Uzeo na kraju S24+ Exynos verziju. Radi sve to dobro do odlično. Evo nekih random zanimljivosti koje sam primetio:
- Dizajn, opšti osećaj kvaliteta, kamere koje ne vire 2cm van telefona... Generalno veliki ekran a minimalan telefon oko njega. Za mene savršenstvo.
- Kamere su jako dobre, pogotovo ona glavna od 50mp. Malo agresivniji post-procesing prija na malim ekranima. Nije ni to preterano kao što je Samsung nekada umeo - radioktivno nebo i trava, sharpness halos. Ovo je sve savršeno OK. Video sam i bolje ali obično uz njih ide i bučukastiji telefon.
- Ekran je sa jedne strane vrhuski, kristalno čist i rezolutan, na suncu se vidi odlično (tu se baš veliki napredak vidi poslednjih nekoliko godina). Boje odlične, čak su i vivid mod napravili da izgleda jako dobro i tačno kad je na minimumu - pa ga tako i koristim. Odlična je ideja taj vividness slajder - i za one koji vole relativnu tačnost i za one koji vole radioaktivne boje. Svi happy.
Samo su me uglovi gledanja malo zatekli. Sa jedne strane su super a sa druge bela dobije jaku zelenu tintu čim se zakrene. Taj konkretni detalj je lošiji od mog 3 god starog Xiaomi Mi11 Lite 5G i iritira me kada čitam vesti npr. gornji deo ekrana već vuče na zeleno a donji je warm.
- Brzina telefona u normalnom korišćenju je odlična. Animacije su OK ali nisu top. Xiaomi ove klase klizi kao sapun. iPhone takođe. Samsung je malo jittery. To nije ništa novo ali vidim da OneUI 7 najavljuje upravo glatkije animacije. Sa druge strane, OneUI ne ubija aplikacije toliko agresivno i bezrazložno kao MIUI. Iznenadio sam se što mi sistem ceo dan nije ubio controll app za klimu ni jednom. Čak ni izričito naglašavanje MIUI-u da je ne gasi (lock na app) nije pomagalo. Klimne ti glavom pa svejedno ubije čim ne gledaš.
Sitna ali vrlo bitna real-life stavka.
- Što se tiče samog Exynosa, ne mogu da uočim često navođene probleme zato što većinu vremena provodim radeći od kuće. WiFi, prostor klimatizovan, ovo malo što sam išao po gradu mi je 4G signal bio odličan... sve lepo radi. Ima samo jedna glupost. Jedna jedina aplikacija za muziku, Roon, ima pretamne i crushovane boje na svim Samsung Exynos modelima od kada je izašao OneUI 6.1. Pre toga je sve bilo dobro, posle toga je na SD sve ostalo dobro. Ali za Exy modele evo 8 meseci od kako je prijavljen problem i to ne ume da reši ni sam Roon a ni Samsung. To je samo jedna od 50 aplikacija ali u mom slučaju baš jedna koji koristim puno i svaki dan.
- U skladu sa tim dominantno kućnim korišćenjem baterija drži odlično. Prvo punjenje je izvuklo nekih 9+ sati SoT u jednom danu. Drugo punjenje 8 sati preko dva dana... a piše da i dalje uči navike. Npr. moj stari Mi11 Lite 5G sa navodno vrlo štedljivim SD 778G nije mogao da prebaci 7.5h kad je bio full nov. Punjenje gde god da zakačim na postojeće punjače je zato sporo. Moraću da kupim jedan baš Samsung punjač - pilićari ne daju punjač uz telefon. 😏
Elem, telefon ko telefon, ima svoje vrline i mane. Meni je ukupan utisak pozitivan. Malo mi prija i da vidim nešto sem MIUI-a.