Šta je novo?

Samsung PS42C91H

playerPA

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2003
Poena
650
Da li neko ima iskustva sa doticnom plazmom? Vidim cenu od 49999din u Tehnomarketu sto mi se cini kao dosta povoljno obzirom na karakteristike panela

Size 140cm (42)
Resolution 1024 x 768dpi
Contrast Ratio 15,000: 1
Viewing Angle over 175 (H/V)
DNIe™ Yes
Digital Noise Reduction Yes
Brightness 1500cd/m²
FilterBright Yes
Number of colours(expressed) Natural True Colour (18bit)
Grey Level(Gradation) 262,144
Cinema Progressive (Film mode) Yes
Digital Comb Filter 3D Comb Filter
Low Noise Amplifier No
Smart Frame Plus Yes
Movie Plus No
Screen Aspect Ratio(16:9/4:3) 16: 9
Silhouette Editor Yes
Viewing Angle over 175 (H/V)

Link ka Tehnomarketu
http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09027436

Zanima me koja je razlika u odnosu na PS42Q91H koji ima fenomenalnu sliku (na papiru su im iste karakteristike). Njegova cena je oko 78000din:zgran: Prosto mi je neverovatno da se skoro isti TV moze uzeti u istoj radnji za 28000 manje. U cemu je "kvaka"? :trust:

kvaka je u tome što tehnomarket ne update-uje svoje cene kad i svi u svetu. i baš zato je tom tv ostala cena od 78000 a verovatno bi trebao da košta isto ili malo više od tog C modela.
ovaj jeftiniji je na akciji pa košta toliko, a ako pogledaš cene u evropi, kod njih košta isto a nije na akciji.
ima dosta takvih situacija kod nas kad cene starijih modela ne opadaju i onda imaš model tv-a od prošle godine npr. skuplji nego neki noviji i bolji od iste marke a iz 2008.

sećam se akcije iz metroa kad je bio samsungov plazma tv od 50" za 69000, a isti u TM-u 105000. a još smešnije je kad vidiš na kutiji da piše uvoznik K&K Electronics, a to je ustvari TehnoMarket. ja sam moju toshibu merkao u TM-u gde je bila 64000, i odem u metro kad baš taj na akciji za 43000 i šta da radim kupim u metrou. a za kusur ladno mogu neki blu-ray player i to STB a ne onaj za PC.

Pazario sam TV juce u Tehnomarketu u Pancevu. Na nalepnici stoji made in Slovakia, a na moje iznenadjenje datum proizvodnje je jun 2008. :) Posto mi je crkla antena (pojacivac po ko zna koji put) prijavio sam se za kablovsku - SBB. Dok majstori ne stignu na TV-u se vrti materijal sa kompa (veza preko VGA kabla od 10m). Slika desktop-a je kao sto sam i ocekivao losija u odnosu na prethodnika (32" LG LC25R), ali zato video materijal ne moze da se poredi :) Sve je dosta tecnije i boje su nekako mekse, prirodnije. Crna je konacno crna (to me je najvise smaralo kod LCD-a) i uglovi su perfektni (kod prethodnika je promenom ugla gledanja sadrzaj postajao svetliji i "crna" je bivala jos sivlja). Od igara sam samo probao PES 2008 i genaralno slika mi je bolje nesto na LCD-u?!? Ne znam zasto, al na plazmi je nekako zrnasta i boje nisu te kao sto su bile na LCD-u. Sama akcija je mnogo tecnija u odnosu na LCD, ali kao sto sam naveo slika je nekako "zrnasta". Rezolucija je podesena native 1024x768, a aspect ratio je 16:9. Eksperimentisacu jos, ali sve u svemu za sad plazma izuva LCD (ogradjujem se na TV koji sam prethodno imao) u prikazu SD-a i HD materijala. Negde sam citao da treba da "legne" 100 sati i da ce, kada se dobro oformi, ekran davati bolji prikaz. Jednu zamerku bih uputio na meni od TV-a koji kao da je radjen u 6-bitnoj paleti?!?! Naime, gradacije na potenciometrima su katastrofalne. Uopste mi nije jasno sto su ih i radili u "true color-u", bolje da su samo stavili sivu boju i slajder na sredini koji ide u + odnosno -. Slikacu TV kad dodjem sa posla i okacicu fotke iz menija sa 4-bitnom paletom :) kao i prikaz video materijala (mozda i zrnasti PES 2008 :)).
Da li je neophodno smanjivati kontrast i brajtnes ispod 50% u prvih 100 sati (reko da nije neka urbana legenda u pitanju mozda :d) ili slobodno mogu da ga przim na 80% (kontrast)?

U prvih 200 radnih sati smanji kontrast i osvetljenje ispod 50% i nemoj da imas staticne priakze na ekranu duze vreme, posle toga gledaj ga normalnije. Ako je tebi rezolucija 1024x768 to nije ista rezolucija kao na PC, jer nije isti pixel. Stavi 1280x720 i dobices mnogo lepsu sliku sa PC. I, predi na HDMI.

Poslednja izmena:
U prvih 200 radnih sati smanji kontrast i osvetljenje ispod 50% i nemoj da imas staticne priakze na ekranu duze vreme, posle toga gledaj ga normalnije. Ako je tebi rezolucija 1024x768 to nije ista rezolucija kao na PC, jer nije isti pixel. Stavi 1280x720 i dobices mnogo lepsu sliku sa PC. I, predi na HDMI.

Nece da radi rezolucija 1280x720 preko VGA kabla. Mogu da izaberem 1280x768 i 1360x768 medjutim vidi se da to nisu native rezolucije (fontovi su iskrzani). Problem je u tome sto mi treba 8m HDMI kabla :wall:

Pixel kod plazme u horizontali ima odnos 1.25 prema klasicnom pixelu. Tako da plazmina rezolucija 1024 u stvari je 1280. A sto se tice HDMI kabla pogledaj na http://www.mgelectronic.co.yu znam da salju i da im je HDMI 10m 1881din.

Pixel kod plazme u horizontali ima odnos 1.25 prema klasicnom pixelu. Tako da plazmina rezolucija 1024 u stvari je 1280. A sto se tice HDMI kabla pogledaj na http://www.mgelectronic.co.yu znam da salju i da im je HDMI 10m 1881din.

Reci mi samo kakav je kvalitet tog kabla? Negde se pominju i verzije 1.2+ kao preporuka za kupovinu. Nasao sam i na ITsvetu neki kabal od 10m sa poslacenim konektorima za 33e. U svakom slucaju ne bih placao vise ako ne moram,) Racunam posto je 720p rezolucija u pitanju mozda ce mi biti vise nego dovoljan taj HDMI kabal iz mgelectronic-a. Imao sam prethodno DVI-HDMI od 5m Thompson za pozlacenim konektorima, al sam ga dao drugaru jer 32" LCD LG koji sam imao pre ove plazme nije podrzavao 1:1 pixelmapping te mi je slika bila lepsa preko VGA kabla u 1360x768. Videcu da probam taj kabal ovih dana ako dodjem do njega opet:smoke: pa ako je slika bolje porucujem 10m

pozdrav

U Kanibalu imas odlican HDMI kabal 1.3. Ima i od 10m. www.kanibal.co.yu.
Pozdrav

cena? 100 i kusur evra? Jurio sam prosle godine u ovo vreme kad sam pazario 32" LCD VGA kabal i secam se da je bila neka paprena cena

EDIT:
Upravo sam ih zvao stizu im krajem meseca - 10m je bio oko 5000din, 12m oko 9300din (radi se o visoj kategoriji kabla kako su mi rekli)

Poslednja izmena:
2m sam platio oko 1400 dinara. Koliko je 10 ne znam, ali kabal je dobar. Imas i skuplji od ovoga a i jeftiniji. Ovaj na krajevima ima ona zadebljanja za sprecavanje smetnji.

Pozdrav

zanimljivo, ja sam 2m platio 450din. marka rotronic i nema nikakvih problema, sve radi savršeno.
pakom

Imam plazmu 42A410, i slican poblem sa rezolucijama. Slika sa kompa je najbolja preko vga kabla ali je oganicena na rezoluciju 1024, a preko hdmi-a mogu da postavljam razne rezolucije ali slika ni u jednoj nije ostra kao preko vga. Gde gresim?

Ne znam gde gresis, ali meni je mnogo bolja slika na Panasoniku preko HDMI nego VGA kabla.

Imam plazmu 42A410, i slican poblem sa rezolucijama. Slika sa kompa je najbolja preko vga kabla ali je oganicena na rezoluciju 1024, a preko hdmi-a mogu da postavljam razne rezolucije ali slika ni u jednoj nije ostra kao preko vga. Gde gresim?

probaj da postavis 720p rezoluciju ili u krajnjem slucaju native 1024x768

LJudi kapirate li da 1024x768 sa PC nije native za plazmu! Nisu isti pixeli, stavite 720p i dobicete najnativnije sto moze.

LJudi kapirate li da 1024x768 sa PC nije native za plazmu! Nisu isti pixeli, stavite 720p i dobicete najnativnije sto moze.

Za ovu moju jeste :smash: Druga je stvar sto je slika razvucena u 16:9 zbog pravouganih piksela na TV-u, to se resava izborom 4:3 AR i sve legne na svoje mesto ;) Vec sam gore napisao da moj TV ne podrzava izbor 1280x720 rezolucije preko VGA kabla vec samo 800x600, 1024x768, 1280x768 i 1360x768. Kod poslednje dve aspect ratio je dobar, ali se vidi da nije pixel na pixel (nema ostrine na fontovima) tako da mi se logicno namece 1024x768 ispred 800x600. Problem sa "zdepastom" slikom resavam korekcijom AR u media player classic programu (pan&scan pa opcija "scale to 16:9 TV widescreen")

Native rezolucija je rezolucija panela, pa ako je panel 1024*768 samo postavljanjem te rezolucije ce se dobiti 1:1 pixel mapping i maksimalna ostrina ali tada ode aspekt u djavola :D Sa druge strane da bi se ispostovao aspekt panela od 16:9 neophodno je postaviti rezoluciju 1280*720 (720p) ili 1360*768 ali je tada ostrina diskutabilna, kod plazmi sa boljom elektronikom i dobrim skaliranjem je ona zadovoljavajuca dok kod losijih modela ume da bude prilicno lose.

Native rezolucija je rezolucija panela, pa ako je panel 1024*768 samo postavljanjem te rezolucije ce se dobiti 1:1 pixel mapping i maksimalna ostrina ali tada ode aspekt u djavola :D Sa druge strane da bi se ispostovao aspekt panela od 16:9 neophodno je postaviti rezoluciju 1280*720 (720p) ili 1360*768 ali je tada ostrina diskutabilna, kod plazmi sa boljom elektronikom i dobrim skaliranjem je ona zadovoljavajuca dok kod losijih modela ume da bude prilicno lose.

To kralju, konacno me neko razume :) Nije problem aspect ratio kad sve ide lepo pixel na pixel, mplayer classic to odlicno odradjuje dok vecina novih igara pored podesavanja rezolucije ima i aspect ratio :smash: Sto se tice desktopa i onako necu da zveram u njega :) Hmm ne znam da li je moguce mozda modovati drajvere za graficku i ubaciti 1024x768 sa 1.333333 aspect ratiom? Cudi me da neko to nije napravio vec obzirom da ima dosta tih 1024x768 panela:trust:

ja sam moju samsung plazmu 42a410 povezao preko hdmi kabla gembird sa pozlacenim konektorima, kabal imate u tehnomarketu 5m oko 880 dinara,sa slikom sam bas zadovoljan , slika mi deluje najbolje na rezoluciji 1024*768,povezao sam i xbox360 preko hdmi i izgleda ekstra sa postavkama kontrasta,ostrine i ostalog na 50 posto,jedva cekam da razradim malo panel (prvih 200 sati) pa da vidim kakva ce biti tad slika,sve u svemu mislim da je ovo najbolja kupovina

Razumem ja vas ali razumite i vi mene, heh. 1:1 pixel mapping vezan je za LCD i uredjaje koji imaju kvadraticni pixel, kod pravougaonih nije tako npr 1024x768. Broj njenih pixela tu zanemari, jer video procesor (bi trebalo da) radi odlican posao. Kod mene je tako i sa 1280x720 slikom imam extra ostrinu i veoma citljiv text, odlicnu sliku sa SD a kamoli sa HD filmovima.

Novi momenti
Slika preo VGA kabla nije bila perfektna, na nekih pola metra od ekrana sam jasno primecivao kako igraju zelene, crvene i plave "tackice" na crnoj pozadini. Kada bih stavio desktop da mi bude skroz crn slika iz udaljenosti bi izgledala sivkasta, a kada bih se prblizio video bih milione navedenih tackica kako igraju svuda po ekranu?!?! Prvo sam posumnjao u kvalitet VGA kabla (duzina je 10m) medjutim sve je sljakalo OK kada je bio vezan 32" LG LCD. Posto sam perfekcionista, ova "sitnica" je pocela opasno da me nervira. Googlao sam malo i uspeo da pronadjem kod za servisni meni kod Samsunga (info+menu+mute+power) i malo istrazivo napredne opcije koje je proizvodjac sakrio od nas smrtnika :). Prva stavka je CALIBRATION i cim sam je ugledao znao sam da je to to :) Izabrao sam PC i pustio kalibraciju. Usledeo je sok, na ekranu mi je izasla poruka failed i ceo prikaz se poremetio (boje, kontrast, osvetljenje, poceo da treperi ekran). Pokusao sam jos par puta i svaki put me je sacekala ista poruka uz drugaciji prikaz (ne znam koji je bio gori). Ne znam ni sam kako sam dosao na ideju da stavim belu pozadinu na desktop i da opet pustim kalibraciju (prethodno je bio neki wallpaper) i na moje odusevljenje nakon par sekundi me je docekala poruka SUCCES. Ugasio sam TV, upalio ga i prebacio desktop da bude u crnoj boji. Mojoj sreci nema kraja, sve je perfektno crno (intezivnije i od ugasenog ekrana) bez ikakvog traga zelenih tackica koje skakucu po ekranu. Mozda jos nekom koristi ovo moje otkrice da ispegla prikaz, ali sa druge strane se ogradjujem od bilo kakve stete do koje moze doci ukoliko se menjaju postavke servisnog menija.

Kad postavim rezoluciju u 720, preko vga kabla, tv kaze da rezulucija nije podrzana. A preko hdmi-a mi se nesto boje ne svidjaju, kao da su prenaglasene. Jos cu da probam preko servis menija tu kalibraciju pa da vidim, ali za sada najbolje deluje 1024, naravno "razvuceno"...

Imas podesavanja za sve HDTV, ne samo plazme. Ako su boje prenaglasene podesi ih. Pogledaj po AVS forumu, naci ces. I verujete mi 1024x768 sa PC nikako nije njegova prirodna rezolucija!

Kad postavim rezoluciju u 720, preko vga kabla, tv kaze da rezulucija nije podrzana. A preko hdmi-a mi se nesto boje ne svidjaju, kao da su prenaglasene. Jos cu da probam preko servis menija tu kalibraciju pa da vidim, ali za sada najbolje deluje 1024, naravno "razvuceno"...

Sto se tice boja moj savet ti je da prvo podesavas one opcije koje vidis u standardnom meniju pa tek onda ako vidis da ne ide, pocnes da cackas po servisnom. Ne bi bilo lose da prethodno slikas ili zapises vrednosti sa kojima se igras u slucaju da ipak nesto podje naopako (seti se samo koliko si platio TV :smoke:). Samo ti drzi tu 1024x768 rezoluciju ako oku najbolje lezi, aspect ratio mozes da podesis u player-u kao i u vecini novijih igara (tamo gde ne radi stavis lepo 1360x768 i miran si)

pozdrav :wave:

1. nemoj da igraš po servis meniju, ako apsolutno nisi siguran šta radiš (uputstvo). u suprotnom ti ne gine druženje sa serviserima. :d
2. obavezno nabavi hdmi kabl, jer će ti posle toga ovaj vga prikaz ličiti na đubre. ;)

Novi momenti
Slika preo VGA kabla nije bila perfektna, na nekih pola metra od ekrana sam jasno primecivao kako igraju zelene, crvene i plave "tackice" na crnoj pozadini. Kada bih stavio desktop da mi bude skroz crn slika iz udaljenosti bi izgledala sivkasta, a kada bih se prblizio video bih milione navedenih tackica kako igraju svuda po ekranu?!?! Prvo sam posumnjao u kvalitet VGA kabla (duzina je 10m) medjutim sve je sljakalo OK kada je bio vezan 32" LG LCD. Posto sam perfekcionista, ova "sitnica" je pocela opasno da me nervira. Googlao sam malo i uspeo da pronadjem kod za servisni meni kod Samsunga (info+menu+mute+power) i malo istrazivo napredne opcije koje je proizvodjac sakrio od nas smrtnika :). Prva stavka je CALIBRATION i cim sam je ugledao znao sam da je to to :) Izabrao sam PC i pustio kalibraciju. Usledeo je sok, na ekranu mi je izasla poruka failed i ceo prikaz se poremetio (boje, kontrast, osvetljenje, poceo da treperi ekran). Pokusao sam jos par puta i svaki put me je sacekala ista poruka uz drugaciji prikaz (ne znam koji je bio gori). Ne znam ni sam kako sam dosao na ideju da stavim belu pozadinu na desktop i da opet pustim kalibraciju (prethodno je bio neki wallpaper) i na moje odusevljenje nakon par sekundi me je docekala poruka SUCCES. Ugasio sam TV, upalio ga i prebacio desktop da bude u crnoj boji. Mojoj sreci nema kraja, sve je perfektno crno (intezivnije i od ugasenog ekrana) bez ikakvog traga zelenih tackica koje skakucu po ekranu. Mozda jos nekom koristi ovo moje otkrice da ispegla prikaz, ali sa druge strane se ogradjujem od bilo kakve stete do koje moze doci ukoliko se menjaju postavke servisnog menija.

Uh, imam potpuno isti problem, isti TV, jako me nerviraju ti "razigrani" pixeli. Isto i na VGA kablu koji koristim za PC i kompozitnom za XBOX360. Mislio sam da je prosto do plazma tehnologije i jeftinijeg panela vece dijagonale.

Uh, imam potpuno isti problem, isti TV, jako me nerviraju ti "razigrani" pixeli. Isto i na VGA kablu koji koristim za PC i kompozitnom za XBOX360. Mislio sam da je prosto do plazma tehnologije i jeftinijeg panela vece dijagonale.

resices ih se tako sto ces smanjiti brightness (e onda ce te smarati tamnija slika:wall:) ili ces se jednostavno udaljiti jedno 2-3m od TV i neces ih vise primecivati :D

Ma probao sam i to. Nista se ne primecuje iz normalne udaljenosti, ali me nervira jer slika jednostavno nije cista kao LCD. Najvise se primecuje na sivkastim povrsinama i kada se menja intenzitet osvetljenja, crna je relativno ok. Probao sam kalibraciju, sa belim wallpaperom, isto kao i ranije. To se primecuje cak i kada prebacujes source, jos pre nego sto postoji bilo kakva slika.

Kakva su tvoja podesavanja? Meni je osvetljenost negde na pola, ali drzim ostrinu na minimumu, recimo... Sta si jos podesavao u servisnom meniju?

Ma probao sam i to. Nista se ne primecuje iz normalne udaljenosti, ali me nervira jer slika jednostavno nije cista kao LCD. Najvise se primecuje na sivkastim povrsinama i kada se menja intenzitet osvetljenja, crna je relativno ok. Probao sam kalibraciju, sa belim wallpaperom, isto kao i ranije. To se primecuje cak i kada prebacujes source, jos pre nego sto postoji bilo kakva slika.

Kakva su tvoja podesavanja? Meni je osvetljenost negde na pola, ali drzim ostrinu na minimumu, recimo... Sta si jos podesavao u servisnom meniju?

Osvetljenost nikako preko 45 (u zavisnosti od signala 42-45), a kontrast preko dana drzim na 70, nocu na 60 posto sam nesto vise od 2m od ekrana pa bljesti ;) Dinamicki kontrast je naravno iskljucen kao i DNiE i ostale boranije (ciscenje suma). Ostrinu drzim na pola mada njenim podesavanjem jedva da primecujem neke razlike u prikazu (komp mi je vezan preko VGA kabla). Ono sto meni odgovara ne znaci da ce i tebi i obrnuto. Ja samo znam da nema sanse da piljim u ekran na udaljenosti od 2m sa kontrastom na 100%, dok nekima tek tada slika "prija" :) Meni vise lezi, kao sto neko vec napisa, "mutnija" slika sa "hardverskim AA" :) TV iskljucivo koristim za gledanje filmova sa satelita (preko SkystarHD), divx-a (kvalitetni ripovi, u zadnje vreme gledam da budu 720p i poneki 1080p) i naravno PES (od juce 2009). Kablovsku ukljucim ujutro dok se spremam za posao 15min i kad ima neka utakmica (liga sampiona), sta cu navikao sam na nase komentatore :)

Evo ja da napisem nesto o iskustvu sa pomenutim modelom, serviserima i uvoznicima...

Kupio sam ga u jednoj od vecih prodavnica tehnike (da ne reklamiram). Posle 2 dana sam primetio da se zvuk posle ukljucivanja progresivno pogorsava vremenom (krci i pucka). Zvao prodavnicu i prodavnica poslala jednog od prodavaca da se uveri u problem. Covek se uverio da nesto nije u redu i posle 3 dana mi doneli drugi, isti.

Taj je radio (cak) mesec dana kako treba i onda je posle 2-3 sata rada poceo da gubi sliku, odnosno slika samo postane ljubicasta i jedva se vidi. Odnesem ga u servis (koji bi najradije spomenuo ovde da mu napravim antireklamu, ali necu bez dozvole), i u tom servisu je stajao 45 dana, a na moje raspitivanje uvek sam dobijao odgovor da je deo narucen i da samo sto nije stigao. Posle 45 dana odem u servis i trazim potvrdu da nisu uspeli da poprave kvar. Odbili su da mi daju potvrdu, jer, kao, opet samo sto nije stigao deo...

Medjutim, mozete misliti koliko sam nadrndan bio bez tv-a 45 dana, a platio ga 'an arm and a leg', bio sam potpuno pripremljen, opremljen svim mogucim telefonima uvoznika i inspekcija. Tu pred njima u servisu pozovem uvoznika i objasnim problem, i dobijem uveravanje da cu dobiti potvrdu u toku dana. Tako i bude.

Totalno izrevoltiran cinjenicom da opet moram da teglim tv (stvarno je veliki), vratim crknut tv u prodavnicu, sve zajedno sa potvrdom i, jelte, s obzirom da nisu imali adekvatnu zamenu, trazim nazad svoje pare. Prodavacica mi ponudi da uzmem 'kucni bioskop i jos nesto od audio tehnike'. Rekoh, a sta da radim sa tim kucnim bioskopom, na cemu da ga gledam? "Pa, posle kupite i televizor" Jedva, u dogovoru sa nekim od sefova, saznam da moram da pisem molbu (ej, molbu za moje pare), i tu napisem molbu i dobijem uveravanje da cu novac dobiti na racun za 3 dana. Treceg dana zovem i nadrndana prodavacica me obavesti da nema pojma kada cu dobiti novac i da ih 'ne maltretiram jer imaju puno posla'. Ne bilo mi tesko, sastavim kulturan mail, objasnim da cu zaista morati da pozovem inspekciju i posaljem ga na SVE odgovorne u toj firmi (na sajtu su ostavili jedno 15 mail-ova, direktor ovoga, direktor onoga). Posle POLA SATA me zove jedan od njih i ponovo pita da li stvarno zelim novac. Ja kazem da hocu i zaista mi u toku tog istog dana uplate.

Tog istog dana odem u drugu prodavnicu (vodeci racuna da ovlasceni servis nije isti onaj gde sam ostavio tv da 45 dana skuplja prasinu) i dodam jos neku kintu i kupim isti model (neko bi se opametio i promenio marku i model, ali ne i ja), ali od 50 inca. Donesem ga kuci, upalim i guess what, na tv-u jedan ceo horizontalni red mrtav. Opet tv u kola (tantalove muke) i ajd u prodavnicu, tamo mi bez ijedne reci zamene tv, nisu ga ni proveravali, (ne znam ni zasto uopste u takvim slucajevima proveravaju, nisam sigurno bio besposlen pa setao tv tamo vamo), stvarno su ispali vrlo korektni.

I tako, sada gledam svoj CETVRTI televizor, koji na svu srecu radi vec par meseci kako treba, a vi zakljucite da li sam samo neverovatan baksuz ili neko uvozi televizore sa 75% skarta, ili je nesto drugo u pitanju...

Nazad
Vrh Dno