bilo reči, a prvenstveno iz razloga što je za većinu ljudi puno da kupe i jednog Raptora, a kamoli dva. Čisto sam ti skrenuo pažnju na finansijski momenat, ništa više.Da je Raptor bolji za sistem nego RAID0 neka DRUGA dva SATA/IDE diska, jeste (ali nije bolji od RAID0 dva Raptora)
Na kom to drvetu rastu Raptori, pa da odem i uberem i ja jedno 5-6 komada?Intel ESB2 (ICH8R, sa 6 Raptora), ICH5 (sa dva Raptora), promise onboard (2 Raptora, mislim da je bio TX2, nisam siguran za naziv), nvRaid (4 Raptora).
Sve je to ok, ali ne kapiraš poentu onoga što sam ja rekao. Rekao sam jasno da je dobit sa RAID0 primetna prilikom transfera velikih fajlova (najprostije rečeno), dok za sistem disk RAID0 nudi daleko manje. Pored toga što zahteva 2 fizička diska, povećava verovatnoću gubitka podataka duplo, a pritom ne nudi nešto posebno što se performansi tiče.Meni je bitno ako je i 5% brzi rad tako da sve, sto se diskova tice, isprobam.
Čisto neka moja slobodna procena, ne tvrdim da je taj procenat tačno 90%, mada je to u krajnjoj liniji i nebitno, suština onoga što sam hteo reći je da je najveći deo rada prosečnog korisnika random pristup disku jer se većina igara, programa sastoji (uglavnom) od puno relativno malih fajlova pa se mnogo vremena "izgubi" na traženju fajlova po disku, tako da RAID0 ne može da zablista u punom sjaju, a ako je kontroler loš, može čak i da se izgubi.alfaunits je napisao(la):Ko te je slagao da je na DESKTOP-u 90% random I/O?
Pa ***, kazes da je RAID0 brzi od single, a onda RAID0 znaci dva 7200rpm a single je Raptor? Naravno da ce Raptor biti brzi. Uporedjuj jaja i jaja, ne babe i zabe.Dakle, pomenuo si RAID0 od dva Raptor diska, o čemu pre toga uopšte nije bilo reči
Daj konkretne brojke. Mrzim da se prepirem sa "kucnim" korisnicima o HDD perforansama. Evo ti nekoliko konkretnih brojki:Rekao sam jasno da je dobit sa RAID0 primetna prilikom transfera velikih fajlova (najprostije rečeno), dok za sistem disk RAID0 nudi daleko manje.
2diska u raid 0 dobijes 1 disk i nije prakticno da upoređujes sa 2 koja nisu u raid-u i covek je u pravu kad kaze da je isto kao i kad imas 1 disk i crkne
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari