Šta je novo?

SATA II bez AHCI da li moze?

Nisam.
I dalje se cuju kao centrifuga na staroj Gorenje masini za ves kupljenoj pre 15godina i topliji su na dodir u odnosu na stari WD 200Gb koji sam imao pre ova dva Seagate-a..
Ne znam kako se to kod tebe toliko cuje. Kod mene je taj disk potpuno necujan. Kada sam doneo komp kuci otvorio sam kuciste da vidim da li uopste radi :D. Nemoguce ga je cuti u zatvorenom kucistu.

Inace HD Tach pokazuje burst 226,7, average 79,8 i access 15,4.

Ja bih ti preporuchio da se za sada drzis iskljuchivo Seaate firme.Iz razgovora sa servisima u nashim firmama imam takav zakljuchak.

Dark, bez brige...
Imao sam i Maxtore kada ih je dosta kritikovalo, i to modele od 160 a posle 320GB
Inace sam u tim vodama (serviserskim).
Jedino sto nisam pratio neko vreme pa ne znam stanje sa novim modelima.
Tacnije ne znam kakva je situacija sa diskovima koji nisu u prosek konfiguraciji a koji bi lepo radili u Raid0.
U standard konfe bez dileme stavljam WD diskove zbog garancije i zbog maltene ni jedne reklamacije.
Lose stvari kod brendova se vezuju u 95% slucajeva za modele iz "nize" klase
barem po mojim iskustvima.
I ako su 40-80GB diskovi crkavali, mislim da i nisam imao vece diskove na reklamaciji tada.
Isto tako kupio sam 320GB diskove za sebe kada je 120GB postao maltene
standardna komponenta za klasicne konfiguracije.
Verujem, bez obzira na brend, da su diskovi koji se ne stancuju u velikim kolicinama,
tj recimo sada 500-750GB mnogo boljeg kvaliteta nego kada postanu standard na
prosecnim konfiguracijama (mislim naravno na nekada 40, pa zatim 80 a sada 160 i 250GB kao neki standard )

Poslednja izmena:
Tarmi Ricmi
Imam isti disk kao ti u tvojoj konfiguraciji(Seagate 320GB 7200.10 SATAII 16MB). Meni je ovaj od skoro počeo tako glasno da se čuje, da mi doje da razlupam kompjuter! Kakvo je stanje kod tebe?

Poslednja izmena:
Mislim da je bilo price ovde na Bench-u, da li je disk bucan ili ne zavisi od serije
tj tacnije gde je napravljen.
Ovi moji (2 kom) su napravljeni u Singapuru i nisu bucni.
Mada ... buka je subjektivna stvar.
Poz

Inace HD Tach pokazuje burst 226,7, average 79,8 i access 15,4.
Average ti je odlican, ali ti je access time prilicno los... a s obzirom da je rec o Seagate disku, te da sigurno nije rec o AAM setovanju na "tiho" - jednostavno je takav, izgleda.

Koliki treba da bude access time?
Pa negde izmedju 12.5 (13) i 14ms, na primer... ne znam sad tacno, mislim za (taj) Seagate, ovo je manje-vise rang standardnih vrednosti za 7200 hardove.
Vise obicno bude kada se preko AAM-a smanji buka. Tako, na burazerovom WD-u od 160GB je trenutno 20.0ms :D

Poslednja izmena:
Pa negde izmedju 12.5 (13) i 14ms, na primer... ne znam sad tacno, mislim za (taj) Seagate, ovo je manje-vise rang standardnih vrednosti za 7200 hardove.
Vise obicno bude kada se preko AAM-a smanji buka. Tako, na burazerovom WD-u od 160GB je trenutno 20.0ms :D

Onih 15,4 je bilo kada je u pozadini radio eMule. Sa iskljucenim svim programima je 14,8-14,9. Uglavnom, to je sto je :).

Pozdrav

@car - nije neophodna reinstalacija wina za ahci: evo ga uputstvo (link)
ne znam samo dal su okacili uputstvo za nove southbridge, ali i to moze da se sredi.

Poslednja izmena:
Nije tako... AHCI nema veze sa modom rada SATA diska. To se steluje iskljucivo dzamperima (znas ono, kad ga dzamperises na 1.5Gb/s, tj. SATA I, zbog kompatibilnosti sa nekom matorom plocom).

Kao sto rekoh, AHCI u sustini donosi samo NCQ i hot-plug.

P.S. I meni je hard u biosu namesten kao IDE (***, sad sve i da hocu AHCI, ne moze - moram da reinstaliram Windows :)), a u burst-u baca preko 220MB/s.
Dakle, to nema veze sa AHCI modom.

Hvala na informacijama care,
a evo ti poklon od mene:

Ne moraš reinstalirati windowse za ACHI:
http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=457699&pid=588980114&st=15&#entry588980114

Hvala na odgovoru ...
Da se saberem (pa ako se tada ne oduzmem:D) idem na nesto tipa 2x750GB
Procunjacu jos malo po net-u pa ako je sve kako treba vidim da ce se
Samsung optici u mojim racunarima verovatno pridruziti i hardovi
Ko bi rekao ... Samsung

Procitaj malo po Forumu i o drugim modelima, a ne samo slusate ovog Cara koji se vezao za WD kao da je glavni akcionar.
http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?p=1382235#post1382235
Ja sam ove izabrao iz mog skromnog iskustva, a vredi obratiti paznju i na Maxtora DM22 koji bi trebalo da je isti ovaj disk, samo jeftiniji u nabavci. Porucio sam ih i kada stignu izvrsicu direktno poredjenje.

Procitaj malo po Forumu i o drugim modelima, a ne samo slusate ovog Cara koji se vezao za WD kao da je glavni akcionar.
http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?p=1382235#post1382235
Ja sam ove izabrao iz mog skromnog iskustva, a vredi obratiti paznju i na Maxtora DM22 koji bi trebalo da je isti ovaj disk, samo jeftiniji u nabavci. Porucio sam ih i kada stignu izvrsicu direktno poredjenje.
:D:D:D:D

Na stranu to za akcije :d... nego, vide li ti, nesreco, kad je Tarmi ono postovao? :)
U to vreme nije ni bilo tih tvojih ljubljenih Seagate-a, a ni F1 Samsung-a... WD tad stvarno bese najbolji :)

Zaj***o sam se malcice u kupovini...nisam nesto mnogo ali sam se ipak za**bao
Uzeo sam 2 x 750GB Samsung F1 i stavio ih u raid0 ... ali nisam pogledao
pre kupovine ... postoji i Raid verzija samsung F1 diskova .... oznaka HE753LJ
Utisci ... generalno hard diskovi su malcice brzi od moji starih Seagate Baracuda isto u raidu
Pri kopiranju u raid sa i na neki drugi disk ide recimo 60MB/s naspram 50-55 kod
Seagate-a.
Pri kopiranju sa particije na particiju u okviru raid-a isto je malcice brze.
Pri dizanju operativnog sistema sve je za nijansu zivlje.
Ceo komp manje drlja po disku nego sa baracudama.

HD tach:
Average read malo bolji, burst rate tu negde ... nerealan
zbog ukljucene intel matrix storage opcije "volume write-back cache".
Random access time los zbog raid0.

Jedno merenje na brzinu 32MB long opcija.
Sve ovo na kontroleru iz juznog mosta ICH9R.

Popunjenost i fragmentiranost diskova je ... :d
ma salim se samo malo ... znam da popunjenost/fragment-zlzlz ne
utice na testove HDtach ali reko samo malo da ozivim stari stos ... gde je Lukija
cini mi se jedno 15-20 puta ponavljao da to nije bitan faktor i na kraju se smorio !
:d :d :d

Poslednja izmena:
:D:D:D:D

Na stranu to za akcije :d... nego, vide li ti, nesreco, kad je Tarmi ono postovao? :)
U to vreme nije ni bilo tih tvojih ljubljenih Seagate-a, a ni F1 Samsung-a... WD tad stvarno bese najbolji :)

Hebiga, nisam gledao datume.
Tarmi pa to bas i ne izgleda srecno u RAIDu, pogledaj moje skorove okacene na onom linku iznad.

U pravu si
Nije sjajno ali je bolje od starih Baracuda 7200.10
Moze da bude i zbog toga sto ovo nisu dve 750-ice raid edition
vec obicne 750-ice.
Svejedno - sta je tu je ... ostaju ... ne mogu da se bakcem sa podacima ponovo

moram nesto da primetim.. ali mi nemojte uzeti za zlo...
da me ne shvatite pogresno, zahvalan sam vam za savete i sugestije oko izbora hard diska pre par meseci..
ali cini mi se da su neki od vas teski fanatici... koji bi za 1% bolje ocene u sintetickim testovima bili spremni svaki mesec da kupe novi hard disk, i koji za 1% bolje ocene zale sto nisu uzeli raid-edition...
Mislim da li vama hard disk sluzi za ono sto je namenjen a to je da cuva podatke ili cisto da jurite neke imaginarne rekorde koji vama licno ne donose nikakvu realnu korist... Meni je mnogo vaznije koliko je hard disk pouzdan tj otporan na kvarove.. pa bih rado zrtvovao i malo od performansi, ako bih znao da je hladniji, ili dugotrajniji... a i kad kupim hard disk racunam da minimum 2-3 godine ne moram da brinem...

Samsunge sam uzeo malo iz hira, da promenim brand, delom iz dobrih ocena i komentara, ali nemam nikako nameru da iduceg meseca mastam o nekom novom hard disku koji ce se sigurno pojaviti, a biti bolji, duzi, veci, jachi, itd itd itd...

Izveo si zakljucke pogresno po pogresnoj logici.
Predrasude...
Naravno ja te pustam da i dalje budes u zabludi ... tvoja stvar.

Poslednja izmena:
moram nesto da primetim.. ali mi nemojte uzeti za zlo...
da me ne shvatite pogresno, zahvalan sam vam za savete i sugestije oko izbora hard diska pre par meseci..
ali cini mi se da su neki od vas teski fanatici... koji bi za 1% bolje ocene u sintetickim testovima bili spremni svaki mesec da kupe novi hard disk, i koji za 1% bolje ocene zale sto nisu uzeli raid-edition...
Mislim da li vama hard disk sluzi za ono sto je namenjen a to je da cuva podatke ili cisto da jurite neke imaginarne rekorde koji vama licno ne donose nikakvu realnu korist... Meni je mnogo vaznije koliko je hard disk pouzdan tj otporan na kvarove.. pa bih rado zrtvovao i malo od performansi, ako bih znao da je hladniji, ili dugotrajniji... a i kad kupim hard disk racunam da minimum 2-3 godine ne moram da brinem...

Samsunge sam uzeo malo iz hira, da promenim brand, delom iz dobrih ocena i komentara, ali nemam nikako nameru da iduceg meseca mastam o nekom novom hard disku koji ce se sigurno pojaviti, a biti bolji, duzi, veci, jachi, itd itd itd...

Pogledaj
http://www.bench-market.com/forum/showpost.php?p=1382951&postcount=170
http://www.bench-market.com/forum/showpost.php?p=1382512&postcount=167
i videces cime sam se vodio prilikom nabavke diskova. Ovime tvoja teorija pada u vodu.

Poslednja izmena:
Bez tog AHCI moj WD 320Gb 16MB 208.7 MB/s u HDTach-u

Poslednja izmena:
Meni se restartuje komp kad se Vista 64 ucitava kad je AHCI ukljucen, ima neko ideju zasto?

Vrh Dno