Šta je novo?

samsung (sata2) iskustva

a WD2500JS koliko je tih?? jel zna neko?
sta je bolje WD2500JS ili ovaj SAMSUNG?
cena im je skoro ista

okmijun je napisao(la):
a WD2500JS koliko je tih?? jel zna neko?
sta je bolje WD2500JS ili ovaj SAMSUNG?
cena im je skoro ista

Ja imam u drugom kompu wd160js i on je dobar. Uzmi jeftiniji.

okmijun je napisao(la):
jedno glupo pitanje, jel mogu SATA 2 HDDovi na SATA 1 ploce?? (komkretno 865/p4p800)

Samo se dzamperise !

Poslednja izmena:
??
sta se dzamperise? nemam pojma

Poslednja izmena:
Stavis dzamper da radi u SATA I modu (koji dobijas uz disk zajedno sa srafovima i uputstvom a imas i sliku na kojoj je sve objasnjeno).

Hvala, nisam imao pojma o cemu se radi
Jos nesto, jel se tako i NCQ iskljucuje? Posto ploca nema nikakvu podrsku za to, nece ga ni biti, verovatno?

Poslednja izmena:
Neznam da li cu ikome vise u zivotu preporuciti Samsung disk. Mozda za par godina. Ovaj moj danas, posle manje od deset dana kako sam ga stavio u masinu, zvekn'o. Prakticno nov, za nepoverovati. Ne vidi ga BIOS, a pod rukom se oseca da hard radi, tj. vrti ploce i nema nikakvih cudnih zvukova. Nije do kablova (data i power) jer Maxtor sa istim kablovima radi. Razocaran sam.

To nista ne mora da znaci, jer svakome moze da se desi. Ja mislim da je Samsung sa novim SpinPoint-om (pogotovo sa modelom od 250GB) napravio odlican posao.

evo ja imam samsung iz potpisa i o njemu sve najbolje!
ne cuje se, radi od oktobra masinu sam dva puta ugasio, da ne govorim u kakvim uslovima radi jer ne palim klimu iz objektivnih razloga a pogledaj gde zivim...
lepo ti je rekao SG...

WD2500KS (WD Caviar SE16 - ako moze da se nabavi)

ili

Samsung SP2504C 250 GB SATA-300

na plochu EPOX 8KDA3J rev2.2 (moguce da cu staviti u raid0 kad skupim kesha za josh 1 hdd :)

PS ajde vlasnci samsunga ako vam nije tesko jedan screenshot iz HDTACH 3.0.1.
`fala :)

Poslednja izmena:
Odneo sam juce hard na reklamaciju u Pakom, javljam ishod.

genijalcina, procitao sam test hardova u novom PC-ju i imam jednu primedbu. Odnosi se na tabelarni prikaz. Ako za graficke koje se testiraju 12 puta godisnje moze graficka tabela mogla je i za hardove koji se testiraju jednom godisnje. Takodje smatram da je obavezno trebalo staviti rezultate sa i bez NCQ-a (kao sto to radi Storage Review). Iz teksta se da zakljuciti da WD recimo postize bolje rezultate sa iskljucenim NCQ-om, logicno je da ce vecina korisnika u tom slucaju i da ga iskljuci. A i ne vidim cemu toliko insistiranje na diskutabilnoj mogucnosti koja ce tek u narednom vremenu (mozda) doneti neko poboljsanje.

Radile su urednicke makaze, nazalost. Pokusao sam to da iskompenzujem sa dijagramima IOmetra i Winbench-a 99 na pratecem CD-u. Slazem se da su tabele male (u odnosu na druge testove u PC-u), ali to vec nije do mene.

Sto se tice NCQ-a...Nazalost, imao sam uzasno malo vremena za testiranje, a morao sam da odradim preko 15 modela. Da stvar bude gora, WD-ovi 2500JS i 1600JS modeli su zabelezili prilicno lose rezultate u IOmetru (samo su Maxtorovi 250 i 300 modeli bili gori), a ja sam ih kao za inat, testirao poslednje. Cak sam se i ja iznenadio i poceo da razmisljam da sve diskove uradim sa iskljucenim NCQ. Medjutim, za ponovno testiranje IOmetrovih paterna (svaki traje po 30 min., a ima ih 3) jednostavno nisam imao vremena. Sa druge strane, svugde u svetu se IOmeter radi sa ukljucenim NCQ-om, cak i na pomenutom StorageReview-u.

Sto se tice mog stava da ce NCQ doneti neko poboljsanje, to je samo moje misljenje...Na kraju krajeva, radi se o lepoj mogucnosti, koju treba iskoristiti. Vreme ce pokazati da li sam u pravu, ili ne.

Bacicu pogled na CD, nisam stigao do sada.

Oko NCQ-a, ja mislim da ce biti vazan, jednog dana. Danas ne donosi neki bitan pomak. Kod nekih diskova cak je i korak unazad. Eto, meni je ovaj WD2500JS dosta interesantan ali ni posle citanja testa nemogu da mislim nista konkretno (jedino da je dosta bolji sa iskljucenim NCQ-om ali koliko, ostaje mi da nagadjam).

Napisao sam vec da je 2500JS veoma slican KS modelu (JS ima podrsku za NCQ, a KS ne), a KS se vec solidno pokazao, iako ga je sada prakticno nemoguce pronaci kod nas. Zanimljivo je da cak i neki 2500JS modeli imaju iskljucen NCQ.

Nego, nisam razumeo da li nameravas da kupis 2500JS ili ga vec posedujes? Ako ga imas, slobodno iskljuci NCQ, a ako nameravas da kupis nov HDD od 250GB, preporuka ide Hitachi-jevom i Samsung-ovom modelu. Sve ovo naravno pise i u tekstu.

Pozdrav

Poslednja izmena:
KS ima 16 MB kesa. Ostalo manje vise isto.

Samsung mi je i napravio probleme pa planiram da uzmem jos neki hard. Mislim da ce ipak biti WD2500JS (3 godine garancije, ~100e). Jedino su me kolege iz druge teme malo uplasile ali dobro.

Nisam uspeo da nadjem na CD-u tabele o kojima pricas. Da nije urednik malo radikalnije sekao :)

Vlada je napisao(la):
Odneo sam juce hard na reklamaciju u Pakom, javljam ishod.
Ma uzimaj ponovo taj Samsung !
Mora da ti zamene ako je crko !
Mada ti si verovatno prvi Srbin kome je crkao Ovaj SP2504C

Ma uzimaj ponovo taj Samsung !
Mora da ti zamene ako je crko !
Mada ti si verovatno prvi Srbin kome je crkao Ovaj SP2504C
Poznajuci Pakom-zamenice mu bez problema-jako su korektni.Naravno-ako nije sam izigravao "majstora" a oni imaju nachina da to utvrde.
Oko NCQ-a, ja mislim da ce biti vazan, jednog dana.
Greshish-on nema veze sa vremenom.I sad,ako ga imash u prednosti si.Zamisli kad zadash kompjuteru 4 instrukcije koje pozivaju 4 ili vishe podatka koji se nalaze na dijametralno suprotnim pozicijama na HD.A onda glava chitacha,koja nema NCQ ide po redosledu koji si ti zadao i nepotrebno sheta pozivajuci DATA sa razlichitih mesta na HD.Ovako,sa NCQ glava chitacha ide po redosledu fizichki najblizih mesta na HD i tako redom izvrsava instrukcije rachunar,ne gubeci vreme u preteranoj shetnji.Ovo pogotovo vazi za HD sa velikim kapacitetima.Dobija se na vremenu.

Poslednja izmena:
Native Command Queuing (NCQ) je komandni protokol i to je njegova priroda i tehnologija.Ono "Queu" znachi u prevodu "redosled".

To je teorija. Praksa pokazuje ipak da je disk u desktop sistemu sa single procesorom brzi sa iskljucenim NCQ-om. Period.

Slazem se sa silverom, praksa mi je bitnija od teorije.

Inace hard nisam cackao (nisam ni imao potrebe jer je pod garancijom) a cekam ishod reklamacije pa cu da ispricam celu pricu, necu da pisem u epizodama :)

genijalcino, da li mi se cini ili je Maxtor od 160 GB iz starije (SATA 1) serije? Razmisljam da uzmem ovakva dva Maxtora i "uparim" ih u RAID (izmedju ostalog i sto, po tvom testu, imaju lepu krivu transfera 70MB-40MB).

Da...Maxtorche od 160 GB je jako lepo radio, cak i sa NCQ-om (radi se o 1.5 Gbps disku, koji podrzava NCQ)...U klasi 160 GB je jedan od najboljih (barem od onoga sto moze da se nadje kod nas), ne samo zbog sekvencijalnog pristupa (koji ti navodis), vec i solidnih rezultata u IOmetru. Jedan primerak imam u svojoj masini, sto dosta govori o njegovom kvalitetu. :D Obavezno ga uzeti kod distributera koji daju 3 god. garancije (Imtel). Nisam ih probao u RAID-u, ali cenim da bi i u takvom okruzenju dobro radili.

Sto se tice grafikona, pitao sam urednika da li su na CD-u, i nije znao da mi kaze. :D Nazalost, svoj CD sam negde zagubio, tako da ne mogu da ti kazem da li ih ima ili ne.

U svakom slucaju, okacicu ih na PC-ev sajt, za neko vreme.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Kao sto sam i najavio evo epiloga u vezi onog nesrecnog Samsung-a. Posle desetak dana cekanja (ipak je to obuhvatilo dva vikenda a realno 6 radnih dana) zamenili su mi disk (bilo bi i ranije da su imali ovde u magacinu, ovako su cekali isporuku iz Nisa). Ono sto mi se jako dopalo - garancija je nova (tece od danas) i traje tri godine (iako mi je moj prodavac dao dve).

Inace, sa starog diska sam ipak uspeo da skinem podatke i to experimentisanjem sa jumperima (stavljeni u krajnji desni polozaj :)::l) sto uopste nije bilo dokumentovano ali sam ja isprobao sve moguce kombinacije, verovatno je u pitanju neki backup mod ili nesto slicno) i obradovao se kad ga je BIOS prepoznao a jos vise kad sam u Windows-u uspeo da izvucem sve podatke. Sutradan sam otisao kod prodavca da ga dam na reklamaciju jer mi je HUTIL prijavljivao M.C.Check - Error sa sugestijom da izbrisem podatke pa ako ponovo prijavi gresku da zamenim disk (nema svrhe brisati podatke kad se disk ne vidi u BIOS-u). Odemo kod njega a disk na Intel platformi radi iz prve, bez jumpera a kad se stavi jumper za SATA1 mod onda isti simptomi kao i kod mene. Na kraju od prodavca dobijem Pakomovu garanciju, odem kod njih u servis (inace, bez obzira na evidentno puno posla momci su maximalno korektni i ljubazni) i detaljno im opisem problem. Posle par dana cekanja su mi odobrili ovu zamenu i danas sam podigao novi disk. Nadam se da vise necu kukati po ovom pitanju.

Genijalcino, kada ce ti grafici biti raspolozivi na PC-jevom sajtu? Uzgred, razumem da se tranfer razlikuje na kraju diska ali mi je cudno da se razlikuje toliko na pocetku kod 250 i 300 GB modela sa jedne i 160 GB modela sa druge strane (65 MB/s naspram 70 MB/s) kad im je gustina po ploci ista?!

vlado, kako te sluzi taj novi samsung posle zamene?;)

OK, nemam zamerki za sada (mada sada sve podatke drzim udvojeno, i na Samsungu i na Maxtoru).

sto je sigurno, sigurno je;)

hvala na iskustvima. videcu da uzmem tog samsunga. maxtor mi se cini malo rizican za nf4 sli chipset. vidim da ovi sata2 maxtori umeju da zezaju krizu u takvom slucaju.

Ma najbolja je kupovina Seagate od 80 ili 160 GB. Retko vidjen transfer rate a 5 godina garancije. Ja planiram da uzmem jos dva diska za RAID i uzecu ili Maxtor V seriju ili Seagate od 160 GB.

Vrh Dno