Šta je novo?

Samsung Galaxy S4 I9505

Mislim da nema poente porediti Nexus 3 i 4 sa S4, radice uvek bilo koja verzija androida na nexusima bolje jer ga sam Google sredjuje za njih. Sa druge strane TW, Sense i ostali estetski dodaci(koje neko voli, neko ne) ce uvek lagovati zato sto ih ocigledno ne sredjuju kako valja...Prednosti ima i sa jedne i sa druge strane, meni se licno ekran na S4 mnogo dopada, imam Nexus 4 i na njemu mi je ekran super sa PA romom, ali S4 me uzasno privlaci :) Audio kvalitet je takodje na strani S4-ke, Wolfson je trenutno neprikosnoven!

@Djilkosh
Push radi odlicno

Ja sam danas u Vip centru potrosio solidnu kolicinu vremena igrajuci se sa telefonom iz prostog razloga sto sam pokusao da racionalizujem njegovu kupovinu.

Crni model izgleda ocajno, pogotovo kada se pogledaju ledja. Zaista bedno, beli model je svakako lepsi i prijemciviji za oko. Kvalitet nije los kao sto neki pricaju ovde, pogotovo nema reci o tome da se bil osta ugiba, savija ili krcka. Molim vas da ne preterujete sa glupostima ili se bar potrudite da posvetite dovoljno paznje tome sto drzite u rukama. Dakle, kvalitet nije los, nista ne krcka cak i kad se propisno stegne rukom. Izuzetno je lagan i dobro lezi u ruci, definitivno nema bojazni da ce da ispadne. Za razliku od S3 koji je sav bio sapunjast kao Nokia 6600, S4 konacno ima ivice pa je samim tim laksi za drzanje.

Ukoliko su vam boje prejake, onda ste prematori pa je vreme da kupite neki drugi telefon koji ima drugaciju reprodukciju boja. Recimo uvek mozete kupiti onu neotesanu ciglu zvanu Sony Xperia Z ciji ekran daje sliku koja je provucena kroz izbeljivac. Dakle - pitanje je ukusa, te opet molim redovne pljuvace da se manu corava posla. Boje jesu jake, saturacija jeste jaka, ali ako ste ikada posedovali bilo koji Smasung telefon to je stvar sa kojom ili zivite ili kupite HTC. Neko voli jace boje, recimo ja ih volim i meni taj ekran prija. Ako se manemo price o boji, slika je ostra kao brijac i, ono sto je najvaznije od svega, nije potrebno da nosie Note 1/2 da bi imali dovoljno prostora za ozbiljne operacije.

E sad dolazimo na temu softvera. Ko je bio vredni kupac svih verzija telefona iz Galaxy serije kao sto sam ja bio je mogao da oseti kako je uvek bio prevaren za svoj novac. Softver, out of box, na Galaxy uredjajima nikad nije valjao. Ali nikad. Ne mozete zamisliti koliko sam ja bio razocaran nakon datih 450 EUR za SGS2 koji se raspadao od seckanja i lagovanja. ODmah da se razumemo, za uredjaj visoke klase to je nedopustivo. I na zalost, S4 i dalje nije bez laga. I to se jasno vidi - udjete u App DRawer i krenete da skrolujete levo desno, videcete primetnu zadrsku od pola sekunde do sekund. Prosto, to ne sljaka kako treba. Dzaba toliko jezgara, memorije i senzora kada osnovne stvari, koje inace na om NExusu rade bez problema, ovde rade primetno lose. Nije bas katastrofa neupotrebljivo, ali smatram da je Samsng morao mnogo vise da poradi na optimizaciji softvera umesto sto se potrudio da sve smori sa beskorisnom prezentacijom i 15 jednako beskorisnih Smart ficra.

Konacna ocena - mnjeh. Racionalizacija ipak nije prosla, sve je to lepo sto dobro lezi u ruci, odlican velik ekran, ok boje, sav taj hardver kada je softver tek nesto bolji nego sto je ranije bio :/ O bojama TW-a ne bih da pricam jer je presaren kao crtani film, ali i to bih mogao da progutam. Medjutim, slabija fluidnost u odnosu na hardverski inferiorni Galaxy Nexus, primetan lag zbog gomile gluposti - to ne mogu da progutam.

Meni ne trebaju mogucnosti za poluinteligentne i polupismene domacice ili beskorisne helbojede i blejace, meni treba pouzdan uredjaj koji ce biti brz, a jos brzi kada mi je bitno da nesto uradim - od bitnog poziva, preko pisanja poruke, do slanja velike kolicine mailova - to sve mora da radi kao sat jer sam ja spreman da dam dosta novca da bi to radilo tako. Medjutim, ako ja dam 450-550 EUR za nesto sto je ispod haube ubica ali mozes da ga vozis samo po pravom putu, to prosto nije uredjaj vredan ni polovine te sume. Iskreno se nadam da ce Samsung u narednim revizijama ovog beskorisno pretrpanog ROM-a poraditi na optimizaciji pa ce sve to doci na ocekivani nivo. Ili kada bi omogucio cistu AOSP instalaciju bez TW-a, to bi bio apsolutno savrsen uredjaj.

Poslednja izmena:
@Djilkosh
Push radi odlicno

.... ali ne svima... To sam još pre čitao da je Google nešto zeznuo sa 4.2.2, ali ja sam flesovao 4.2.2 na moj S2 i nisam imao taj problem... To je nešto koliko sam ja razumeo do drajvera za N4, ne znam da li se to dešava na Gnex-u sa 4.2.2

Ma sve se svodi na to da je s4 vrh telefon ali za max 400e.. Iako imam mnogo zamerki na htc one kada sam ga uzeo u ruku shvatio sam kako on moze da opravda i 600e dok s4 to nikako ne moze.. Naravno uvek ce biti ljudi koji su spremni da daju i 600e za s4,da nije tako taj telefon ne bi toliko kostao..

Bas me zanima iz kog razloga One vredi 600 a S4 400e?? To neka tvoja procena?

Pa aluminium košta 200 dolara, nisi čuo? Skočila mu cena skoro :D

IMG_20130511_100412.jpg

Ipak crni, navika :)

Bas me zanima iz kog razloga One vredi 600 a S4 400e?? To neka tvoja procena?

Kazem meni toliko vredi.. Da moja je procena.. Sramno je da samsung sa onakom izradom stavi cenu od 650e.. Kada budes uzeo htc one u ruke sve ce ti biti jasno p.s. a *** vec si uzeo plastiku tj s4 :) ako ima nesto pozitivno tu to je da si ga nabavio za 550e :)

Poslednja izmena:
Pa s obzirom na to da se prodaju po 650e u radnjama sa 6m "garancije" mislim da je ovo ok.
I onako sam planirao da ga uzmem a ja koristim Telenor, pa bi me kod njih na postpaid paket koji inace koristim (20e) izasao 550e + produzetak ugovora jos 2 godine, tako da uskoro napustam lopove!

A ebiga da sam cekao HTC porodio bih se 3 puta. Ne znam, uopste mi nije taj aluminijum presudan, vidim previse problema sa probijanjem, mrtvim pixelima, razmakom izmedju stakla i kucista, brise se beats logo... to me u startu automatski odbije. Uzmem futrolu kao za S3 i cao, uopste me ne brine plastika. I da se izgrebe nije smak sveta, ne koristi on mene.

Medjutim, slabija fluidnost u odnosu na hardverski inferiorni Galaxy Nexus, primetan lag zbog gomile gluposti - to ne mogu da progutam.

Imaj u vidu da S4 ima Full HD rezoluciju te da Nexus verovatno ima vecu "snagu po pikselu". That being said, verovatno si u pravu i trebalo bi da porade na optimizaciji...

Pa aluminium košta 200 dolara, nisi čuo? Skočila mu cena skoro

:D

Inace ja sam se malo igrao sa telefonom i kida. Najvise zbog Full HD ekrana odlicne osvetljenosti i boja, ali i deluje kvalitetnije izrade nego S3.

Znas kako meni nije toliko bitno. Ako je ekran tj. staklo bez ogrebotina zabole me uvo!
Uzecu originalni flip cover. Zamenim zadnji poklopac, ima zastitu za ekran i to je to.

@Webb Pa ne moze ja sam u CG. Ako imas nekoga ovamo moze da ti uzme ali ne znam koliko se to isplati.

Poslednja izmena:
a ok nisam znao da si iz cg =]

Nista telefon u rucice par slicica i snimaka i postavljaj! :)

Kako mislis nigde?
U nekim zemljama moze da se kupi, India recimo. Ali za ove nase zemlje nije predvidjena Octa-Core verzija bar za sad koliko ja znam.

70% sveta ima 9505..

A razlika je pa da ne kazem jadna ali mizerna.
To se u realnom radu ne moze osetiti.
Cak mnogi kazu da Octa-Core nije finaliziran i da jos rade na optimizaciji, dosta trosi bateriju, Adreno 320 je jaci GPU i igre rade bolje. Takodje i9500 ima neki green tint kod kamere kad se slika u nocnim uslovima.

Poslednja izmena:
Kako mislis nigde?
U nekim zemljama moze da se kupi, India recimo. Ali za ove nase zemlje nije predvidjena Octa-Core verzija bar za sad koliko ja znam.

Nisam pratio situaciju oko S4 jer mi se nije dopao u startu pa sam batalio, ali volim s vremena na vreme da vidim sta ima novo, pa zato cesto ovde izgledam kao da sam pao s Jupitera.. :) Ok ja sam mislio da je Samsung tek za jun, jul, najavio predstavljanje tog Soc-a, pa da ce onda krenuti..

Ja koliko sam shvatio za aosp i ostale nesamsung romove bolja varijanta je snapdragon tako da nije lose

Ne mogu da verujem da je sgs4 skuplji od note2 za 1000din u najskupljem paketu vip-a. A da se isti prodaje za 150e vise. A jos manje razumem one koji isti taj kupi. Pa koliko ce note 3 da kosta 100.000din? Ko kreira ove cene voleo bih znati?!

Ne mogu da verujem da je sgs4 skuplji od note2 za 1000din u najskupljem paketu vip-a. A da se isti prodaje za 150e vise. A jos manje razumem one koji isti taj kupi. Pa koliko ce note 3 da kosta 100.000din? Ko kreira ove cene voleo bih znati?!

Trziste, dok god ima onih koji placaju za to cene su te.. :) Mnogo prosto.. :D

Nazad
Vrh Dno