Šta je novo?

Sata Raid 0 za ili protiv?

nik378

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2007
Poena
304
Vasa licna pozitivna i negativna misljenja o ovom tipu vezivanja.

Najbolji tip vezivanja ako hoces brzinu, ali ne i sigurnost podataka.

A da li ta vrsta vezivanja povecava sansu za kvar diska?

Ne ali povecava rizik za gubljenje podataka u slucaju kvara diska.

Koje diskove planiras da vezes u RAID?

Ja glasam za!
Ali ipak pravim backup na ext., za svaki slučaj.

Stvarno mi nije jasno zasto ljudi stalno pricaju o tom gubljenju podataka. Pa koliko ljudi ima jedan disk i kada im on rikne isto tako gube sve podatke, zar ne? Povezao bih dva harda od 250gb iste oznake 2500ks.

Pa nije isto nikako:
Imas 2 diska koja nisu povezana u raid: crkne jedan a drugi ne, otisli su svi podaci sa tog jednog
Imas 2 diska u raid 0: crkne 1 disk a drugi ne, otisli su svi podaci sa celog raida.
Imas 2 diska u raid 1: crkne 1 disk a drugi ne, svi podaci su sacuvani.

Moze se zato koristiti Raid 0+1 koji kombinuje dva navedena, ali je neophodno imati 4 diska (po dva se vezuju u raid 0 koji se zatim vezuju u raid 1 i tako prave backup). Takodje neki novi kontroleri na plocama imaju mogucnosti i za Raid 5, za koji je neophodno bar 3 diska, ovaj raid ima neke brzinske prednosti slicne raid-u 0, a pravi, ako se dobro secam, do 30% backup-a, ali na principu parity algoritama, tako da je sa tim backup-om moguce oporaviti bilo kojih 30%.

Pa nije isto nikako:
Imas 2 diska koja nisu povezana u raid: crkne jedan a drugi ne, otisli su svi podaci sa tog jednog
Imas 2 diska u raid 0: crkne 1 disk a drugi ne, otisli su svi podaci sa celog raida.

glavna prednost raid-a0 nad raid-om 1 je da raid 0 ima 2x vise memorije :smash:

Pa RAID 0 koriste najvise video montazeri zbog brze obrade materijala, naravno zbog zbira brzina oba HD-a! E sad ne secam se da li se dobija i zbir prostora tj 2 HD-a od 250 GB = 500 GB ili ostaje 250 GB????

glavna prednost raid-a0 nad raid-om 1 je da raid 0 ima 2x vise memorije :smash:

Covek je uporedio sve tri kombinacije po pitanju gubljenja podataka, jer je potegnuto pitanje pouzdanosti, ne prostora.

Poslednja izmena:
Ja vec neko vreme imam 4x250gb Seagate 7200.10 i 4x80gb Hitachi u RAID 0 nizovima i u radu se vidi lepa prednost u odnosu na jedan disk. Najveci dobitak performansi je tamo gde program pise velike temp fajlove ili gde je masovni kontinualni upis/citanje podataka.

Ja glasam ZA

jedino, morate znati shta radite. Ne mozete da se zezate sa mashinom, natezete FSB ne znam koliko, drmate kablove i kucishte itd. pa da posle ochekujete da sve bude ok.

Naravno backup se podrazumeva. Bilo da imate jedan ili 16 diskova u mashini.

Takodje neki novi kontroleri na plocama imaju mogucnosti i za Raid 5, za koji je neophodno bar 3 diska, ovaj raid ima neke brzinske prednosti slicne raid-u 0, a pravi, ako se dobro secam, do 30% backup-a, ali na principu parity algoritama, tako da je sa tim backup-om moguce oporaviti bilo kojih 30%.

33% gubis ako imas 3 diska ali moze da se veze i vise diskova. Kapacitet RAID 5 niza je:
(broj diskova -1) * kapacitet_jednog_diska

Za obican desktop sistem za sve pomalo - protiv.

Ja sam nekad imao iste ideje, i kombinovao razne diskove u raznim raidovima.
Posle svega toga "smirio" sam se sa kombinacijom:
1 sto-brzi disk za sistem i rad i 1 kakav god samo da je relativno velikog kapaciteta za storage.
Taj 1. za sistem i rad je u mom slucaju WD Raptor Sata 74Gb 10k rpm.

Ja sam nekad imao iste ideje, i kombinovao razne diskove u raznim raidovima.
1 sto-brzi disk za sistem i rad i 1 kakav god samo da je relativno velikog kapaciteta za storage.

Ja sam do istog zaključka došao još pre dve godine :)
Probao sam i RAID0, 1, probao sam da sistem držim na SCSI disku.... I došao sam do zaključka da mi je najbolja baš ta kombinacija 1 raptor za sistem, 1 veliki disk za storage i još jedan disk za transport podataka koji stoji u fioci. Meni je dobitak u performansama bio nevažan u poređenju sa poslom koji sam imao kada sam menjao diskove za druge, ili promenim ploču...

Ja imam i planiram 2 barakude sata II po 320gb u raid O a jedan wd od 400gb za data i sporadichni back up...

aha, a kod upisa velikih fajlova...

raid 0 je 2x brzi ili manje? i koliko manje :)

Ne znam napamet , ali imas takvih testova po net-u.

Secam se samo da je dosta brzi. Ali, ako su u raidu 2 "obicna" diska, nisu brza u odnosu na raptor. Ovo je sve subjektivno, naravno, davno me je proslo merenje stopericom i slicne egzibicije.

Moja najbolja kombinacija je: Sistem na 10k rpm, radni stripe i backup HDD ext.

Doduše nikako da pribavim taj 10k :).

Pa nije isto nikako:

2diska u raid 0 dobijes 1 disk i nije prakticno da upoređujes sa 2 koja nisu u raid-u i covek je u pravu kad kaze da je isto kao i kad imas 1 disk i crkne

Molim autora gornjeg posta da ponovo procita citirani moj, a zatim svoj post :)

Takodje neki novi kontroleri na plocama imaju mogucnosti i za Raid 5, za koji je neophodno bar 3 diska, ovaj raid ima neke brzinske prednosti slicne raid-u 0, a pravi, ako se dobro secam, do 30% backup-a, ali na principu parity algoritama, tako da je sa tim backup-om moguce oporaviti bilo kojih 30%.
Meni ovo nije sasvim jasno: kako sam ja skapirao RAID 5 imas 3 identicna diska sa kapacitetom 2 harda. Ako se pokvari bilo koji, na osnovu pariteta druga 2 je moguce rekonstruisati sve podatke. Brzina je valjda jednaka stripe-u (raid 0), ili gresim?

Meni ovo nije sasvim jasno: kako sam ja skapirao RAID 5 imas 3 identicna diska sa kapacitetom 2 harda. Ako se pokvari bilo koji, na osnovu pariteta druga 2 je moguce rekonstruisati sve podatke. Brzina je valjda jednaka stripe-u (raid 0), ili gresim?

Za RAID 5 je potrebno MIN 3 diska, a brzina RAID 5 sistema bi trebalo da je priblizno ista brzini RAID 0 sistema.

33% (trecina) je "backup", u stvari parity.
Idite na www.acnc.com pa onda na RAID edu ima odlicno obasnjenje i demonstracije kako radi koji RAID niz. Ali imajte na umu da podaci o performansama vaze za JAKO skupe kontrolere, ne za onboard igracke.

Da je RAID5 sa 3 brz kao RAID0 sa 2 diska - nije za pisanje, jeste za citanje.
Ako vam treba RAID5 za kucne potrebe (ili za neku torrent mashinu ili slicno), onboard R5 je dovoljan. Za bilo sta ozbiljno nije.

Vrh Dno