Šta je novo?

Samsung Spinpoint F2 EcoGreen 1.5 TB [HD154UI]

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,185
Kupih danas 2 komada kod Jokanovića, pa da na brzinu iznesem prve utiske.
S obzirom da imam i WD15EADS malo ću da ih uporedim u smislu ličnog utiska, s obzirom da su mi sva četiri u enclosure-u pa ne mogu da ih brzinski upoređujem.

1. WD je solidno hladniji od Samsung-a, pri čemu je u odnosu na ova dva WD10EADS apsolutni šampion.
2. U kopiranju podataka se ponaša mnogo konzistentnije u smislu protoka nego WD, s obzirom da mi se kod WD dešava da kopiranje zaglavi, a kod Samsunga evo iskopira oko 600 giga i fercera sve u 16.
3. Tiši je, ali i WD je jako tih.
4. Deblji je od WD, pa su u enclosure-u dva Samsung-a prilično bliže jedan drugome nego dva WD-a, što verovatno i uslovljava da se više greje.
5. Štampana ploča mi deluje kvalitetnije odrađena, vidi se da su vodili računa.
6. Disk se dobija u praktičnoj plastičnoj kutijici, sa sve četiri šrafa - lepo

Eto, toliko od mene na brzinu.
Ako neko ima još neki komentar ili utisak neka slobodno iznese, a ja ću malo kasnije i malo detaljnije da ga istestiram.

A, da, zaboravih ono najslađe, cijena prava sitnica - 9.600 RSD. Ubedljivo najpovoljniji mass storage.

edit: sad videh da postoji već ista tema - slobodno izbrišite temu, a post premestite u već otvorenu temu.

Poslednja izmena:
Za kopiranje verovatno caching dodje do izrazaja - pogotovu ako probas kopiranje sa istog diska a Samsung je sporiji od njega.

Prvi put je bilo kopiranje sa WD10EACS na WD15EADS i dolazilo je do seckanja. Ovaj put sa WD10EADS na Samsunga sve radi kao sat. U pitanju su diskovi u istom enclosure-u. Verovatno ima uticaja cache, jer su sada oba harda sa 32 mb cache-a.

Poslednja izmena:
USB ili eSATA enclosure?
Mislio sam na Windows caching, posto enclosures ga sigurno nemaju (a 32MB neces primeititi dok se flushuje sigurno).

Nego... oces ti da se odlucis za jedan disk, vidim poceo si cesce od mene da kupujes nove :D

USB enclosure - Sans Digital 4-bay
***a, puni se, a ja volim da ne oskudevam u prostoru.

Ko je uvoznik tih diskova, odnosno ko daje garanciju?

^Hvala.

Za one koji se razmisljaju izmedju ovog Samsunga i WD15EADS evo nekog poredjenja (Intel ICH9R kontroler ako je to bitno):

Sto se temperatura tice, Samsung je hladniji prema speedfanu, ali nisam siguran koliko je to tacno. Dok mi je Samsung bio van kucista, prijavljena temperatura je bila 35 stepeni (bez hladjenja nakon dosta kopiranja na disk) ali pod rukom se cinio topliji. Sada su oba hladjena i Samsung se drzi uglavnom 26-30, a WD 32-36. Nepristupacni su pa ne mogu da ih pipam. Pri tome je Samsung neposredno ispod WD-a.

Cini mi se da je Samsung nesto glasniji kod seek-a.

Poslednja izmena:
Uvoznik: Asbis
Prodaja: Novi Comp
Cena: 8500 RSD

Danas kupio još jedan pride, sve ok, radi kao sat (za sada).
Mislim da je ovo trenutno ubedljivo najbolja cena.
Ako mislite da je reklama slobodno brišite post, čisto sam hteo da pomognem ljudima da nađu što povoljnije ovaj hard, ja od ovoga nemam ništa.
Pozz

I u G-tronu je ta cena + besplatna dostava (za one koji nisu iz BGD).

Nema šta, udarila kriza, pali prometi, pa se sad svako dovija kako zna i ume da privuče kupce.
Lepo, lepo.

Potpuno si u pravu. Popusti sevaju na sve strane, ko je pri kešu, samo da uživa. :)

Nije lično, odgovoriću ti.
Imam 4 x 1,5 TB u Sans Digital enclosure-u + 2 x 500 GB u drugom enclosure-u.
1,5 TB hardovi u enclosure-u služe, redom:
- RAW fotke
- Virtual mašine
- MKV filmovi
- Time Machine

500 GB hardovi su u mirroring-u i na njima se nalaze osetljivi podaci: poslovni fajlovi + privatni podaci (uglavnom razvijeni RAW fajlovi - porodične fotke).

Što se tiče Samsung hardova za sada rade odlično, malo su bučniji od WD-ova (imam 2 x 15EADS), imaju neki piskutav zvuk kada se pokreću, ali su nešto hladniji od WD-a (znam da sam u prvom postu napisao da je Samsung topliji, ali ipak nije) i kopiranje npr. sa Samsung-a na Samsung u enclosure-u ide na 24-25 MBit/s, dok sa WD na Samsung max. 17-18. Šta je u pitanju nemam pojma, možda je do kontrolera u enclosure-u.
Pozz

Poslednja izmena:
Moram priznati da si me sada malo zbunio.

U prvom postu si pod 3 napisao da je tiši od WD-a, a u ovom iznad da je malo bučniji od WDa.

Mene interesuje pitanje buke HD154UI vs. 10EADS vs. 15EADS. Dakle, ne samo zvuk kada je disk idle, nego i seek prilikom kopiranja puno malih fajlova ili startovanja aplikacije sa tog diska.

Edit:

Da li neko ima neki komentar na ove rezultate?

Sound%20Level%20Idle.png

Sound%20Level%20Database.png

Poslednja izmena:
Moram priznati da si me sada malo zbunio.

U prvom postu si pod 3 napisao da je tiši od WD-a, a u ovom iznad da su malo bučniji od WDa.

Mene interesuje pitanje buke HD154UI vs. 10EADS vs. 15EADS. Dakle, ne samo zvuk kada je disk idle, nego i seek prilikom kopiranja puno malih fajlova ili startovanja aplikacije sa tog diska.

Pa, ovako.
Najpre sam u prvom postu napisao da je tiši, ali ipak pri kopiranju velikog broja malih (ali i velikih) fajlova prilično "krklja", tj. u odnosu na WD je poprilično bučniji, pa sam se ispravio u prethodnom postu. Seek ne mogu da ti ocenim pošto su hardovi u enclosure-u i sa njih se ne startuje nijedna aplikacija, ali mogu da ti potvrdim da VM sa WD15EADS rade na novom mac miniju (koji je malo nabildovan sa 2x2 giga i 7200 rpm hardom) sasvim korektnom, ne primećuje se razlika između rada npr. Linux-a preko virtual mašine i native, sve radi glatko.
WD10EADS i WD15EADS su po pitanju buke tu negde, prilično su tihi u radu, pri čemu je je 15EADS solidno topliji od 10EADS, ali i neznatno brži i sa stabilnijim transferom podataka, bar u ovom mom enclosure-u. Samsung se ipak pokazao kao najbolji, ako gledamo brzinu kopiranja podataka i stabilnost transfera, ali je isto tako i najbučniji od ova tri.
Samsung je nešto hladniji od 10EADS (za nijansu), ali su zato oba hladnija od 15EADS koji je najtopliji.
Eto, toliko od mene. Nadam se da sam ti ipak donekle pomogao. Ja sam za sada zadovoljan sa Samsungom, ako uzmemo u obzir sve aspekte, ipak je ovo storage hdd koji sada može da se nabavi za fantastičnih 8500 rsd, što se ipak mora uzeti u obzir. Kako će se pokazati videćemo, još je rano za bilo kakvu ocenu, ali ja ionako osetljive podatke kao što sam rekao držim u mirroring-u na enterprise hardovima, dok je na ovim teškašima ipak ono što se može nabaviti ili ono što nije greota ako ode.

edit: eto, ovaj grafik koji si postovao potvrđuje ono što sam i napisao. Samsung je definitivno i na uvo najbučniji od ova tri.

Poslednja izmena:
Hvala, puno si mi pomogao! Performanse manje-više (jer ipak je to storage disk), ali mi je pitanje buke i zagrevanja daleko bitnije i jako puno mi znači da čujem poređenje iz prve ruke.

Ako je limitirano kopiranje sa WD na 17MB/s verovatno se sa necim bori oko USB porta.
Za toliko diskova si vec trebao da porazmislis o eSATA uredjaju, ili kao ja - 500e za externi storage box :D

Kad bi Mac mini imao eSATA...
Inače, već neko vreme razmišljam o custom made hackintosh-u baš zbog uskog grla vezanog za hardove. Videćemo, za sada mi nije frka.
BTW, kakav ti je taj xterni storage box? Može specifikacija, link, slika?

Poslednja izmena:
Sta ce mu exsterni storage box od 500e kad za te pare sklopi drugu masinu i u nju stavi 8 hardova i poveze sa postojecom masinom mreznim kablom u gigabit mrezu.

Gbitna mreza ne moze da postigne koliko moze i storage box - Gbit ne moze ni protok jednog diska da protera.

Box sam narucio sa www.pc-pitstop.com
Recimo ovaj za 8 diskova: http://www.pc-pitstop.com/sata_enclosures/scsat84xb.asp
Problem je, kao sto pretpostavljas sto vishe izadje FedEx+carina nego sam uredjaj :( Mene je FedEx za box od 12 SATA i box za 8 SAS diskova plus gomila kablova ispalo 400$ slanje do nas.

Sigurno ima slicnih u Evropi, gde moze da izadje maltene dzabe do nas da se dostavi, ali ja nisam nasao.. ako nadjes, javi, krajem avgusta verovatno uzimam najzad one 2TB diskove pa mogu i box da porucim ;)

Pa da, ali ako njemu sada USB završava posao sa transferom od 30ak MB/s, mislim da bi Gbit lan bio zadovoljavajuće, a dosta jeftinije rešenje, s obzirom da za ~200e može da se sastavi solidna mašina za te potrebe.

Ringe, hvala na odgovoru.
Znači, između 1tb samsung-a i wd-a je tesna trka, jedan za nijansu bučniji, drugi za nijansu hladniji... Verovatno će kao storage u tom slučaju biti wd, obzirom da je tiši... svakako će biti aktivno hlađen, pa se nadam da temp neće biti problem. Sa druge strane, vuče me taj samsung, vuče me. :D

Gbitna mreza ne moze da postigne koliko moze i storage box - Gbit ne moze ni protok jednog diska da protera.

Box sam narucio sa www.pc-pitstop.com
Recimo ovaj za 8 diskova: http://www.pc-pitstop.com/sata_enclosures/scsat84xb.asp
Problem je, kao sto pretpostavljas sto vishe izadje FedEx+carina nego sam uredjaj :( Mene je FedEx za box od 12 SATA i box za 8 SAS diskova plus gomila kablova ispalo 400$ slanje do nas.

Sigurno ima slicnih u Evropi, gde moze da izadje maltene dzabe do nas da se dostavi, ali ja nisam nasao.. ako nadjes, javi, krajem avgusta verovatno uzimam najzad one 2TB diskove pa mogu i box da porucim ;)

Sve je to lepo, ali koliko vidim ovaj tower ima 2 x infiniband, a moj mini samo usb i fw800, iako, gledajući šta sve može macola koja koristi infiniband ovo može da bude xtra rešenje, naravno ako sklopim uskoro hackintosh.

p.s. koliko će da te izađu 2 tb hardovi?

Pa da, ali ako njemu sada USB završava posao sa transferom od 30ak MB/s, mislim da bi Gbit lan bio zadovoljavajuće, a dosta jeftinije rešenje, s obzirom da za ~200e može da se sastavi solidna mašina za te potrebe.
Zavisi - jedan USB port mu sigurno ne zavrsava posao. A Gbit net, bez extra kartica koja same kostaju po $200+ (x2 za dve mashine) i dosta podesavanja (koja uopste i ne znam da li su moguca na Mac-u!), nece postici >50MB/s.

Sve je to lepo, ali koliko vidim ovaj tower ima 2 x infiniband, a moj mini samo usb i fw800, iako, gledajući šta sve može macola koja koristi infiniband ovo može da bude xtra rešenje, naravno ako sklopim uskoro hackintosh.
Nisu to tipicni infiniband, nego SFF-8470. To su doduse skupi kablovi, sto ce reci, izaci ce jos bar 100$ kablovi + bracket + interni kablovi.
Ali je to pravo resenje, ako je brzina bitna.

p.s. koliko će da te izađu 2 tb hardovi?
Javljam kad saznam cenu. Sad su barem sigurno dostupni.

Neznam otkud vama ide tako sporo gigabitna mreza kod mene je islo od 90 do 120mb/s(izmedju dve C2D masine).

Nazad
Vrh Dno