Šta je novo?

Samsung I9300 Galaxy S III

Pazi, nisam ja protiv root-a, ali sam protiv toga da experimentisem sa telefonom koji je placen 650 eur, zato sto sam citao da mora sve da se ispostuje kako treba jer moze da dodje do takozvanog cigliranja. Ovde kad citam o cemu pisete, o Rom-ovima, koji recnik koristite, deluje mi dosta nejasno. Jednom sam u ovoj temi postavio pitanje o Root-ovanju, Rom-ovima, dao sve podatke o telefonu, i pitao da li ima neki tutorijal sta i kako, niko mi nije nista odgovorio. Na XDA forumu ima svega i svacega, ali tu je malo i jezik problem, razumem ali ne 100% itd, itd. Znam da je smor da se objasnjava kad sve znas, ali niste ni vi nekad znali, pa vam je neko rekao. Ja sam trazio neki tutorijal, nemoguce da ne postoji, ali kao sto rekoh nisam dobio nijedan odgovor.

Pozdrav drustvo, vidim da ima na stotine stranica u ovoj temi, listam, listam ali slabo sta mogu da povezem :(. Naime, imam S3 32GB nekih 6 meseci, kupljen u Juznoj Africi u radnji, znaci nebrendiran, sve je stock a podaci su sledeci.

Model number: GT-I9300
Android version: 4.1.2
Baseband version: I9300XXELLA or CP:I9300XXELLA
Kernel version: 3.0.31-836582
Build number: JZ054K.I9300XXEMA2 or AP: I9300XXEMA2 and,
CSC: I9300JVEMA1

E sad, posto nije malo placen, tj nije uzet na ugovor ali cak i tada ne bih zeleo da nesto zeznem, interesuje me ima li neko neki tutorijal na srpskom sta i kako raditi, potrebni programi-aplikacije itd. da bi se ubacio neki modifikovan rom o kojima se vodi koliko vidim glavna rasprava, koji bi naravno pomerio nesto u boljem smeru sto se tice performansi, baterije itd. Kao totalnom pocetniku imam mnogo nepoznanica, pa se nadam da cu malo po malo uspeti iz prve da razaznam kad nesto procitam ovde o cemu se radi, posto kad citam sada sve mi deluje kao spanska sela :).

Znam da vukovima kakvi ste Vi ovo deluje smesno i smarajuce, ali ne zurim ja, polako ko kad ima vremena da mi napravi listu sta i kako ili ako neko vec ima da okaci file, bio bih mnogo zahvalan. Ovo za pocetak, ali bice tu verovatno dosta pitanja ubuduce :D.

P.S. Samo da napomenem da sam sto se tice androida pocetnik, sto se tice kompjutera to mi nije strano kako HW tako i SW.

Pozdrav!

Evo citiracu sam sebe, pa ako ima neko voljan da pomogne i da me uputi u osnove, da neke tutorijale, uputi gde bih mogao da pronadjem informacije itd, sve je dobrodoslo.

Poslednja izmena:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1958118

Evo ti turtorial..
isprati svaki link redom..
predpostavljam da si kod nas uzeo fon, tako da ti je internacional, i tu gledaj.. ove ostale (verizon, at&t) preskoci da ne bi uradio nesto vezano za njih i tako ostetio uredjaj..
inace jer je mene bunilo u pocetku pa kontam da ce tebe sta je clockworkmod..
To ti je Recoveri u koji ulazis pritiskom na odredjene tastare (videces na turtorijalu) gde isntaliras rom-ove i ostale dodatke..
tako da mora da se flesne preko kompa prvo clockworkmod da bi sve ostalo moglo da se ubacuje.

Kupljen je u Juznoj Africi, ali je internacional GT-I9300, negde sam procitao da mora da se potrefi baseband version, Build number dok CSC i ne mora, da je to vezano za svaku drzavu posebno koliko sam shvatio, a moji podaci su gore citirani, pa mi samo kazi da li na konkretno moj moze da ide rom koji si mi dao?

Pozdrav i hvala!

nemoj taj rom da stavljas.. najbolje je saletov.. tj proveren je.. ovi linkovi su ti samo kao turtorial kako se flesuje sta..
i9300 je international, tako da sve vezano za to ime mozes da ubacujes.
baseband verzija se povezuje sa aromom i ostalim dodacima za taj rom..
takodje te verzije se menjaju od zavisnosti sta je developer hteo da menja.
takodje mozes i poseban kernel da stavljas ali to pazi jer moze da ti smanji ili poveca potrosnju baterije ili ne daj boze nesto jos vise.

Ok, krenucu redom da gledam i iscitavam pa kad dodjem do ubacivanja nekog Rom-a, recicete mi koji se Saletov najbolje pokazao, pa cu taj. Sto se tice baterije, ne znam koliko je "normalno" da traje, ali moja gekne posle nekih 4-5h rada ekrana koji je setovan automatski na trecinu i ukljucena sva stednja napajanja. Mobilni internet slabo koristim, a Wifi radi samo kad radi i ekran, znaci tih 4-5 sati, pa da li je to normalno trajanje ili ne?

nije normalno..
baterija bi trebala da ti izdrzi skoro ceo jedan dan..
4-5 sati mozda i malo vise pod intenzivnim koriscenjem (net, igrice, gps i ostalo)..
napravi screenshot grafika sta ti najvise vuce bateriju da vidimo sta je problem.

Ne znam da li smo se razumeli, izdrzi ona meni jedan dan, 4-5 sati sam napisao da je ekran ukljucen samim tim i wifi za tih 4-5 sati a ostatak je u stand-by. Sad je na 72%, kad se isprazni do sutra, snimicu SS pa cu okaciti. Sto se tice prve stavke za install ClockworkMod Recovery, odgledao sam snimak, ova stavka je vrlo jednostavna, jedino kad sam krenuo da skidam odin i ClockworkMod Recovery za I9300 prijavljuje virus, verovatno je lazna uzbuna. E da, ClockworkMod Recovery se prvo instalira, pre root-ovanja, znaci na stock rom-u dok je jos?

Kazi mi jel moze 3.07 Odin za flash clockworkmod posto sam njega nasao, u tutorijalu stoji 1,85 verovatno sto je ranije sniman? I da, da li postoji nesto sa cim bih mogao da uradim kompet backup trenutnog stanja telefona, kako stock rom-a, kernela, tako i setovanja, aplikacija itd, posto vidim da Sale u Rom-u koji si mi dao spominje backup, backup, backup pre svega sa nekim nandroid-om?

Hvala jos jednom na prvim koracima, koji su uvek i najtezi :).

4-5 sati upaljenog ekrana i koriscenja je normalno, shanac je pomesao, mislio je da ukupno radi 4-5h ;)

Pitanjima nikad kraja, koju verziju CWM da skinem kao i Odina, verovatno najnoviju, ali ne znam koja je to, nasao sam par pa ne znam po cemu se razlikuju, pa ako moze link za skidanje najnovije verzije CWM i Odina. Hvala!

da , da pomesao sam :) kontao sam 4-5 sati sve ukupno.
za bekap ne znam, jer iskreno ja samo kontakte i poruke bekapujem.. to radim kiesom.
a za odina mislim da bi trebao raditi na svakoj verziji cwm-a, mozes skinuti sve sa onog turtorijala (odin i cwm) jer u aromi koju je vertumus napravio moze da se unapredi cwm.. ;)

Jedan manji problem na CM 10.1.3 stable: dešava se pri skrolovanju ali ne u svim stavkama. Npr kad trazim/skrolam widget-e u onom home screen meniju. Ne ide glatko vec i tekst i ikonice kao da trepere.

Mislio sam da na XDA pitam ali i ovako je tesko za objasnit a kamoli na eng. :D

Jedan manji problem na CM 10.1.3 stable: dešava se pri skrolovanju ali ne u svim stavkama. Npr kad trazim/skrolam widget-e u onom home screen meniju. Ne ide glatko vec i tekst i ikonice kao da trepere.

Mislio sam da na XDA pitam ali i ovako je tesko za objasnit a kamoli na eng. :D

U developer options stikliraj GPU rendering

Niko ne zna a?

Imate li ideju kako da to predstavim onim 'englezima' na XDA?

Pitaj, ne moze da skodi. Ja stvarno ne znam.
Koji launcher koristis?

clapton je napisao(la):
Nova. Mislim da nije do toga jer mi se i u Tapatalk-u desava.
Nije, Nova mora da leti. Jesi gledao kako stojis s ramom?

Sinoć sam se konačno okuražio da uradim root i da stavim cyanogen mod ... (presudilo je konačno što je postao nenormalno spor...)

mislim da mi nije trebalo ni 20 minuta sa sve skidanjem cyanogen 10.1.3 (poslednji stable) - telefon je progledao ... poskidao sam sve aplikacije koje sam imao i ranije - i dalje je super brz (brži nego stock)

elem .. jedina stvar koja mi nedostaje je tastatura ...

među opcijama sam izabrao standardnu english tastaturu (i dictionary) ali za srpsku mi je ponuđena samo ćirilična ... nema latinične, ali i sam rečnik za ćiriličnu je krš .. na samsungu je barem rečnik bio dobar pa posle par slova je davao vrlo dobre predloge. a i default "swype" tastatura radi samo za engleski ...

da li treba da skidam neku posebnu aplikaciju ili već postoji negde u opcijama samo sam ja malo tupav da nađem ?

elem .. jedina stvar koja mi nedostaje je tastatura ...

među opcijama sam izabrao standardnu english tastaturu (i dictionary) ali za srpsku mi je ponuđena samo ćirilična ... nema latinične, ali i sam rečnik za ćiriličnu je krš .. na samsungu je barem rečnik bio dobar pa posle par slova je davao vrlo dobre predloge. a i default "swype" tastatura radi samo za engleski ...

da li treba da skidam neku posebnu aplikaciju ili već postoji negde u opcijama samo sam ja malo tupav da nađem ?

Preporuka za third party app. Ja, lično, koristim SwiftKey po preporuci nekog sa foruma, i baš sam zadovoljan, rečnik je bogat i što je najbolje može da uči iz sms, Gmail, Facebook, Twitter, pa se tako rečnik još više obogaćuje. I još može da se sačuva u cloudu, tako da ne možeš da ga izgubiš...

Vidim da nisam jedini kome se javlja problem punjenja, da dodje do odredjenog procenta i stane kao da je pun, ne ide dalje, nikad na isti procenat ne "zakoci" nego random. kad ga iskljucim i ponovo ukljucim nastavi punjenje ali ovo pomalo smara, jer ga obicno uvece stavljam na punjenje a ujutru ocekujem da bude pun, kad ono cvrc. Jel ste provalili u cemu je problem?

Cek, jel to predpostavka, ili je sigurno do punjaca? Probacu da punim sa punjacem od Sony Experia, samo da uporedim izlaznu voltazu i amperazu da ne bude neki kurslus :).

Skupo da se proba? :D Probaj bilo koji sto imas, ja punim sa nekim od nokie i lg i nikad problema. Org samsungov mi je radio kako treba cela 3 dana.

i ja imam problem sa punjenjem. Stavim ga recimo preko noci a ujutru na 58% fazon .

Sigurno nije do punjaca. Meni se isto ponasalo i na punjacu i na usb na kompu. Isto mi se desavalo i na stock romu i na CM-u tako da nikada nisam otkrio sta je fora. Retko mi se to desava ali desilo se par puta, samo sto je meni uvek na 71 ili 72%, nikad ne pogledam odmah u bateriju.

Vrh Dno