Pa nije isto nikako:
Imas 2 diska koja nisu povezana u raid: crkne jedan a drugi ne, otisli su svi podaci sa tog jednog
Imas 2 diska u raid 0: crkne 1 disk a drugi ne, otisli su svi podaci sa celog raida.
Imas 2 diska u raid 1: crkne 1 disk a drugi ne, svi podaci su sacuvani.
glavna prednost raid-a0 nad raid-om 1 je da raid 0 ima 2x vise memorije :smash:
Takodje neki novi kontroleri na plocama imaju mogucnosti i za Raid 5, za koji je neophodno bar 3 diska, ovaj raid ima neke brzinske prednosti slicne raid-u 0, a pravi, ako se dobro secam, do 30% backup-a, ali na principu parity algoritama, tako da je sa tim backup-om moguce oporaviti bilo kojih 30%.
Ja sam nekad imao iste ideje, i kombinovao razne diskove u raznim raidovima.
Posle svega toga "smirio" sam se sa kombinacijom:
1 sto-brzi disk za sistem i rad i 1 kakav god samo da je relativno velikog kapaciteta za storage.
Taj 1. za sistem i rad je u mom slucaju WD Raptor Sata 74Gb 10k rpm.
Posle svega toga "smirio" sam se sa kombinacijom:
1 sto-brzi disk za sistem i rad i 1 kakav god samo da je relativno velikog kapaciteta za storage.
Taj 1. za sistem i rad je u mom slucaju WD Raptor Sata 74Gb 10k rpm.
Pa nije isto nikako:
Imas 2 diska koja nisu povezana u raid: crkne jedan a drugi ne, otisli su svi podaci sa tog jednog
Imas 2 diska u raid 0: crkne 1 disk a drugi ne, otisli su svi podaci sa celog raida.
Imas 2 diska u raid 1: crkne 1 disk a drugi ne, svi podaci su sacuvani.
Meni ovo nije sasvim jasno: kako sam ja skapirao RAID 5 imas 3 identicna diska sa kapacitetom 2 harda. Ako se pokvari bilo koji, na osnovu pariteta druga 2 je moguce rekonstruisati sve podatke. Brzina je valjda jednaka stripe-u (raid 0), ili gresim?Takodje neki novi kontroleri na plocama imaju mogucnosti i za Raid 5, za koji je neophodno bar 3 diska, ovaj raid ima neke brzinske prednosti slicne raid-u 0, a pravi, ako se dobro secam, do 30% backup-a, ali na principu parity algoritama, tako da je sa tim backup-om moguce oporaviti bilo kojih 30%.
Meni ovo nije sasvim jasno: kako sam ja skapirao RAID 5 imas 3 identicna diska sa kapacitetom 2 harda. Ako se pokvari bilo koji, na osnovu pariteta druga 2 je moguce rekonstruisati sve podatke. Brzina je valjda jednaka stripe-u (raid 0), ili gresim?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari