Šta je novo?

Samsung Galaxy S

ZlajoX

Cenjen
Učlanjen(a)
08.12.2011
Poena
199
Pozdrav svim forumasima, imam jedno pitanje u vezi ovog modela.
Dosta sam citao o njemu i zadovljan sam sa svim sto se dobija uz njega, jedina mana je sto nema blic ali mi to i nije tolko vazno. Interesuje me da li je neko imao problema sa ovim telefonom, da li se kvari, i koja mu je trajnost baterije, mislim na prosecno koristenje malo razgovora, malo poruka, neta. Pozdrav svima i hvala unapred :)

Nemam telefon, ima ga vise drugova (trojica).

Dvojica su bili nezadovoljni dok je imao Eclair i Froyo (cesto je zakucavao i pravio gluposti, radio je neke stvari uzasno sporo), zadovoljni sa Gingerbreadom i prezadovoljni sa Darky Romom.

Jedan je odmah flashovao Darky, ali lose i pravio mu je probleme, pa je vratio Gingerbread i prezadovoljan je (ima manje zahteve od ove dvojice).

Nikome se nista hardverski nije kvarilo.

Za sada toliko od mene, dok se ne pojavi neko ko ima ovaj telefon.

Ja sam se na Galaxy S vratio posle S2, zbog baterije. Hardverskih problema nema, deluje solidno u ruci, ne krcka i slicno.
Telefon je softverski neunistiv, definitivno trenutni best buy, najbolji audio cip, jedan od boljih senzora kamere, gps radi savrseno, brz i pouzdan. Po mojoj slobodnoj proceni baterija bi za tvoje potrebe izdrzala 2 dana.
Jedine mane ovog telefona su nedostatak led diode i slaba wi-fi antena (Kao i kod svih Samsunga).
Poslusaj me i uzmi ga jos sutra, neces pogresiti.

Poslednja izmena:
Losiji je hardverski od SGS (isti SoC kao i Desire, sto ce reci, graficki deo je slab), ima 384MB ram memorije, dovoljno interne za aplikacije, ali ne i za korisnicke podatke (doduse, dolazi sa 8GB karticom). Sada su ubacili u njega Gingerbread, ali nisam imao priliku da vidim kako radi sa njim, do skora im je softver (i podrska) bio uzasan. SE je obecao ICS za svoje modele, ali samo za modele iz 2011., ovaj je iz 2010.

Sve u svemu, ja bih pre uzeo Samsung.

Pa mozda ga nemam, ali moj Tab je napuhani SGS u sustini, i imam samo najpozitivnija iskustva.

Ono sto je definitivno ogromna razlika je SGS-ov ekran. Onaj Super AMOLED izgleda toliko bolje od svakog LCD ekrana koji sam video... Nije toliko cista slika na direktnom suncu cak i na najvecoj svetlini, istina, ali boje, kontrast, uglovi gledanja, jednostavno su fenomenalni. A osvetljenje ekrana je definitivno mnogo upotrebljivije na direktnom suncevom svetlu nego na mom Legendu sa AMOLED ekranom...

Pa onda cu uzeti sgs samo me zanima da li da uzmem nov ili polovan. Polovnim se krece cena oko 230e a nzm koliko je nov valjda oko 300 i nesto. Na sta da obratim paznju pri kupovini?

Novi mogu da se nadju za nesto isod 300 evra, za 300 mozes da uzmes SGS Plus. Polovni mogu da se nadju i za 200, pa na vise, za oko 250 mozes da uzmes skoro nove (ako se potrudis, i manje). Ja ne bih uzeo nista preterano staro, iskreno. I ne bez garancije. I obratio bih paznju da li ima instaliran superuser, hocu da mu ja unistim garanciju, a ne neko drugi.

Da, kada sam uzeo svoj SGT, kupio sam ga u firmi koja mi je obecala da ce garancija vaziti cak i ako ga rootujem (i ima 2 godine). Nije uvoznicka (skidan sa mreze), ali ja nemam averziju prema tome (posebno kada je usteda tolika, a ko god hoce da radi ozbiljno mora da je uvazava).

I danas si me bas zainteresovao da pogledam kako su se kretale cene, nisam pratio koju nedelju. Dobre alternative postoje, koje mozda mozes da ocekiras umesto SGS, i sve 3 su Samsung:

Samsung Galaxy S Plus - neznatno skuplji, isto ali malo drugacije. Brzi net, drugi SoC. Qualcomm SoC, 1,4GHz, oko 10% brzi nego klasicni Cortex A8 na istom taktu (tako da je oko 50% brzi), ali slabija grafika (Adreno 205 naspram PowerVR SGX540).

Nexus S - po slicnoj ceni moze da se nadje i9023, ali ne i i9020 - on je mnog skuplji. Razlika izmedju njih je ekran - i9023 je lisen divnog AMOLED ekrana. Ima u sustini skoro isti hardver kao i SGS, nema citac za kartice, ima blic, ali je guglfon.

Edit: Jednu sminijaturnu sitnicu sam zaboravio da napomenem, Galaxy S jeste brzi od ova 2. Mada rootom i lagfixom mozes tu razliku da ucinis neosetnom (ili cak da je ponistis), u startu na SGS i SGS Plus dobijas RFS file system na internoj memoriji, dok Nexus S ima EXT4 (kao uostalom i SGS2). Kada su skinuli ovaj glupavi file system, dobili su drasticno ubrzanje. Mozda ne moze da isprocesira sve brzo kao SGS Plus, ali ima daleko bolji odziv (i/o operacije). I sam softver je sredio Google, dobijas Android bez ikakvih dodataka, bez TouchWIZ interfejsa, Samsung tastature (koja je ocajna, ali bolja od Googleove), pa ti odluci da li ti to znaci. Meni je dobra opcija OS bez dodataka, pre svega zato sto time dobijas brzinu. Ako ti je ruzan, stavis custom launcher i zavrsis pricu. Ako ti je tastatura losa (a jeste), stavis custom. Ako je Guglfon, bice prvi koji ce dobiti ICS (posle Galaxy Nexus-a, naravno).

Poslednja izmena:
Hvala ti za objasnjavanje, dodjem ti cheers :Klanjanje :type:
Ja i planiram da uzmem polovan ali sa garancijom, ako ne nadjem uzecu nov. Samo da li mi mozes reci cenu u nekoj radnji da znam koja je 100%, posto sam cuo da cene na mobilnom svetu nisu bas najtacnije.
Gledao sam galaxy s plus, i ne bih ga uzeo, zadovoljicu se i sa ovim obicnim, nije on valjda toliko spor. Do sada sam sve telefone imao symbian, ovo ce mi biti prvi android pa mi je ovo nesto novo.
I mozes li mi reci sta je to superuser, cemu sluzi i kako da vidim da li ga telefon ima?

Poslednja izmena:
Ja sam za 260e uzeo LG 3D P920, malo koriscen, koji je majka mara u odnosu na sgs (kojeg sam takodje imao i nisam bio bas preterano odusevljen)

Nzm ja bi nekako samsung, nemam neko poverenje u lg :trust:
Ne mogu reci ni da imam u samsung, zato sto sam imao d600 baterija bila propast, kasnije d900i baterija takodje propast. Zato mene kod ovog galaxyja s najvise zanima baterija. Znam da ne moze da traje nedelju dana, ipak telefon ima i velik ekran i dobar procesor i sve to stoji, ali makar da izdrzi 2 dana.
Inace sad imam 5800xm.

Poslednja izmena:
Dobra cifra za P920...

Mobilni svet odavno ima uzas cene, ja koristim Kupi mobilni. Ni njihove cene nisu najpreciznije, ali su daleko bolje nego na Mobilnom svetu. Ili jos bolje probaj preko oba, pa sta uspes da nadjes da ti odgovara...

Znas sta je root? Davanje vecih privilegija programima/korisniku, odnosno superuser (su) privilegija - linux termin, nesto poput Administrator naloga na windowsu. Da bi mogao da koristis su, mora da ima Super User aplikaciju. Ukoliko je instalirana, to znaci da je taj neko rootovao telefon, a posle problema koje sam ja imao usled toga, ne bih se igrao sa telefonom koji je rootovao neko koga ne znam.

Burazer ima tu Nokiu, promena sa nje na SGS ce ti biti ogroman skok. Moraces da se naviknes naravno, ali bices zapanjen razlikom. Moj Legend je neuporedivo jaca zverka, a mnogo je slabiji nego SGS. Ali ne nadaj se preterano da ces izvlaciti 2 dana baterije. Ja sam izvlacio i po 5 dana, na odmoru... Ali tada je telefon zvrjao nekoriscen. Kad koristim, 2 dana izvlacim sa jako malo koriscenja, ponekad ga punim i 2 puta dnevno (baterija mi je oslabila). Cim ga koristis, potrosnja skace. Pali WiFi i 3G samo po potrebi, prebacuj na 2G mrezu kada ti ne treba net i izvuci ces malo vise. Drzi samo one widgete koje stvarno koristis. Nemoj da ukljucujes autoupdate, updateuj sve samo po potrebi. Nemoj da divljas sa task managerima, procitaj malo sta pricaju o tome, korisni su donekle, ali su potpuno beskorisni u drugu ruku (predugo objasnjenje da bih sve davio ovde). Andriod inace ne dolazi sa Task Managerom, ali Samsung integrise svoj. I sa svim ovim, opet je pitanje da li ces biti u stanju da ga razvuces na 2 dana, punices ga svako vece verovatno. Moze da se izvuce vise iz njega, ali ako ga rootujes (i instaliras drugi kernel ili rom koji je bolje optimizovan i manje trosi, eventualno underclockujes i stavis neki program poput Juice defendera)...

Na Benchmark testovima su nahvalili Desire S i Incredible S sto se tice potrosnje baterije, za njih kazu da su im vukli cuda. Medjutim, oni su rizicna kupovina. Ne znam za Incredible S, preskup je po meni za ono sto nudi (izuzev baterije), pa nisam preterano kopao, ali Desire S ima problematicnih modela. Neki imaju felericnu memoriju ugradjenu, mozes da ih brikujes i da ne radis nista drugacije od predvidjenog. Jedan od HTCovih saveta za one koji su dobili ove felericne modele je, ne updateujte aplikacije vise odjednom, nego jednu po jednu... Pa se ti smaraj i klikci na 20 aplikacija jednu po jedu i cekaj. Ili manijakalno updateuj da ti se ne desi da ih imas mnogo odjednom. I moli se da ne uradis nesto sto ce ga brickovati...

Mozes da izvuces vise baterije iz npr. Galaxy Nexusa ili Galaxy Note-a, ali oni su potpuno novi i daleeeko od onoga sto ti zelis po ceni... Tako da, puni preko noci.

Znaci ako ima super user, rootovan je :D
Pa dobro izvuci ce nekako 2 dana, za pocetak dok se ne naviknem na android necu nista ni instalirati bicu prezadovoljan i sa stock androidom :D
Znam da je tesko da drzi bateriju sa takvim procesorom i ekranom. Koji je najbolji iz te kategorije telefona po pitanju baterije

Poslednja izmena:
Nijedan. Svaki smartphone otrpilike dobaci do jednog dana. Dan i po ti takođe ništa ne znači, pošto možeš ostati bez struje kad ti je telefon najpotrebniji.

Navikni se na svakodnevno punjenje i nemoj sebe da lišavaš update-a bilo čega niti 3g neta, jer čemu onda smartphone?

Pazi, lako je reci necu instalirati aplikacije, teze istrajati. Osim toga, koristi ga za mobilni net, pa ces da vidis kako brzo srce bateriju. Toliki ekran ce je posrkati i ako ga budes koristio mnogo za SMSove, a da ne govorim o utubu iz browsera, direktno puni sajt, flash format... Sve u svemu, u samom pocetku tesko da ces gurati dan.

Ja sam izdrzao duze da ga ne rootujem, instalirao sam boga oca u prvih par dana (nisam imao ni dobar 3G paket ni WiFi ruter pa mi bilo malo skupo da instaliram sve odjednom). I brzo je pao ruter. I kada je riknuo, prvo jaci paket pa novi ruter. I broj programa koje sam instalirao pa obrisao ko zna koliki je. I onda je pao root i particija na kartici za vise aplikacija, pa tablet koji je kratko ostao nerootovan... A pre Androida nisam ni bio preterano zagrejan za telefone. Ako si zainteresovan za modernu tehnologiju, odusevices se potpuno.

Imam druga koji je kupio SGS2, samo zato sto su ga u tom trenutku uz njegov brutalno skupi paket nudili za dinar. I dan danas tvrdi da ga ne zanimaju telefoni uopste, ali mu to nije smetalo da ga rootuje i izmenja vise custom romova u roku od mesec dana :)

Duzi vek baterije kod jacih androida neces naci... posebno ne kod LG i HTC. Meni traje nekih 25% duze nego na S2.

Mozes kod Note-a da izvuces vise, ima cudovisnu bateriju. Mada, njemu cudoviste od baterije i treba zato sto ima televizor, a ne ekran... Ono cudo je gigantsko. A i cena mu je otprilike kao za 2 SGS...

Tako da, ne racunaj mnogo na vek baterije na Androidu. Punjenje svako vece ne gine, a u pocetku, dok ga ne izgustiras malo, spalices bateriju za par sati.

Ja nekako sve vise tezim prema Nexus S, videcemo... A ako prelazis sa S60 uredjaja, i te kako ces biti prezadovoljan.

Guglfon, nema dodatke, customizujes kako ti se svidi, neopterecen potpuno, prvi dobija updateove, ima EXT4 umesto RFS fajl sistema.

Mana je sto model sa Super AMOLED ekranom (i9020) kosta oko 400 jura, sto je malo preskupo. Jeftiniji model (i9023) ga nema, ali se nalazi ispod 300 jura bez problema. Takodje, nema memorijsku karticu.

Nazad
Vrh Dno