Šta je novo?

Samsung Galaxy Tab 3

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Emix

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2011
Poena
570
GALAXY-Tab-3-7-inch_001_WiFi.jpg

tab37.png

http://www.sammobile.com/2013/04/29/samsung-galaxy-tab-3-announced/ Blam.

Znaci Nexus 7 iz prosle godine je u svemu bolji od ovoga. Realno ovo ima sanse samo ako bude u cenovnom rangu nekih Prestigio ili Netcat tableta.

Ma da, samsung kad ga zaceni jedno 350EUR, pa hajmo ovcice 🙂

Ovaj tablet je DALEKO ISPOD svih očekivanja, najavljivali su ranije 2500x1600 rezoluciju za Galaxy Tab 3, doduše tad se govorilo o 10.1 inča modelu. No ovaj tablet ima preslabe specifikacije i realno ne vredi više od 200-220 evra, i to u VRH GLAVE.

Izgleda da se oko ovoga svi slažemo. Izuzetno razočaravajuće specifikacije. Nexus 7 je izašao prošle godine i u svemu šije ovog novog Samsunga (osim ako je nekome baš toliko stalo do proširive memorije i spoljne kamere). Šta li će tek da bude kad u maju Google objavi specifikacije novog Nexusa?! A posebna priča je što će Nexus 7 (i stari i novi) biti garantovano jeftiniji od ovog Galaxy Taba 3! Stvarno ne znam kome je ovo namenjeno, verovatno će ga kupovati samo Samsung fanboys, ako tako nešto postoji.

Poslednja izmena:
Izgleda da se oko ovoga svi slažemo. Izuzetno razočaravajuće specifikacije. Nexus 7 je izašao prošle godine i u svemu šije ovog novog Samsunga (osim ako je nekome baš toliko stalo do proširive memorije i spoljne kamere). Šta li će tek da bude kad u maju Google objavi specifikacije novog Nexusa?! A posebna priča je što će Nexus 7 (i stari i novi) biti garantovano jeftiniji od ovog Galaxy Taba 3! Stvarno ne znam kome je ovo namenjeno, verovatno će ga kupovati samo Samsung fanboys, ako tako nešto postoji.

A po čemu to misliš da će Nexus biti jeftiniji? Trenutno je Nexus za skoro 50% skuplji od aktuelnog Galaxy Tab 2. Očigledno da Samsung ovu seriju od 7" drži kao budžet varijantu. Specifikacije su sasvim pristojne za 99% upotrebe, jedino u čemu je Nexus bolji jeste igranje najzahtevnijih igrica, što za većinu korisnika nije vredno razlike u ceni. Nexus jeste dobar i povoljan uređaj, ali budite realni, šta ga toliko hvalospevite više, ima i drugih dobrih uređaja.

A po čemu to misliš da će Nexus biti jeftiniji? Trenutno je Nexus za skoro 50% skuplji od aktuelnog Galaxy Tab 2. Očigledno da Samsung ovu seriju od 7" drži kao budžet varijantu. Specifikacije su sasvim pristojne za 99% upotrebe, jedino u čemu je Nexus bolji jeste igranje najzahtevnijih igrica, što za većinu korisnika nije vredno razlike u ceni. Nexus jeste dobar i povoljan uređaj, ali budite realni, šta ga toliko hvalospevite više, ima i drugih dobrih uređaja.
Nexus nije ni blizu 50% skuplji od Galaxy Tab 2, ni na našem ni na stranim tržištima, pre će biti da je taj procenat oko 20%. Dalje, sve glasine kažu da će novi Nexus na predstavljanju imati istu cenu kao i prethodni, dakle oko 200 dolara na tržištu SAD. Google ima tu prednost da može da prodaje hardver sa minimalnim profitom jer pravi profit dolazi od reklamiranja. Hajde da vidimo koliko će Samsung zaceniti ovu svoju spravicu, ali mislim da nema šanse da bude ispod 200 dolara.
Što se hardverske snage tiče, tu si u pravu da je snaga Tab 3 sasvim dovoljna za prosečnog korisnika, ali ostaje činjenica da je rezolucija ekrana premala za nove modele tableta, bar kod renomiranih poizvođača. Ovo ima istu 1024x600 rezoluciju kao i originalni Galaxy Tab koji je izašao 2010. godine sa Froyo verzijom Androida!

Poslednja izmena:
Nexus nije ni blizu 50% skuplji od Galaxy Tab 2, ni na našem ni na stranim tržištima, pre će biti da je taj procenat oko 20%. Dalje, sve glasine kažu da će novi Nexus na predstavljanju imati istu cenu kao i prethodni, dakle oko 200 dolara na tržištu SAD. Google ima tu prednost da može da prodaje hardver sa minimalnim profitom jer pravi profit dolazi od reklamiranja. Hajde da vidimo koliko će Samsung zaceniti ovu svoju spravicu, ali mislim da nema šanse da bude ispod 200 dolara.
Što se hardverske snage tiče, tu si u pravu da je snaga Tab 3 sasvim dovoljna za prosečnog korisnika, ali ostaje činjenica da je rezolucija ekrana premala za nove modele tableta, bar kod renomiranih poizvođača. Ovo ima istu 1024x600 rezoluciju kao i originalni Galaxy Tab koji je izašao 2010. godine sa Froyo verzijom Androida!

Ta rezolucija svakako ima daleko više ppi nego kod tableta od 10" koji mahom imaju 1280x800 a duplo su veće površine ekrana. Pa opet, niko ne pljuje takve 10-ke, dok je tab stalno na meti zato što Nexus ima za 10% veću gustinu piskela po inču, možeš misliti.
Inače, tab 2 kod nas košta 19.900, dok Nexus košta 28.900, što je skoro 50% skuplje.

P.S. Google ne zarađuje na reklamiranju, nego na prodaji u playstoreu. 😛

P.S.2 A koliko je koštao taj originalni tab iz 2010-te? Koliko se sećam oko 1.000 evra.

Poslednja izmena:
1) Izgleda da si se baš potrudio da nađeš najskuplji Nexus u Srbiji da bi opravdao svoju tvrdnju da je 50% skuplji od GT2. Može Nexus da se nađe za znatno manju cenu od tih 29 hiljada, radnje ga oglašavaju već od 22 hiljade i pišu da je nov, tj. da nije refurbished (a ako lažu to njima ide na čast). Refurbished može da se nađe i za ispod 20 hiljada, ali to ne uzimam u obzir.

2) Google itekako zarađuje od reklama. Reklame im donose preko 90% ukupnog profita kompanije. Zato i pružaju skoro sve svoje servise "besplatno". Njima je u interesu da koristiš njihove servise (a koristiš ih samim tim što imaš Android uređaj) i oni zarađuju na tebi čak i da ne kupiš nijednu aplikaciju na Google Play.

3) Jeste cenovni rang sasvim različit za Tab iz 2010. i ovaj novi, ali ipak pripadaju istoj liniji proizvoda. Za tri godine su morali da unaprede prikaz na Galaxy Tabu.

Heh. Imao sam galaxy tab 2. Nisam bio zadovoljan ni ekranom ni performansama. Sa galaxy tab 3 su trebali da urade nesto sasvim drugo. Jaci cpu, bolja rezolucija I ono po meni I nešto što je I potrebno a to je restyle. Uzmite ipad kao referentni model. Nemojte me pogrešno shvatiti nemam ništa protiv plastike ali majka mu stara kad radiš nešto kao flagship device uradi ga da bude ono kao FLAGSHIP DEVICE. Imam I galaxy s3 a mislio sam da ce galaxy s4 biti dizajn doveden do perfekcije. Kao ono isto njesra plastično. Ajmo jednu peticiju za samsung.

Ne muzite nas više sa istim proizvodima u novom pakovanju. Pa majka mu stara dosta više.

Galaxy Tab 2 7.0 je kod nas ~20K, WiFi 8GB verzija.
Nexus 7 je kod nas ~25K, WiFi 32GB verzija.

Ako već porediš cene, dodaj i 32GB karticu da proširiš memoriju u GT2 7, pa onda poredi cene.

Takođe GT2 7.0 ima ekran manje rezolucije, mnogo lošije ocenjen nego onaj od N7, kao i relativno slab TI OMAP 4430 dual core na 1GHz naspram Tegre 3 u N7. Po meni za GT2 nije povoljan u odnosu na N7, ako trojku zacene kao N7 ili skuplje ne vidim što bi je neko kupio.

Poslednja izmena:
Кад сам прочитао наслов ове вести помислих у себи да нису опет ставили неки екран од 1024х600 и насмејах се мислећи да нису толико луди кад оно стварно хоће да испадну папани :d

Мислим да је главни разлог тога што нису ставили 1280х800 екран то што би се онда он опасно приближио Note 8.0 који је ипак нека врста flagship-а.
Не желе да канибализују сопствену продају тако да очекујем да ће ово бити "социјалнији модел" са социјалнијом ценом.

1) Potrudio? Otvorio prvi sajt tehničke robe na koji sam pomislio.

2) Google na Nexusu zarađuje od Playstorea, ne od reklama.

3) "Morali" da unaprede? Nisu oni ništa "morali". Jednostavno, spustili su se u niži cenovni rang, valjda su shvatili da je kvalitet već dovoljno dobar, a da ljudima treba niža cena, a ne ne znam koliko ppi, koji se ne maže na hleb. Skoro niko više ne želi da plati 500+ evra za igračkicu zvanu tablet, i proizvođači to dobro znaju.

Galaxy Tab 2 7.0 je kod nas ~20K, WiFi 8GB verzija.
Nexus 7 je kod nas ~25K, WiFi 32GB verzija.

Ako već porediš cene, dodaj i 32GB karticu da proširiš memoriju u GT2 7, pa onda poredi cene.

Takođe GT2 7.0 ima ekran manje rezolucije, mnogo lošije ocenjen nego onaj od N7, kao i relativno slab TI OMAP 4430 dual core na 1GHz naspram Tegre 3 u N7. Po meni za GT2 nije povoljan u odnosu na N7, ako trojku zacene kao N7 ili skuplje ne vidim što bi je neko kupio.

Slažem se da GT3 nema prođu ako bude koštao kao Nexus.

Međutim, mislim da šanse nema da košta toliko. Meni ovo izgleda kao spuštanje Samsunga u još budžetskiju kategoriju, izdaju isti hardver, ali verovatno pravljen u novijem proizvodnom procesu, što će oboriti cenu poprilično. Živi bili pa videli.

Oko ovoga se slažemo. Neće imati svetlu budućnost ako ga zacepe visokom cenom. Ali ako Samsung gurne ovaj uređaj u još nižu cenovnu kategoriju (sub 150e?) onda može da ima pristojnu prođu, mada ja nisam siguran da su im takve namere. U svakom slučaju, potpisujem ono tvoje - živi bili pa videli! 🙂

Btw, slične specifikacije ima i HP Slate 7 koji je izašao ovih dana. Takođe prilično zaostaje za Nexusom, ali kombinacija niska cena + provereni brend može da donese (neki) uspeh.

Hahah, au al samsung pocinje da prodaje maglu 🙂
''Kompanija Samsung predstavila je GALAXY Tab 3 – tablet računar od 7 inča sa "elegantnim dizajnom i većim sposobnostima koje pružaju bolje performanse i multimedijalna iskustva na dodir prstiju."
Ako ovo ne bude ispod 100e ko ga kupi zezacu ga kao lud...
1GHz - 1.2GHz wow koji napredak
O elegantnosti da ne pricam
Na dodir prstiju ? I otkad to tableti sluze za multimediju.
Jos citam dole hvata ciste slike sa istih 3MP.... iPad ima 3MP rezoluciju ekrana a nexus 10 blizu 5, kada se na neke buduce tablete kao nexus 10 stavi slika od 3MP izgledace bedno...

Definitivno prvi galaxy tab, koji i ne razmisljam da ikad kupim.. Realno GT 7.7 je premium proizvod za ovo i posle 3 godine..

Poslednja izmena:
Definitivno prvi galaxy tab, koji i ne razmisljam da ikad kupim.. Realno GT 7.7 je premium proizvod za ovo i posle 3 godine..

Kako ste smesni, pa Samsung je samo shvatio da nikome vise ne pada na pamet da plati 400-500-600 evra za tablet od 7", a posto konkurencija pravi odlicne a ultra jeftine sedmice, naravno da nisu mogli da budze novu verziju koju niko ne bi kupovao, nego su napravili dobru a jako pristupacnu novu verziju i svi (osim srpskog jako bitnog trzista) zadovoljni.

... i svi (osim srpskog jako bitnog trzista) zadovoljni.
Očigledno nisi baš mnogo čitao strane forume i komentare ovih dana. Preovlađuju komentari koji itekako otkrivaju veliko nezadovoljstvo i iznenađenje slabim i neinventivnim specifikacijama.

... dok je tab stalno na meti zato što Nexus ima za 10% veću gustinu piskela po inču, možeš misliti. ...
Malo selektivno navodiš neke "činjenice" pa moram i ovde da te ispravim. Ovako, 1026x600=614.400 naspram 1280x800=1.024.000. Dakle, to nikako nije "10% veća gustina piksela" već znatno više.
Jeste 16:10 ekran od 7" za 5.18% veći po površini od 16:9 ekrana od takođe 7", ali svakako i na toj malo većoj površini znatno je veća gustina tačaka po inču kod 1280x800 nego kod 1024x600, zapravo 215 ppi u odnosu na 169 ppi (tj. oko 27% više).
Btw, takođe mislim da je 16:10 znatno prirodniji odnos stranica, tako da i to ide u prilog ovoj rezoluciji, ali to je već stvar ličnih afiniteta. Uporediti: http://www.displaywars.com/7-inch-16x9-vs-7-inch-16x10

Uglavnom se slažem sa tobom da retko ko danas želi i može da kupuje preskupe tablete i dobro je što su i proizvođači to primetili. Ali ne znam zašto toliko braniš Samsung, baš jesu ofušarili sa specifikacijama ovog tableta. Kao pravi gigant mogli su da održe nisku cenu ove serije a da ipak unesu neka prava poboljšanja, prvenstveno za rezoluciju ekrana.

Poslednja izmena:
Očigledno nisi baš mnogo čitao strane forume i komentare ovih dana. Preovlađuju komentari koji itekako otkrivaju veliko nezadovoljstvo i iznenađenje slabim i neinventivnim specifikacijama.

Malo selektivno navodiš neke "činjenice" pa moram i ovde da te ispravim. Ovako, 1026x600=614.400 naspram 1280x800=1.024.000. Dakle, to nikako nije "10% veća gustina piksela" već znatno više.
Jeste 16:10 ekran od 7" za 5.18% veći po površini od 16:9 ekrana od takođe 7", ali svakako i na toj malo većoj površini znatno je veća gustina tačaka po inču kod 1280x800 nego kod 1024x600, zapravo 215 ppi u odnosu na 169 ppi (tj. oko 27% više).
Btw, takođe mislim da je 16:10 znatno prirodniji odnos stranica, tako da i to ide u prilog ovoj rezoluciji, ali to je već stvar ličnih afiniteta. Uporediti: http://www.displaywars.com/7-inch-16x9-vs-7-inch-16x10

Uglavnom se slažem sa tobom da retko ko danas želi i može da kupuje preskupe tablete i dobro je što su i proizvođači to primetili. Ali ne znam zašto toliko braniš Samsung, baš jesu ofušarili sa specifikacijama ovog tableta. Kao pravi gigant mogli su da održe nisku cenu ove serije a da ipak unesu neka prava poboljšanja, prvenstveno za rezoluciju ekrana.

Ja u ovoj temi "branim" Samsung, isključivo zato što mislim da je taj tablet sasvim pristojan, i mislim da prosečnog kupca apsolutno neće biti briga da li je hardver napredovao u odnosu na prethodnu generaciju ili nije. Kupce zanima cena uređaja, da bude što povoljnija, a da za svoj novac dobiju nešto što je pristojne upotrebne vrednosti. Tu se ovaj galaxy tab 3 savršeno uklapa, zato mi je čudno što ga svi napljuvaste, gore nego većinu kineza koji su neuporedivo gori. Ovde se bar za mali novac dobija nešto daleko pouzdanije, sa takođe daleko boljom baterijom, što po pravilu kod kineza nikako ne važi. I mislim da je vrlo nekorektno porediti Nexus uređaje sa bilo kojim drugim proizvođačem, pošto svi dobro znamo da ih Google prodaje po nabavnoj ceni, što se u normalnom svetu smatra nelojalnom konkurencijom, i dugoročno je loše i po kupce zato što se tako ubija konkurencija i na kraju dolazimo do monopola. Ali Srbenda kao i uvek ne može da gleda dalje od svog džepa i dalje od danas i sad, a sutra... koga briga šta će biti sutra.

Ja u ovoj temi "branim" Samsung, isključivo zato što mislim da je taj tablet sasvim pristojan, i mislim da prosečnog kupca apsolutno neće biti briga da li je hardver napredovao u odnosu na prethodnu generaciju ili nije. Kupce zanima cena uređaja, da bude što povoljnija, a da za svoj novac dobiju nešto što je pristojne upotrebne vrednosti. Tu se ovaj galaxy tab 3 savršeno uklapa, zato mi je čudno što ga svi napljuvaste, gore nego većinu kineza koji su neuporedivo gori. Ovde se bar za mali novac dobija nešto daleko pouzdanije, sa takođe daleko boljom baterijom, što po pravilu kod kineza nikako ne važi. I mislim da je vrlo nekorektno porediti Nexus uređaje sa bilo kojim drugim proizvođačem, pošto svi dobro znamo da ih Google prodaje po nabavnoj ceni, što se u normalnom svetu smatra nelojalnom konkurencijom, i dugoročno je loše i po kupce zato što se tako ubija konkurencija i na kraju dolazimo do monopola. Ali Srbenda kao i uvek ne može da gleda dalje od svog džepa i dalje od danas i sad, a sutra... koga briga šta će biti sutra.

Pa valjda tebi nije potrebno pricati da buduci update-i itekako zavise od jacine hw.. E sad ako ti nije bitno da podrska za nesto sto si pre 3,4 meseca platio 300e prestane posle ta 3,4 meseca.. Pogledaj ``izgovore`` Samsunga i shvatices da je za skoro svaki uredjaj izgovor bio slab hw za nedobijanje update-a..

Pa valjda tebi nije potrebno pricati da buduci update-i itekako zavise od jacine hw.. E sad ako ti nije bitno da podrska za nesto sto si pre 3,4 meseca platio 300e prestane posle ta 3,4 meseca.. Pogledaj ``izgovore`` Samsunga i shvatices da je za skoro svaki uredjaj izgovor bio slab hw za nedobijanje update-a..

Slažem se, ali ako je taj uređaj koštao 150 evra, i za te pare dobro radi, onda to i nije tako bitno.

Da, jadan Samsung ne može od Google Nexus uređaja da dođe do izražaja, samo je najveći svetski proizvođač Android uređaja. Uzgred, za nestašicu Nexus 10 je najveći krivac upravo Samsung koji kao ne može da postigne da napravi dovoljne količine - a u stvarnosti ne želi da kanibalizuje prodaju svojih tableta.

Već tri generacije gura praktično isti hardver u GT 7, ajd što kasni i ne izdaje update za tablete kao što to radi Google za Nexuse u redu, ali pogledaj Asusa koji je tu mnogo bolji.

Baš treba da čuvamo i opravdamo Samsung, mnogo su jadni i sitni, mi Srbende ih baš zato ne volimo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno