Šta je novo?

Samsung Galaxy S7 / S7 Edge

Da da... Inače čini mi se da mnogi ovde ne shvataju jednu stvar, kada se na native 4:3 senzoru izabere 16:9 format (i broj mpx koji ide uz njega), količina detalja je ista. Samo odsecate deo kadra, dakle radi se crop a ne resize.

Ma ne vredi, ipak je to ''samo'' 9MP :)

Jeste ali na primer na wide senzorima, kod G4 naprimer, imaš 5.000+ piksela u širinu a kod 4/3 12 Mpx samo 4.000. Pri dobrom svetlu se vidi razlika, pri slabijem ne.

Ali veličina je bitna, zato Nexus 5X / 6P razbijaju sa 1/2.3 senzoron i 12 Mpx...

da, o tome možda može da se priča.

ali ta razlika može da se vidi na 100% uvećanju. ako ih gledaš na "fit to screen" na wide monitorima ili televizorima nećeš je videti jer su obe fotke skalirane na dole.

Da nema 100% pregleda, čak i sa malo cropa, manje više, skoro sve kamere bi nam bile iste...

Drugar mi uzeo A5 2016, na njegovom ekranu slike sasvim pristojne, 13 Mpx, OIS ali na 100% uvećanju na kompu, tuga. Kao 5 Mpx, preoštreno, ispeglano, bez detalja. Za razliku od 13 Mpx G2 a o 12 Mpx Nexus - a 5X da ne pričamo.

Poslednja izmena:
ne, ne bi bile iste. boje, WB, ekspozicija, dinamika, kontrast... sve se to vidi na bilo kom uvećanju, ne mora da se bulji u 100% zoom

Naravno. Mislio sam na idealne uslove, bez kontrasnih scena, kontra svetla itd, za šta je bitna i optika preko senzora. Plus obrada u samom telefonu pa...

Kad ne bi bilo kamere na telefonu o čemu bi onda pisali?

Iskreno i meni smeta 4 3 i u pravu je covek da jako smeta kada se gleda na wide tvu

[youtube]I9Wv5ZkbixY[/youtube]
Često mi zatreba da iz multitaskinga na brzinu pogledam neku informaciju u nekoj drugoj app bez da je aktiviram. Dodatne funkcije notification bara su zanimljive, mada sumnjam da bi ih intenzivno koristio.

Posto niko normalan nece praviti 2016. god 4:3 slike trebalo je da napisu za kameru da je 9MP a da moze da dobaci do 12 za one koji vole retro format. Naravno da se od flagship uredjaja ocekuje da ne pravi kompromise, svinjarija sa default 4:3 formatom i nizom 16:9 rezolucijom je tipicna za jabuku, od samsunga to ne ocekivah. Prosecan korisnik veze nema i ima da se naslika na defaultu a kada se prebace slike na tv ili monitor bice veselo. A da li se nesto gubi ili ne kada se prebaci na 9MP ili se nekada gubi a nekada ne korisnika ne treba da zanima. Naravno da treba da bude veca rezolucija i da bude zaboga wide.
S6 zakon :)

+1, od reči do reči.

Kad 16:9 bude postao glavni aspect ratio za fotografije, sto ce biti nikad, do tada 4:3, 4:5...itd ostaju primarni za sve vrste fotoaparata.

Upravo, moja zena i dan danas izradjuje fotke, tako da uvijek slikam sa 4:3 bez obzira na fon. Stvar navike il sta....

Ko još štampa slike sa telefona :)
Skoro svi ih ili pregledaju samo na telefonu ili eventualno gledaju na računaru/TV-u ...

Moja zena :D Racunar ne zna ni da upali. Old school :D

Pa prebacite onda na 9MP ako vec hocete 16:9 i problem resen :)

Znam i ja ponekad da istampam slike sa tel zbog uspomene, jer ako mi crkne komp ili izgubim tel odose i uspomene. Ovako se stave slike u album i miran sam.

Stvar navike, jer ne koristim Flickr. Ali opet ima nesto u tome kad se slike stavljaju u album i napise nesto pored.

Dizem sve na one drive, imam preko 6000 fotki, ali dzaba. Voli da izradi i da lista albume. Stara skola, rekoh :)

onedrive, dropbox, google drive - to je već nešto drugo, flickr je najbolja opcija za slike :)
Filteri, detaljne informacije, grupe...

Ali da ne idemo dalje sa ovom temom ;)

Jeli ima neko problema sa Yahoo sports edge panelom. Već više od nedelju dana prijavljuje problem sa serverom, barem meni.

Izgleda da cu da vam se pridruzim ovde posle nekoliko godina na Windows Phone telefonima.

Zanima me misljenje vas koji imate Edge model da li ga preporucujete. Da li ima nekih stvari koje mogu da budu problem?

Npr da li moze tel da se koristi jednom rukom zbog te ivice koju stalno pritiskas dlanom dok drzis tel itd.

Uzeo nov s7, sve full veoma zadovoljan, koristio ga mozda dva sata, ugasio ekran ostavio ga sa strane, da ga upalim ono nista, ja na punjac on nista i eto tako stoji vec pola sata ne znam sta da mu radim, isto to se desilo coveku u komentaru/ sto je napisao, jedino sto se moj ne pali...

Popravio sam ga, nasao sam ovaj LINK, lepo covek objasnio sve, uspeo sam sa ovim Volume Down i Power Button, on kad se drzi oko 10s resetuje konektor za bateriju..

Kakav sam baksuz da se bas meni desi nisam se igrao ni 2 sata, sada cu morati da nadoknadim :D

Vrh Dno