Šta je novo?

Samsung Galaxy S20/S20+/S20 Ultra

Sad ja hteo da okačim.
Napljuva lepo 108MP kameru na Ultri.
Kaže ostao Samsung sa kameramo tamo gde je i prošle godine bio.

Послато са SM-Note 9 помоћу Тапатока
Ispada da je Huawei znao zašto na P40 seriji ne ide na 108MP.
Čudio sam se, verovao da je u pitanju neki dogovor proizvođača "iza zavese", slično udruživanju kineskih proizvođača koje je postalo vidljivo kada je to postao strateški potez.

Očigledno treba još usavršavanja, iako ovom liku ne treba u svemu verovati.

Nevezano za ovaj snimak, kompanije mu plate, on priča na zadatu temu. Mrwhotheboss je na isti kalup.

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Srećno sa tim P40 u Srbiji... Inače, razlog zašto Huawei nije ubacio takvu kameru u P40 nije zato što oni tobože to hoće da usavrše, već zato što nemaju senzor. Samsung proizvodi Isocell senzore koje koriste S20 i onaj novi Xiaomi. U principu isti razlog zbog koga oni jedini koriste teardrop kameru na flagship-u. Jedino gore rešenje po tom pitanju od njih danas ima Apple.

Sad ja hteo da okačim.
Napljuva lepo 108MP kameru na Ultri.
Kaže ostao Samsung sa kameramo tamo gde je i prošle godine bio.

Послато са SM-Note 9 помоћу Тапатока

Ne znam da li smo gledali isti video, ne vidim da je nešto "popljuvao". Čak mi se video baš dopao.

Postoji određeni trade-off velikog senzora, ali ako se uzme u obzir šta Apple stavlja u svoje telefone tj. tehnologiju od pre 3-4 godine, ovo je svakako napredak. To je sada jedina konkurencija Samsung-u kako više nema Huawei-ja.

Ubačene su stvari na kojima će sledeće generacije uređaja da se poboljšavaju (npr. 8K video). Za običnog korisnika najbitnije je da 12mpix slike izgledaju puno bolje nego ranije (zahvaljujući opet tom velikom senzoru) i da je 10x ubedljivo najbolji u odnosu na druge telefone (opet zahvaljujući tom velikom senzoru).

Znači, imaš daleko bolju kameru u segmentima koji su top specs u sadašnjem lineupu, i imaš eksperimentalne nove funkcije kao što je 8K video i 100x zoom.

Ne znam da li neko zaista očekuje ikada ozbiljan 50x-100x zoom na telefonu? Ono tipa NASA bi odmah mogla da istopi svoje teleskope u staro gvožđe i poruči nekoliko Samsung-a?

Moze se u narednih par godina ocekivati itekako jos bolji zoom,citao sam da ova firma sto pravi periskop ima vec spreman zoom od 20x za telefon.Pa p40 stize sa 10x optickim sto znaci da ce na 30x zoom sigurno biti bolji od s20 ultra.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Srećno sa tim P40 u Srbiji... Inače, razlog zašto Huawei nije ubacio takvu kameru u P40 nije zato što oni tobože to hoće da usavrše, već zato što nemaju senzor. Samsung proizvodi Isocell senzore koje koriste S20 i onaj novi Xiaomi. U principu isti razlog zbog koga oni jedini koriste teardrop kameru na flagship-u. Jedino gore rešenje po tom pitanju od njih danas ima Apple.

P40/Pro ce koristiti IMX700 senzor, specijalno napravljen samo za Huawei - 52 MP, 1/1,28", 1.22 μm.
Rumors imply that the Sony IMX700 adopts a large 1 / 1.33 sensor area with support for 16-pixel binning technology (4×4). In other words, the largest unit of photosensitive pixel size can be combined to about 4.48μm. For comparison, Galaxy S20 Ultra’s 100-megapixel sensor supports 9-pixel integration (3×3), with a single large pixel of up to 2.4 μm; meanwhile Xiaomi’s 100-megapixel HMX sensor supports 4-pixel integration (2×2), with a single-pixel size of 1.6μm.

Znaju Kinezi sta rade, to ce vrlo verovatno biti bolja kamera od S20U ali zbog poznatih problema, ta (za fotografisanje) bolja kamera, korisnicima u ovom slucaju nece mnogo znaciti.

Poslednja izmena:
Voleo bih o ovom da govorimo kad se pojave.
Iako je Huawei prošao kako je prošao ne bih ovu situaciju koristio kao glavni argument za odbacivanje.
Jednostavno, ako volimo tehnologiju volimo je svuda, ako volimo (ili ne volimo određeni) brend e to je već druga stvar...

Ne bih rekao da je (samo) problem u proizvodnji optike problem. Iako koriste uglavnom Sony senzore ne vidim zašto ne bi sklopili ugovor sa još jednim proizvođačem ili pak da Sony počne sa 108MP serijom...

Uglavnom, mislim da se sve trenutno svodi na - videćemo... Sve ostalo su spekulacije.

Poslednja izmena:
Sto neke pogadja ovde da l pise 10x zoom ili 100x.
Ocigledno EU nije dozvolila Samsungu da reklamira svoj 100x digitalni zoom vec su ih naterali da stave koliko je opticki

Sent from my SM-G975U1 using Tapatalk

Sto neke pogadja ovde da l pise 10x zoom ili 100x.
Ocigledno EU nije dozvolila Samsungu da reklamira svoj 100x digitalni zoom vec su ih naterali da stave koliko je opticki

Sent from my SM-G975U1 using Tapatalk
Optički je 4x, hibridni 10x.

ULTRA - Ažuriranje
6d1e73c2395c161169f2ffb77cbac511.jpg
c14b88fca6dae51e2c1b2547de1db7ca.jpg

Sent from Samsung Galaxy

Prednja kamera na telefonu od 1000e treba da razbija kakve slike pravi, a ne da je opere kinez od 150e.
Baterija na telefonu od 1000e treba da bude iznad proseka, ova baterija to nije. U najboljem slučaju je prosek.
Ekran na telefonu od 1000e treba da radi na najjačoj rezoluciji u postojećih hajpovanih 120hz, ovaj telefon to ne može.

Telefon ne košta 1000 već 1500 € (i to osnovni model Ultre).

Bilo kakva mana, za taj novac, je neprihvatljiva.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sve ok, samo mislim da su se sa cenom zaigrali.
S20+ nudi 99,9 istog za 500e manje, note 10+ je još logicnija kupovina za duplo manje para.
Ali sta ima da kukamo ko nas tera da kupujemo :D

Konstantno isto rade, izbace telefon i kao ažuriraju kameru, a ona uvijek ista. Tako su radili sa s7 edge, note 8 i s10 +. Prodaja magle.

Niko ne kuka nego diskutujemo za uloženo/dobijeno/marketing. Slažemo se svi da su cene telefona otišle u nebesa i to važi za sve brendove. Znamo i ko je pokrenuo trend sumanutih cifri. Poenta je da se o tome priča i da se natera bagra da smanji cene u budućnosti ako je moguće (iako se to verovatno neće desiti). Komentari tipa niko nas ne lupa po ušima da kupujemo nemaju šta da traže jer se slažemo da je za dobrobit svih da ove cifre idu dole.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

Ma da. Nego ja ne pamtim kad sam kupio novi telefon iz radnje pi punoj ceni.
Uvek oglasi, aukcije po solidno nižoj ceni ok aktuelnih. Ali teend rasta cena se nažalost nastavlja i ne vidim kraj.
Za 10 godina će normalno biti da se daju 3-4000 za najnoviji iPhone ili samsung :D

Tu spada i ovaj što udara na nostalgiju. Sve je to lepo i ima prednosti ovaj flip ali uvek ima ono ali...

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

Moze se u narednih par godina ocekivati itekako jos bolji zoom,citao sam da ova firma sto pravi periskop ima vec spreman zoom od 20x za telefon.Pa p40 stize sa 10x optickim sto znaci da ce na 30x zoom sigurno biti bolji od s20 ultra.

Da, sa fenomenalnom optikom kod mobilnih...

Ne bih rekao da je (samo) problem u proizvodnji optike problem. Iako koriste uglavnom Sony senzore ne vidim zašto ne bi sklopili ugovor sa još jednim proizvođačem ili pak da Sony počne sa 108MP serijom...

Samung jedini ima trenutno 108 mpix senzor.

Poenta je da Huawei nema od koga da kupi taj senzor i to je suština.

Zašto ga Sony ne napravi, nemam pojma, ali trenutno ga nema.

Nije mi jasno o čemu zapravo pričaš?

Poenta je da se o tome priča i da se natera bagra da smanji cene u budućnosti ako je moguće

Pisanje po forumu će ih sigurno naterati sa smanje cene... Logika je da je srednji segment sve bolji, a flagship sve skuplji. Ko nema para za nove flagship-e može da nosi A51 ili A71. Ionako koštaju danas koliko je nekada koštao S6 i sl. Tako da sa njihove tačke gledišta cene nisu porasle, već je kreiran novi segment luksuznih telefona. I dalje imaš Samsung za 600 eura koliko je nekada koštao flagship.

Mislim da je sve ovo pljuvanje po S20 zapravo indukovano tim cenama, a cene su takve, jer više nema jake konkurencije otkako je Huawei dobio isključenje... Telefoni su sasvim dobri i donose očekivane evolutivne pomake na koje smo navikli iz godine u godinu i to je to.

Znači ko očekuje dobar telefon za 600-700 eura - ima top model iz A serije ili neki Xiaomi, Realme i ostale B brednove. Apple i Samsung izgleda da više neće napraviti flaghsip ispod 1000 eura.

Poslednja izmena:

Pa IMX700 je gotovo sigurno bolji senzor od tog Samsung 108MP isocell, kakve veze imaju famozni megapikseli, kao da je 52MP malo. Samo je pitanje koliko ce Huawei iskoristiti potencijal tog senzora u P40/Pro ali vrlo verovatno ce to biti bolja kamera od S20U (za fotografisanje, kamkorder tesko da ce biti bolji od Samsunga).

Mislim da je sve ovo pljuvanje po S20 zapravo indukovano tim cenama, a cene su takve, jer više nema jake konkurencije otkako je Huawei dobio isključenje...

Cene bi bile iste i da postoji jos 5 velikih proizvodjaca, u rangu Huawei-a. I sam si napisao ovo:
Tako da sa njihove tačke gledišta cene nisu porasle, već je kreiran novi segment luksuznih telefona.

Poslednja izmena:
Nebih se bas slozio da ce taj novi senzor biti bolji u p40,ni na p30 pro ga nisi iskoristili predhodni da valja.40mpx ne moze ni da koristi gotovo nikada ako tako bude i na p40 ne vidim svrhu 52mpx ako ne moze da ih koristi.Za mrak ce verovatno biti dobar ovako ostalo ne ocekujem nista wow.

Nijedan proizvodjac nije iskoristio maksimum iz senzora koji koristi za primarnu kameru, najblizi tome su Google (Nexus/Pixel) i Apple (iP11 modeli).
Prema specifikaciji IMX700 je superioran senzor u odnosu na 108MP Samsung ISOCELL. S obzirom da je Mate 30 Pro kamera ipak napredovala u odnosu na P30 Pro (pre svega prirodniji postprocessing fotografija) onda moze da se ocekuje da P40 Pro ima bolju kameru za fotografisanje, mozda i najbolju na trzistu do pojave novih Pixela, iP. A ne treba zaboraviti i da im je kamera mozda i jedini adut za prodaju, pod trenutnim okolnostima. Sve ostalo je verovatno biti slicno ili malo losije od glavne android konkurencije, osim trajanja baterije, kao i do sada.

Poslednja izmena:

Mislim da ti je @hsv.stoned to lepo gore objasnio, pošto si rekao da ti nije jasno o čemu pričam. [emoji1]

Generalno, tema nam se pretvorila, sudeći po postovima, u najvećoj meri u plač o ceni i teoretisanje o kameri koju nismo probali i izučili, niti pročitali šta reč profesionalaca govori o tome. Malo priče o bateriji i kako je SD keva a Exy sralje.

Zato kažem, kada S i P serija stanu rame uz rame, biće jasnije.
Kvalitet slike oblikuje koliko potencijal senzora i "kako su ga sklepali", toliko i software koji to treba da isprati, kao i color science o kome jako malo govorimo.

Poslednja izmena:
Mislim da ti je @hsv.stoned to lepo gore objasnio, pošto si rekao da ti nije jasno o čemu pričam. [emoji1]

Generalno, tema nam se pretvorila, sudeći po postovima, u najvećoj meri u plač o ceni i teoretisanje o kameri koju nismo probali i izučili, niti pročitali šta reč profesionalaca govori o tome.

Ovo je telefon. O njemu i treba govoriti iz ugla prosečnog potrošača. Mi i treba da ocenimo kameru, profesionalci ne koriste telefone za to.

60 postova obrisano, sledeći off idu banane, neće biti upozorenja.

Vrh Dno