Šta je novo?

Samsung Galaxy S5

Kad bude Đilke video novu unapređenu kameru (gde sve radi bez prčkanja i fix), pa čuo zvuk (koji ne treba opet da se prčka)... neće imati zašto da se zeza sa fešanjem, počeće da primećuje ljude, da se druži, videće kakva je apple sekta i kako se svi družimo... početak jednog novog prijateljstva.
Nego, što se tiče S5, sviđa mi se kamera, lepo su je unapredili.

Ne bih bas rekao za zvuk da ce biti odusevljen. Nisam stigao da procitam Gizmov test ali mislim da je primetio to

Ahh moja greska :) Nego, ja ne primetih da je neko uzeo s5 ovde? Svi cekaju plavi?

Сви чекају да виде да ли ће га добити преко овог форума,то јест преко такмичења у писању описа уређаја :)

Када виде да га нису добили има да потрче у продавницу и да га купе да не буде да су га узалуд хвалили :)

već vidim igoritzu kako stoji u redu :D

5136c62b07be1.png

Necu ja da a dobijem zato sto je doslo do osnovnog nerazumevanja koncepta :) Ja sam pisao recenziju, ostali su radili test. cemu ide u prilog da sam ja napisao 1500 reci nalik na novinarski clanak, dok su ostali odradili po uzoru na regularni bench test sa kompletnom analizom uredjaja i 6000+ reci. A nesto mi se sve cini da sam ja tu omanuo a ne svi ostali :)

@Dzekson, tako bi po meni i trebalo da se napise recenzija, a ne da se izgubis u pisanju a kasnije i ostali u citanju. Ipak, skidam ti kapu kako si uspeo da napises recenziju u 1500 reci, ja ma koliko da sam se trudio nije bilo sansi da mi recenzija bude ispod 10 strana :). I opet, citajuci Bench-ov review sa sajta, vidim koooliko stvari nije moja recezija obuhvatila, doduse, nama je bilo teze da to uspemo da napisemo, s obzirom da smo imali sat vremena da ga istestiramo i posle da pamtimo sve sta smo videli :) srecno ti bilo u svakom slucaju...
P.S. +1 za onaj predlog da svakome pise nick sa foruma na sledecim skupovima :)

Poslednja izmena:
rouge-Z1-Z2-S5-1000x631.jpg

rouge-Z1-Z2-S5-penche-1000x363.jpg

Hmm da li bi Gizmo mogao da proveri da li i kod njegovog S5 što je na testu crvenu boju pokazuje kao narandzastu pod uglom?

A i ovde deluje kao washed out malo (mada tu je Z1 bez premca :D ) kada je pod uglom:

nb-couleurs-Z1-Z2-S5-penche-1000x301.jpg

Poslednja izmena:
Shoomyrovch-u, kako si uspeo samo na 10 strana?! :) Ja jedva smestih sve na 20+ (doduše sa veeeelikim fotografijama, što je, jelte, olakšavajuća okolnost da me ne proglasite ludakom :) ), a pisao sam samo ono što sam uspeo u onih par minuta držanja telefona da istestiram sam ili neko od nas za stolom (bilo nas je 5 na 1), a i ono što nam je Aleksandra (da ne kažem Sanja) pričala. Uz to nije ni nalik Benchmark-ovim testovima. Nadam se da će prilikom ocenjivanja ipak imati u vidu koliko smo kratko (da ne kažem dugo) imali prilike da se igramo sa njim.

Na temu ekrana, 2 calibration freak-a erica i s'curio :d su testirali ovaj amoled i sta misle pise na G+ (ovaj je napljuvao displaymate). Ko hoce moze da procita i poveze neke stvari. Anand i oni se slazu oko toga.

E:
So, here's the skinny on the #GalaxyS5 cinema mode...

I don't like ever being told that it is "accurate". It's not accurate. It creates a less saturated effect ( and people appreciate that) but it's not accurate.

For one with sRGB we are looking for a response that at least conforms to an average gamma around 2.2. The Cinema mode is 2.42, just the same as the standard mode. Higher gamma can make for more saturated images and can add more contrast to an image so it doesn't look so "light". For some people this looks nice so I won't knock it. But in no way does gamma 2.42 = 2.2 for the standard we are looking for.

In the CIE diagram I can see that indeed, with cinema mode, the gamut (range of color displayed) becomes smaller, especially around red and green. That's all well and good. What I don't like is that Samsung is still messing around with the saturations. They are tweaking blue, green, and magenta. This kinda makes hues look off (like the color becomes a different color as saturation increases) and the saturation dots look "compressed" in places meaning that they are still boosting saturation.

What a load of bull. I have watched some content in Cinema mode and it tends to look alright on average, so you can certainly use it if you are not wanting reds and greens to look overblown. But in the UI it just looks plain awful. I feel like I am jabbing my eyeball with a fork because the colors are not true to life. Possibly they look "less saturated", but to "real life" come on, anyone can admit they look like nonsense.

FS:
for a few years now Display Mate reports the same about cinéma mode, previously called Movie mode.
Erica and I were speculating yesterday on how this started, as we're both surprised the same anyone could consider this color tuning mode calibrated to anything.
Since Samsung introduced it, people were asking me about it and based on measurements and looking at it my answer has been that it's a color grading, an "effect" that gives some intentional character to the image.
At the expense of making most colors really off : some become another color instead, some are weirdly de-saturared.
No problem as artistic effect.

However claiming that this display tuning mode calibrates to accurate colors is the equivalent of taking a pic with the camera, applying some filter in Instagram and stating that now the image is calibrated.
That doesn't make any sense.

DisplayMate measurements seem to be made by measuring color patterns by hand
His business is selling at a $79 starting point images to display on your monitor / TV on an USB key https://wwws.monmouth.com/displaymate/orders.html
I assume he uses the same mythology in his tests.

The big problem with this approach is that he's measuring only so few points, like for saturation he has 100% and 50%.
That's very far from enough data to draw any conclusion on color accuracy so possibly why he managed to came up with conclusions making no sense at all.
The funny thing is that some of the raw data published is actually correct.
Like he calculates the average gamma for the S5 at 2.4.
That's about right.
But the thing is 2.4 instead of about 2.2 to simplify is no good (too dark, also increasing color saturation).

Years ago I tried contributing reporting him errors in the methodology, wrong assumptions and problems with conclusions in his articles.
At that time his reaction was to block me on Twitter.
And no improvement has been made unfortunately.

There's really few resources talking about displays and color science in mobile, unless explained with talent is not the easiest to approach.
The Web deserves better than the quality of publications today.

@ nikola
Treba uporediti i prikaz bele i crne, Z2, S5, M8, G2

blancs-Z2-S5-M8-G2-1000x495.jpg

noirs-Z1-Z2-S5-1000x647.jpg

U svakom slucaju svi ovi ekrani su odlicni ali da postoji savrsen displej kao sto neki misle, to su bajke ;)

Poslednja izmena:
Galaxy S5 vs Xperia Z2 camera samples compare the great outdoors and the murky indoors

Kao sto sam i pisao vec, tu su negde kamere, kad brljaju - brljaju na slican nacin :d
Samsung hdr je agresivniji i sa izvestacenijim bojama ali dobro, to ce mnogima i odgovarati. U ostalim modovima boje vegetacije deluju malo bolje, prirodnije na Z2 kao i indoor/low light a samsung u nekim primerima ima malo vise detalja na dnevnom svetlu u auto modu. Mislim da je problem obe kamere softver i visoka rezolucija za i dalje male senzore, 8mpix uz multi af na oba telefona bi trebao da ima mnogo bolje rezultate ali to test ekipe ocigledno ne rade.

Ali treba sacekati ozbiljnije testove, dprev. i slicne pro jer oni to mogu najbolje da ocene.

Samsung Galaxy S5 versus .50-caliber sniper rifle

4k https://www.youtube.com/watch?v=uX0-g66Xzj0

Poslednja izmena:
@Sasakv, pa sta znam, ja slike nisam stavljao u punoj velicini, vec su dosta umanjene da bi se uklopile u text i da bi to i vizuelno bilo dobro. Sve u svemu, treba naci neku zlatnu sredinu izmedju kvantiteta i kvaliteta, meni je to bilo 10 strana, tebi je to bilo 20+ strana ;) pogledi na to su nam razliciti, ocigledno :) ne znam, nadam se da nisam premalo napisao, a i da nisam preterao. Videcemo...
E i da, sta mislis, kada bismo mogli da ocekujemo rezultate? Na ovo moze, osim tebe, da mi odgovori ko god ima neku informaciju vezanu za to :)

Poslednja izmena:
Ma, to je zato što sam ja u putu do O.U.R.-a i nazad proveo oko 8h i prevalio oko 360-70km, u prepunom, prepunoletnom Novopazarskom autobusu, pa sam imao više vremena da smišljam i razmišljam :d

Poslednja izmena:

Korektan i objektivan zakljucak. Odlican je i m8 ali trenutno su ovo dva najbolja flagshipa sa malim razlikama. Sad samo da spadnu na 350-400e :d

[YOUTUBE]cGVqRPZgF-o[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
U svakom slucaju svi ovi ekrani su odlicni ali da postoji savrsen displej kao sto neki misle, to su bajke ;)

Naravno da su bajke. Da je Samsungova OLED tehnologija toliko dobra ne bi batalili proizvodnju OLED televizora. Njihov fazon je da nabudze plavi subpixel and call it a day... ovo sto pise supercurio znaju i ptice na grani i to nema veze samo sa njihovim telefonima nego sa svim displejima koje Samsung "kalibrise". Njihova politika je sve mi boje lepo stoje i svaki njihov ekran ima napadne boje, nijedan nisam video da je pravilno kalibrisan.

Edit: Na ovim tvojim slikama izgleda da je samo M8 opran Bonux-om :d

Poslednja izmena:
^ Neo Hybrid i Tough Armor, ovaj drugi jeste zidarski ali deluje dobro.

@ G@W
Ace :d

Iskreno ne vidim svrhu ovih drop, water i ostalih testova mucenja, al ajde nekom je i to zanimljivo...

^ bogami ovaj je od svog dzeparca kupio cokoladu i uvaljao S5 :d

[YOUTUBE]wSWVpynETx0[/YOUTUBE]

Nazad
Vrh Dno