Šta je novo?

SATA II bez AHCI da li moze?

Za poslednjih 7-8 meseci mi je stiglo 2 x 500gb - KS i AAKS verzije potpuno neotpakovani( u kesicama), takodje 1 Samsung 500gb (u kutiji), svi bez jumpera.
Stoske, mozda nije takav slucaj sa Seagate-ima, mozda upravo o 'Cudama astan prica.

BTW, samo jos jedna stvar, sto se tice konkretno ovih sh0netovih diskova...
Sad malo pogledah grafike, i po meni je ono sasvim OK. Average read na nivou, uopste nije los, acces takodje solidan... jedino je burst nizak, ali on je ionako nebitan u celoj prici.
Sto se mene tice - sve je na mestu.

Stoske, mozda nije takav slucaj sa Seagate-ima, mozda upravo o 'Cudama astan prica.

Upravo o njima pricam, e sada ne znam mozda ima izuzetaka ali svi novi 7200.10 koji su prosli kroz moje ruke (a bilo ih je par desetina komada) su imali jumpere.

@agaston

u pravu si za seagate, sada sam se setio, kada sam imao 320gb dosla je sa jumperom.

I nvidia zajedno sa njima, u nforce560 su ubacili ahci

Kako je u nforce 570 Ultra chipsetu (Asus M2N-E). Ovih dana treba da sastavim jedan sistem sa ovom plocom i AMD 5600 procesorom. Da li ima AHCI i da li je potreban driver na pocetku (F6) na disketi ?

Kako je u nforce 570 Ultra chipsetu (Asus M2N-E). Ovih dana treba da sastavim jedan sistem sa ovom plocom i AMD 5600 procesorom. Da li ima AHCI i da li je potreban driver na pocetku (F6) na disketi ?

Mislim da nema tako da ti nece trebati disketa. A iako ima samo stavis u ide mod i opet ne treba disketa ;)

Seagate bar ovi noviji sata 2 imaju jumper. Sa njim radi kao sata1 bez njega kao sata2. Burst speed u HD Tachu bez jumpera je oko 250.

U pravu ste bili.
Ipak su na njima bili jumeri koje ja kada sam ih kupio i pogledao nisam video jer su neki minijaturni...
Skinuo sam ih i sada je dobro.. Burst je 235....

Je8es burst, burst je njesra... po njemu je i Barracuda 7200.11 kralj medju diskovima :d

Si dobio nesto na average-u?

Poslednja izmena:
Za divno cudo jesam ali nesto minimalno.
Sada je average 66.7 (prvi put Quick Bench) i 66.9 iz drugog puta.

Nisam.
I dalje se cuju kao centrifuga na staroj Gorenje masini za ves kupljenoj pre 15godina i topliji su na dodir u odnosu na stari WD 200Gb koji sam imao pre ova dva Seagate-a..

Vredi li stavljati nove drivere (Matrix Storage Manager) ? Donosi li nesto u vidu vece brzine, itd. U pitanju je jedan disk.
Gledam, izlaze vrlo cesto nove verzije.

Svejedno ti bilo - ne mere hot-plug sa samo jednim hardom, tj. onim na kojem se nalazi sistemska particija ;) Mozda ti upravo zbog toga i nije ponudjena ta mogucnost... tj. nema harda dole u systray-u
Ovaj, gresis Care; K8N, samo jedan WD250 + nVidiini IDE drajveri (moraju njihovi) @ XP :p i imam opciju "safely...bl bla..."; e, sad da li bi to radilo - NE VERUJEM, ali ikone ima :smoke:
BTW. ***, bar znam od koga prepisujem :D :p cheers
Kod mene je ukljucen AHCI, a nemam u systray iconu "Safely remove hardware" tj. imam kad ubodem fllash drive. Znaci nemam nikave koristi od Hot plug mogucnosti. Da li mi za to treba Vista ili neki drugi driveri za XP
Treba ti ili Vista ili nVidiin IDE drajver ukoliko je nForce cipset (tebi to ne treba, ali aj da kazem) ili drajver koji nema sanse da se setim sad kako se zove za Intel platformu + XP (ali naci cu ga pa cu ga okaciti), zatim da NIJE nakacen preko Molexa (mada SATA2 HDDovi i nemaju molex konktor) i da je AHCI enableovan.

EDIT: evo sta nadjoh za ploce sa ICH9 SBom; za ICH9R vazi gore napisano:
"Da bi ste omogućili Hot-Plug kompatibilnost za SATA konektore kontrolisane preko ICH9 Južnog mosta, morate instalirati Windows Vistu (na ICH9, hot plug je podržan isključivo kroz Windows VIsta operativni sistem), i podesite SATA konektore za AHCI mod."

Poslednja izmena:
Ovaj, gresis Care; K8N, samo jedan WD250 + nVidiini IDE drajveri (moraju njihovi) @ XP :p i imam opciju "safely...bl bla..."; e, sad da li bi to radilo - NE VERUJEM, ali ikone ima :smoke:
Jao, jeste... sad se secam, tako je bilo i meni na nF4 :)
DFI Ultra-D... isto je bilo ikonice, i isto nisam pokusavao da vidim radi li :d

I stand corrected :wave:
BTW. ***, bar znam od koga prepisujem :D :p cheers
Hehehehe... :wave:

(mada SATA2 HDDovi i nemaju molex konktor)
O da, imaju... ***, legacy konektor ;)
EDIT: evo sta nadjoh za ploce sa ICH9 SBom; za ICH9R vazi gore napisano:
"Da bi ste omogućili Hot-Plug kompatibilnost za SATA konektore kontrolisane preko ICH9 Južnog mosta, morate instalirati Windows Vistu (na ICH9, hot plug je podržan isključivo kroz Windows VIsta operativni sistem), i podesite SATA konektore za AHCI mod."
Sta ovo znaci, za mene sa ICH9R i XP-om ne mere AHCI?

Je8es burst, burst je njesra... po njemu je i Barracuda 7200.11 kralj medju diskovima :d

Aj sad ozbiljno ...
Ja sam se bas bio zagrejao da zamenim ove moje 7200.10 sa 11-icama nekog
veceg kapaciteta ... tipa 500-750GB
Koje diskove uzeti za Raid0 ... preporuka wanted !
Naravno nista raptor ili neki 30 i kusur evra skuplji od obicnog "raid edition" disk.
Hitachi, ili ipak seagate ili ...sta ?

2 CAR
Ne citas polako i s paznjom :p ; ICH9R moze (native), ICH9 vanila ne moze...
Prevideo si da sam napisao "...za ICH9R vazi gore napisano..."
A za HDD napajanje nisam znao; ***, moj WD320 SATA2 nema dok WD250 SATA1 ima i molex konektor, pa sam iz toga zakljucio (ocigledno pogresno) da SVI SATA2 hardovi ne mogu na molex...

Poslednja izmena:
Svejedno ti bilo - ne mere hot-plug sa samo jednim hardom, tj. onim na kojem se nalazi sistemska particija ;)

Mozda ti upravo zbog toga i nije ponudjena ta mogucnost... tj. nema harda dole u systray-u?

Evo kod mene 2 sata2 hdda u ahci modu, burst preko 200 na oba, a nema ikonice u trayu... Cudno...

Evo kod mene 2 sata2 hdda u ahci modu, burst preko 200 na oba, a nema ikonice u trayu... Cudno...
Ahm... cudno :D

Kod tebe obrnuto od Borkovog slucaja...
A mozda se to pod AHCI-jem to i podrazumeva, posto je hot-plug podrzan po default-u, pa ti i ne treba ikonica, vec mozes odma' da ih cupas... ? :d
I to oba, i storage, i sistemski :d:d:d

2 [=PEX=]:
Sta ces, corav covek, ne vidim nista :)

Sto se molex konektora tice - generalno, takav jeste trend. Ukida se na vecini hardova. Ipak, ako nista drugo, to je i preduslov za onaj famozni hot-plug - disk mora da bude nakacen preko SATA napojnog konektora.
WD ga je izbacio, Seagate takodje, Samsung... jedino jos Hitachi odoleva (pricam o novijim SATA II hardovima).

Evo jedne slicke sa terabajtnim hardovima... svi vec pomenuti su tu: WD, Hitachi, Seagate i Samsung. Pogodi koji je Hitachi :D

all-interfaces.jpg

pa sto mora da ima ikonica ? To valjda zavisi od software-a (drajvera). Jel imas ikonicu koja indikuje da mozes da radis hotswap USB uredjaja ? (flash, rack, ipod...) Nemas, tako nemas ni za HDD.

@sh0ne:

Promasio si seriju diskova, trebao si uzeti 310/410 AS seriju...(ovo vazi samo za 250GB disk sa jednom plocom)

ja sma inae silent freak i moram ti reci da se ovaj moj uopste ne cuje (sem nocu po gluvoj tisini ali i onda se tek malo cuje, naspram maxtora koje sam ranije imao ovaj je nindza :) )

PS. Dijagram je uradjen dok je u pozadini sibao uTorrent, opera, chat itd...

Prilozi

• sg250hdtach.jpg
    sg250hdtach.jpg
    78.5 KB · Pregleda: 121
Poslednja izmena:

Prilozi

• Icon.jpg
    Icon.jpg
    25.1 KB · Pregleda: 78
evo mog pitanja.. na sve ovo..
ovih dana treba da mi stigne HDD koji je sata2 (kao i svi noviji)...
ploca mi je i915p i ima sata1 (koliko se secam, sata2 podrska u chipsetu je kasnije ubacena)

ako povezem novi HDD koji je sata2 na plocu sa i915p cipsetom, hoce li raditi iz prve?
da se preformulisem... da li mora da se naznaci na HDD sata1 mod, ili ne mora, odnosno da li je svejedno u kom modu je HDD.... tj.. svakako ce raditi kao sata1 jer ploca za bolje i ne zna.. ono sto mene zanima ako je hard u sata2 modu radice na sata1 kontroleru ali ce biti prenos neznatno sporiji u burst modu...

da li je tako ili nije?

ovo pitam jer znam da kod ide ata/uata 66/100/133 diskova nije bilo potrebno dzamperisanje.. tj ti prikacis hard na 40/80pin kabal a hard radi u mogucnostima kontrolera... Je li isto i kod sata, ili nije?

HDD sata2 dzamperisi da radi kao sata2 i prikaci na plocu i trebalo bi da radi u mogucnostima kontrolera, u malom broju slucajeva dolazi do nekompatibilnosti i samo u tom slucaju probaj da dzamperises hdd kao sata1.

Samo ti to ubodi i radice ti iz prve ;)

@gx-x
Pa sto mi to ranije nisi rekao..... Salim se naravno. Iskreno tada kada sam resio da menjam HDD rekoh aj bacim na forumu sta kazu koji valja.. Seagate, Seagate i Seagate.. Niko nije pominjo nikakve dodatne oznake modela (tada nisu bili ni mnogo zastupljeni kod forumasa) tako da sam uzeo prve koje sam nasao... U sustini oni rade posao ali, po mom 'subjektivnom' misljenju, nisu bolji od starog WD 200Gb koji sam imao (barem gledano sto se tice buke i toplote ali su bolji sto se tice kapaciteta).

Poslednja izmena:
pa bar znas da si uzeo kvalitetne diskove i da ne moras da brines za podatke ;)

Aj sad ozbiljno ...
Ja sam se bas bio zagrejao da zamenim ove moje 7200.10 sa 11-icama nekog
veceg kapaciteta ... tipa 500-750GB
Koje diskove uzeti za Raid0 ... preporuka wanted !
Naravno nista raptor ili neki 30 i kusur evra skuplji od obicnog "raid edition" disk.
Hitachi, ili ipak seagate ili ...sta ?

Daj da odgovorimo Tarmiju, niko nista da napise... :)

500GB - Samsung T166 (HD501LJ) ili Western Digital Caviar SE16 (WD5000AAKS)
750GB - Western Digital Caviar SE16 (WD7500AAKS) ili njegov za nijansu brzi i skuplji RE2 brat (WD7500AYYS)
(BTW, skuplji je 10-ak evra)

A ukoliko ti se ne zuri bas toliko - cekaj Spinpoint F1 seriju... tu ce biti za svakoga ponesto.
Sad ce oni, od nove godine...

ne znam da li ste primetili, ali u eurolinkovom katalogu vec postoje samsung HDD iz f1 serije i to od 1000gb i 750gb

Moze tamo da pise sta god hoces, kad dolazi tek oko nove godine ;)

Hvala na odgovoru ...
Da se saberem (pa ako se tada ne oduzmem:D) idem na nesto tipa 2x750GB
Procunjacu jos malo po net-u pa ako je sve kako treba vidim da ce se
Samsung optici u mojim racunarima verovatno pridruziti i hardovi
Ko bi rekao ... Samsung

Poslednja izmena:
Ja bih ti preporuchio da se za sada drzis iskljuchivo Seaate firme.Iz razgovora sa servisima u nashim firmama imam takav zakljuchak.

Vrh Dno