Šta je novo?

Samsung Galaxy S22

Stigao S22 Ultra, mt:s. Crna boja. Baš sam se obradovao, ali ne koliko sam očekivao.

Prvi utisci o bateriji su OK, a verujem da će biti još bolje vremenom. Kameru nisam stigao detaljno da testiram, ali mogu vam reći da sam prilično zadovoljan prvim brzim testovima, a to mi je bitna stavka kod telefona. E sad, razočarenje su performanse - nisam primetio da se neko ovde žalio na to? Lag je poprilično prisutan tokom skrolovanja, baš je primetno to "trzanje". Imam najnoviji, martovski update.

P.S Prešao sa iPhone 11 Pro Max.
Na S22+ je bilo 2 update-a koliko mi se cini 🤔 a nije vezano za to trzanje o kome pricas, ali ja recimo odmah sve animacije stavim na 0.5, nekako mi je odmah subjektivni osecaj da je telefon brzi jer su tranzicije ostrije.

Imala sam na prethodnom telefonu obicaj da kada oko 20% dodje punim do 100%. Mozda pokusam s ovim do 80% jer svakako mislim da mi potraje jer ne vredi menjati svake godine ili dve ne donose bas nesto posebno novo.
Bar je to moje misljenje.
Uključi da se puni do 85 posto i isključi super fast i trajaće ti duže.

16.2 porucio beli 22 ultra mts, da li je problem boja, posto vidim nekima stizu koji su kasnije porucili

A folija od 5 soma dinara

A folija od 5 soma dinara će da štiti🤣. Ne bih uzimao ništa. Na tri poslednja telefona nemam nikakvu foliju niti staklo i u perfektnom su stanju.
Pa mislim da hoće, na ovom videu se pokazala dosta dobro

Da dodam prve utiske o baterija koja se i dalje uči upotrebi.

Dakle stanje je takvo da je sve moguće uključeno što može da bude. 4 mejla Sync, naravno tu su i malo društvene mreže, aplikacije za dopisivanje, oko pola sata poziva, ali i jedna chrome aplikacija poslovna koja se mnogo koristi, blutut sa satom.

Jedna kartica sa prilično lošim 4g signalom. 70% 4g, ostalo wifi.

Prosečno oko 16 sati van punjača i oko 5.30 SOT. Uz malu glupu napomenu, ali kao da imam neki tik jer je novi telefon pa ga često vadim iz džepa ili uzimam u ruku kao da nešto uradim, a zapravo ništa pametno se ne desi osim što možda proletim portale i obavezno gledanje datuma 😅

Mogu reći solidan rezultat, a verujem da će biti dodatno ispeglano.
Update na ovo. Stand by me baš izluđuje, najmanje upotrebe sam imao i baš loše rezultat daje, stara boljka. Svega do 4h SOT je dogurao.

Jedino za malu utehu je to što sam mnogo u pokretu bio, menjao je bazne stanice konstantno i znam da je signal bio loš, kao i da je poziva bilo za nekih pola sata više nego inače, ali opet da se toliko baterije pojede mi je iritantno.

Moje iskustvo je drugacije u toj situaciji, baterija je bila za zamenu nakon godinu i po (S9+)...
Svakako ako imate garanciju odete do promobija (mesec ili dva pred istek garancije) kažete baterija skoro pa mrtva i dobijete novu bateriju za džabe. Možda i ram sa njom. Mnogi ljudi to rade sa Samsung uređajima.

Isključi telefon i stavi ga u kutiju, trajaće ti decenijama. Čekaj jel stvarno ovo radite kad date ovoliko para za high end telefon?
Ima svašta. Verovatno pune i Teslu do 85% da traje duže🤣

Umesto da proizvođači naprave telefon kojem će baterija trajati nekoliko dana (a time bi produžili i njihov životni vek ređim punjenjem), oni nas ubeđuju kako baterija treba da traje 1 dan (od jutra do mraka). Ali ako nećeš da je oštetiš onda je nemoj puniti preko 80% i isključi super fast charge da je takođe ne bi oštetio. Kakav genijalan marketinški plan :ROFLMAO:

Umesto da proizvođači naprave telefon kojem će baterija trajati nekoliko dana (a time bi produžili i njihov životni vek ređim punjenjem), oni nas ubeđuju kako baterija treba da traje 1 dan (od jutra do mraka). Ali ako nećeš da je oštetiš onda je nemoj puniti preko 80% i isključi super fast charge da je takođe ne bi oštetio. Kakav genijalan marketinški plan :ROFLMAO:
Misliš evo ti 25w punjenje za 1300e, pusti ti ove što daju 150w punjenje za 500e, mi pazimo na zdravlje vaše baterije.

Isključi telefon i stavi ga u kutiju, trajaće ti decenijama. Čekaj jel stvarno ovo radite kad date ovoliko para za high end telefon?
Objasnila. Ovaj necu menjati tako skoro, ne donose nista posebno jos od A10. Cega ima loseg sto se interesujem oko toga kako da sacuvam bateriju? Inace svi telefoni su mi 1000+€ i ne isticem to. Trenutno i tel od 500€ je mashina.

Misliš evo ti 25w punjenje za 1300e, pusti ti ove što daju 150w punjenje za 500e, mi pazimo na zdravlje vaše baterije.
Naprotiv, želeo bih da nam inženjeri u kompanijama naprave kvalitetnije baterije umesto što nam daju uputstva kako da koristimo postojeće. Ako je tehnologija punjača napredovala pa sada imamo punjače snage do 150W onda su potrebne i odgovarajuće baterije, a ne da postojeće punimo od 30% do 80% kako bi nam trajale, itd...

Zasto bi neko , iz sveta biznisa, zeleo da ti omoguci to? Da li ti kao takav korisnik planiras da donosis profit na svakih 1-2 godine?

S21 5G HonKong jako fina cena.
Isko me niko nije pitao, ja pređoh na iP13. Platio sam ga koliko košta s21 honkong. Prezadovoljan sam. Samo da je malo uži.

Kako sa 120hz na 60? :)

Lično ne radim, ali ako neko hoće zašto da ne? Zašto da baterija ne traje duže?
Stara Xperia je prvi telefon koji sam imao da je imao ovu opciju

Samo sam pitala nemojte mi toliko zamerati.
Ne vidim razlog zasto ne bih gledala da sacuvam bateriju.
Ova industrija sve manje pruza a sve veci novac oduzima.
Inovacija mislim.
Neka potraje 3 god bicu zadovoljna.
Iako imam novca, uzela sam ovaj telefon bas iz razloga da koristim neki duzi period, inace bi uzela neki od 500 - 600 koji radi isti posao.
Nema neke razlike.

Na S22+ je bilo 2 update-a koliko mi se cini 🤔 a nije vezano za to trzanje o kome pricas, ali ja recimo odmah sve animacije stavim na 0.5, nekako mi je odmah subjektivni osecaj da je telefon brzi jer su tranzicije ostrije.
Hvala za ovaj predlog. Uradio sam to, i što ti kažeš subjektivni osećaj je sada da je telefon malo brži i fluidniji. Međutim ovaj lag se i dalje osećaj u aplikacijama, poput skrolovanja na početnoj stranici Chrome-a, recimo na Facebook-u, pa čak i prilikom reagovanja na postove na pomenutoj društvenoj mreži, a o jednoj aplikaciji za vreme i da ne govorim. Podešavanja i aplikacija kamere dosta fino rade, bez ovog problema.

Ne znam odakle vadite ove podatke, pogotovo trajanje baterije u godinama.

Kapacitet baterije opada sa svakim punjenjem (svaka ima 1.000 ciklusa punjenja posle čega pada kapacitet 20%, gde je nebitno da se to radi od 0-100 ili 30-85), a dodatno degradira grejanjem (punjenje od 0-30%, sa brzim punjačima to ide do čini mi se 60%).
- Reći da će baterija trajati X godina bez poznavanja gore navedenih parametara je ravno gledanju u pasulj.

Za smanjenu degradacije baterije punite uvek sporim punjenjem, uvek makar iznad 30% (do kraja ili skoro do kraja; odakle sel pojavila cifra od 85% i zašto, uopšte mi nije jasno).
- Nemojte robovati telefonu, pogotovo kad zamena baterije košta ~60€, a kapacitet premium telefona je u najbolju ruku osrednji. Na 2 godine (kada većina obično vidi pad kapaciteta) to je ništa (na foliju ovde ljudi daju 5 hiljade :p).

Ne znam odakle vadite ove podatke, pogotovo trajanje baterije u godinama.

Kapacitet baterije opada sa svakim punjenjem (svaka ima 1.000 ciklusa punjenja posle čega pada kapacitet 20%, gde je nebitno da se to radi od 0-100 ili 30-85), a dodatno degradira grejanjem (punjenje od 0-30%, sa brzim punjačima to ide do čini mi se 60%).
- Reći da će baterija trajati X godina bez poznavanja gore navedenih parametara je ravno gledanju u pasulj.

Za smanjenu degradacije baterije punite uvek sporim punjenjem, uvek makar iznad 30% (do kraja ili skoro do kraja; odakle sel pojavila cifra od 85% i zašto, uopšte mi nije jasno).
- Nemojte robovati telefonu, pogotovo kad zamena baterije košta ~60€, a kapacitet premium telefona je u najbolju ruku osrednji. Na 2 godine (kada većina obično vidi pad kapaciteta) to je ništa (na foliju ovde ljudi daju 5 hiljade :p).
Ok, baterija moze da se zameni, ali da li onda garantuju ip68 sertifikat ponovo? Zaista me zanima, nije ironicno pitanje.

Ok, baterija moze da se zameni, ali da li onda garantuju ip68 sertifikat ponovo? Zaista me zanima, nije ironicno pitanje.
Da, ukoliko menjaš u ovlašćenom servisu, provereno radi, mislim ubacivao sam telefon u vodu bez ikakvih problema.

Postavlja se pitanje, koliko tacno ce baterija duze trajati ako se puni do 85%? Jer ako je baterija slaba kao sto izgleda da jeste na s22 seriji, verovatno je da se mora dopunjavati u toku dana... Koliko joj to steti? Ja svoj s21 punim nocu na sporom punjacu a preko dana ako zatreba dopunim brzim (retko). Tako sam radio na poslednjih par modela koje sam imao. Ako budem pozeleo da ga koristim duze od 2 godine ja bih zamenio bateriju o ovlascenom servisu, jer isplati se ako me telefon toliko dobro sluzi...

Da baterija je veoma slaba za sada. Pisem za sada jer verovatno treba da ulegne sistem, sva azuriranja aplikacija, a i verovatno ce slati azuriranja sistema.
Ali ako se ne poboljsa tesko ce ovo ici.
Problem sa Chrome i kod mene primecen tako da verovatno je Chrome, svakom je poznato koliko je bagovit.

Vrh Dno