Šta je novo?

Samsung Galaxy Nexus I9250

Kod nas će verovatno doći u januaru ili februaru, mada nikada se ne zna, možda nas iznenade :)

Nije zvanicno ali krajem godine bi trebao da izadje Nexus 10" tablet i novi Nexus telefon, pa realno i vreme mu je.

Nismo se razumeli, nisam ja uporedjivao kvalitet DSLR vs mobilni, samo kazem da nakon druzenja sa DSLR-om neces vise koristiti kameru na mobilnom, a to za secanje ranca i opreme videces i sam :)

Gluposti. Dve godine imam 5D MkII i vise mi ne pada na pamet da ga vucaram svuda. Nexus pravi fotke kao standardni dzepni aparat, a za video da ne pricam. Konstantno ga koristim u hd rezoluciji i kada video prebacim na komp i pustim na LCD televizoru, niko ne moze da poveruje da je snimak napravljen mobinim telefonom.
Koliko puta mi se desilo da moram hitno da delujem. Nexus je bi spreman za snimanje za nekih 7-8sec. i sto je najvaznije taj trenutak koji sam snimao nije prosao i savrseno je ispao. Sa DSLR-om kitu bi snimio, pogotovo sto moras rucno da fokusiras i pogotovo sto svaki mali pokret sve zivo ispada iz fokusa.

Znaci ko hoce super kameru i kamkorder sa nexus-om ne moze da pogresi. Ko ocekuje Hi-Fi od telefona koji tezi 100g, neka ne kupuje mobilni uopste. Ko hoce da slusa mp3 i ocekuje Hi-Fi uzitak, neka ne kupuje mobilni opet. Ako hocete FLAC fajlove, ne kupujte telefon jer nema mogucnost prosirenja memorije. Sta vise reci.
Telefon je skoro savrsen i trenutna cena mu je bas fina.

Poslednja izmena:
Gluposti. Galaxy nexus pravi fotke blagi uzas, ponekad mi se cini da i desire s pravi bolje fotke, video je odlican, zvuk na videu perfektan.
Ne razumem ono za ispadanje iz fokusa, stavi i DSLR da mu dof bude kilometar kao i nexusu pa neces imati probleme. Cini mi si kao da si besan sto imas 5d2 sto mi je malo nemoguce :D

Dobro, malo sam ga preterao, nije blagi uzas, mozemo da ih nazovemo pristojne ili prosecne, ali kamera je definitivno nesto sto odskace od ostatka telefona, sve ostalo je radjeno po meri, flawless victory telefon :)

Mislim da sam negdje procitao da ce Google obezbjedjivati update do 18 mjeseci nakon izlaska telefona na trziste, sto znaci da ce Nexus jos dugo dobijati update (ako uopste ispostuju ovo u buducnosti).

Sto se tice off-topica, mogao bi neko da pobrise sve ovo apple-sony prepucavanje, ja sam ga zapoceo :) kao i slike sa drugih telefona...

Gluposti. Galaxy nexus pravi fotke blagi uzas, ponekad mi se cini da i desire s pravi bolje fotke, video je odlican, zvuk na videu perfektan.
Ne razumem ono za ispadanje iz fokusa, stavi i DSLR da mu dof bude kilometar kao i nexusu pa neces imati probleme. Cini mi si kao da si besan sto imas 5d2 sto mi je malo nemoguce :D
To ces ti da mi objasnis kako da stavim fokus na kilometar, naravno ako razumes uopste o cemu pricaš. Treba da shvatas problematiku malih i velikih senzora da bi se upustio u polemisanje.
5D je odlican aparat, jos kada se koristi u kombinaciji sa dobrim objektivima.....ali ne mozes vecito vucarati par kila opreme, pogotovu u ovakvim uslovima i pogotovu kad imas klince koji stalno negde padaju, jure, skacu. Kakvi crni DSLR. On sluzi za sta sluzi, za sve ostalo kvalitetan mobilni (kakav je nexus) zavrsava posao za sve pare

Poslednja izmena:
Nema potrebe ja tebi nista ja objasnjavam, ni ti meni, kontam da si za 2 god naucio da koristis 5d2, mozes samo kao covek da ucestvujes u diskusiji bez i sve ce biti ok.

Nema potrebe ja tebi nista ja objasnjavam, ni ti meni, kontam da si za 2 god naucio da koristis 5d2, mozes samo kao covek da ucestvujes u diskusiji bez i sve ce biti ok.

Evo ja tebi necu nista da objasnjavam, ali te molim da mi samo onako na brzaka objasnis ono sto sam te pitao. Kontam da bi te unajmile sve filmske kompanije.
Nije fer da dodjes ovde, prospes nesto a ne objasnis. To ne moze tako :)

Poslednja izmena:
Odmah predrasude o necijem znanju pa u fight :) , ona prica za kilometarski dof je naravno sprdnja, nisi trebao toliko ozbiljno da shvatas jer nije kritika na racun tvog znanja. Svakog ko interesuje fotografija moze da sedne i procita iz knjiga sve vezano za tu temu.
Hteo sam da kazem da ti je naravno problem da drzis brze objekte u fokusu na f2.0 sa FF senzorom jer je dof jako mali i jos uz sve to manual focus, sa manjim otvorom blende bi bila bolja situacija ako ima svetla ali to si vec probao i nije upalilo i zato koristis nexus koji ima mali senzor i sakatu optiku gde je sve od 2m pa na gore u fokusu.
Mene jos nije prosla euforija pa me zato ne mrzi da nosim sa sobom kilo opreme za fotkanje, nije iskljuceno da ce da me prodje kao i tebe pa cu ga koristiti samo kad je potrebno a ne uvek.
Za jednu stvar se bar slazemo, galaxy nexus je odlican tel i preporuka za sve neodlucne :)

Dr.Sonic bio si u pravu za JB, neverovatno koja razlika u odnosu na ICS!!!

Nema vise kratkog zastajanja, klizi kao puter :) , fokus na klik, In-call volume je bolji i sve deluje fluidnije...
Slike su definitivno prosecne ali dovoljne da ne vucarate digitalac...

Ko ne zeli da daje pare za S3, a Note mu prevelik, S2 dosadan i ruzan, Nexus je pravi izbor!

Poslednja izmena:
Odmah predrasude o necijem znanju pa u fight :) , ona prica za kilometarski dof je naravno sprdnja, nisi trebao toliko ozbiljno da shvatas jer nije kritika na racun tvog znanja. Svakog ko interesuje fotografija moze da sedne i procita iz knjiga sve vezano za tu temu.
Hteo sam da kazem da ti je naravno problem da drzis brze objekte u fokusu na f2.0 sa FF senzorom jer je dof jako mali i jos uz sve to manual focus, sa manjim otvorom blende bi bila bolja situacija ako ima svetla ali to si vec probao i nije upalilo i zato koristis nexus koji ima mali senzor i sakatu optiku gde je sve od 2m pa na gore u fokusu.
Mene jos nije prosla euforija pa me zato ne mrzi da nosim sa sobom kilo opreme za fotkanje, nije iskljuceno da ce da me prodje kao i tebe pa cu ga koristiti samo kad je potrebno a ne uvek.
Za jednu stvar se bar slazemo, galaxy nexus je odlican tel i preporuka za sve neodlucne :)

Ok, ja sam malo prenaglio, *** toplota, prodaja animacija slabo ide :). Sad sam stavio pivce da se 'ladi, pa se cujemo posle :)
Inace, kada se slike koje pravi nexus stave na 100% stvarno ne izgledaju reprezentativno, deluje mi da su ga malo softverski preostrili i dali mu po kompresiji. Kada se izrade slike, izgleda kao da su slikane "pravim" aparatom :)

Za sve ovo sam ja kriv :d

Dobro, zakljucili smo da je kamera sasvim upotrebljiva kao i video.. neko pomenu htc, e nes kolega :d htc skoro svaki htc ima losiju kameru i kamkoder od Nexusa ;) Pa i One X se ne izdvaja po kvalitetu fotografija koje su grained u svim uslovima.

Mislim da sam prelomio :) Ali i odlozio kupovinu :d Pala mi na pamet jedna ideja tako da cu da sacekam ali sada mi najveci problem ostaje izbor operatera :d Da li da u mts-u potpisem 2god ugovor i ne uzmem fon ali uz 50% popusta na sve racune, uzeo bih mixnet l i za 980 din imao 600min, 1500sms, 1,5Gb :D ili da u vipu uzmem neki paket.. ali bice vremena za te polemike.

E sad, kazete da JB znacajno poboljsava autonomiju, ajde ako neko moze da napise koliko je to on screen? Kapiram da je sada 24h solidne upotrebe prakticno zagarantovano? :)

I hvala za ovu xda temu sa fotografijama.

Poslednja izmena:
Ok, ja sam malo prenaglio, *** toplota, prodaja animacija slabo ide :). Sad sam stavio pivce da se 'ladi, pa se cujemo posle :)
Inace, kada se slike koje pravi nexus stave na 100% stvarno ne izgledaju reprezentativno, deluje mi da su ga malo softverski preostrili i dali mu po kompresiji. Kada se izrade slike, izgleda kao da su slikane "pravim" aparatom :)

cheers

E sad, kazete da JB znacajno poboljsava autonomiju, ajde ako neko moze da napise koliko je to on screen? Kapiram da je sada 24h solidne upotrebe prakticno zagarantovano? :)

I hvala za ovu xda temu sa fotografijama.

Praktično ne :)
Autonomija na JB je kao na najboljoj kombinaciji custom roma i kernela za ics.
Izvlačim između 17 i 26 sati, 3 do 4 sata screen on time, auto brightness, wi fi ne gasim ni u gradu, 3g, gps, stalna sinhronizacija, isključen content adaptive brightness. Naravno u to ulazi do 7 sa mog sna.

Poslednja izmena:
To je onda to :) Moze da prodje mada mi nije jasno zasto ljudi ne kupuju one 3000mAh baterije, sta je u pitanju, cena, fus proizvodi i lazni kapacitet, jel uticu nekako na skladnost kucista?

Ja npr ne bih toliko radio sinhronizaciju, wifi minimalno ukljucen i kada treba, gps po potrebi ali bih slusao muziku bar 1h dnevno, dok vozim bajs npr znaci muzika+gps, koja fotka i klip ali bih se verovatno izivljavao sa multimedijom na super amoledu i sa aplikacima, bar u pocetku :d

I nije mi jasno zasto ovako malo ljudi ima Nexus na forumu.. cene su im sada ok a mnogi ovde mrze bloatware, sense i tw, i vole cist Android a opet kupuju SGS II itd i jos kazu da im kamera nista ne znaci.. to mi je cudno.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Urose, sta si radio? Samo ono predefinisano preko toolkita ili si sam ceprkao? Ima razlike, mada ne ogromne, a mogao si da slikas i nesto bolje :)

hsv, sa vecom baterijom dobijas i vece kuciste, odnosno poseban back cover. Kada kupis onu od 2000mah, onda je debeo kao Verizon model, dok ona od 3000 mislim da pravi jos vecu budzu.

Zato sto nije popularan model i toliko reklamiran, tj nije ni malo reklamiran. Sta da ti kazem kada ide reklama na mts-u za sgs3 i slogan na kraju glasi: sigurno cete biti u centru paznje...

EDIT: Sada vidim ovo sto je uros postavio za bateriju, ahahah, kao neki tumor na telefonu :)

aaaaaaaa :d :d

Ma nema veze, daj jos koji link sa slikama :) Ja bih kupio ovakvu bateriju, a mozda i jos 1 standardnu, kupio za situacije kada idem negde na par dana a nemam gde da napunim fon.. evo odmah primer kampovanje neko. Zasto da nemam 1 bateriju u steku? :)
hsv, sa vecom baterijom dobijas i vece kuciste, odnosno poseban back cover. Kada kupis onu od 2000mah, onda je debeo kao Verizon model, dok ona od 3000 mislim da pravi jos vecu budzu.

Zato sto nije popularan model i toliko reklamiran, tj nije ni malo reklamiran. Sta da ti kazem kada ide reklama na mts-u za sgs3 i slogan na kraju glasi: sigurno cete biti u centru paznje...

U prevodu, ako kupim sa ovom standardnom posle necu moci te grbave da ubacujem? Pa onda mogu jos jednu default da kupim, to je mozda jos prakticnije resenje :)

Poslednja izmena:
Neeeeee, dobijes samo ovaj custom back cover. Ovaj nas standardni ima malu krivinu i udubljen je, dok taj za 2000mah ima ravan back cover kao na verizon modelu. Kada ubacis tu vecu bateriju, stavis i tak poklopac sto ide sa njom, a kada vratis onu standardnu, vratis i standardni poklopac.

Pa to je logicno ali neki kukaju zbog na samu pomisao na ove vece baterije pa sam mislio da je problem stvarno zaeban :)
Ja cu u svakom slucaju da se naoruzam bar jos jednom standardnom baterijom, ne znam koliko kosta ali kapiram da to nije veliki trosak. Lepo 2 baterije, zastitno kuciste i ne menjam fon 3 godine :)

To je to za sada, videcete koliko cu da vas smorim kada kupim Nexus :d bice mi to prvi android telefon :d

E da, stvarno ako neko moze da pokrene polemiku na xda, sgs II vs Nexus, kvalitet zvuka tj slusanja muzike preko bubica :) Ako je kao GS II sve dileme su otklonjene.

Za <CamcorderProfiles cameraId="0">

promijenio vrijednosti:

<ImageEncoding quality="95" />
<ImageEncoding quality="80" />
<ImageEncoding quality="70" />
<ImageDecoding memCap="20000000" />

na

<ImageEncoding quality="130" />
<ImageEncoding quality="120" />
<ImageEncoding quality="100" />
<ImageDecoding memCap="25000000" />

E sad, pokusavam na netu da nadjem vezu ovih brojeva sa JPEG kompresijom, kontrastom...cime god.

Srecom sam pogodio da je <CamcorderProfiles cameraId="0"> zadnja kamera a <CamcorderProfiles cameraId="1"> prednja mada nemam pojma zasto je to tako...

Edit:
hsv trebace ti i desk cradle da punis tu drugu bateriju dok je ova u telefonu :p :p

Pitao ja u jednoj temi u vezi audio kvaliteta, cekam odgovor.

Poslednja izmena:
Te vrednosti si nasao u nekoj temi na xda? I ja sam ih video i probao, ali nisam obratio paznju da li sam radio to za prednju ili zadnju kameru, mada mislim da sam za obe. Nisam primetio neku razliku. Probacu ponovo sutra, sada sam u nekoj guzvi (mada visim ovde i gubim dragoceno vreme :))

Da, cini mi se da je Nexus S bio u pitanju...Pogledao rezultate i odlucio da probam.

Onih standardnih 90 80 i 75 cini mi se, za to sam nasao (na samo jednom mjestu) da navodno predstavljao nivo JPEG kompresije mada mi nije logicno ni malo. Vjerovatno je neko lupio i ostao citav ;)

hsv trebace ti i desk cradle da punis tu drugu bateriju dok je ova u telefonu :p :p

Zasto, lepo napunim obe baterije kad imam vremena, kada znam da ce mi trebati :)

Sad gledam fotke po Nexus temi sa xda i smejem se koliko neki ljudi nemaju veze sa mozgom, kukaju na telefon i kameru a nisu u stanju ili ih mrzi da fokusiraju normalno, Nexus je koliko sam video munjevito brz ali ipak kada se fotka ne treba odmah trpati telefon u dzep :) I ovde u nasim temama su se cudili kako pravim dobre fotografije sa Waveom, pa su neki isli cak dotle da ih fotosopujem :d ali ne, mene samo ne mrzi da sacekam 3 sekunde za celu operaciju i znam da uhvatim kadar :)

Jedva cekam da se registrujem i da im objasnim :d

Nazad
Vrh Dno