Šta je novo?

Samsung i četiri jezgra - Exynos čipset

zechs

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2008
Poena
645
Samsung officially showed off a new Exynos chipset with four Cortex-A9 cores and a new GPU at the International Solid-State Circuits Conference. The new chip boasts both performance and battery improvements.

It's built using a 32nm process rather than the 45nm process used for current Exynos chipsets. Each CPU core can be switched off and even half of the 1MB L2 cache can be disabled to preserve power.

According to Samsung, this results in 26% performance boost compared to their current Exynos chipsets. Energy saving for CPU-bound tasks goes up to 45%, while rendering 3D takes up to 48% less energy.

The new chipset uses the latest GPU (presumably from the Mali series), with one geometry engine and four pixel processors.

Izvor

Mislim da nema vise potrebe za ubrzavanjem procesora za obicne aplikacije.Sa dualcore procesorima se bez problema pustaju kompresovani fullhd filmovi u najvecoj rezoluciji i moze se snimati fullhd video.
Jedino mozda za fullhd 3d snimanje i reprodukovanje materijala, mada mislim da i to moze da radi dualcore.

Ubrzavanje je jedino dobro za igrice, koje koliko god bile lepe, opet su ogranicene sa touch screen-om tj nedostatka hardverskih dugmica koje ima ps portable.
Ako i odluce da dodaju tastere, neznam gde ce ih staviti na mobilnom telefonu. Jedino neki preklop ili slide.

A sto se tice ubrzavanja hardvera, opet se vracamo na pricu tipa nabijanja velike procesorske snage vs optimizacija koja je u stvari glavna stvar.

Mislim da bi sada bio pravi potez da se napravi uredjaj da ima stvarno kvalitetan hifi zvuk za slusalice (ne na integrisanom zvucniku naravno).Kao sto se nekad sony razlikovao od drugih vokmena sa dosta dobrim zvukom i podesenim ekvilajzerom.
Koliko vidim, HTC nesto pokusava, ali nisam siguran da je to stvarno kvalitet koliko reklama.

Ako daju sve sto mogu sada, onda duze vreme nece moci da prodaju novije uredjaje. Pa ce ili sadasnji biti poprilicno skuplji ili ce kompanije imati sushne godine.
Ja jesam za ubrzavanje hardver (naravno, I optimizaciju softvera) pod uslovom da se power draw smanjuje ili barem ne povecava. Uvek ce se naci koristi za takav napredak.

Moje misljenje je da su smartphone uredjaji dostigli svoj vrhunac, i da ce sada vecina biti dualcore ili jaci i moci ce sve da pustaju bez problema i sledece godine cemo moci takve uredjaje da nadjemo za 100e. I prodaja istih i napredak ce polako da usporava i prolazi. Isto kao sto se desilo sa Pc-jem , kada je pentium cetvorka dovoljna za internet i multimedijalne sadrzaje, vise nisu mnogo interesantni quadcore i jaci kompjuteri, osim za igrice, a za manje pare se moze lepo naigrati na konzolama.

Mislim da nema vise potrebe za ubrzavanjem procesora za obicne aplikacije.Sa dualcore procesorima se bez problema pustaju kompresovani fullhd filmovi u najvecoj rezoluciji i moze se snimati fullhd video.
Jedino mozda za fullhd 3d snimanje i reprodukovanje materijala, mada mislim da i to moze da radi dualcore.

Ubrzavanje je jedino dobro za igrice, koje koliko god bile lepe, opet su ogranicene sa touch screen-om tj nedostatka hardverskih dugmica koje ima ps portable.
Ako i odluce da dodaju tastere, neznam gde ce ih staviti na mobilnom telefonu. Jedino neki preklop ili slide.

A sto se tice ubrzavanja hardvera, opet se vracamo na pricu tipa nabijanja velike procesorske snage vs optimizacija koja je u stvari glavna stvar.

Mislim da bi sada bio pravi potez da se napravi uredjaj da ima stvarno kvalitetan hifi zvuk za slusalice (ne na integrisanom zvucniku naravno).Kao sto se nekad sony razlikovao od drugih vokmena sa dosta dobrim zvukom i podesenim ekvilajzerom.
Koliko vidim, HTC nesto pokusava, ali nisam siguran da je to stvarno kvalitet koliko reklama.

Slažem se, dual core je dovoljan za većinu potreba, a gejming na tabletu mi nije bitan ni malo, iako sa Tegra 2 može da se igra sve i svašta bez problema za sad, ali ako hoću da se igram, sešću za desktop ili ps3 i igraću se kao čovek. Tegra 2 itekako ima snage za 1080p, samo što nije optimizovana za tako nešto. To je glavni problem inače kod današnjih Android tableta kao što kažeš - optimizacija. Guraju se Tegra 3 procesori kako bi se izbegao taj posao optimizacije, a kapiram da je proizvođačima lakše da roknu nešto snažnije i kažu - there, i fixed it. To nije baš tačno, jači hardver ne popravlja uvek stvari.

Samom Androidu treba optimizacija, jer još uvek ne koristi hardversku akceleraciju za sve svoje UI elemente. Ice Cream Sandwich je počeo da se bavi tim pitanjem i ima poboljšanja, ali opet, ima tu još posla, jer još nije na tom nivou na kom je iOS na primer, još uvek je prisutan taj povremeni lag.

Izgleda da sam omasio forum, cek da proverim?! Jel ovo benchmark kao sto pise? :-o
Kada je performansi bilo dosta :)
Otkad je to pentium 4 dovoljan za internet (a jos nije smeo da se pali za vreme ovih molbi za stednju struje).

A sad ozbiljno.
Ovaj 4xA9 mi i nije toliko zanimljiv, mene vise zanima A15 jezgro koje ima dosta veci ipc. Samsung je najavio quad A15 na 2GHz. To bih voleo da vidim u nekom netbooku ili sl.
Svidja mi se sto se i energetska efikasnost povecava, sto u slucaju telefona meni dosta znaci.

Ide se napred i to uz manju potrošnju energije, to je lepo, još samo da baterije razvijaju tom brzinom. Kvalitetan smartfon sa baterijom koja drži par dana i Bog da nas vidi.

Nesto se bojim da, kako se krenulo sa hardverom i svim unapredjenjima, o igricama da ne pricam, necemo se mi vise nagledati baterija koje drze po nekoliko dana :). Doci cemo do tog nivoa gde ce telefoni imati dovoljno snage kao neki jeftiniji laptop, a za laptopove se koriste baterije od nekoliko hiljada mAh samo da bi drzali dva, dva i po sata :D. Dan do dva, maksimum po telefonu, osim ako ne smisle nesto novo :).

Inace, ma koliko mozda ovo bilo previse brzo, ne sumnjam da ce im pasti nesto novo na pamet da strpaju u telefon. Uvek ima mesta za unapredjenja.

Sa ovim Ubuntu-om koji može da se pokrene na Android telefonima idemo polako ka tome da nezahtevnom korisniku više neće trebati ni desktop ni laptop.
Samo ti treba TV sa HDMI ulazom i eventualno miš i tastatura.

Torbica, u torbicu telefon i kablovi, mini mis i tastatura i moz' da se nakacis svuda, nosis sve sa sobom. Gurnes microSD od 32 GB i milina :D.

kod ARMa pustanje HD videa obicno nema nikakve veze sa procesorom. koristi se namenski hardware za h264 dekodiranje koji moze da radi i sa 300MHz ARM Core-om.

edit: uklonjen off

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno