Novi mogu da se nadju za nesto isod 300 evra, za 300 mozes da uzmes SGS Plus. Polovni mogu da se nadju i za 200, pa na vise, za oko 250 mozes da uzmes skoro nove (ako se potrudis, i manje). Ja ne bih uzeo nista preterano staro, iskreno. I ne bez garancije. I obratio bih paznju da li ima instaliran superuser, hocu da mu ja unistim garanciju, a ne neko drugi.
Da, kada sam uzeo svoj SGT, kupio sam ga u firmi koja mi je obecala da ce garancija vaziti cak i ako ga rootujem (i ima 2 godine). Nije uvoznicka (skidan sa mreze), ali ja nemam averziju prema tome (posebno kada je usteda tolika, a ko god hoce da radi ozbiljno mora da je uvazava).
I danas si me bas zainteresovao da pogledam kako su se kretale cene, nisam pratio koju nedelju. Dobre alternative postoje, koje mozda mozes da ocekiras umesto SGS, i sve 3 su Samsung:
Samsung Galaxy S Plus - neznatno skuplji, isto ali malo drugacije. Brzi net, drugi SoC. Qualcomm SoC, 1,4GHz, oko 10% brzi nego klasicni Cortex A8 na istom taktu (tako da je oko 50% brzi), ali slabija grafika (Adreno 205 naspram PowerVR SGX540).
Nexus S - po slicnoj ceni moze da se nadje i9023, ali ne i i9020 - on je mnog skuplji. Razlika izmedju njih je ekran - i9023 je lisen divnog AMOLED ekrana. Ima u sustini skoro isti hardver kao i SGS, nema citac za kartice, ima blic, ali je guglfon.
Edit: Jednu sminijaturnu sitnicu sam zaboravio da napomenem, Galaxy S jeste brzi od ova 2. Mada rootom i lagfixom mozes tu razliku da ucinis neosetnom (ili cak da je ponistis), u startu na SGS i SGS Plus dobijas RFS file system na internoj memoriji, dok Nexus S ima EXT4 (kao uostalom i SGS2). Kada su skinuli ovaj glupavi file system, dobili su drasticno ubrzanje. Mozda ne moze da isprocesira sve brzo kao SGS Plus, ali ima daleko bolji odziv (i/o operacije). I sam softver je sredio Google, dobijas Android bez ikakvih dodataka, bez TouchWIZ interfejsa, Samsung tastature (koja je ocajna, ali bolja od Googleove), pa ti odluci da li ti to znaci. Meni je dobra opcija OS bez dodataka, pre svega zato sto time dobijas brzinu. Ako ti je ruzan, stavis custom launcher i zavrsis pricu. Ako ti je tastatura losa (a jeste), stavis custom. Ako je Guglfon, bice prvi koji ce dobiti ICS (posle Galaxy Nexus-a, naravno).