Završen Saros, sija platinum ali ne onako lepo kao Returnal platinum.
Vizuelno je igra prelepa od početka do kraja. Apsolutno su se u svakom trenutku držali umetničkog pravca da je pri kraju delovalo da je manje više sve slično, dok se nisam vratio kroz biome za platinum, što preporučujem jer se primeti raznolikost. Performanse su jako dobre. Zaštuca framerate samo u baš retkim momentima kada je na ekranu apsolutno ludilo metaka i pri kraju kada sam jurio za no hit run, ali u 99% slučajeva je prosto neverovanto da je ovo UE5 naslov koji radi ovako stabilno u jako detaljnim okruženjima sa gomilom informacija na ekranu. Ni u jednom trenutku nisam primetio PSSR ni bilo kakve artefekte na teksturama, baš je jedno lepo day 1 iskustvo.
Što tiče priče, po meni je super što je od početka, pa do nekih 60% veći fokus na gameplay nego na priču. Tek posle Act 1 priča postaje malo zanimljivija, taman da drži pažnju i želju da završim igru. Što se tiče drame i spojlera, samo ću reći da sam u jednom momentu morao da proverim da li je Saudijska Arabija povukla ban sa TLOU Pt 2, međutim to nije slučaj. Svakako postoji deo koji će trigerovati one najosetljivije, a sa druge strane ostaviti samo želju za cuckovanim Arjunom.
Priča se ne može porediti sa onom u Returnal i svim slojevima onoga sa čime se nosi Selene, načinom na koji je sve to ispričano kroz okruženje i jedinstvenu atmosferu. Saros je skroz drugačiji i po meni je priča slabija generalno, ali opet je dovoljno da drži pažnju, motivi su zanimljivi i generalno umetnički pravac malo podiže i priču.
Gameplay je fun i definitivno jači aspekt ove igre. Početak je dosta lakši što je super za nove igrače. Pobedio sam Rhabdoma iz prvog puta, što se apsolutno nikada nije desilo ni sa jednim bossom u Returnal. Ukratko, gameplay je ispeglaniji Returnal sa drugačijim balansom.
Po meni, jedino su oružja donekle razočaravajuća. Jako rano se dobija Smart Rifle, te sam ja mahom celu igru prešao tim oružjem. Isprobao sam svako novo oružje kako je bilo otključavano, i ništa mi nije bilo zanimljivo pa sam se uvek vraćao Smart Rifle i tako do samog kraja. Jureći platinum morao sam da koristim svaku varijaciju svakog oružja i moj zaključak je da je u tom post endgame cleanup stadijumu svako oružje manje više isto, u smislu da ni jedno oružje ne iziskuje promenu stila igranja da bi bilo efektivno, kao što je to bio Electropylon Driver u Returnal. Ovde svakom puškom samo držiš triger i izbegavaš projektile, i puška radi sve za tebe sa manjim varijacajama, ali je sve manje više isto. Mislim da je i Smart Rifle otključan prerano, u poređenju sa Hollowseeker u Returnal. Ostali elementi su super, štit je zanimljiv kao i power weapons i overdrive.
Od mene 8/10 za Saros i pridružujem se preporukama da oni nisu završili Returnal odigraju Saros i da se onda vrate i završe Returnal. Ja sam imao svoja očekivanja i evo posle celokupnog iskustva nisam razočaran, što je nešto!