Šta je novo?

sanyo eneloop baterije + brzi punjač

ComTrade je dobio novi brzi Eneloop punjač (MQR06) sa četiri Eneloop baterije od 2000mAh (...UTGA) za nešto manje od 3500 din.

taj mqr06 je prava zver. za manje od 4 sata napuni sve 4 AA baterije. ovom obicnom treba 16.
inace nema ga u ct (bar ne vidim na sajtu). a i cena od 3500 je prevelika. za te pare mogu da uzmem obican punjac sa 4 utg baterije i jos 4 utga baterije posebno.

Ja sam ga tamo kupio (Novi Sad, nova radnja preko puta SNP), za sajt ne znam. A cijena jeste visoka, ali toliko košta i "vani" - na Amazon.de je taj komplet 27€-33€, recimo. Mi nismo te sreće da nam nude previše opcija.

Izgleda da je punjač MQN09 pravo rešenje za eneloop baterije. Relativno je brz (10 sati)
a ima mikroprocesorsku kontrolu punjenja tako da ne može doći do prepunjavanja.
Takodje ima led diode koje se ugase kada se baterije napune.
Pitanje je samo da li može da se nadje kod nas i koja mu je cena ?

Evo nešto više :

MQN09 is an overnight-charger as MQN04, the plug is
molded to the case and it can charge either 2 or 4 batteries
of size AA or AAA at once. If you take off the European plug,
you will be able to use the US-plug, which is placed behind
it. Apart MQN09 is controlled by a microprocessor, which
assures the ideal charging of your eneloop batteries. The
LED´s of MQN09 are glowing light blue while it´s charging.
As soon as the light stops, you know that you´re batteries
are fully charged. Additionally the comfortable, light blue
glow is looking lovely and for example you can use it as a
night light during it´s charging process.

• Input: 100-240V~50-60 Hz 4W

• Output: 2,4V, 300mA × 2 (AA)
2,4V, 150mA × 2 (AAA)

• Charge Control: -delta V

• Charging Time:
- 570 minutes (4 AA)
- 420 minutes (4 AAA)

• Charge-Indicator: 2 LED´s

• Size: 78× 132 × 37 mm

moze da se nadje u ct po ceni od 2.860. ukljucene su i 4 AA baterije

Sta mislite o ovim

Sanyo XX eneloop AA (4kom) - 20 €
Sanyo-Eneloop-Extreme-1.jpg

Skuplje su par stotina dinara i vek trajanja je 3 puta kraci (500 puta u odnosu na 1500 za 3utga baterije). Jedino ako ti bas znaci tih 500mAh kapaciteta.

Sanyo XX eneloop AA (4kom) - 20 €
Sanyo-Eneloop-Extreme-1.jpg

Ja sam malo pre kupio iste, 2450 mAh HR-3UWXB ali kada sam okrenuo pakovanje vidim pečat proizvodnje 2013 11, da li su i u kojoj su meri oksidirale stojeći na polici u radnji i ako piše 85% posle godinu dana.
Zanima me da li se navedena oksidacija od 15% odnosi na stajanje i nekorišćenje ili na korišćenje ili oboje?
edit

Poslednja izmena:
Cale ima neke nimh baterije stare 30 godina, uzeo u poljskoj, takve se vise ne proizvode sigurno :)

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Ja sam malo pre kupio iste, 2450 mAh HR-3UWXB ali kada sam okrenuo pakovanje vidim pečat proizvodnje 2013 11, da li su i u kojoj su meri oksidirale stojeći na polici u radnji i ako piše 85% posle godinu dana.
Zanima me da li se navedena oksidacija od 15% odnosi na stajanje i nekorišćenje ili na korišćenje ili oboje?
Misli se na kapacitet nakon koriscenja i punjenja godinu dana koliki je.
Koliko odu samo stajanjem, nisam siguran ali nije sigurno gore od koriscenja.
Medjutim, ne znam da li smeju NiMh da se isprazne do kraja, i da li onda crkavaju kao LiPo/LiOn.

Ja već imam jedne Sanyo baterije od 2500 mAh i spori punjač koje sam koristio samo za eksterni blic Canon 480EX . Jedina mana ima je bila ta što su znale da se isprazne u roku od sat vremena ako su na hladnom, npr. stavim ih u ranac i izađem napolje na +-5 stepeni, onda sam počeo da ih držim u unutrašnjim džepovima i nije bilo problema, u suštini ja ih nikad nisam ispraznio baš do kraja, na blicu da, ali kad sam ih ubacio u daljinski od TV, DVD.. one su radile.
Imajte na umu da držanje baterija po džepovima uzrokuje upadanje istih u wc šolju tokom zakopčavanja nakon ssranja.

Xaxaxa za ovo zadnje ;)

Xaxaxa za ovo zadnje ;)

Ništa mi ne govori, znaš kako sam prso kad sam video šta mi se dogodilo, a treba odma da idem da slikam..
Probao sam sinoć baterije, direktno iz kutije, na blicu Canon 430EX i mogu vam reći da je odma kresno blic, a vreme čekanja između okidanja je zanemarljivo tj. nema ga. Za sad, svaka preporuka.

Poslednja izmena:
Vrh Dno