Šta je novo?

samsung (sata2) iskustva

Anti Patriota

Čuven
Učlanjen(a)
21.12.2002
Poena
620
Trazih disk i zato sto 99% ljudi kupuje 80gb jedva nadjoh 250gb i to - samsung, ovaj iz sata2 serije.
Sto se tice mojih zahteva - ne gledam u testove, buku i slicno, bitno mi je samo da je pouzdan disk.
I juce mi drugar rece da su samsung najgori diskovi!? Jel moguce, a mozda je mislio na starije serije !? :crash:

Pored takvih drugara neprijatelji ti nisu potrebni.

To su predrasude. Ovde ljudi znaju za Maxtor, WD, i to je kraj. Slicna je prica i sa drugim stvarima, npr kod mobilnih (Nokia i SE).

Trazih disk i zato sto 99% ljudi kupuje 80gb jedva nadjoh 250gb i to - samsung, ovaj iz sata2 serije.
Sto se tice mojih zahteva - ne gledam u testove, buku i slicno, bitno mi je samo da je pouzdan disk.
I juce mi drugar rece da su samsung najgori diskovi!? Jel moguce, a mozda je mislio na starije serije !?
Uh,shto volim takve genijalce koji misljenje baziraju na rekla-kazala a zoboravljaju da je samsung firma preko 70 godina.Mislim da si ti kupio model bez standardnog konekta za napajanje.Ima Native Command Queuing (NCQ) sto je plus.obzirom da ima NoiseGuard i SilentSeek performanse su mu prilichno dobre//....svidja mi se i shto ima mehaniku koju pomaze uljna baza pa mislim da ne bi trebalo da je preterano buchan i topao.......Samsung SpinPoint P120 SP2504C - hard drive - 250 GB - SATA II
Type Hard drive - internal
Form Factor 3.5" x 1/3H
Dimensions (WxDxH) 10.2 cm x 14.6 cm x 2.5 cm
Capacity 250 GB
Interface Type Serial ATA II
Connector 22-position Serial ATA (SATA) plug
Data Transfer Rate 300 MBps
Average Seek Time 8.9 ms
Spindle Speed 7200 rpm
Buffer Size 8 MB
Evo,ovako bi izgledao kad bi ga rasturio.:D..imaa puno review na netu za njega....dobio je odlichne ocene a na neki adresama i kvalifikovan je kao najbolja kupovina..
Da se razumemo:ja ga nemam pa nisam subjektivan jer imam maxtor dimanod 10 -300gb..

Prilozi

• I193835.jpg
    I193835.jpg
    14.9 KB · Pregleda: 130
Poslednja izmena:
Pa ovako, sto se tice diskova @7200 cenim da je ta tehnologija sazrela i da nema tu nekih velikih razlika, a ovaj moj drug je mozda mislio na neke starije serije samsunga - naveo je kao primer da jugodata jedina to ugradjuje u svoje konfiguracije ?!
Svejedno, ja sam zadovoljan - disk je bas taj SP2504C.

Ja sam svojevremeno imao Samsung 40 GB 7200 rpm, bio je ispravan, sve je radilo najnormalnije, samo je tako zujao, da je to strasno! Od tada ih ne kupujem, ali pretpostavljam da su do sada to sredili, i da je to totalno ok firma za hd.

Anti Patriota je napisao(la):
I juce mi drugar rece da su samsung najgori diskovi!? Jel moguce, a mozda je mislio na starije serije !? :crash:
Zbog toga su u nemackoj best buy vec dugo vreme. Koristim Samsung HDd-ove zadnje 2,5 godine bez problema SP0802N, SP1213C i pre 2 meseca dodao i SP2004C. Hladni, tihi i brzi.
Ali kad ljudi ne znaju...kupuju maxtor
Za mene samsung Hdd-ove su prvi izbor pri kupovini HDD-ova. Steta sto nije ih bilo neko vreme.

Poslednja izmena:
Prva liga su diskovi. Ja sam ih ugrađivao u konfiguracije dok ih je bilo moguće kupiti. Nego, da li se priznaje full garancija od 5 godina na njih?

Ja sam nabavio taj hard i mogu da kazem da je odlichan !
Hteo sam sata2 disk zbog nove ploche i uzeo sam ovaj Samsung !
Necujem ga u kucistu !!

Gde ste kupili SP2504C i koja je garancija ako možete da podelite info. Hteo sam da uzmem WD250KS ali ga izgleda neće skoro biti u Srbiji.

Samo jedna mala opaska vezana za Samsung HDD. Dell je prekinuo da ugrađuje Maxtor diskove te sada u svoje desktop makine ugrađuje Samsung diskove, ko je Dell predpostavljam da je većini ljudi na ovom forumu dobro poznato.

BTW već više od godinu dana sam zadovoljni korisnik jednog Samsung SATA diska.

Pa moze prekinuti iz raznih razloga... Mozda je Samsung dao bolju cenu u nameri da se probije na OEM trziste. To ne mora bas nista da znaci.

Delimire, auuuuu, ajde da kažemo da je kasno pa si se malo prebačio ili sam ja pobrkao lončiće. :D Ako me sećanje ne vara IT glasila su jedno vreme brujala kako je Dell vratio Maxtoru ogromnu količinu diskova za koje se tvrdilo da imaju neku falinku. Postavljalo se pitanje gde će završiti ta masa diskova, čini mi se da su mnogi završili na tržištu SCG.

Ja licno kupujem WD (poslednjih 6 hardova) ... sada imam trenutno WD-740GD Raptor i vise nego sam zadovoljan ... za divno cudo uopste nije buchan (koliko sam ja ocekivao) ali kad ne bi bilo WD-a ... recimo da bi izbor pao na Samsung ili Hitachi ili Seagate ... iako je Seagete kupio maxtora .. ne bi Maxtora uzeo, ni da mi ga poklone (moje mishljenje, jer imam jako loshe iskustvo sa Maxtorom, izgubio sam mnogo vazne stvari na hardu, koji je bio proizvod rada od godinu dana .. a nisam tada radio back up .. )
sve u svemu samsung je na polju elektronike vec jako dugo, a posebno poslednjih 10 godina su se uzdigli ... dodushe i oni (kao i svi drugi) prave nekoliko klasa svojih proizvoda, ali to je normalno!
u svakom slucaju nisi se zeznuo, a mogao bi da ga malo istestirash, pa da kazesh drugim ljudima kakav je ... mozda bi josh neko uzeo to, a da nije ni svestan "josh" :d

poz,
Nemanja

mige je napisao(la):
Ja sam nabavio taj hard i mogu da kazem da je odlichan !
Necujem ga u kucistu !!

Znaci ipak si uzeo :)

Rekoh ja, nema nista da se cuje...

Radi ko zmaj !!
xexexe

Samsung diskove BILI SU najgoriji. Serije od pred 4-5 godine bile su katastrofalne. Moj drug prodaje konfiguracije i kod njega od 10 diskova 7 su bili vraceni pod garancije (moze da je bila i losa serija). Jos prodaje samsung diskove ali je sada mnogo zadovolni. U posledne 2 godine ni jedan samsung disk nije vracen zbog neispravnosti. Ja sam uzeo seagate samo zbog te 5 god. garancije. Samsung ovdje ima 2 godine garancija.

I meni je ovaj Samsung interesantan. Citajuci testove na netu na Storage Review forumu sam nasao interesantan podatak o pouzdanosti pojedinih serija diskova (ovo su nezvanicni podaci): broj diskova:broj pokvarenih diskova

HITACHI Deskstar 7K400 (2004q2) 35:4 = 9
MAXTOR MaXLine+III(DM10) (2004q3) 237:45 = 5
SEAGATE Barracuda 7200.8 (2004q4) 532:74 = 7
WD Caviar SE WD3200JB/JD (2005q1) 91:7 = 13
WD Caviar SE16 WD2500KS (2005q2) 23:3 = 8
SAMSUNG SpinPoint P120 (2005q2) 54:2 = 27
WD Caviar SE16 WD4000KD (2005q3) 7:0 = ?
WD Caviar RE2 WD4000YR (2005q3) 11:2 = 6
HITACHI Deskstar 7K500 (2005q3) 6:2 = 3
SEAGATE Barracuda 7200.9 (2005q4) 35:3 = 12

Po ovome ispada da se tek svaki 27. SP vratio na reklamaciju sto je izvrstan rezultat. Jos jedino da je malo bolji Seek time...

Jos jedino da je malo bolji Seek time
Seek time je 8.9ms.A toliki je i kod drugih HD u toj klasi.Primer:WD2500JS 8.0 ms.Za taj novac-dobar je.Jedino mislim da je WD2500JS Caviar SE SATA 300MB/s 7k2 250GB 8MB u istom cenovnom rangu mozda bolji izbor.Jedino sto nije sata2.

Poslednja izmena:
Na papiru, u praksi je cinjenica da je na zacelju po tom pitanju (14,3 ms po anandu).

Kupio sam juce ovaj Samsung i stvarno je neverovatno da se gotovo uopste ne cuje iako sam iskljucio AAM. Na prvi pogled - rad sa velikim fajlovima je odlican dok je inferiorniji od Maxtora kada je u pitanju rad sa malim fajlovima. Takodje se i manje greje od Maxtora, kome je temperatura bitna. Obzirom da je najjeftiniji mislim da predstavlja dobru kupovinu. Videcemo koliko su pouzdani.

Pogledajte ovaj test:
http://www.hardwaresecrets.com/article/307
Samsung sp2504c po ovom testu ima samo jednog konkurenta - WD Raptor 150gb.
Autor tvrdi da nije testirao brzi hard disk. Kaze se da je na zapadu cena malo visa nego kod konkurenata, a kod nas je jos i jeftiniji. Ovo je izgleda moj sledeci hd.

tomazino je napisao(la):
Pogledajte ovaj test:
http://www.hardwaresecrets.com/article/307
Samsung sp2504c po ovom testu ima samo jednog konkurenta - WD Raptor 150gb.
Autor tvrdi da nije testirao brzi hard disk. Kaze se da je na zapadu cena malo visa nego kod konkurenata, a kod nas je jos i jeftiniji. Ovo je izgleda moj sledeci hd.
ma jok - brzi od raptora ... kako lupetaju.
Vlado nisam citao anand test ali sam i ja dobio vrednos od 14.3 ms za pristup, dok mi je za stariji WD sata2 izbacivao 13.2ms. Ne bih rekao da je na zacelju ili da je inferiorniji jer je malo grubo - kad su svi od 7200 tu negde po performansama. Isto tako poredjenje sa raptorom je malo bezveze !?

Poslednja izmena:
Test je bezveze, SR je ipak bio najtemeljniji.

Anti Patriota, imam i Maxtor DM10 od 200 GB, poredio sam ih i dosao do takvog zakljucka. U svakodnevnom radu nema neke prevelike razlike, zadovoljan sam i jednim i drugim. Inace ako je verovati DTemp-u Samsung je hladniji 5-6 stepeni pa ako je to nekome od znacaja zna sta da trazi.

Vlada je napisao(la):
Inace ako je verovati DTemp-u Samsung je hladniji 5-6 stepeni pa ako je to nekome od znacaja zna sta da trazi.

Kod mene dtemp prijavljuje 4 setpena nizu temperaturu za samsung u odnosu seagate, iako su iste temperature (2 min nakon sto je upaljen komp). Kasnije se samsung zagreje vise od seagate-a, ali to bas nije merodavno jer nisu isto pricvrsceni.

Meni mod WD 200Gb SATA2 vrsi posao bez ikakvih problema, a za Samsung ne znam !!! A sto ti je drugar rekao da je Samsung najgori, nije ali je imao lose serije starijih HDD-ova !

Kao i svi ostali proizvodzaci... Trenutno nema proizvodjaca hardova da ga neki model u istoriji nije obrukao.

mige je napisao(la):
...
Necujem ga u kucistu !!

jedno glupo pitanje, jel mogu SATA 2 HDDovi na SATA 1 ploce?? (komkretno 865/p4p800)

Naravno.....

Vrh Dno