Šta je novo?

Samsung WB1000 - misljenja

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Moze li mi neko reci nesto o digitalnom foto-aparatu Samsung WB1000, tj o kakvom se aparatu radi, eventualne kvalitete i mane etc., ali da se zadrzi na konkretnom modelu bez neke generalizacije i tumacenja kvaliteta navedenog aparata gledano kroz prizmu nekih Samsung aparata koji su se pojavili pre par godina. Jasno mi je da Samsung ne predstavlja ime u svetu foto-aparata ali bih ipak voleo da saznam kakav je konkretana foto-aparat.
Nadam se da ne trazim mnogo i hvala unapred.

Umesto da ti odgovorim na pitanje, a garantujem da niko to ni ne moze osim po specifikacijama, jer Samsung nece naprasno pocheti da pravi bolje aparate od najboljih, ja cu ti postaviti dva:

1. Koliko te koshta taj Samsung ?

2. Da li si vezan iskljuchivo za kupovinu njega, iz bilo kog razloga ?

Poslednja izmena:
Evo odgovora na navedena dva pitanja u jednoj recenici:
Trenutno se nalazim u Brnu u ceskoj republici i nasao sam ga u Samsung centru na akciji koja trenutno vazi za par proizvoda za 5999 Kc (230 evra) dok sam primetio da se navedeni model u ostalim prodavnicama u Brnu i Pragu krece od 8799 Kc (350 evra) do cak 10999 Kc (440 evra). Razlike u ceni su velike pa me zato interesovalo vredi li uzeti ga na ovoj akciji. Inace jedna od retkih stvari koje sam uspeo da nadjem za ovaj aparat jeste da je dobio neku EISA nagradu kao advanced compact camera 2009-2010, ako to uopste ista znaci ali zasad ne i neki opsirniji review.
U nacelu nisam vezan za njega ali verovali ili ne nigde u CR, konkretno u Brnu kao drugom gradu po velicini, nisam uopste uspeo da nadjem Tz-7 (cak nijedan Tz) koji sam postavio pred sebe kao prvi izbor a trebao bih da kupim foto aparat dok sam jos tamo, posto mi treba a stari je riknuo u nevreme.

aparat izgleda super
pogotovo s onim `km satovima` :))

da se dopunim
staklo mu je od 24mm!!!
kupuj ;)

Poslednja izmena:
440e za Samsunga ? :) Pa to samo budala moze da da pored konkurentskih bez pogovora boljih fotoaparata. A to da ga ima i za 230e govori previshe o njegovom kvalitetu i potraznji za njim.

Za 230e mozesh da birash Canonov, Panasonicov, Sonijev aparat koji ce da "pere" tog Samsunga kako hocesh, eto zashto sam ti postavio ta dva pitanja. Fotoaparati se ne kupuju po tome ko je dobio koju nagradu, isto kao i automobili..

Cisto da pojasnim malo svoj post posto sam izgleda malo pogresno razumet - nisam ni mislio da ga kupim zbog toga sto je dobio nagradu, sto se inace i jasno vidi iz onoga sto sam rekao a glasi "ako je to uopste bitno", a za 230e sam ga nasao samo na jednom mestu gde je bio na akciji dok je na svim ostalim mestima bio prilicno skuplji. Akcija ne mora da govori nista o kvalitetu telefona i potraznji posto sam pre tri godine u Svedskoj na akciji naleteo na izmedju ostalih, u tom trenutku, i aktuelne modele Canona (konkretno IXUS-a) po cenama nizim i do 50% samo sto mi u tom momentu nije bio potreban (a iskreno govoreci u tom momentu nisam imao cak ni toliko novca kod sebe).
Btw. sad ja da postavim pitanje - jesi li imao bilo kakvog kontakta sa doticnim aparatom (direktnog ili barem nekog indirektnog preko reviewa) pa mi to kazes ili se tvoja tvrdnja o navedenom aparatu zasniva upravo na nekim iskustvima (losim) vezanim za prethodne modele, sto sam vec u uvodnom postu zamolio da se izbegne ako se moze jer me interesuje konkretno ovaj model.
Ako je ovo prvo u pitanju bice mi to veoma znacajan podatak ali ako je ovo drugo onda mi to nista ne govori po pitanju navedenog aparata, jer on moze da bude puno bolji od prethodnika ali isto tako i puno losiji.
Nemoj pogresno da me shvatis, cenim tvoja misljenja, ali bih voleo da cujem nesto konkretno pro i con navedenog modela a ne samo generalno misljenje tipa "to je Samsung i on po defaultu ne moze da napravi dobar fotoaparat" etc.

Martin Mystere neznam zaasto zauzimas takav stav? Drajver ko ga ne poznaje ima dosta iskustva sa fotografijom i aparatima ali ima kratak fitilj :) a i ja bi ga imao kad pitaju gluposti. Ovde se neraadi o generalizovanju Samsuga vec o tome da ova firma iako je vec 10tak godina u vodama fotografije jos nije uspela da napravi dobar aparat a neverujem da i hoce. Jedostavno su se opredelili za mainstream trziste i proizvode. Ono sto Drajver a sto cu ti i ja reci jeste da za cenu od 200 pa na dalje € mozes da kupis dobar aparat od firme koja je u vodama fotografije duze od 6-7 decenija. E sad ja sam imao prilike da vidim 10-12 samsug sto aparata sto kamera a najpriblizniji tom tvome je WB500 slabiji model bar po oznaci. Koje su tvoje ambicije i sta ti zelis od aparata ti sam znas ovakav aparat ce zadovoljiti 99% populacije ili ti one po kojima mobilni prave fantasticne slike i kupuju aparate koji snimaju video od 720p ili 1080 sa zumom ili bez. Meni konkretno na WB 500 smeta. Los balans belog u zatvorenom i pri vestackom osvetljenju, hromatska aberacija, los ISO, AF koji zna da brljavi, promasene boje pri ambijentalnom svetlu od slucaja do slucaja, stabilizacija koja je katastrofa. Inace je jako dobro napravljen i uklopljen mislim na kvalitet izrade samog uredjaja (nista nekrcka i sve lezi na svom mestu). Kao gadgets da pokazujes milion nepotrebnih funkcija je krasan..reaguje na treptaj oka pa sad ako su ti oci zatvorene on puca tri ili dve slike dok te ne uhvati da gledas. Pegla kozu lica za soft portret..i da zaboravih snima video u 1280x720 ili ti 720p. Sta zelis od aparata svajcarski nozic sa milion dodataka ili aparat..Samsung ti je nesto tako milion dodataka i nepotrebnih gluposti a kao aparat je prosecan. Ako je WB1000 sve to popravio u odnosu na 500 a sumljam onda ga kupi ali cisto sumljam. Misljenja sam da je cela WB serija ista velicina senzora (a rezolucija je od 10-14M) i elektronika u razlicitim kucistima sa razlicitim objektivima i funkcijama koje se softwerski otkljucavaju. To sto je samsug World First i sto je dobio silne nagrade..na sta? aparat koji ima napred LCD da vidis sebe kad pravis svoj autoportret... na aparat koji u EXIF ubacuje kordinate sa GPS-a simpaticno ali samo simpaticno. Canon, Panasonic, Fuji, Soni, su za potrebe "fotografije" bolji izbor. Rekao si da u ceskoj taj parat ide do 450€ a za te pare vec mozes da kupis Fuji S100 koji je klasa za sebe. Savet nemoj da zuris stavi tih 200€ u dzep pa kad se vratis u BGD pogledaj neki pristojan Fuji ili Canon ako nista onda zbog garancije...

@ vanyadds

Upravo takav odgovor, kao sto sam dobio od tebe, sa svim nedostacima kao i o prednostima koje aparat ima, pa makar i na primeru W500 sam i ocekivao kada sam postavio temu, i isti mi umnogome moze pomoci da se odlucim uzimati taj aparat ili ne i na tome sam ti jako zahvalan.
Nisam zauzeo los stav o driveru, posto citajuci teme na ovom delu foruma stekao sam utisak da covek jako puno zna i rekao sa mu da cenim njegova misljenja, tako da sam od njega i ocekivao ovakav konkretan odgovor sa pro i con argumentima. Ukoliko ipak izgleda da sam prema driveru iskazao los stav, koristim ovu priliku da mu se izvinim, jer mi to nikako nije bila namera.
Znam kvalitet aparata Fuji S100, Panasonic Tz-7, Sony WX1, mozda recimo canon 2100 ali njih ne mogu da uopste nadjem ovde, narocito ne po takvoj ceni od 230e pa ih stoga nisam ni razmatrao, iako se sigurno radi o kvalitetnijim aparatima. Sa druge strane pojedini foto-aparati kao npr. Canon IXUS 95, Sony 230/270 ili Olimpus mju 5000 na mene nisu ostavili neki dojam iako se radi o daleko poznatijim imenima, neke tipa IXUS 100/110 nisam uzeo u razmatranje iz drugih razloga (osim cene).
Bitno mi je takodje da aparat bude kompaktan tako da sam pojedine modele izmedju ostalog izostavio iz razmatranja i zbog gabarita. Postujem tvoje misljenje i u vezi toga da stavim 200e u dzep i kupim aparat po povratku u Beograd ali mi je isti potreban za sredu ujutru tako da fakticki imam jos dva dana da se odlucim koji aparat da uzmem.

Sto se tice ovog Samsunga ja se nadam da je Samsung otklonio nedostatke sa prethodnog modela W500, imajuci u vidu da na novijim modelima on u najvecoj meri otkloni nedostatke uocene na prethodnim (ne govorim o foto aparatima) ali svejedno jeste ili nije koji aparat od 200-230e bi se mogao preporuciti a da opet bude najbolja kupovina za tu cenu (slika, video, kvalitet izrade, jednostavnost rukovanja...)?

U klasi do 200€ ono sto sam ja imao prilike da vidim i da drzim u rukama Canon IXUS 90 IS, Panasonic Lumix DMC-FX50, Sony Cyber-shot DSC-W150, Canon najlepse boje. Lumix tek tu malo iza boje su po meni za nijansu svetlije od Canona, Sony neverovatna ostrina favorizuje zelenu boju...sva tri aparata nisu ultra zum i jako dobro rade do 400 ASA preko je sum izrazaen sto je normalno za tu klasu senzora. Hromatska aberacija najmanja kod Panasonica canon za nijansu losiji (ovo nije mana to je nesto neizbezno u toj klasi aparata). Panasonic ima neki cudan Auto mod iAuto ustvari parametre scene usporedjue sa scenskim modovima i daje kao optimalne kazu po stranim forumima da je to najbolji auto mod medju compat i prosumer aparatima meni je to bilo simpaticno u pocetku ali kasnije pocinje da nervira kad ti u sumi na automatici u trazilu se pokaze ikonica plaze i palme jer to je postavka najpribliznija toj sceni...(iskustvo sa Panasonic Lumix DMC-FZ28 kupljenog mladjoj cerki) Od prosumera Canon PowerShot SX120 IS, Panasonic Lumix DMC-TZ5 oni su ovde kod mene (Lisabon-Portugal) oko 240€ imas Fuji S1500 za 195€ e sad Fuji je odustao od svog Super CCD cipa u klasi jeftinih aparata (i nazalost povecao sum) ali je to solidan aparat koji je ustvari popravljena 1000 kojoj je dodato par funkcija od 2000-ke. Mozda je to za tebe i najbolji aparat u toj klasi za 200€ ne volim da dajem neke preporuke jer smo i zena i ja u SLR vodama od 73' ja ona od 81' a u dSLR od 04' jako smo se dugo opirali :) tako da i nismo bas objektivni ali sam kupio svome kumu jedan S1500 cim se pojavio i napravio sam par snimaka da carinici neprovale da je bas nov aparat :p Solidan zoom sa optickom stabilizacijom nazalost nije u rangu Panasonic Lumix DMC-TZ5 i Canon SX120 IS stabilizacije. ali radi posao iso vrednost ide od 64 (ovo je meni jako znacajno jer ja blic skoro da i ne koristim) sum je odlican do 400ASA preko do 800ASA podnosljiv ali primetan tu Panasonic i Canonov algoritam bolje odradjuju posao. Ekspozicija je 8-1/2000 po meni je 8 sek. donja granica za sliku sa malo svetla (stativ se podrazumeva) tu je Canon bolji..mislim da je 16 sek..Jedino Panasonic objektiv ide od 28 kod ostalih ide od 33-35..sto i nije tako lose zbog rubnih deformacija...Zoom je kod Fujija malo preosetljiv nemam osecaj laganog zumiranja kao na Panasonic ili Canon aparatima nekako mi uvek pobegne zoom mislim da je prebrz za moje pojmove...Panasonic koristi akumulator Fuji 4xAA a Canon 2xAA baterije ubacis baterije sa kioska i pucaj. Po meni Canon tu najvise izvlaci iz 2xAA baterije oko 260 fotkanja a blicom oko 200 zavisi od baterija (Kodak Photo). Fuji ima one forice tipa detekcija lica da prati obekat koji se krece i tako odrzava parametre misli da je to auto tracking..(kao i Panasonic i Canon) i neki mod za zoom tipa da cekas da objekat udje u kadar a onda se automatski zumira..nisam bas siguran znam da ima nesto tako ali nisam koristio..Interesantan panorama mod koji od 3 slike pravi panoramu a dovoljno je da kod preklapanja ti se slike samo priblizno poklope on ce odraditi ostalo (uklopiti). Ispade da je ovo test ovih aparata.To mi nije bila zamisao nego cisto da ih uporedis sa samsugom W1000 i da od svih nekako Fuji mi najvise lici na DSLR (ozbiljnost izgleda :))) ostali mogu da se strpaju u dzep kosulje :))) to su mane dizajna svi aparati koje sam naveo su jako dobro uradjeni korisceni su kvalitetni materijali. I da sem Sonija (grrrrr) svi koriste SD, SDHC kartice

Nema nikakvih problema, ne morash da se izvinjavash, ja samo ne mogu da verujem da u Brnu ne mozesh da nadjesh nishta drugo od fotoaparata pa ispada da si prinudjen da uzmesh Samsunga koji je bez gledanja u karakteristike u najboljem sluchaju samo prosek. Posle pogleda na specifikacije, odmah upada u ochi 12mpx na 1/2.33" senzoru shto je previshe pixela za tako mali senzor za Samsunga koji nema nikakvu nameru u poslovnom smislu da napravi najbolji fotoaparat, oni su chisto mainstream consumer trzishte chiji je cilj iskljuchivo da pokrije shto veci broj potencijalnih kupaca. Od takve politike ti necesh dobiti dobar fotoaparat za odredjene pare.

Zato kazem da mozesh slobodno da kupish bilo kog Canona, Panasonica ili Sony-ja za iste pare, po onome kako ti se svidja kad ga uzmesh u ruku, nishta dalje ne morash da znash, i svaki od njih ce ti dati bolje fotografije.

A ako mene pitash, imash dva izbora. Ako ti ne trebaju manuelne komande, uzmesh Ixusa kog mozesh za te pare, ako ti trebaju, neki Canon A koji ih ima, sad ne znam kakve su cene tamo.

Sad ako stvarno ne mozesh da nadjesh bilo shta osim Samsunga, onda sachuvaj pare pa kupi Canona kad dodjesh u Beograd :)

Na zalost izbor u Brnu racunajuci tu radnje u gradu i u TC Olympia je jako tanak, u sta nisam ni ja mogao da poverujem da je takva situacija u drugom gradu po velicini u Ceskoj. Najgore je sto kad malo bolje pogledam kod ovih kompaktnijih aparata uglavnom je 12MPix pa navise na 1/2,33'', tj nisam uspeo da nadjem nijedan model sa npr 1/1,7'' posto mi broj MPix nije primaran jer ionako ne bih slikao sa vise od 5MPix (dobro mozda ponekad probam nesto sa 7MPix ali to max).
Sto se tice Canona, cela A klasa mi je malo prevelika/presiroka i cini mi se nezgodna za nosenje i sa te strane nekako mi se najvise dopao A2100IS ali mi je on malo skuplji, dok mi je stvarno malo teze plivati u moru starih i novih IXUS i meriti/uporedjivati im karakteristike na papiru, posto jedino to mogu. Fuji S klasa prevelika, F100 npr nema sanse da se nadje, u stvari izbor Fuji aparata je bas nikakav. I tako redom...
U svakom slucaju hvala jos jednom na odgovorima posto su mi neke stvari jasnije.

Nazad
Vrh Dno