Šta je novo?

Samsung Galaxy S22

Evo posle 104 dana od kada je telefon kod mene, desio mu se prvi restart pri uspostavljanju tj javljanju na poziv.
ALI u veoma cudnim okolnostima i to cu sada da pokusam da pojasnim.
Naime mesto u kome ja zivim, elektrodistribucija danas je radila remont trafostanica i celo mesto je bilo bez struje od 8 do 15h.
Sto znaci i bazne stanice i ostali repetitori su bili na rezervnim izvorima energije ili agregatima. Ujedno mreza je radila katastrofa (mislim samo na mobilne podakte), signal je bio pun 4G+ ali kada udjem npr na instagram otvara jednu sliku 15-30 sec. Sta god da sam probao jednostavno sto se ticalo interneta je bilo nemoguce i usporeno. Ceo saobracaj se bukvalno prebacio na mobilnu mrezu i tu nastaje dramaturgija. Desavalo se isto da se izgubi znak 4G+ tj da samo ima mreza ali bez mobilnih podataka...
Razgovori su radili bez problema ali kao sto rekoh mobilni podaci jedva ili nikako.
Sto se tice telefona i mog nacina koriscenja mnogi znaju od ranije (pisao sam ovde o tome) da sam razgovarao po vise sati preko WeChata tj mobilnih podataka a i ujedno i klasican poziv mi je prosek preko 10min. Imao sam razgovore i od po 1h i sa VoLTE ukljucenim i iskljucenim. Sve je radilo top. Ali kada je palo ovo opterecenje na bazne stanice, sada se desava taj problem prvi put.
Sa ovime suzava se krug po mojoj proceni sto se tice S22 serije. Problem postoji sa modemom ocigledno, a ljudi koji su imali problem uglavnom su u vecim mestima gde su moguce stanice malo vise preopterecene i iz nekog razloga ne isporuce prvi podatak modemu i u tom ternutku nastaje konflikt.. telefon blokira i ujedno se restartuje, jer ne dobiva nista u povratku sa bazne stanice, i tu se dasava to cuveno zamrzavanje.
Naime ovde ce svi da okrive telefon i u neku ruku ima tu istine. Prethodni modemi su bili manje nastrojeni ka 5G-u a ovi raniji tj poslednji vise guraju ka tome.
Ista stvar je cudna kao sto sam i pre gledao, gledam i sada a to je da je dosta zastupljeno po Srbiji ako tako mogu da kazem da korisnici imaju ovaj problem (nisam jos citao negde o ovome a da nije sa nasih prostora). Moguce (ne tvrdim) da nase mreze jos nisu uskladile neke standarde ili prosirenja i prepravke prema neki novim standardima koji potrazuju ovi telefoni, ilii je greska na modemima samog uredjaja tj Exy verzije telefona.
Vreme ce da pokaze o cemu je rec. Mozda je modem ili bazna stanica ili jedan update kasnije resi sve. Bog ce ga znati ali za sada jos nemam nameru da menjam ovaj telefon tj nije me doveo do ludila... I razumem pojedine ljude ovde kako se osecaju povodom toga (sada kada sam i ja to doziveo) .
I naravno ne lobiram za Samsung i te slicne price sto se upucuju ovde po temi indirekntno prema onima koji kazu da nemaju problem sa svojim uredjajem. Nego ako vec nisam imao problema sa telefonom ne vidm razlog zasto da ga pljujem.. Isto tako i kada se desi nemam problem da se javim i kazem sta se desava sa uredjajem i podelim sa svima.
Aj' ziveli 🍻 😁
Da li ti je bio aktivan VoLTE kad se desio restart? Jer imao si pun signal ali problem je bio spor internet jer je bazna stanica preopterecena. Ako znamo da VoLTE isto koristi data podatke za prenos zvuka a VoLTE je svima skoro ukljucen (a mnogi nemaju pojma ni kad se ukljucio ni cemu sluzi) verujem da je on glavni problem i da izaziva restart kad je bazna stanica preopterecenja a uspostavlja se VoLTE poziv (ili je tvoja stanica preopterecena ili onog sa druge strane ili obe). Takodje problemi u VoLTE konekciji (spor net) se manifestuju sa prekidima u razgovoru, da jedna stana ne cuje drugu i sl (a sve su to ljudi ovde prijavljivali).

Imajte na umu to sto pise VoLTE kod indikatora ne znacini da se uvek koristi vec da je samo podrzan i aktiviran, da ne bi mnogi pomislili da kod njega sve radi jer je VoLTE aktivan. VoLTE poziv se uspostavlja samo ako je druga strana u istoj mrezi kao vi, nije u roamingu i ima isto aktivan VoLTE, u svim drugim slucajevima, uspostavlja se obican poziv bez obzira sto pise VoLTE.

Tako da je moj predlog da oni koji imaju problema sa restartom, problema da necuju drugu stranu ili da njih necuju da probaju da jedno vreme iskljuce VoLTE i tako koriste telefon pa da vide sta se desava.

Pa mislio sam na primer da li je vredni prelaziti sa s21fe na s22 plus.Da li se oseti razlika izmedju 2gb rama,fluidnost,baterija...
Fluidna su oba. Exynos vs Snap, stara prica. Kamere su malo bolje na S serijama uvek u odnosu na druge serije. 6GB vs 8GB, ja sam uvek za vise resursa, ostalo manje vise nije vredno razlike od 200 evra, po meni.

^ o toj temi je takođe raspravljano, ali jedino objašnjenje je upravo to da ljudi ne znaju kako da isključe VoLTE, i gle čuda kada se isključi nema greški u radu više... možda...

edit: ubacio se vojkan85 pre mog komentara ;)

^ o toj temi je takođe raspravljano, ali jedino objašnjenje je upravo to da ljudi ne znaju kako da isključe VoLTE, i gle čuda kada se isključi nema greški u radu više... možda...

edit: ubacio se vojkan85 pre mog komentara ;)
Ima nas i koji nemamo ukljucen volte (moram da zamenim sim karticu da bi proradio), pa su se dogadjali restarti tokom poziva. (Na svu srecu, od pocetka maja mi se vise nije desilo nijednom, verovatno je neki patch to ispravio)

Da li ti je bio aktivan VoLTE kad se desio restart? Jer imao si pun signal ali problem je bio spor internet jer je bazna stanica preopterecena. Ako znamo da VoLTE isto koristi data podatke za prenos zvuka a VoLTE je svima skoro ukljucen (a mnogi nemaju pojma ni kad se ukljucio ni cemu sluzi) verujem da je on glavni problem i da izaziva restart kad je bazna stanica preopterecenja a uspostavlja se VoLTE poziv (ili je tvoja stanica preopterecena ili onog sa druge strane ili obe). Takodje problemi u VoLTE konekciji (spor net) se manifestuju sa prekidima u razgovoru, da jedna stana ne cuje drugu i sl (a sve su to ljudi ovde prijavljivali).

Imajte na umu to sto pise VoLTE kod indikatora ne znacini da se uvek koristi vec da je samo podrzan i aktiviran, da ne bi mnogi pomislili da kod njega sve radi jer je VoLTE aktivan. VoLTE poziv se uspostavlja samo ako je druga strana u istoj mrezi kao vi, nije u roamingu i ima isto aktivan VoLTE, u svim drugim slucajevima, uspostavlja se obican poziv bez obzira sto pise VoLTE.

Tako da je moj predlog da oni koji imaju problema sa restartom, problema da necuju drugu stranu ili da njih necuju da probaju da jedno vreme iskljuce VoLTE i tako koriste telefon pa da vide sta se desava.
VoLTE je iskljucen jos odavno, ima isto vise od mesec dana i o tome sam isto pisao ovde u temi.
Jer vecina ljudi nema telefone sa podrskom ili nemaju sim karticu (jer i to je neophodno da bude poslednje generacije) ili su u drugim mrezama gde to trenutno ovde kod nas nije podrzano tj na nasem prostoru. Tako da je iskljucen.
Nisam za dzabe o ovome pisao, jer sto se kaze bas sam se bacio na dijagnostiku istog problema u granicama svog znanja i gotovo sam siguran da VoLTE nema veze sa ovim problemom, sto i potvrdjuje poslednja situacija.

Da kazemo da je Volte problem, desavalo bi se i na ostalim telefonima zar ne?

Da kazemo da je Volte problem, desavalo bi se i na ostalim telefonima zar ne?
Slazem se, verovatno nesto sa modemom nije uredu. Ja imam S21 FE i VoLTE mi je iskljucen tako da nikad necu znati. Ako je VoLTE problem moze se iskljuciti, mislim da je feature bez kog se stvarno moze (sobzirom da moraju odredjeni uslovi da budu ispunjeni da bi se koristio). Alternativa je da se ceka Samsung da sredi preko updata fw-a za modem.

Tako da vredi probati.

Poslednja izmena:
Moramo se složiti da je nedopustivo da se kod bilo kog brenda i modela telefona dešavaju greške, ali eto dešavaju se i ima ih, nijedan model nije bez greške, ovde su ljudi očigledno blago rečeno ogorčeni zbog cene koju ima S22 serija - što je sasvim opravdano. Lično da imam bilo kakvih grešaka u radu telefona koje sam ne mogu da otklonim - uopšte ne bih gubio vreme, pravac zamena za novi uređaj, bez obzira šta je potrebno da se to ostvari.

Koristim S22 Ultra od aprila, nikakvih greški u radu, uključen VoLTE, WQHD+ rezolucija, osvetljenje skoro na maks, galaxy watch preko BT, galaxy buds live skoro svaki dan, dnevno oko tri i po sata sot-a. Jedino što sam primetio posle oktobarskog ažuriranja da su vnago malko uštrojili bateriju, pa mi sada izdrži samo dva dana...

A ne traje ti baterija 4 dana? Au ja bih to prodao druže...

^ Oces da kazes da je bolja i od S22U?

Kakva li je onda baterija na S21U kad je na S22U bolja. 😬😬
Meni izgura na 4g 3-4h SOT-a na 15-17h rada. I ostane 20ak %. Za ovoliku bateriju baš je slabo. Drži za nijansu bolje od 2 god starog Mi 10.

jutros na s22+, poslednji software update, poziv obican (volte off) i nema tona kada se uspostavi veza .. sim1 ili sim2 .. samo restart pomaze. Ovaj put bluetooth nije bio u igri, a odavno nisam imao ovih problema, pa sam se ponadao da ih mozda nece biti vise (restart sam imao par puta ranije a ovo sa uspostavom nekoliko puta nakon toga), ali dzabe. Do sada nisam zeleo da pisem ono sto sam znao i pre uzimanja telefona - bivsi kolega radi razvoj aplikacije na specificnom uredjaju koji se dalje povezuje na telefon, vec nekoliko godina uzmu u firmi flagship ios i android i za te uredjaje prave link/interface od svog uredjaja. Ove godine, uzeli su bas s22+, koriste komunikaciju telefonom preko BT-a pre svega, ali inace se oslanjaju na modem telefona, bas programiraju low-level komunikaciju, i rece mi tada (bez ikakve pristrasnosti u odnosu na model) da je ono na s22+ sto oni inace standardno implementiraju haos lose zbog samog modema ovog modela. Sve nase zalopojke vezane za probleme sa samim modemom ovde ocigledno govore da tu 'ima nesto' sto na ovoj seriji sto nije kako treba i mozemo se nadati samo da ce update neki da resi, mada je toliko vremena proslo da mozda i ne uspeju da rese, vec jednostavno ostane tako kako je, znaci nepouzdano.

Poslednjih 10 strana svodi se iakljucivo na trajanje baterije i obracun iPhone vs Samsung, u temi koja je ciljana za jedan model Samsungove S serije. Bukvalno nijedna korisna info o telefonu, osim da neko silji kako mu je baterija duza. Slicno kao u temama za konzole gde jedino mozete procitati sta koliko kosta u Turskoj i Argentini...
Kapiram da sam ja izuzetak pa me ne opterecuje baterija (dok god ne moram da punim mob preko dana) ili to da li neko ima duzu, ali sto ne napravite posebnu temu za to pa se takmicite? Ovako sve uske teme postanu besmislene, dok procitam sva naklapanja u krug o istom zaboravim sve drugo sto je receno.

Razlika od tog Mi 10 je sto ima daaaaleko svetliji ekran a kad koristis telefon napolju na suncanom danu ode osvetljenje na max i baterija se istopi. Danasnji ekrani su dosta svetliji i ako znamo da su to najveci potrosaci (pritom 120hz ekran pa jos visa rezolucija) nije bas uporedivo da se kaze "moj stari telefon je drzao bolje bateriju" jer nisu isti uslovi koriscenja u smislu podesavanja telefona (isto osvetljenje).

Videli ste kako ozbiljni youtuberi testiraju baterije na telefonima. Oni ne postave sve telefone na 50% osvetljenja (neki ni to ne urade) nego podese sve ekrane na isti nivo osvetljenja (korosteci specijalan uredjaj) pa onda rade testiranje.

Razlika od tog Mi 10 je sto ima daaaaleko svetliji ekran a kad koristis telefon napolju na suncanom danu ode osvetljenje na max i baterija se istopi. Danasnji ekrani su dosta svetliji i ako znamo da su to najveci potrosaci (pritom 120hz ekran pa jos visa rezolucija) nije bas uporedivo da se kaze "moj stari telefon je drzao bolje bateriju" jer nisu isti uslovi koriscenja u smislu podesavanja telefona (isto osvetljenje).

Videli ste kako ozbiljni youtuberi testiraju baterije na telefonima. Oni ne postave sve telefone na 50% osvetljenja (neki ni to ne urade) nego podese sve ekrane na isti nivo osvetljenja (korosteci specijalan uredjaj) pa onda rade testiranje.
Ta dva telefona su generalno neuporediva po svim specifikacijama osim ev. po kapacitetu baterije, jasna generacijska razlika, kao u pozicija na trzistu. Ne vidim svrhu takvih poredjenja uopste?

Kakva li je onda baterija na S21U kad je na S22U bolja. 😬😬
Meni izgura na 4g 3-4h SOT-a na 15-17h rada. I ostane 20ak %. Za ovoliku bateriju baš je slabo. Drži za nijansu bolje od 2 god starog Mi 10.
A zamisli, na Lenovo P2 modelu koji je star 6 godina (ŠEST) baterija je držala oko tri puta bolje. Ne znam kako je relevantno to poređenje. Uzmi snimaj sa tim mi 10 na 10x opt zoom pa vidi koliko traje baterija.

Edit: vidim da ste vec ukazali kolegi koliko je nerealno ovo poređenje dok sam ja otkucao. Ali evo bar imate zanimljivost za bateriju za Lenovo pa pogledajte i dan danas da su brojke vrhunske. Telefon je i tanak i imao amoled tad.

Bukvalno identično osvetljenje držim kao na Mi 10. Ne vidim razlog da ne upoređujem prethodni i trenutni telefon?
Mi 10 ima mnogo bolje zvučnike, mnogo bolju vibraciju i haptic, duplo brže punjenje (i obično i wireless), baterija mu je sad skoro pa identičnog trajanja. Kad je bio isto star kao S22U imao je 2h SOT-a više. Toliko o Ultri, telefonu od 1000e. 😁
Ne znam zašto morate da opravdavate telefon koji ste papreno platili, valjda vam je lakše da zavaravate sebe. Ja to ne radim, nisam nikakav fanboy, brendove menjam kako mi odgovara.
S22 Ultra je odličan telefon, ali ima dosta neprihvatljivih mana za taj cenovni rang. Očigledno ne možete da svarite lošu kritiku pa tražite glupa opravdanja kao što je snimanje sa 10x optičkim zumom. Kapiram da bi mi se telefon usijao posle 3 min snimanja. 😬

Bukvalno identično osvetljenje držim kao na Mi 10. Ne vidim razlog da ne upoređujem prethodni i trenutni telefon?
Mi 10 ima mnogo bolje zvučnike, mnogo bolju vibraciju i haptic, duplo brže punjenje (i obično i wireless), baterija mu je sad skoro pa identičnog trajanja. Kad je bio isto star kao S22U imao je 2h SOT-a više. Toliko o Ultri, telefonu od 1000e. 😁
Ne znam zašto morate da opravdavate telefon koji ste papreno platili, valjda vam je lakše da zavaravate sebe. Ja to ne radim, nisam nikakav fanboy, brendove menjam kako mi odgovara.
S22 Ultra je odličan telefon, ali ima dosta neprihvatljivih mana za taj cenovni rang. Očigledno ne možete da svarite lošu kritiku pa tražite glupa opravdanja kao što je snimanje sa 10x optičkim zumom. Kapiram da bi mi se telefon usijao posle 3 min snimanja. 😬
Evo npr ja ne moram, posto sam preskocio S22U na osnovu razlnih iskustava (delom i sa ovog foruma) i stekao utisak da ne opravdava svoj cenovni rang. Ali i dalje, sam pogled na specifikacije govori da nisu uporediva ta dva modela ni u jednom segmentu, gledajuci hw i prisutne tehnologije. Ovo sto vi navodite se ponovo svodi na bateriju (trajanje, brzina punjenja) i par elemenata koji nisu stvar tehnologije vec vise licnog uzivanja i koriscenja telefona (haptic npr). Jacinu i kvalitet zvuka izuzimam, to je zaista vazna stavka, neverovatno mi je da je tako? Mada, s obzirom gde sve S22 podbacuje, nista vise nije cudno...

Jer si merio osvetljenje na oba pa znas da su ista? 30% osvetljenja na jednom i 30% na drugom neznaci da im je osvetljenje isto a to sam rekao da se jedino moze proveriti posebnim uredjajem koji meri koliko je osvetljen ekran. Da ne pricam o tome da Xiaomi koristo trik sa automatskim osvetljenjem da ga uvek drzi ispod optimalnog kako bi ustedio na bateriji (sto ti mozda i ne koristis).

Sa druge strane ja imam S21 FE i pricam samo o generalnim stvarima koje vaze ili se mogu primeniti za sve telefone tako da nemam razloga da branim S22 seriju.

Pa nisi kompetentan za diskusiju o S22U ako ga ne poseduješ. 😁
Ne koristim automatsko osvetljenje. Manuelno je podešeno, ne stoji slajder na istom mestu kod oba modela. Svetlina ekrana je bolja na S22U, sam prikaz boja je manje-više sličan.
Još negde gde je S22U podbacio jeste AOD. Automatsko osvetljenje ne postoji, niti se AOD gasi iako je aktivirana opcija. S7 im je bio poslednji model sa dobrim AOD.

Na mojoj s22 ultri AOD se gasi u džepu ili u torbi, baš kako je podešeno. Ne gasi se baš isti momenat, ali za par minuta sigurno. Takođe, redovno se gasi u terminima za koje se odredi u podešavanjima.

Komentar čoveka koji je ''izračunao'' da 40% Samsung S22 Ultra modela ima grešku u radu... koliko je uopšte bitan?

Zamislite ljudi, kod jačeg procesora se baterija brže troši, meni je to prosto neverovatno? Jel vam na laptopovima baterija brže ode na i7 procesoru ili na nekom i3 koji još ima sufix U, pa još ako su ti procesori različite generacije?

Baterija traje onoliko koliko i uz koje aplikacije je trošite na telefonu i definitivno ne drži svima isto jer, kao što neće ni pojedincu baš svaki put trajati isto. Takođe, svaki telefon ističe neki svoj adut i nekim telefonima je baš baterija adut i ista traje duplo duže nego drugim dok je takav telefon inferioran po nekim drugim pitanjima.

Vrh Dno